Не ги е срам! Заведенията отварят, но кафето става 10 лв.?

Истински Апокалипсис настъпва в ресторантьорския бизнес. Това стана ясно от бунта на повечето заведения срещу държавните мерки!

От Гергьовден се очаква заведенията в страната отново да отворят врати, поне тези, които имат открити пространства. Да, ама не! Не всички от тях са готови да се върнат на пазара на ресторантьорския бизнес.

Проучване установи, че 70,55% от 232 анкетирани собственици на заведения у нас ще бойкотират отварянето си, ако не се намали ставката на ДДС до 5% и не се отложи влизането в сила на Наредба Н18. 25,86% казват, че ще отворят, а 2,59% не дават никакъв отговор, пише News.bg.

Ресторантьорите са бесни най-вече заради мерките, които ги задължават да спазват. А именно 2,5 м. дистанция между масите и не повече от 4 човека или едно семейство на маса.

заведения на открито
Бунт на повечето заведения на открито

Това, според тях, е направо убийствено, тъй като по този начин ще се наложи да ползват целия си капацитет от пространство в заведението. Така наемите им ще скочат до небесата, понеже приходите им се определят от броя места.

По този начин масите във всяко заведение ще намалеят, защото ще се разпръснат из цялото пространство. Което от своя страна води до значителен спад на посетителите и печалбата.

„Няма как да оцелеем при тази схема. Тези мерки ни обричат на сигурен фалит.“ – вайка се собственик на пицария.

Според специалистите, единственият начин за спасение на тези заведения е чрез рязко вдигане на цените. Нещо, което със сигурност обаче няма да се приеме никак добре от клиентите.

Прости сметки показват, че за да оцелее едно среднопосещавано кафене при сегашната ситуация, то трябва да вдигне цените си почти 5 пъти. Така, ако едно кафе досега беше около 2 лв., сега ще е 10 лв.

Самите потребители също не са съгласни с наложените мерки и ги смятат за абсурдни. Много от хората се събират на големи компании да гледат мачове, а сега това няма да е възможно.

Това е друг аспект, който ще доведе до финансови загуби на всички бирарии, пъбове, пицарии.

“Фигурин

Ситуацията за този вид бизнес у нас става плачевна. Собствениците нямаха никаква печалба през последните почти 2 месеца, на практика те бяха безработни.

Много от тях съкратиха персонала си, за да не му плащат осигуровките без да работи. Това обаче сега също се явява проблем, тъй като не се знае дали ще могат да назначат хора толкова бързо.

Все пак това е малък проблем, тъй като в момента безработицата е голяма и желаещи за работа има много. Дали обаче ще има с какво да им се плати, не се знае.

На Гергьовден се очаква, ако времето е хубаво, да излязат много хора навън, за да отбележат празника. Отсега обаче съществува реалната опасност всички те да се вкупчат в онези 25% от заведенията, които са готови да отворят. Така ще се получи огромен проблем, касаещ заразата с коронавирус.

„Мисля да изляза утре и да се позабавлявам, защото не съм на работа. Най-после да разпусна малко. Силно се надявам, че ще мога да изпия по бира с приятели, защото това много ми липсваше през тези два месеца.“ – споделя наш читател.

Ако бирата обаче струва 15 лв., надали ще му е много приятно.

 

За Михаил Николов

Прочети още

hlyab

След въвеждането на еврото в България: Заплата 300 евро, хляб 1,5 евро!

Въвеждането на еврото може да ликвидира тотално средната класа в България! Много се изписа и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *