безлихвени кредити
Лъсна истината за помощта с безлихвени кредити

Безлихвени кредити ли? Да, ама не! Ето я истината за „помощта“ от държавата!

Отпускането на безлихвени кредити се счита за основната помощ към българския народ, а всъщност от тази помощ могат да се възползват много малко хора!

Добре известно е, че единствената помощ, която държавата прие да оказва на физически лица, е даването на безлихвени кредити. Да, но това се оказва само мираж и на практика почти никой не може да се възползва от тази помощ.

Именно това разкри икономическият журналист Иванина Манчева по време на гостуването си във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ от 3 юни. Там тя сподели, че има абсурдни изисквания за отпускането на безлихвен кредит, което не дава възможност на повечето хора да се възползват.

Основното изискване е лицето, което кандидатства, да е или самоосигуряващо се, или в неплатен отпуск към момента на кандидатстване. Парадоксът обаче идва от другото изискване, според което то трябва да има внесени здравни и социални осигуровки за последните 6 месеца, което на практика няма как да стане за човек в неплатен отпуск.

При самоосигуряващите лица нещата стоят още по-абсурдно. Изисква се те да имат спад в приходите си от 20% за първото тримесечие на тази година спрямо последното от миналата. Извънредното положение обаче започна на 13 март и само за 2 седмици е почти невъзможно да се отбележи спад от 20%.

В програмата по безлихвени кредити са заложени 200 млн. лв., от които до момента са усвоени 22 млн. Тоест от нея са се възползвали едва 10% от имащите нужда от помощ. И всичко това е поради причината, че много хора не отговарят на изискванията, а на всичкото отгоре пандемията е към своя край и вече доста от хората са се върнали на работа, но през тези близо 3 месеца, когато им е било най-необходимо, не са получили безлихвен кредит.

безлихвени кредити
Лъсна истината за помощта с безлихвени кредити

Основният въпрос, който вълнува мнозина, е защо се предлагат кредити, а не се раздават пари безвъзмездно, т. нар. грантове. Такива грантове всъщност има в България, но те са за малки и средни предприятия. И тук обаче помощта изглежда по-скоро символична, защото става въпрос за суми от 3 до 10 хил. лв., което не може да свърши почти никаква работа на никой бизнес. За грантове са отпуснати 173 млн. лв. от бюджета.

Манчева разкри, че държавата е отделила 2,5 млрд. лв. за извънредната ситуация, а не 4,5 млрд. лв., както се твърди. От тези пари обаче се оказва, че много малка сума може да бъде усвоена и на практика се получава така, че има една привидна помощ, а всъщност повечето пари си остават в държавния бюджет и лесно би могъл някой да ги вземе от там, тъй като те са отразени като помощи.

Ударът за българските граждани обаче тепърва предстои, тъй като ЕС одобри отпускането на 750 милиарда евро за страните членки. Това означава, че за да се върнат тези пари, ще се увеличат вноските на всяка държава, а бедна страна като България няма да може да издържи чисто финансово. Най-вероятно ще се потърсят тези пари отново от хората чрез увеличаване на данъците им.

Припомняме, че въпросните безлихвени кредити, които се оказват истински мираж за повечето хора, по принцип могат да започнат да се изплащат чак след 5 години. Според Иванина Манчева се получава парадокс, защото най-нуждаещите се от такава помощ са хората без работа, а банковите критерии за отпускане на кредит винаги са били обвързани с доходите на човека. Затова тя смята, че банковата система е намесена грешно в случая, а трябва да се разчита на социалната система.

Прочети още

Ето няколко съвета за премахване на влага в къщата:

Премахване на влага в къщата

Ето няколко съвета за премахване на влага в къщата: Редовно проветрявайте – Отваряйте прозорците всеки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *