Минерални извори, минерална вода

Какви са ползите от естествените минерални извори за човешкото здраве и красота

Всъщност магическите свойства на минералните води в естествените извори се възхваляват от много съвременни публикации и интернет портали, свързани с красотата и здравето.

И това не е случайно – водите на термалните извори са изключително полезни за здравето и запазването на младостта и красотата. Термалните води имат сложен и наистина чудодеен ефект върху кожата, като я овлажняват и почистват, успокояват и освежават.
Този ефект се осигурява благодарение на уникалния състав на минералните води: те са богати не само на всички видове минерални соли, но и на други биологично активни елементи. Активните вещества на такава вода са преди всичко йод, бром, магнезий и флуор, както и други също толкова ценни елементи. Без тях човешкото тяло няма да може да функционира нормално, а кожата да бъде в добра форма.

Друго несъмнено предимство на минералните води е тяхната абсолютна чистота. Натрупвайки се дълбоко под земята, те избягват вредните примеси под формата на химикали – неизбежни продукти от развитието на човешкото общество. А въздействието на високото налягане и не по-малко високата температура само помага да се разкрият прекрасните свойства на водата.
Минералните води се използват широко като ценна и актуална съставка в много козметични продукти като антицелулитни, стягащи и релаксиращи продукти. Термалната вода в козметиката действа като овлажняващ или успокояващ компонент, за защита срещу вредни влияния на околната среда или за ускоряване на метаболизма, в зависимост от действието на продукта.

Минерални извори, 02 минерална водаКозметичният ефект на различните минерални води обаче не е еднакъв и зависи от техния биохимичен състав. В различните извори съставът на термалните води варира значително и трябва да изберете вода индивидуално, в зависимост от желания резултат.

Разграничават се следните видове източници:

  1. Хипертоничните води, богати на соли, имат тонизиращо действие и са особено подходящи за суха кожа.
  2. Хипотоничните води съдържат малко сол и са подходящи за раздразнена или мазна кожа, тъй като имат полезното свойство да нормализират водно-мастния баланс.
  3. Изотоничните води успокояват всички видове кожа, но не влияят на метаболитните процеси.

На практика минералната вода се използва по няколко начина. Според препоръките на козметолозите тази вода се използва най-добре под формата на спрей, пръскан директно върху кожата. Първата стъпка в ежедневното ви към вашето лице трябва да бъде почистване, последвано от термална вода, последвано от подходящ овлажнител, за да се предотврати загубата на течности.
Такива процедури са възможни както сутрин, така и вечер. Но за да използвате минерална вода след всякакви други козметични процедури, трябва да се консултирате с козметолог, за да предотвратите възможни алергични реакции.

Не забравяйте, че закупената от вас минерална вода може да има специфични условия на употреба или някои специални свойства. Всичко това най-вероятно е отразено в инструкциите за употреба на продукта. Термална вода може да се добавя и към маски за лице, както и в малки дози към крем.

Водата на термалните извори, издигаща се на повърхността на земята от дълбоки скали и слоеве от земната кора, е богата на минерали. Тя може да съдържа сяра, калций, натрий, магнезий, флуор, желязо, сулфати и други соли, въглероден диоксид, както и в малки дози радиоактивни вещества, например радон.

Топлата минерална вода и пара, както и разтворените в тях минерали, могат да се използват за лечение на различни заболявания под формата на вани, инхалации или лечебни средства за пиене.

Първите термични комплекси, в които също се практикува балнеолечение, започват да се строят от гърците и римляните в ерата на античността. Още тогава те са разбрали, че топлите термални извори са панацея за много болести. Днес медицинският ефект на балнеолечението с минерални и термални води е потвърден от научни изследвания. Сяросъдържащите източници имат благоприятен ефект върху състоянието на кожата при невродермит и псориазис, тъй като има антибактериален и успокояващ ефект. Горещите сулфатни извори облекчават болките в ставите, помагат при ревматични заболявания, нарушения на гръбначните мускули и облекчават състоянието на пациенти, страдащи от психосоматични заболявания. Подобен ефект имат солените бани.

Водата с високо съдържание на въглероден диоксид е полезна преди всичко при хипертония и сърдечно-съдови заболявания, тъй като активира артериалния кръвен поток и подобрява снабдяването на тялото с кислород. Лечението с газирани води има приятен страничен ефект, кожата става розова и свети от здраве. Спа лечението с термална вода се използва широко и при заболявания на органите на движение, дихателните пътища и нервната система.

Регенерация на кожата

“Фигурин

Физиологичен разтвор с 0,3 – 0,6 процента съдържание на сол се е доказал добре за лечение на различни кожни заболявания. Докато правите редовни бани, солта прониква в кожата, причинявайки й дразнене и в началото може дори да влоши първоначалното състояние, но след отстраняването на вредните вещества кожата се почиства и минералите, съдържащи се в солевия разтвор, я укрепват. Обикновената вода не може да осигури този ефект.

Прочети още

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди, сред които и Мултифункционален уред Karlton Electronics

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди

В тази статия ще разгледаме 6 популярни модела уреди за прилагане на криотерапия в домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *