Kameliya 03

Отглеждане на цвете камелия на открито и у дома. Цена, форум, размножаване

Как се отглежда капризното цвете камелия? В домашни условия и на открито в градината. Поливане. Цена на продажба, откъде да се купи. Семена. Форум с мнения и разкази на хората. Размножаване. Видове камелия. Болести. Символ.

Камелия има репутацията на капризно цвете с прекрасна външност и студено сърце. То очарова със своята строгост и елегантност. По красота съперничи на розата и се приема за японски аналог на кралското цвете.

Камелия расте успешно и в България. Ако получава адекватна грижа, тя се развива отлично и в стайни условия, цъфти до 3 месеца и плододава.

Описание на цветето камелия

Camellia от сем. Чаеви е вечнозелен храст или неголямо дръвче, разпространено в югоизточните части на Азия и съседните острови (Ява, Филипини, Япония). Монахът Камелус го пренася в Европа през 17 в. (погрешка го е взел за чай) и цветето бива кръстено на него.

Как изглежда + снимкиkameliya-04

Както ще забележите на снимките, камелията е храст или дръвче. Зависи от вида, към рода Camellia се отнасят до 250 растения. Те са вечнозелени, с обичаен ръст от 2 до 20 метра.

Описание на храста

Неголемите храсти предизвикват по-голям интерес, защото имат приложение в екстериорния и интериорния дизайн.

Листата на камелиите са прости, елипсовидни или яйцевидни, широки или продълговати, заострени или тъпи. Покритието им е като кожа или гланцирано.

Както виждате, стотиците камелии са твърде разнообразни. И селекционерите продължават да допринасят за това. Най-голямо е разнообразието при цветовете. Някои имат пищен цвят с надиплени десетки листенца. Други са малки и прости, но пак много красиви.

Цветовете на камелията са единични, с размер 1 до 12 см. Те са розови, алени, снежнобели и пъстри, с многобройни тичинки. Камелията се покрива с красивия си цвят зиме при температура не повече от 12°C. Едно цветче издържа до 1 месец, а продължителността на цъфтене е до 3 месеца.

Интересно: цветовете на камелията са лишени от аромат.

“Фигурин

Плодът представлява суха капсула, която обичайно се дели на 5 раздела с 8 семенца.

Отглеждане в домашни условия

И без аромат, само заради екзотичната си красота, цветовете на камелията очаровали европейците. Добра рекламна кампания им направил Дюма-баща с романа си „Дамата с камелиите“. Главната героиня се украсявала с цвят от камелия. После много жени пожелали да внесат нежна красота в спалните си. Само че се оказало трудна работа да се отгледа камелия при студения европейски климат. Проблемът решили селекционерите, които създали студоустойчиви сортове.

Оптимални домашни условия

Камелия разцъфва през зимата. Както орхидеята, и това растение не се отглежда по традиционния начин. Ако за орхидеите ключовият фактор е почвата, то за камелиите това е температурният режим. Камелията се нуждае от зимния студ. Тя не понася високите температури на добре отоплените европейски домове. Именно незнанието на тази особеност води до неуспех в отглеждането.

Цена на готова камелия и откъде

В home-max продават отгледани камелии. Растение с височина от 30-35 см и с поне 7 цвята се предлага срещу 20 лв. В praktis растение с височина 30-40 см е на 9 лв.

В olx откриваме предложения на още по-големи растения. Камелия 60-80 см се предлага срещу 80 лв. Пловдивски разсадник Палм център изпраща камелии по куриер. Цената там е 51.60 лв.

Цена на семена и откъде?

Професионалните производители на сортови семена имат по няколко предложения за желаещите да отгледат камелия от семе. Например sortovisemena.bg представя японска камелия в 7 цвята. Цената на 1 брой е 12 лв.

Засаждане

Повечето камелии се отглеждат в контейнери, които целогодишно се намират в градинските центрове. Това значи, че и засаждането е възможно целогодишно, когато и да е. Обаче ние не препоръчваме засаждане между юни и август, както и при най-големите студове.

Идеалното време за засаждане е ноември – март с предпочитание към есенния период. Есенното засаждане се осигури най-добра устойчивост към горещото лято.

kameliya-01
Разкошната бяла камелия
Грижи

Камелията се отнася към растенията, които виреят при конкретни условия. Виждайки саксия с красиви цветове, мнозина купуват вечнозеленото растение. Но често тази покупка завършва с гибел след края на цъфтенето. Ето защо: камелията се нуждае от температура в тесни граници и има изисквания към светлината.

Осветление

Растението иска ярко разсеяно осветление. Преките слънчеви лъчи непременно ще го притеснят. Подхождат му източните и западните прозорци. За да не се развие едностранно, може да обърнете растението към светлината. Но никога не го правете, когато има пъпки. Те просто ще опадат.

Лятото може да изведете камелията на открито, но мястото трябва да е предпазено от преки слънч. лъчи.

Температура

Предпочитания на камелията според момента на развитието й:

Температурен режим камелия
Период Градуси
През пролет и летен сезон 20-25°C
При появата на пъпки 18-20°C
По време на цъфтенето XII – II месец 8-12°C
Цъфтене при по-кратък ден 8—10°C

При по-високи температури цъфтенето започва по-рано, но качеството на цветовете е по-ниско и има риск от окапване.

Евелина Лютова
Влажност на въздуха

Камелията предпочита повишена влажност на въздуха. Необходимо е периодично да се напръсква с пулверизатор, като се предпочита водата да престояла, устаена и мека. Може да сложите саксията на палети с влажен кирамзит или чакъл.

В периода на цъфтенето растението се овлажнява внимателно. Върху цветовете не трябва да попада влага.

Наторяване

Камелията се подхранва с минерални торове с микроелементи от март до август. Периодичност – на 2 седмици.

През есента и зимните месеци е достатъчно едно подхранване на месец, но само докато започнат да израстват нови клонки (март).

Отглеждане на открито в градината

Храстовидната камелия идеално се чувства на полусянка. В двора трябва да намерите такова място, защото тя няма да изтърпи пряко слънце.

От друга страна вечнозеленият храст трябва да остане защитен от студени ветрове.

Съвет: изберете защитено място под дърво или в ъгъла до оградата.

Как се засажда камелия на двора:

 1. Изкопайте ямка, която е двойно по-обемна от кореновата система на растението;
 2. Подгответе почвата. Може да купите готова смес за азалии или да подготвите своя, в която 2/3 от обема е смес от еднакви к-ва чернозем и горска почва, а 1/3 – от вашата градина;
 3. Внесете в почвата кисел минерален тор за намаляване на алкалността;
 4. Преди засаждането полейте корените и разместете така, че шийката да е на нивото на почвата;
 5. Засипете с приготвената почва, плътно притеснете с ръце и полейте обилно.
Почва

Предпочитаната от камелия е киселата почва (рН 4,5 – 5). Някои субтропически видове имат уникалната способност да виреят на рН под 4.

Съставът на субстрата може да варира, но главното е да бъде кисел, проницаем за вода и въздух (тогава преполиването няма да носи опасност за растението).

От готовите почви подхождат смеските за рододендрони и азалии.

kameliya-02
Типично за камелията – страстно червено
Пресаждане

Камелии се пресаждат от ноември до февруари, когато се намират в състояние на покой. Това са точно месеците, в които камелиите цъфтят. Смята се, че по време на цъфтежа растенията не бива да се докосват, даже да се завъртат. Но парадоксът е там, че камелиите цъфтят точно в състояние на покой. И в това време е безрисково да правите с тях, каквото желаете. През пролетта те се събуждат и започва новият растеж. Пролетното пресаждане може да попречи на развитието им.

Младите растения камелия се пресаждат ежегодно. След това по веднъж на две години. Едновременно с това горните клонки се прищипват, за да може растението да се развие на широчина и да се разклони по-добре.

Камелиите не трябва да се вкопават надълбоко. При пресаждането внимавайте да не засипите с почва кореновата шийка (тя е между корените и ствола). Правилните саксии са широки, с дренаж на дъното.

Размножаване на камелия

Камелии се размножават по всички познати начини, но най-често от семена.

Прясно събраните семена трябва да се посеят веднага, защото съдържат голямо количество масла и бързо губят кълняемост

 1. Семената се поставят в смес от торф и пясък (1:1) в контейнери (кофички). Високата температура (20–22°С) ускорява покълването, което обичайно продължава от няколко седмици до 1 г.
 2. След това във фазата 2 листа се пикират поединично в саксийки 5 – 7 см.

Растенията, получени от семена, по-лесно се приспособяват към неблагоприятни условия и растат по-бър.о Някои видове са способни да цъфнат на втората или третата година от посева, докато обичайният срок е 5 – 7 г.

Сортовите камелии по-добре да се размножат чрез полузрели резници (полувдървени), които се срязват във втората половина на лятото.

 1. Резниците се срязва с 3 – 5 развити листа на 6 – 8 см дължина.
 2. Засаждат се веднага в пясък или в смес от еднакви части пясък и торф.
 3. Върхът на резницата трябва да се намаже с вкоренител и да се осигури подгряване на почвата, така че тя да е приблизително 25°С.

При тези условия укореняването продължава към 2 месеца. Непременно избирайте полувдървени резници. Те имат маслинено-зелен цвят. Младите зелени клонки не са годни за размножаване.

Вкоренените резници се пресаждат в 7-сантиметрови саксии.

За по-бързо цъфтене на камелията се предпочита размножаване чрез присадка на растения, получени от семена. Най-добре е да се направи 3 седмици преди началото на пролетната вегетация. Растенията се поливат богато, след което поливането се съкращава.

Най-трудоемко е размножаването чрез отводи, но то позволява да се получат компактни и здрави цъфтящи растения още на втората година.

Поливане

Растението се полива равномерно, обилно – когато горният слой на субстрата засъхне. Не допускайте преполиване.

През зимата оводняването се съкращава, за да се избегне разваляне на почвата. Ако се прекали с водата, листата стават кафеникави, а цветовете опадат.

kameliya-05
Камелията Биколор, създадена от селекционери

При засушаване пък камелията се оголва – листата й падат.

Растението зле понася повишено съдържание на калций във водата. Затова винаги поливайте с предварително налята вода. Когато водата престои 5-6 часа, вредните примеси се утаяват и тя става по-мека и безопасна за растенията.

По време на образуването на пъпките през август трябва леко да се подсуши почвата, но да не се допуска пълното й изсъхване.

Болести и вредители

Поради някои гъбични заболявания по камелиите се появяват черно-сиви дефекти по листата и кафяви на цветовете. В случаи на силни поражения цветовете окапват.

Може да се използват фунгицидни препарати, но по-добре заразеното растение да се изхвърли.

Прекалената влажност на почвата причинява загниване на корените.

Камелията е чувствителна към Обикновената краставична мозайка. Неприятният CMV причинява пожълтяване на листните жилки.

Различни въшки се хранят с растителните сокове и освен това отделят лепкави нишки, на които се развиват гъбички. От тези вредители ще се избавим, ако обработим с памучен тампон или четчица, потопени с спирт или в специални инсектициди.

Голям проблем за камелиите представлява малък лозов хоботник, чиито ларви унищожават корените, а възрастните бръмбари повреждат кореновата шийка. Това води до гибелта на растението. От хоботникът ще се спасим с помощта на съответните инсектициди. Подходящи са такива от всички групи, примерно Релдан, Агрия, Сумитион. Според указанията на препарата се третират почвата или надземната част на растенията.

Камелията предпочита кисели почви, но прекаленото подкиселяване ги разболява. Листата покафеняват, а пъпките окапват.

Кафяви петна по листата могат да са признак и на слънчево изгаряне. Така се отразяват преките слънчеви лъчи, особено в горещи лета.

При дълго засушаване или излишък на влага растенията се оголват, като листата опадат.

Още информация и източници на английски: Особености при отглеждането на камелия в градината. Отглеждане на камелия в апартамент. Как изглежда едно цвете камелия и неговият храст + снимки.

Видове камелия

Известни са 4 основни вида камелия:

 1. Планинска камелия (sasanqua): висока средно 4 м. Има овални листа с назъбен края, гланцирани и блестящи отгоре. Листата за тъмнозелени, а цветовете – неголеви, до 7 см. Те са червени, бели или розови. Цъфти от края на есента до средата на зимата;
 2. Японска камелия (japonica): достига 10-12 метра височина. Листът е назъбен. Цветовете са неголеми, мъхести, обикновено червени или бели, събрани на китки. При някои сортове окраската е пъстра. Японките цъфтят цяла зима и са особено пригодни за отглеждане в стая;
 3. Китайска камелия (sinensis): достига 10 метра. Листата са по-тъмни отгоре. Използва се за приготвяне на чай. Цветовете са единични, рядко събрани по 2-3 на китка. Имат тънък аромат. Обичайният цвят е бял. Не са популярен вид за отглеждане у дома;
 4. Мрежеста камелия (reticulata): листата са нашарени с ясно изразена мрежа от жилки, откъдето идва и името. Цветът е бял, в разни нюанси на розов, ярко червен, има и пъстри. Притежава лек, приятен аромат. В средата на венчето се разполагат жълти тичинки.

Четирите вида са развити в десетки сортове, които продължават да се увеличават и подобряват. Главната задача на селекционерите е да подобрят устойчивостта на растението за отглеждане при всякакви условия.

Студоустойчива камелия

Принципно устойчивостта на студ на камелията винаги е била предизвикателство за селекционерите, още от пренасянето й в Европа от монаха Камелиус. Растението цъфти през зимата, не понася високи температури, но изненада – не понася и ниски. То е свикнало на тропичните и субтропичните меки и топли зими. Не познава минусови температури.

Това е за естественото цвете. Но новоразработените сортове са съвсем различни. Някои от тях са приспособени за живот при жестоки студове.

Първенец сред тях е сортът Хагоромо. Той е популярен със своята устойчивост на ниски температури. Расте бавно, главно на височина. Цъфти през пролетните месеци. Понася студове до минус 22 – 24°С.

Цветовете са полумъхести, приличат на рози и имат интересен цвят. Когато се разпука, цветът Хагоромо е розов, но когато напълно се отвори, той става бял.

Други студоустойчиви сортове са Donation, Debbie, Freedom Bell и General Colletti. Всички те цъфтят през пролетта и съхраняват листната си маса и през зимата.

Бяла камелия

Много от сортовете камелия имат бели цветове, но по-особен е сортът Алба. Това е сорт японска камелия, която цъфти единствено и само в бяло. Цветовете имат 5-7 листенца, а в централната част са разположени дълги жълти тичинки.

Китайската камелия също има главно бели цветове. Те са с 5 листчета и малък размер от 4 см. В средата виждаме жълти тичинки, които представляват по-голяма част от обема на цвета.

Градинска камелия

Някои сортове са студоустойчиви и едновременно с това пригодени за отглеждане на открито. Такъв е Императрица – този сорт по-често се засажда в градините.

Градинските камелии са по-непретенциозни. Понасят не съвсем прецизната грижа. И все пак те държат на разсеяната светлина и умереното поливане. Почвата винаги трябва да рохкава и водопроницаема. Но при градинските сортове тя би могла да се подхранва по-рядко. Честото торене дори може да увреди растенията.

Други видове

Интересни са камелиите Биколор. Цветовете им са необичайни със своите два цвята. По края преобладава розово, а в основата е белоснежно.

Сортът Зимна роза от японките се отличава с богатството на цветовете си. Те имат до 25 листчета и са надиплени като кринолини. Нямат изразена сърцевина. Този сорт най-много напомня на роза.

Досега са описани около 250 вида камелии, всяка от които има свои особености. Сортовете са в пъти повече. Има непретенциозни, скромни цветчета, има и пищни, богати цветове. Камелията може да отговори на всеки вкус и на всеки случай.

Символ на камелията

Във всички времена това цвете е имало двойствено значение. От една страна то е било символ на благородството и душевната чистота, а от друга – олицетворение на тъгата и хладното равнодушие.

Любопитен факт: в Америка бялата камелия е станала символ на бялата раса за привържениците на Ку-Клукс-Клан.

Форум за камелията

В българските форуми се говори основно за правилната грижа. Цветето не е особено разпространено и познато, а изискванията към него са големи. Успешните в това начинание с гордост поместват снимки на богато обсипаните с цветове храсти.

В руските форуми също се обсъждат грижите, но на преден план излиза и набавянето на по-интересни или редки сортове. Споделят се координати на разсадници.

При нас откриването на добри разсадници е трудна работа. Разчитаме основно на интернет, няма препоръки и споделено мнение. Ако вие имате информация, ще се радваме да се включите в коментарите.

Как според вас се отглежда правилно една камелия? Какви особености има отглеждането на открито в градината и това в домашни условия, в апартамента? Можете ли да ни изпратите снимка на своята камелия и да ни разкажете каквото намирате за полезно?

Пропуснали ли сме нещо важно в този материал? Поправете ни или ни допишете, като използвате нашия форум по-долу или директно напишете нещо ТУК!

Вижте и ТОВА:

Отглеждане на палма драцена, фрагранс, маргината и др. Поливане, пресаждане, размножаване

Пресаждане и други важни неща за отглеждането на камелия:

Прочети още

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. До 100 лева. От Технополис и др.

Микровълнова фурна. Мнения, топ 10 най-добри. До 100 и до 200 лв

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. …

5 Мнения

 1. Параскева Иванова

  Имам два ужасни, много трагични опита с отглеждане на камелия. Толкова неща се следят, явно нещо съм изпуснала. Мисля пак да пробвам, с повече шанс!

 2. Иванка Карагеоргиева

  Препоръчайте яко студоустойчива камелия, най-добре градинска камелия, за да съм сигурна, че няма да измръзне. При нас в Севера температурата пада и има остър вятър, който много мори цветята.

 3. Ралица Панайотова

  Дайте линк към форум за размножаване на камелии, искам да почерпя опит от другите. Някой да сподели колко най-дълго гледа камелия в къщи без увреди и проблеми.

 4. Силвия Ангелова

  Здравейте, аз имам камелия от миналата година. Тази година цъфна през март. През цялата година я държа на тераса, на завет, без пряко слънце. През август намалям малко поливането. Зимата в най-студените дни също. Поливам камелията с престояла вода и я наторявам с тор на кисела основа за азалии и родендрони.
  Това е и тя цъфти в огромни цветове, които в основата са бели, а по краищата розови.

 5. Бойка Ангелова

  Имам Камелия която ми подариха в саксия. Висока е около 70 см . Вече 2 години около септември месец започва оформянето на пъпки и то много . Сега е прибрана в стаята където t е не повече от 16градуса. Почивам я веднъж в седмицата.
  Но за съжаление пъпките започват да капят една по една . Още не съм видяла какъв цвят е
  Можи ли да ме посъветвате какво да направя и къде греша. Благодаря предварително.

 6. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *