Perli 05

Как да разпознаем фалшивите перли? Колко струва естествена перла? Свойства

Естествени перли и бижута от тях. Как се разпознава истинска от фалшива перла? Колко струва една перла? Лечебни и магически свойства

Естествената перла не излиза от мода. Векове наред тя се предпочита от жените, независимо от възрастта – подчертава красотата, свидетелства за финансови възможности и социален статус.

Перлата с лекота се вписва във всеки образ – еднакво добре изглежда със спортен и с вечерен тоалет. При правилно използване запазва в пълния си блясък не по-малко от 150 г.

morski-perli-01
Морски перли – най-скъпите и ценни екземляри

В Индия перлата олицетворява благоденствие. В европейската култура – младост и красота. В Китай е символ на здрав брак и деца, в Монголия – на власт.

Независимо от културата, хората приемат перлата за чудо, необикновено творение. Носят я срещу ментално зло, за вътрешно равновесие, за благоразумие и истина, за чистота и честност, за душевни сили и увереност в себе си.

Естествените перли имат следните физически свойства:

ФИЗИЧЕСКИ СВОЙСТВА НА ПЕРЛАТА
ПОКАЗАТЕЛ ПАРАМЕТРИ
Състав смес от естествен полиморф на калциев карбонат (арагонит) и рогово органично в-во (конхиолин)
Блясък седефен
Прозрачност липсва или полупрозрачен
Твърдост по скалата на Моос 3-4 степен
Плътност 2.6 – 2.78 г/см³
Счупване 1.52 – 1.66, за черна перла 1.53 – 1.69

Перлите са морски, речни, култивирани, облагородени и изкуствени. Сред тях най-добре се ориентират професионалистите. За потребителите е по-добре да купуват перлени бижута, чието качество се гарантира от търговеца чрез сертификат и държавен знак.

Как да познаем перлата менте?

Естествената перла има ред преимущества. Само с натурални екземпляри се провежда литотерапия и само те се считат за инвестиция. Останалите перли само ни радват, което не е малко.

Как да отличим култивираната перла от изкуствена? Правилото е следното:

изкуствена е всяка перла, която е получена без участието на мида. По това правило майорка се приема за естествена, макар че отстъпва по цена.

Перлите от недрата на мидата са така красиви! От тях се излъчва розова, кремава и светлосиня светлина, докато изкуственият материал е с ярък и равен цвят.

ОЦЕНКА НА ПЕРЛА
ТЕСТ КАК СЕ ПРОВЕЖДА
Оглед на покритието Погледнете в отвора на мънистото. Естествената перла е еднородна, а при тези от стъкло и пластмаса се очертава преход между ядро и покритие
Оценка на повърхността Естествената перла е леко грапава, изкуствената – идеално гладка
Тест с огън Огънят не топи естествената перла за разлика от изкуствените мъниста
Тест с оцет Натуралната с времето се разтваря в киселината, от майорка остава само стъкленото ядро, а изкуствените биват непокътнати
Рентгенова снимка Ясно показва ядрото на перлата и нейните слоеве (проверява се само една перла, защото при облъчването почернява)
Тест със зъби При захапване природната перла хрущи и създава усещане за прах по зъбите (тя не е много твърда), но този тест не отличава перлите майорка
Тест на слънце При липса на възможност за други тестове погледнете перлата пряко към слънцето. Самородната ще проблесне бледосиньо, а изкуствената ще даде зелен или розов нюанс
Изпускане на пода Пуснете перлата на пода. Естествената ще отскочи няколко пъти и ще издаде звън. Изкуствената няма да издаде звук и ще отскочи само веднъж
На пипане Естествената стои хладна, изкуствената се затопля в ръцете
Тегло Органичната перла има осезаема маса, докато пластмасата е съвсем лека
Сертификат за качество Стойностните перли винаги се придружават с документ

Колко струва перла, цена и видове бижута

“Фигурин

Стойността на перлата зависи от няколко фактора. Речните минерали са в пъти по-евтини от морските. Жълтите и сивите са с по-ниска стойност спрямо черните, златните и белите. Особено повдига цената правилната кръгла форма. Перлите с диаметър над 10 мм също са рядкост, което се отразява в цената.

perli-03
Това са перли майорка – парче стъкло, обвито със седеф по естествен начин

Стойността на големи кръгли перли е достатъчно висока, за да си струва производството на изкуствени. На пазара по-често се натъкваме на такива, особено ако са впечатляващи на вид. Вече се произвеждат и перли в жива мида. Това е видът „майорка“. Той е признат за естествен, въпреки че в мидата изкуствено се вмъква парче стъкло.

Изкуствени перли и висулки струват стотинки до 1 лв. Гривни и колиета от естествени култивирани перли откриваме без трудности в ценовия диапазон 20 – 40 лв.

Подобна е цената на дребните сладководни перли, те не са с особено висока стойност. Цената се дава на наниз, като се посочва и дължина. Например наниз от 18.5 см, състоящ се от 24 сладководни перли с диаметър – 5 – 7 мм струва 8 – 10 лв. Такава ще бъде цената на морска перла от висок клас, само че за 1 брой.

При бижутата основната част от цената се формира от използвания ценен метал (карати и тегло). Перлата оскъпява съвсем малко. Но това не пречи на някои бижутери да влагат перли с груба обработка и ниско качество заедно с цирконии и други евтини камъни.

Хубавите перли често се предпочитат в дизайнерските бижута. Там цената се образува по напълно различен начин и вече излиза от цитираните дотук нива. Например комплект от колие и гривна със сребърен обков надхвърля 400 лв. Перлени обеци с платина – от 300 лв. Ако са бели перли – от 500 лв.

Как правилно се носят бижута от перла?

Перлата обича да е сама, като царица на трон. Тя трудно се комбинира с други минерали. Чувства се добре единствено в компанията на диаманти.

Не е приятно комбинирането на различни по цвят перли. Тъмните разновидности са подходящи само за официални случаи, което важи и за масивните бижута.

Перлата може да се съчетава с благородни метали, като определено стои добре със сребро и платина.

Грижи и почистване

Перлата изисква грижа. Ако не получи правилните условия, може да загуби природната си красота буквално за месеци. Ето някои основни правила:

 • Перлата се съхранява в дървена кутийка или в кесия от плат/ хартия. Важното е до нея да не се допират други материали, особено несъвместими с нея минерали;
 • Натуралната перла не обича мазнини, козметика и парфюми. При носенето се постарайте бижуто да не контактува директно;
 • При сваляне перлата се изтрива с мека чиста салфетка, за да не останат мазнини по повърхността. Химически средства и твърди четки са й противопоказани;
 • Неблагоприятна среда за перлата са твърде сухият и твърде влажният въздух;
 • Перлата издържа на затопляне, но губи блясъка си. Не я подлагайте на нагряване, дори от сешоар.

Лечебни и магически свойства

Бижута с перли – това са украшения за силни, волеви хора, ръководители и бизнесмени. Не подхождат на слаба психика и слаба воля. Пречат на творческите личности, защото потискат вътрешните им импулси.

Перлите са подходящи за омъжени жени. Те ги предпазват от недоброжелатели, дават устойчивост, вярност, укрепват семейните връзки. И обратно – не стават за самотни дами. Перлата потиска волята и препятства нужната инициативност и настойчивост.

perli-02
Уж подобни, а такава разлика в цвят и блясък!

Женски имена, които си пасват с перли: добавят привлекателност и очарователност към наречените Валентина. Наречените Евдокия обграждат от зло и ги пазят от разочарования. На Марините дават хармония със себе си и околния свят. На Надеждите даряват здраве и дълголетие. На Антонина – спокойствие и здраво семейство. На Радост, Радостина – успокояват емоциите и предпазват от необмислени постъпки.

Евелина Лютова
Перла за талисман

Перлата свиква с човека, привързва се към него. Тя не обича да я подаряват на друг, след като вече е била носена.

За сметка на това тя застава в защитна позиция и предпазва своя собственик от неблагородни помисли и постъпки. Отблъсква негативната енергия, която се излъчва чрез мисли и емоции. С годините перленото бижу става все по-силен талисман и придобива магически способности.

За да получим качествен талисман от перли, трябва да знаем следните неща:

 • Не трябва да приемаме подарък от недоброжелателни хора. Само подарените от чисто сърце и с добри помисли перли ще служат за благо;
 • Най-голяма предпазна сила има комплект от перли, подарен от близък човек. Подходящо е съчетанието на колие/ обеци с гривна или пръстен. Трябва да са поне два предмета и да се носят едновременно;
 • За дозареждане на талисмана е достатъчно да сложим перлените бижута в чаша вода под преките лъчи на пълна луна.
На кои зодии подхожда перла?

Бижутата с естествени перли не подхождат за всяка зодия. На някои носят щастие, на други могат да навредят. Представители на противопоказаните зодии по-добре да избират имитация или майорка.

Най-добра съвместимост се отбелязва между перлите и водните знаци. С тяхна помощ Рибите преодоляват страха си от обществени прояви и развиват красноречие. На Раците перлата дава решителност в делата и целеустременост, помага за постигане на целите. На Скорпионите идеално подхождат черни перли – те потискат тяхната свойствена раздразнителност и плачливост.

Земните знаци добре се сработват с перлите, на въздушните те дават добро настроение и сила за справяне с трудности. Но с огнените зодии не се получава. Астролозите съветват Лъвовете, Овните и Стрелците просто да избира други украшения.„

Морските камъни са своеобразен индикатор за здравето на своя стопанин. Ако перлата е потъмняла, като помръкнала, да се прегледаме при лекар.

Лечебни свойства на перлите
 • Укрепват паметта;
 • Хармонизират нервната с-ма, те са прекрасен антидот за стрес и депресия;
 • Подобряват защитните свойства и ускоряват оздравяването при всякакви олести;
 • Изострят зрението;
 • Нормализират кръвното налягане.

Как се добиват перли?

Перлата се образува в раковина, в която е попаднало чуждо тяло. Мекотелото изолира боклука в торбичка и я обвива със седеф – същият материал, от който е изградена и черупката му.

В една мида могат да се образуват десетки перли. Колкото повече са на брой, толкова по-малки са по размер. Например мидите в Черно море образуват от порядъка на 100 перли, повечето от които до 2-3 мм в диаметър.

Днес човекът поставя в мидата топче, за да стимулира мекотелото за създаването на перла. Но не винаги сме били толкова прагматични. През повечето време хората са гледали на перлите като на истинско чудо. И са ги ценели като съкровище. Само да погледнем легендите! Древните гърци вярвали в божествената им природа – че са родени от морската пяна край Афродита. Азиатците смятали, че перлата е докосване на дъгата с морска вълна.

Китайците разбили магическия ореол, като се сетили да сложат мънисто в жива мида. Днес има хиляди ферми за отглеждане на перли.

Видове перли

Перлите се класифицират по произход и по цвят. Това са двете най-ценни техни качества, от които зависи цената.

Разновидностите перли според произхода им даваме в таблица.

ВИДОВЕ ПЕРЛИ СПОРЕД ПРОИЗХОДА
РАЗНОВИДНОСТ ОЦЕНКА
Морски натурални това са най-скъпите минерали, които се откриват в мида крайно рядко
Пресноводни натурални това е масовата разновидност, третирана от бижутерите
Морски култивирани те са „икономичен клас“, струват в пъти по-евтино от морските, образувани при естествени условия без човешка намеса
Облагородени евтини речни перли се облъчват с рентген, при което получават изменен оттенък
Майорка образувани от къс стъкло, вмъкнат в жива мида
Изкуствени топчета от стъкло, пластмаса или евтин минерал

Отглеждането на перли е трудоемък процес. Вижте във видеото как се случва.

Прочети още

Правилното почистване на лицето е важна част от грижата за кожата за поддържане на нейния здрав и свеж вид.

5 стъпки за правилно почистване на лицето

Правилното почистване на лицето е важна част от грижата за кожата за поддържане на нейния …

5 Мнения

 1. Невена

  Гледах на видео как се добиват перли от деца и жени се гмуркат в морето вадят миди. Живеят по няколко години и умират.

 2. Имам от прабаба гердан с перли, дребнички и не са кръгли. Колко струва, някаква цена?

  • Идете при бижутер да Ви даде цена. Кой да Ви каже колко струват без да ги е видял?! И защо Ви е да ги продавате?!?!

 3. Нешевва

  Как се носят бижута от перла на голо или върху дрехата? Може ли да се опира в кожа?

  • Защо да не може?! Това е глупав въпрос!!!! От перлите по-кросиво бижу няма. Ако е къс гердана – как да го носите върху дреха?! Зависи от дължината… Боже!!!!

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *