Ягдтериер: куче за активни хора. Характеристика на породата, развъдници, цена
Мнения за породата куче ядгтериер. На каква цена може да се вземе и от кой развъдник? Снимки на кафяв ягдтериер, немски ловен териер и др. Обучение.

Ягдтериер. Мнения, цена и кой развъдник да изберем. Снимки, обучение

Мнения за породата куче ядгтериер. На каква цена може да се вземе и от кой развъдник? Снимки на кафяв ягдтериер, немски ловен териер и др. Обучение.

Немски ловен териер, Deutscher Jagdterrier или накратко – ягдтериер. Това куче е родено, за да ловува. То преследва целта с хъс, от цяла душа, без да проявява капка страх.

Отзиви и мнения за ягдтериер

Трудно ще открием недоволен от тази порода. Смело и бойко спрямо други кучета и дивеч, със стопанина се държи като болонка. Като негов плюс се изтъква не само адекватното поведение, но и това, че е волево куче, упорито, няма усет за болка. И е много умно.

И още конкретни мнения за ягдтериер: сериозно куче, здрава хватка. Обидчиво. И отново: прекалено умно. С него се комуникира като с човек.

Цена на ягдтериер

Частните обяви показват, че малките кученца вървят от 100 до 300 лв, като при най-високата цена уверението е за родословие. Най-скъпо се оценяват готовите, обучени кучета за лов на глигани. Цената на такова куче достига до 400 лв, като възрастта не между 6 и 12 месеца.

Проверяваме „ягдтериер цена“ и забелязваме, че през последната година ягдтериерите са поскъпнали средно с 50-100 лв. През 2019 г. най-ниската цена беше 50 лв, максимумът – 250-300 лв.

Някои развъдници предлагат як териер куче внос, главно от Сърбия. Животните са с паспорт, всички ваксини и чип. Записан е и документ за родословие.

Вносните кучета вървят по-скъпо от развъдените в България. Например развъдник Perfect Puppy предлага сръбски кучета по 260 лв и същите български –  по 150 лв. По-харесваният и рядък кафяв териер върви на 410 лв, ако е внесен, и по 300 лв за роден у нас.

Породата не е силно разпространена, но такива кучета се намират. Специалистите не препоръчват да придобивате кученца от случайни продавачи. Рискът е да получите нечистокръвен екземпляр. Особено неприятно е, ако кучето има отклонения в поведението или генетични нарушения.

Професионалните развъдници се грижат за работните качества на кучетата. У нас има няколко десетки такива.

“Фигурин

Откъде може да се купи и колко струват малките кученца?

Ягдтериер се предлага от лицензирани развъдници, а има и немалко частни обяви в неспециализираните сайтове.

Кои сайтове за обяви да гледаме?

Нерядко се предлагат кръстоски с други ловни породи. Ако търсите такова куче, може да разгледате сайтове като OLX и Bazar, в които има отдели за животни и по-специално кучета. Там публикуват и развъдници, без да афишират името си. Логичният начин – да напишем „ягдтериер развъдник“, не върши работа на 100%.

Развъдници
немски ягдтериер, развъдник
В България има много развъдници за ягдтериер

В търсене на подходящ развъдник за ягдтериер:

 • Развъдник за ловни кучета „От Желев“, Добрич, тел. 089 873 48 05
 • Национален клуб за ягдтериер, тел. 088 796 05 65
 • Развъдник Вършилов, с. Брестник, Пловдивско, тел. 088 518 12 18
 • Развъдник „От Белащица“, Пловдивско, тел. 089 406 32 99
 • Развъдник Harley – dimi, Илиян Димитров, Враца, тел. 088 720 22 16
 • Развъдник „От Бистрец“, Кръстев, Враца
 • Данте Форс, София, 089 663 44 33

Характер и поведение на ягдтериер

Характер на ягдтериер
Ягдтериер снимки: той има благ характер към децата, но може да е зъл към непознати

Името нерядко се бърка с „як териер“, по аналогия с характера и телосложението. Истинското име е ягд или немски ловен териер.

Като истински ловец, ягдтериерът се отличава с изключителна енергичност. Той не стои на място. Неговата енергия трябва постоянно да се канализира и изразходва. Иначе кучето ще започне само да си търси занимания – да гризе мебелите, да рови ями, да гони котки и т.н.

Внимание! Ягдтериерът категорично не подхожда за лениви и меланхолични хора. Той не е „диванно“ куче. Идеален е за активни, спортни натури, защото в лова и в спорта породата няма равна.

До днешно време ягдтериерът е съхранил удивителни работни качества. Това куче има прекрасен нюх и обоняние, издръжливост и желание за работа. Заради това породата е преминала в раздела на универсалните ловни кучета. Те са способни с еднакъв успех да преследват малки хищници, дивеч в блатисти и полски терени, копитни животни.

Немският ловен териер не е висококомуникативно куче. Породата трудно се гледа с други животни (особено гризачи и птици). Нейните представители имат вродени лидерски качества, затова влизат в схватки с други кучета.

Към непознати хора са предпазливи, с изострено внимание, но без прекалена агресия. При добра ранна социализация този недостатък може да се редуцира, но не и да се изкорени напълно.

Още една особеност на породата е абсолютната и безразсъдна смелост. Дали ще влезе в схватка с хищник или ще защитава стопанина си, у ягдтериера веднага се изключва инстинктът за самосъхранение. Габаритите на опонента не са в състояние да го респектират. Това куче е готово да се бие до смърт.

Породата не е подходяща за начинаещи в отглеждането и възпитанието на кучета, защото има сложен характер. По време на възпитанието зле мотивираното куче нерядко проявява инат и своеволие. При жестоки методи на корекция може и да реагира агресивно.

Разгледайте и поместените снимки на немски ловен териер!

Ягдтериер обучение и дресировка

Поради вродената повишена агресивност и известен инат на немското ловно куче, дресирането е сериозна работа, която изисква познания и време. Но породата е достатъчно умна и при правилен подход се дресира отлично. Собственикът трябва внимателно да подбере мотивировката и да стане още по-упорит от самото куче.

Евелина Лютова

Ягдтериер се нуждае от обучение. Отработването на навиците трябва да се изпълни за кратко време, всеки ден, в позитивна насока.

Ягдтериерът си знае цената. Той не допуска жестоко отношение.

Предимства
 • Ум и бързи реакции;
 • Неизчерпаема енергия;
 • Сила и издръжливост;
 • Добър ловен инстинкт;
 • Прекрасен слух и обоняние;
 • Смелост;
 • Способност за вземане на самостоятелни решения;
 • Компактни габарити;
 • Лесно отглеждане;
 • Добро здраве;
 • Добри качества на пазач;
 • Непретенциозност към условията.як териер кучеягдтериер снимкиягдтериер мнения
Недостатъци
 • Слабо ниво на комуникация;
 • Хиперактивност;
 • Липса на инстинкт за самосъхранение;
 • Трудно възпитание;
 • Инат;
 • Чести травми.

Неудържимата енергия в това малко тяло е замислена като преимущество, но при определени условия лесно се превръща в недостатък.

Хората, които желаят куче за пазач и домашен любимец, предпочитат едно от най-умните породи на планетата – немска овчарка. ТУК ще видите Качествата на немската овчарка + актуални цени 2020-2021 г.

Познавачите казват, че ягдтериерът не е за всеки. Сравняват я с диамант, който сияе само в ръцете на опитен ювелир. Задължително е да се обработи, да се възпита. Иначе ще се превърне в неуправляем разбойник.

Да видим действителните характеристики на ягдтериера и възможно ли е той да бъде семейно куче.

Характеристика на породата ягдтериер

ОПИСАНИЕ НА ЯГДТЕРИЕР
Произход Германия
Условия за отглеждане Къща с двор или с прилежащи свободни терени
Предназначение за лов
Цвят преобладаващ черен или тъмнокафяв, със светлокафяви подплащници
Дължина на козината 2 – 4 см
Ръст на възрастно куче 34 – 39 см
Тегло на възрастно куче 8 – 10 кг
Средна продължителност на живота 13 – 15 г
Разходка ежедневна, задължителна
Потребност от физическо натоварване висока – 3 часа на ден
Класификация на породата по FCI група 3, секция 1
Средна цена 200 лв.
История на породата

Официалното название не оставя съмнение къде е селектиран този териер. Поредният шедьовър на немската кинология се отнася към ново време. Идеята да се създаде за лов по-практична и усъвършенствана версия на фокстериера възниква в Германия преди Първата световна война. Но реализацията й започва след края на следвоенното възстановяване. Ентусиасти от южните части на страната целенасочено подбират териери по зададени характеристики:

 • Тъмна окраска без петна;
 • Високо ниво на агресивност;
 • Отлични и разностранни работни качества.

Конкретното разработване на породата се свързва с основания в Мюнхен през 1926 г. клуб на немските ловни териери и с д-р Лакнер.

Според др. източници родоначалникът е Валтер Зангенберг – ловец и собственик на фокстериери. През 20-е години на XX век излизат на мода киноложките изложби и селекцията на фокстериерите се насочва към външния им вид. Това значително намалява работните им качества. Валтер е разочарован от новия вид на фокстериера и се пали по идеята за новия вид ловно куче.кафяв ягдтериер

Генофондът на ягдтериера води началото си от фокстериери с отклонения в окраската, към които добавят гени на породи с първокласни работни качества като английски твърдокосмест и уелски териери. Селекционерът оставя на заден план външността. Буквално за 10 г. – до 1934 г., Зангенберг съумява да получи 200 еднотипни черни кучета с подплащници. Нарича ги немски ягдтериер.

Междун. федерация по кинология регистрира породата чак през 1954 г. Втората световна война прекъсва селектирането, а след войната се налага породата да бъде възстановена. Това отнема 15 г.

Качествен скок в породата се отбелязва през 80-те, когато завършва консолидацията на екстериорния тип, отстраняват се нежелателните качества от характера и се отработва система от комплексни работни изпитания. Скоро ягдтериера влива в списъка на най-използваните ловни породи в Европа, особено в Русия, Беларус, Прибалтика и Украйна.

Отличителни черти, стандарт

Документът с №103 на FCI от 1998 г. е един от най-строгите в кинологията. Той регламентира не само външния вид на ягдтериера, но и важни свойства на неговата психика и характер, както и практическото използване.

Въпреки това оригинаторите (DJT-Club) смятат, че стандартът предвижда съвсем минимални изисквания. Те призовават заинтересуваните да се ориентират допълнително по предоставяните от тях обширните и детайлни коментари. Целта е да се съхрани ловната същност и функционалност на породата и да се избегнат травми по време на лов.

Ягдтериерът е малко и леко куче с масивна конструкция. То стои твърдо на краката си, гледа уверено и има решителен характер. В него няма и намек за изнеженост, слабост или свито държане.

За оценка на екземпляра са важни теглото, дължината на главата и шията, пропорциите на ръста, дължината на корпуса и обема на гърдите. Задължително се извършват замервания.

ОТЛИЧИТЕЛНИ ЧЕРТИ НА ЯГДТЕРИЕР
Характеристика Стандарт
Общ вид Силно, малко куче с компактни пропорции
Височина в холка Мъжки – 34 – 40 см, женски – 33 – 39 см
Тегло Мъжки – 8 – 10 кг, женски – 7 – 9 кг
Форма на главата неголяма, с клиновидна форма, стесняваща се към носа, но не е заострена. Челната чупка и прехода към носа – слабо изразени
Очи Симетрично разположени, по-скоро бадемовидни, кафяви или тъмнокафяви на цвят
Уши Малки, триъгълни, поставени високо и близко разположени едно до друго, с „пречупване“ на хрущяла
Муцуна Тясна, с черна или кафява носна гъба. Устните са плътно прилегнали. Захапката е ножицовидна, челюстите са силни, долната – дълбока. Брадата е силно окосмена
Зъби 42 бр., плътно прилягащи без пролука. Горният ред препокрива долния
Шия Скъсена, добре сложена, с ясно изразена мускулатура
Корпус Компактен, но мускулест. Коремът е леко повдигнат. Гръб – прав, здрав. Ребрата незначително изпъкват, гръдният кош е умерено широк, отпуснат до нивото на лактите
Крайници Прави, паралелно разположени, мускулести, с добре изразени глезенни стави и притиснати пръсти. Предните лапи са по-широки, добре поставени под корпуса
Опашка Скъсява се на 2/3 от дължината си. Умерено повдигната, но при възбудено състояние кучета я държи над нивото на гърба
Кожа и козина Кожата е дебела и изпъната, няма гънки. Косъмът е гладък, дебел, твърд и остър
Окраска Черен, по-рядко тъмнокафяв. Има ясно очертани петна на вежди, муцуна, лапи, гърди и масивната част на опашката, жълтокафяви на цвят

Снимки на немски териер

Ягдтериер снимки на възрастно куче

Ягдтериерът е разработван с визия за ловните способности, но въпреки това се е получило малко, силно куче, което вдъхва уважение.ягдтериер развъдникнемски ловен териер

Ягдтериер снимки на малки кученца

ягдтериер уикипедия

Ягдтериер: куче за активни хора. Характеристика на породата, развъдници, цена
Снимки на немски ловен териер

Снимки на кафяв ягдтериер

kafyav-yagterier-01
Редкият кафяв ягдтериер

Как да изберем ягдтериер

Когато посетите развъдник, наблюдавайте как се гледат кученцата и какви грижи се полагат за тях. По няколко белега ще познаете дали продавачът е надежден.

 • Недопустимо е малките кученца без ваксина свободно да се разхождат на двора (има повишен риск от заразяване с глисти);
 • Пъпчето не трябва да е изпъкнало;
 • Козината да е чиста, блестяща, без признаци на пърхот и дерматити;
 • Възраст на кученцето – не по-малко 6 седмици;
 • Погледнете ушите, носа и очите, не трябва да има секреция;
 • Кученцата трябва да са с ветеринарен паспорт, попълнен с всички дейности.

При визуален оглед не трябва у вас да възниква и най-малко съмнение относно физическото и психическото здраве на кученцето.

Ягдтериер или фокстериер?

Това са двете най-изявени породи от групата на териерите за лов. Те си приличат по предназначение – гонят дивеча под и над земята, смели са, силни и енергични. Подходящи са за едър дивеч.

Според създателите на породата, ягдтериерът превъзхожда в работните си качества и „спортната злоба“. Такава е била и целта да се създаде новата порода.

Фокстериерът превъзхожда по нрав. Той не е така агресивен и неуправляем, какъвто може да стане ягдтериерът в отсъствието на правилно възпитание и грижа.

Грижи за ягдтериера

Идеалният вариант за отглеждане на немски ловен териер е извънградска къща с добре ограден обширен двор. На просторна територия това куче добре изразходва енергия. Но наличието на двор и ежедневното натоварване не изключват неприятни прояви като гризане на мебели, ровене на дупки, гризане на дървета, измъкване на насаждения. Където и да се гледа ягдтериерът, необходимостта от разходка и тичане на отпадат. Както и от социализиране.

Както се вижда от снимки на немски ловен териер, компактните габарити на породата позволява кучето да се гледа и в апартамент, но тогава трябва ежедневно да се разхожда по 3 часа.

Останалата част от грижите е елементарна и не отнема време:

 • През 15 дни се чистят ушите от замърсявания;
 • През 30 дни се чистят зъбите;
 • През 6 мес. се прави профилактичен преглед при ветеринар, оглед на зъбите;
 • През 7 дни се измиват очите със специален лосион;
 • През 90 дни се прави профилактично обезпаразитяване;
 • През 12 месеца кучето се ваксинира срещу инфекциозни заболявания;
 • При нужда се профилактира срещу външни паразити.

Във видеото: ягдтериер на живо, описание и характеристики

Разходки

Независимо от условията на отглеждане, кучето изисква ежедневна разходка от минимум 3 часа. При това то не се оставя просто да тича, а му трябва и умствено натоварване. Без такива активности има риск кучето да проявява деструктивно поведение.

Извеждането на кучето на лов не отменя необходимостта от разходки, занимания и натоварвания. Породата идеално си пасва с любители на бягането и велосипеда.

Грижи за козината

Ягдтериерът не се нуждае от специална грижа за козината. Достатъчно е да се сресва, за да пада отмрелия подкосъм, например с фурминатор през 7-10 дни, а в сезона на смяна на козината – през ден.

Не прекалявайте с къпането, достатъчно е 3-4 пъти в годината.

Развъждане на ягдтериер

Регламентите за работа с породата допускат заплождане само на здрави кучета, които са достигнали възраст от 18 месеца. Чифтосването трябва да се случи на територията на мъжкия. Женският ягдтериер често се държи агресивно на свой терен.

Кучетата се събират на 9 – 14 ден от разгонването, според особеностите на конкретния организъм (овулацията не настъпва в определен ден). Готовността на женската може да се прецени с тест за овулация. Преди това кучетата се обработват преди паразити и им се поставят ваксини.

Хранене
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО КОЛИЧЕСТВО ХРАНА
Възраст в месеци Брой хранения за денонощие
1 – 3 6 – 7 неголеми порции през 3 часа
3 – 5 5
5 – 7 4
7 – 11 3
11 + 1

Ягдтериерите са здрави кучета, ако се хранят правилно. Подходяща е суха храна с добро качество или натурално хранене на база месо и субпродукти. Те представляват основната част от менюто – сурови.

Разрешени храни

 • Месо – всички видове без мазно и сланина;
 • Субпродукти – всички видове без бъбреци и черен дроб;
 • Риба – без кости, през 7 дни;
 • Кисело-млечни – с масленост до 5%;
 • Яйца – само белтък;
 • Зърнени – овес и ориз до 10% от общия рацион;
 • Хрущяли и сухожилия, сурови;
 • Зеленчуци и несладки плодове – пресни.

Забранени храни

 • Сладки, вкл. сладки плодове като грозде;
 • Тестени с изключение на сух ръжен хляб;
 • Колбаси и пикантни произведения;
 • Сол и подправки, маринати;
 • Остри и тръбести кости.

Забранените храни носят риска от остри и хронични патологии на стомаха, застомашната жлеза, както и от травмиране на хранопровода. Зърнени като пшеница, просо, грис не се усвояват.

Здраве и болести

Селекционерите успешно избягват разпространяването на генетични заболявания при ягдтериерите. И днес породата се поддържа в този вид. Болните екземпляри се изключват от разплод. Благодарение на това кучетата спокойно доживяват до 14 – 15 г.,като докрай не страдат от възрастови или породни болести.

Единственият проблем, с който се сблъскваме при немското ловно куче е травматизмът. Животното получава рани и травми в схватки с диви и други домашни животни.

Ваксинации
 • На 6 седмици се прави профилактика за хелминти и се повтаря на 8 седмици.
 • На 10 седмици (не по-късно) трябва да се направи ваксинация срещу минимален набор от вирусни инфекции – ентерит, гана, вирусен хепатит. Допълнително ветеринарят назначава още една ваксина срещу заболявания, характерни за конкретния район.
 • Реваксинацията е след 28 – 30 дни, за укрепване на имунитета. Ако кученцето е здраво и активно, веднага се прави ваксина срещу бяс. Ако то няма контакти, ваксината може да се отложи до пълната смяна на зъбите.
 • След повторната ваксинация се спазват 2 седмици карантина.
 • Последната ваксина на малкото кученце се прави на 12 месеца. По-нататък възрастното куче се имунизира ежегодно срещу бяс вирусни инфекции.
 • Профилактична обработка срещу паразити се прави преди всяка ваксина.

В дните на ваксиниране при кученцата може да се наблюдават вялост, сънливост, липса на интерес към активна игра, еднократен отказ от храна и дори еднократно повръщане. Алергични реакции не се очакват.

Лов с ягдтериер

Преди да се изведе на лов, кучето трябва да се подготви за трудностите на реалното преследване. То има водени качества на ловец, но те не отменят необходимостта от обучение. Тренировката е два вида – активна и пасивна, съответно със или без участието на жив дивеч.

Активното обучение започва на 6  – 7 месеца, а пасивното – от 3-я месец.

Специализацията на ягдтериера е лов на лисица, енот, язовец. Впрочем язовецът (борсук) е един от най-екзотичните ловни обекти в България. За него разказваме ТУК:

Как да се отървем от язовец в градината чрез отрова, капан. Прогонаване или унищожаване на борсук

Благодарение на бързите си реакции, здрав захват и съобразителност, ягдтериерът се използва в лов на зайци, копитни животни и дори за диви прасета.

Видео: Как се ловува с ягдтериер

Безстрашните и мощни челюсти правят това куче универсален ловец. Въпреки малките си размери, то не отстъпва дори през диви прасета.

Още демонстрации на ловните умения на ягдтериера под земята и в непосредствена хватка:

Източници:

Прочети още

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. До 100 лева. От Технополис и др.

Микровълнова фурна. Мнения, топ 10 най-добри. До 100 и до 200 лв

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. …

10 Мнения

 1. Янко Василев

  Ягдтериерът не се гледа в града, ще полудее от тесните пространства и става опасно. Ако ви трябва за лов, ок, но не мъчете животното по апартаментите.

 2. Хари Ангелов

  Много я харесвам тази порода – яки кучета и много нахъсени. Нямат спирка, умора, тичат с часове!! Само искат яко възпитаване, иначе става лошо.

  • Дамян Николов

   Не съм съгласен, не са особено агресивни кучета. Постоянно слагате дамги на породите – тази била агресивна, другата била опасна. Пълни глупости! Само от стопанина зависи самото куче. Един възпитан ягдтериер няма да напада хора. Котка може, но дотам..

 3. Игнат Илиев

  Абе, много вироглави, инатливи магарета са. Като кажете – възпитавай.. Не може всеки да се справи с това куче, абсурд. Иначе за лов е уникално. Само че пак е както и за каквото го обучиш. За всичко става, но ако е обучено. Ако не – забрави!

 4. Калин Василев

  Характерът на ягдтериера е доволно сложен. Той е смел, безстрашен, бдителен, но често е голям инат. Това е ураган от енергия и вечен двигател, който постоянно се мотае насам-натам и дори и в по-напреднала възраст си остава едно адски подвижно куче. Има добро здраве, разбира се идеално с деца, привързва се лесно и е много игрив. Не е претенциозен в храната и грижите, пази съвестно, ловува като Пенчо Кубадински, склонен е да понесе дълги пътувания. Но към непознати може да бъде агресивно, защото това все пак е пазач от класа!

 5. Grozdan Dimitrov

  Най-добре е ако си купите кучето директно от развъдник в Германия, но за това ви трябва човек, който редовно да ходи до там, да има добър немски и да познава ситуацията на място. Това обикновено са собствениците и агентите на по-големите български развъдници, а те са много и се конкурират. Постоянно се докарват кучета от Германия, но също така те се и размножават тук, като се гарантира произходът и качеството им. Естествено, всички се хвърлят да купуват малки кученца, за да могат да си ги отгледат по собствените си изисквания и стандарти. Но се намират и такива, които търсят готово, обучено куче, директно да тръгва да ловува. Зависи дали ви трябва пупи или ловец. Ако има жена или дете в семейството, ще се насочите към пупито, много ясно. Нелош вариант е да се вземат едно голямо и едно малко куче, но вече трудно ще се гледат в апартамент. Така че предварително трябва да си изясните точните изисквания и да имате късмет да попаднете на правилния кучкар. Аз лично си взех две кучета от Желев в Добрич и съм доволен. Гледам ги на двора.

 6. Страхотна порода за отглеждане ако търсите куче с характер и което да ви слуша (ако го научите), но задължително трябва да са навън, както е споменато в горните коментари.

 7. Стоил Пенков

  Как може толкова да са поскъпнали кучетата. Не че породата не си заслужава, това куче специално много си заслужава спрямо някои мини плюшки, но като се погледне ягдтериер цена и става страшно, наистина са със 100 кинта нагоре само за няколко месеца.

 8. Николета Николова

  Какво е необикновеното на кафяв ягдтериер, защо е рядък, бихте ли обяснили? И струва ли по-скъпо от черните? Благодаря за инфото.

 9. Петър Костадинов

  Съседът имаше немски ловен териер. Такова дране по птички не съм виждал! Денонощно, без значение от размера, там ли е господарят му или е сам. То лае, та се къса. Смахната работа. Не знам, за мен това куче е агресивно и си иска здраво възпитание и обучение.

 10. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *