Министър Сачева горда: 800 000 българи живеят с 250 лв. на месец!

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е горда с промените в пенсиите!

От 1 юли т .г. пенсиите в България се повишиха с 6,7 %, което кара министър Сачева да бъде горда със себе си и цялото правителство. Въпреки увеличенията обаче, сумите отново изглеждат смешни.

Минималната пенсия вече е 250 лв. С нея живеят цели 800 000 българи.

„Само лекарствата и сметките ми са 200 лв. Какво да ям с 50 лв. на месец, не дай си Боже да ми се наложи да купувам нещо. Просто върху нас, възрастните хора, се извършва геноцид и това е от много години.“, споделя потърпевша пенсионерка.

Деница Сачева обаче се гордее с факта, че е успяла да вдигне пенсиите, било то и само с 6.7%. От БСП е имало предложение минималната пенсия да стане 300 лв., но то е било отхвърлено.

Министърът на труда и социалната политика подчерта пред Антон Хекимян в bTV, че увеличаването на пенсиите ще коства 440 млн. лв. от държавния бюджет. Все пак обаче тя е доволна, защото тази промяна ще засегне 2 млн. и 90 хил. българи.

800 000 от тях живеят с минималната пенсия, пише Pariteni.bg. Макар през почти целия си съзнателен живот от заплатата им да са били удържани пари за осигуровки, накрая се получава така, че трябва да живеят с 250 лв. месечно.

Деница Сачева
Деница Сачева горда, че мин. пенсия е 250 лв.

Министър Сачева разкри в ефир, че ще се бори средната пенсия в страната да стане около 420 лв. В момента тя е под 400, което само по себе си също е скандално.

Увеличаването на пенсиите не засяга само онези пенсионери, които прибират пенсионния таван. 25 000 възрастни българи получават по 1200 лв. на месец и за тях увеличение няма да има.

И докато се обсъждат пенсионерите, положението с хората в трудоспособна възраст също не е розово. Цели 272 000 души у нас са официално безработни, a 71 000 от тях са вследствие на пандемията. Министър Сачева подчерта, че този проблем може да се задълбочи наесен,  когато летният сезон по морските курорти приключи.

И в момента във Варна и Бургас няма такава заетост, каквато имаше през миналото лято. Все пак обаче след лятото се очакват още повече безработни.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В този ред на мисли заплатите също няма да се пипат. Няма да има промяна в трудовите възнаграждения, което за Деница Сачева е повод за гордост, тъй като е криза и се очаква заплатите да падат.

Повишаването на пенсиите е в противовес с мнението на икономиста Красен Станчев, който преди дни заяви в ефир, че те трябва да се намалят, за да оцелее държавата. Той поиска и намаляване на минималната работна заплата, която според него трябва да падне на 430 лв.

За щастие думите му не влязоха в ушите на министерството, но и това увеличение, което се направи, пак може да бъде определено като твърде нищожно. Няма как човек да живее с 200-300 лв. месечно и именно затова България е с праг на смъртта 73 г., което е с цели 10 години под Италия и Испания например.

Доц. Мангъров навсякъде тръби, че нямаме толкова жертви на коронавируса именно заради по-малкото ни пенсионери, тъй като точно възрастните хора най-често умират от COVID-19. С 250 лв. на месец се потвърждава тезата му, защото няма как да се живее с подобни пари.

За Михаил Николов

Прочети още

radev_600x370-1

Румен Радев: Зелена сделка ли? Не можем да задраскаме Русия!

Румен Радев смята, че не може да се зачеркне напълно руската роля в енергетиката у …

Едино мнение

  1. Бай Миле

    За това спираме да плащаме всякакви осигуровки!!!

  2. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *