Унищожаване на язовец (борсук) – какво е това животно и как да го прогоним?

Невероятният язовец е добър ловец и стопанин на обиталището си, но и разрушител в градината, който създава сериозни проблеми

Съдържание:

Още в статията: ♠ Как да прогоним язовец от двора или градината? ♠ Какво е язовец? ♠ Видове. ♠ Яде ли се невероятният язовец?

КАКВО Е ЯЗОВЕЦ?

Язовец или както се нарича още борсук – е хищно животно от класа на бозайниците, което е член на интересното семейство на Поровете (Mustelidae). Това животно има своеобразен външен вид, сравнително висок интелект и води необичаен начин на живот. Това горско животно е невероятно творение, в което са съчетани кротка природа и необичаен външен вид. През последните години броят на тези зверчета в природата е намалял значително поради унищожаването им, за да се получи ценен продукт – мастната им тъкан.

Названието на животното на немски е: Europäischer Dachs, на испански: Meles meles, на руски: Барсук, на турски: Porsuk. На английски е European badger, думата badger идва от френския език на думата becbeur, което означава „копач“. А на френски язовец е blaireau.

Борсукът е единственият член на споменатото семейство Порови, който в по-южните страни не спи зимен сън. Например другият представител на семейството, хермелинът, не хибернира изобщо. В студените зони това състояние на язовците започва още от средата на есента и те спят до пролетта. В топлите райони обаче, те не спят зимен сън, а са в активно състояние през цялата година.

Според учените, в далечното минало тези животни са се преселили от Китай в Европа.

Какво представлява животното + снимки

унищожаване на язовец, синоним - борсукПоради гъстата си и дълга козина борсукът изглежда дори по-голям, отколкото е. За негово щастие тя няма търсене в производството на кожи. Но видът на това животно е важен и интересен: сиво-сребристо цвят на гърба и страните преминават в почти черен цвят на корема.07 язовец, борсук

Физиката на този род животни – Язовците, има клекнала, плътна физика, заострена муцуна, къси уши, еднаква опашка за отделните видове, силно развити нокти на предните лапи, предназначени за копаене, твърда, дълга козина и миризлива жлеза, намираща се под опашката.08 язовец, борсук

Най-популярният вид от този род, обикновеният американски борсук (Mustelidae taxus), има височина на шията около 30 см, дължина на опашката 18 см и на тялото – 75 см. Главата му е оцветена в бяло с две надлъжни черни ивици, от предната до задната част на главата, гърбът му е със сиво-бял до черен цвят, има петна, опашката и двете страни на тялото са смесени с червеникав цвят, а краката и долната част са черно-кафяви.09 язовец, борсук

Козината е твърда, рядка и дълга. Кожата на животното е свързана с мускулите към нея достатъчно свободно, и е много широка, затова язовецът почти винаги е способен да се обърне и да захапе животно или човек, който го е хванал.

Размери, тегло (килограми)

Язовецът не е съвсем безобиден. Той не е малък (заедно с опашката става по-дълъг от един метър). Дължината на тялото е 60-90 см, опашката е 24 см. Теглото на един язовец е скрито от пухкавата козина, а животното има вид на по-голямо, отколкото е в действителност. Теглото му през летните месеци надхвърля рядко 15 кг, но до септември той може да тежи с 10 кг повече.  В дупката си може да се охрани още до състоянието на хибернация (зимен сън) и да стигне до 34-40 килограма за през зимата, защото тогава тялото му се подготвя за презимуването. Женските обикновено са по-малки от мъжките.

Описание + рисунка
“Фигурин

10 язовец, борсукВъншността на звяра е приятно украсена с очарователни уши и очи с преминаваща през тях тъмна ивица, а от предната част на носа до темето има бяла ивица, по бузите му са същите бели ивици. Формата на тялото на язовеца изглежда е проектирана специално да копае дупки: широката му задна част преминава плавно през тялото му, като то се стеснява в раменете и завършва с елегантна муцуна с дълъг нос.

Европейският язовец има къс, но силен крайник, а ноктите са дълги и широки. Тромавият борсук е страхотен бегач. Макар че в действителност той е много мързелив и му харесва повече да ходи важно, създавайки доста шум около себе си.

Къде живее?

13 язовец, борсукЯзовецът живее на практика из цяла Европа, без само северната част на Скандинавския полуостров и на Финландия, тъй като не понадя замръзнали почви. Освен това и в Западна и Мала Азия, в Закавказието и Кавказ. Язовците се срещат в Китай и Корея, в полу-пустинните райони на Израел и Йордания, в някои от островите на Япония и части от африканския континент, в северните райони на Америка. Борсукът обитава в тайгови и смесени гори, а понякога и планински вериги и степи, и полу-пустини. Язовецът живее в места със сухи райони, но в близост до водни басейни, като избягва наводнените местности.

Навици

Язовецът е чист и загрижен за дупката си собственик, която винаги е почистена. В нея обитателите често живеят по двойки.

Особености на дупката

Дупката е дълбока и се разклонява в различни посоки, като може да достигне голяма дължина. В нея язовците издълбават ”стаи” и камери с определено предназначение. Една от камерите е предназначена за раждане не бебетата, а други са за спални помещения за зимен сън и са постлани с треви и папрати. Животните ги поддържат чисти.

С какво се храни?

Язовецът яде доста разнообразна храна и е почти всеяден, но предпочита животинската храна. Той си похапва жаби, гущери, различни мишовидни гризачи, змии, птици и техните яйца, също се храни и с насекоми, червеи и техните ларви, мекотели. Звярът яде ядки, гъби, плодове и трева. За него лакомства са насекомите, ларвите и червеите. Животното умее да плува и използва това, за да лови риба и жаби. Понякога яде и мърша.

12 язовец, борсукЯзовецът не е капризен по отношение на храната. И така с какво да храните язовеца, ако го приемете в къщата си, е малко или повече ясно. Но и освен това, за домашния борсук трябва много внимание.

Най-добрите цени за реклама са в "Зона 98", достигнете до 30 000 читатели на ден ТУК =====>

В дивата природа, включително и във време на глад е ясно с какво се храни. Когато язовците няма какво да ядат, не се гнусят от ларвите на бръмбарите и червеите да ги ядат за обяд, а за десерт – корени, плодове и гъби. В обиталището си борсукът задължително подрежда ”килера”, където изразходва бавно запасите си за гладната пролет, така че след приключване на периода на хибернация, да не се стреми отчаяно и редовно да търси храна из гората за храна, а спокойно да яде и да заяква, и да става силен.

Как ловува?

11 язовец, борсукПо време на лов, язовецът изминава значително разстояние, разглежда падналите дървета, с цел да намери подходящи земни червеи и насекоми. За един ден той ловува до няколкостотин насекоми и около 70 жаби. Но той изяжда само 0,5 кг храна през деня, която му е достатъчна. Само когато наближава времето за зимуването, язовецът започва да се угоява, да трупа мазнини и да се храни, за да оцелее по време на зимния сън.

Колко живее?

От двегодишна възраст женските екземпляри стават способни да се размножават, а мъжките – на три години. Животът на язовеца в природата достига едва 10-12 години, а отгледаните в домашни условия от човека са по-добре облагодетелствани и живеят до 16 години. Гледането на язовци от хората е много интересно, те са общителни и любящи. Такъв домашен любимец ще стане любимец на цялото семейство. За медения язовец в Африка се казва, че в домашни условия може да доживее до 24 години при добро гледане, а в дивата природа не е се знае колко точно ще живее.

За съжаление, поради високата им смъртност, само една малка част от язовците успяват да доживеят до първата си годишнина.

Огромна част от тях умират по пътищата под колелата на автомобилите. Въпреки обстрела им от ловците, броят им непрекъснато нараства. Прилагането на такава крайна мярка се дължи на подозрението, че те са носители на туберкулоза по говедата и по други причини. То служи за оправдание да ги избиват. Но дали твърдението е истина ние не се наемаме да кажем.

Евелина Лютова
Размножаване

Язовците са моногамни, т.е. живеят в стабилни двойки, без да сменят партньора си по няколко години, а понякога прекарват и целия си живот с него. Възможността за размножаване при женските екземпляри, както казахме по-горе, се появява на 2-годишна възраст, при мъжките – на 3-годишна възраст. Периодът на чифтосване започва с приключването на зимата и достига до края на лятото.

Женската носи бебетата дълго време – 9-12 месеца, а времето на бременността зависи от времето на годината, в което се извършва оплождането. Всяка ражда 2-6 слепи и глухи малки язовчета.

Новородените язовци са безпомощни, едва след месец започват да чуват, а очите им се отварят след месец и половина. Носовете си подават от дупките, когато станат на 3 месеца. Малките растат доста бързо – на 6 месеца те ще станат големи почти колкото възрастните. Децата прекарват първото зимуване с родителите си и след това започват самостоятелен живот.

мнения, отзиви, коментари, форум
Любопитни факти

Европейският язовец е интересно създание. Много обиталища на язовци се предават като наследство през поколенията, като средновековните замъци. Затова те често биват сравнявани с „аристокрацията“ на Великобритания.

Жилището на европейския борсук е с различни размери.

Едно от най-големите обиталища на язовци приличало на древните английски замъци, защото е имало над 100 входни дупки, голям брой стаи и разбира се дълги тунели. В изследвания замък живеел един род, наброяващ само 20 язовци. Тяхната природа е такава, че почти половината от живота им преминава в състояние на сън.

Необикновеният язовец принадлежи към месоядните бозайници от семейството на поровете. Към роднините му се включват хермелинът и видрата. Обикновено язовците нямат много нужда от пиене на вода, тъй като си похапват главно сочни червеи. Но само при силен глад язовците ядат жаби, мишки, бръмбари, плъхове, а освен тях и зърнени храни.

Борсуците се отнасят кротко към хората, а които добре са се приспособили в домовете, се обучават лесно. В двора те се държат в просторни клетки на открито с бетонен или мрежест под, така че те да не могат да копаят.

КАК ДА ПРОГОНИМ ЯЗОВЕЦ ОТ ДВОРА ИЛИ ГРАДИНАТА?

Как се познава дупка от язовец?

Язовците обитават в дълбоки дупки, които изкопават по склоновете на хълмове и долини, високи брегове на езера или реки. Повечето време язовецът прекарва в дупката си, за която влага доста труд. Обикновено той е консервативно и постоянно животно и има навик да предава обиталищата си от едно на друго поколение.

В допълнение язовецът е рядко старателно животно, което редовно си почиства дупката и периодично си изхвърля отпадъците. Дори си е отделил в „къщата“ място за тоалетна или се изхожда отвън в дупка, която зарива. Също така в жилището му има различни места за битовите нужди на него и на семейството му.

Но много скоро децата на язовеца ще започнат да се показват от обиталището и да си търсят сами храна. До 6-месечна възраст те почти достигат размера на възрастните. Наесен потомството се отделя от родителите. След това всяко животинче започва своя самостоятелен живот.

Обиталищата им представляват подземни лабиринти, издълбани на няколко нива и дори се случват и такива с дължина от порядъка на няколко километра или повече. Тези помещения заемат площ, в която броят на животните може да се увеличава с всяка изминала година, от десетилетие на десетилетие.

Борсуците (както е другото име на язовците) изграждат една сложна конструкция с различни входове и изходи, помещения, запазени за спане и съхраняване на храни и може би и други неща, както и вентилационни съоръжения. „Стаите“ за живеене лежат често доста дълбоко под земята (например на 5-7 метра надолу под водоносния пласт).01 язовец, борсук

Всяко семейство обикновено има свой отделен вход към лабиринта от дупки, а дори могат да си издълбаят и няколко. Група семейства може да се случи да имат един главен вход, но със сигурност ще са изкопали и аварийни изходи. Язовецът е чисто, грижовно животно, но не стои постоянно на мястото си, защото трябва да търси храна. То обича къщата си и се грижи за нея: ще извади постелята от мъх и папрати, а след това обиталището ще бъде ремонтирано, подобрено, поправено.

Самотните язовци обитават обикновени дупки, които имат само един вход и камера за живеене. Но за голямото семейство борсуци, се изкопават цели ”селища” в лабиринта под земята. Тези жилища са многостепенна и сложна подземна конструкция с много отвори и входове, няколко гнездови камери, с различни проходи и дълги тунели. Обикновено гнездовите камери се издълбават на дълбочина не поне от 5 метра, може и повече, те са и покрити с пласт от суха трева и са просторни.

А ревностният стопанин не е готов да приеме всякакви животни в своя дом: диви котки, кучета и порове понякога влязат в него. Ето защо една лисица трудно може да присвои дупката на язовеца срещу волята му, но той все пак често позволява това. Язовецът е практичен звяр и предпочита да живее в комфорт. Затова сухите и удобни дупки на язовците често се предпочитат от енотовидни кучета и лисици. Това прави живота на язовеца труден, но все пак понякога той допуска в жилището си квартиранти. Предполага се, че язовците не гонят зимно време лисиците, които се настаняват вътре, защото те застават в началото на дупките и спират въздушните течения. Така дупките им стават по-топли.

Изследователи на дивата природа са открили дупка на язовец, в която имало повече от 100 входа и много камери, свързани с много дълги тунели. В тази дупка са живеели 20 язовци.

05 язовец, борсук
Стъпки на язовец

Най-забележителното нещо в дупките на язовците са техните тоалетни, изкопани пред „къщата“. Обикновено къщите на язовците се познават по добре отъпканото място отпред. Там обитателят изчиства и трамбова най-редовно, където обича да се припича на слънце.

Под опашката на борсука има специални жлези, които са предназначени да отделят доста миризливо вещество, наречено мускус. Благодарение на този мускус, звярът маркира своята територия. То се използва също и за определяне на родовата принадлежност.

Ако язовецът дълго отсъства от дупката си, отделената миризма може да се изгуби. В такива случаи за животното има риск да остане без своето семейство.04 язовец, борсук

Стъпките на задните му крака дават отпечатък, наподобяващ тези от детско краче или на мече. На дължина предното стъпало на животното достига до 8 см, а задното стъпало дава отпечатък с дължина до 9 см. Обикновено отпечатъкът от задното стъпало се открива върху предния. Язовецът има крачка 20-25 см. Понякога в стъпката не се отпечатва нокътят на палеца, а стъпката му е с 5 пръста.

Какви звуци издава? Комуникации на язовеца

През размножителния период през юли и август язовците издават звуци като жени. Те издават също пръхтящи и сумтящи звуци. Кучешките язовци издават звуци подобни на тези на кучетата, а другият вид – свинските – грухтят. Когато борсукът дълбае дупката, си също издава звуци. Тези животни имат свой собствен речник, който се състои от шестнадесет различни звука.

Защо язовецът е проблем?

Язовецът е вписан със статут на животно, което е най-малко заплашено да изчезне в Международната червена книга. И наистина, коментираният звяр се среща доста често и има стабилни популации. Но за съжаление се търси от ловци и бракониери заради неговата мазнина, която се счита за лечебна в алтернативната медицина. Борсукът в Европа е бил подложен на голямо унищожение, защото е бил преносител на опасни болести. Язовците нанасят щети в селското стопанство по земеделските култури като ги ядат и тъпчат, а си похапват също така и кокошки. От ловните стопанства съобщават и за отвличания на фазаните, отглеждани от ловците.

Язовците се хранят и с мърша. В САЩ има случай, в който учените са документирали, как язовец заровил трупа на теле. В дупките си борсуците обикновено се запасяват с храна, пък била тя и развалена.

Тези животни са и полезни – унищожават някои вредители по растенията като например някои гъсеници и освен тях унищожават и редица гризачи.

Как се прави примка за язовец?
03 язовец, борсук, как да го прогоним
Примка за язовец

Примката се прави както за другите животни като се съобразява с височината на животното. Настройката й има вертикално или хоризонтално положение. Можете да пресметнете приблизителната височина на язовеца. При преминаването му през примката, той ще промуши главата или торса. Примката се слага над дупката или над тази, която му служи за тоалетна и трябва да е прикрита по възможност.

Трябва да се има пред вид, че е забранен ловът с примки у нас, защото е в противоречие с ловната етика.

Капан за язовец

Препоръчва се в дъждовни дни да избягвате монтиране на капани, тъй като това може значително да намали маскирането на капана. Той ще бъде лесно забелязан и избегнат. В допълнение язовецът предпочита да се въздържа от хранене по време на влажно време, така че няма да има смисъл използването на капан. Но след края на дъждовния сезон животното ще започне да излиза от дупката дори и през деня, за да намери храна и бързо да натрупа тегло за зимата.

Също така не се препоръчва да се поставят капани в ямите и низините, където може да възникне застой на вода, поради продължителни валежи. Животното ще се стреми да избегне такива места, докато почвата е напълно суха. Доста рисковано е да се поставят капани и панти на места, където често преминават други ловци с кучета. Така рискувате да загубите капана, който ще бъде унищожен от ловците, или ще имате скандал с любителите на кучета.

Не трябва да монтирате капана плътно в земята, а малко над нея. Той трябва да е неподвижен.

По време на монтажа на капаните не трябва да се доближавате до дупката с автомобил по-близо от 150 метра. Това може да изплаши животното, след което вече то няма да се върне в дома си.

Поставете капана задължително на подветрената страна. Това ще предотврати унищожаването на маскирането по време на силни ветрове.

Препоръчително е също така да забележите точно каква е околността на всички места, където ще инсталирате ловни капани. След това напишете тази информация в тетрадка или тефтер, за да не забравите точно къде са капаните ви. Такива мерки може да изглеждат излишни, но за голям брой от капаните впоследствие това ще се окаже много уместно.

За маскирането е желателно да се използват големи месести листа. За да прикриете миризмата на капан, можете да използвате рибно брашно, което се продава в магазините с храна за домашни любимци. То ще заблуди язовеца.

Как се лови язовец?

С ловенето на язовците се занимават ловните дружинки, също и всеки земеделски стопанин, който има причина да го прави. Освен обстрел се използва слагането на отрова, пускане на кучета, залагане на капани. Язовците могат да бъдат подгонени с димки от дупките им или чрез използването на други методи. Някои стопани заливат със силно миризлива течност входовете на дупките им, за да ги прогонят. Опитните ловци препоръчват ловът на язовци да става вечер с ловни кучета-свинари или да се сложи на дупката им примка.

Лов на язовец с ягдтериер

Предимството на този вид ловно куче е, че влиза в дупките на язовците и ги вади от там. Разбира се, не всеки път може да успее.

Как изглежда ловен трофей от язовец
02 язовец, борсук, мас от язовец
Трофей язовец
Унищожаване на язовец

Язовецът е опасен за земеделските стопанства, защото нанася щети – изяжда царевицата, ягодите и картофите и тъпче другите растения, където мине. Затова се унищожава, но той е и полезен понеже ликвидира някои вредители.

Отрова за язовец

Някои стопани могат да изберат да използват отрова за мишки и други видове отрови за язовците. Това обаче носи риск и за домашните животни, затова трябва да се внимава.

ВИДОВЕ.

Общо в природата има 10 вида язовци в 6 рода.

Подсемейство Язовец (Melinae)

Към това подсемейство има 8 вида в 4 рода.

17 язовец, борсук
Обикновен язовец

Обикновен язовец (Meles meles) се среща в степите и горите на Европа, в далечна Азия живее на юг до Иран и Палестина, на изток до Източен Китай, Корея и Япония. Цветът му е сиво-черен отгоре, отдолу сив. Отличава се с променливите си черни и бели ивици по главата. От двете страни на „носа“ до ушите има черна ивица.

Свински (свиневиден)

У нас се среща само един вид язовец, но има един подвид наречен свински. Той има зурла като на свинете. Според много ловци това е мит. Сред таралежите обаче има също два вида – свински и кучешки според формата на муцуната.

16 язовец, борсук
Свински язовец, (свиневиден язовец) Arctonyx collaris

Свински язовец – с латинско название Arctonyx collaris, принадлежащи към месоядни бозайници от подсемейство Порови (Mustelidae). Широко разпространена е в Южна и Югоизточна Азия. Дължината на тялото е до 70 см, тегло 7-14 кг. Козината е сравнително рядка, страните и задните крайници са жълтеникави или сиви, предните и задните са тъмни, муцуната, гърлото и ушите са бели. Огромните нокти на предните лапи са светли.

Кучешки язовец.

Кучешкият вид е най-обикновен язовец (Meles meles), с лапи и муцунка подобна на кучешката.

Меден язовец (медояд), африкански
15 язовец, борсук
Меден язовец, подсемейство Medoyeda Mellivorinae

Медният язовец с латинското име Mellivora capensis е само един представител на своя род. Той обитава в гъстите гори и саваните на Африка. Предната част от главата до опашката е в бял цвят, смесен често с кафяво или сиво. В черно са оцветени крайниците и долната част на тялото.14 язовец, борсук

За него е писано, че е пълен психопат, а в Книгата на Гинес е определено като най-смелото животно на света. Той напада дори големи хищници, а после няма как да се избави от тях. Има случай в който убива лъв, като го захапва за най-уязвимото му място и това са тестисите.18 язовец, борсук

Също така е заснето видео как се бори с кобра и я побеждава. Отровата на този вид змии е толкова силна, че може да убие човек с тегло 100 килограма. Тя го е ухапала, но той я убива. След смъртоносното ухапване той само ляга като мъртъв за няколко минути, след което се възстановява и отново става. После сладко си похапва от змията.

Азиатски, японски, китайски

Явански язовец (Mydaus javanensis), живее в Суматра, Ява и Борнео. Цветът му е черен или тъмнокафяв. На главата и под нея има бяла ивица или бели петна в редица.

19 язовец, борсук
Азиатски язовец

Палавански язовец (Mydaus marchei), живее в земеделските земи и тревните равнини на островите Бусуанга и Палаван. Оцветен е в тъмно кафяво до черно, муцуната му е бяла с жълтеникави отражения, задната част преминава в жълтеникава лента.

20 язовец, борсук
Палавански язовец

Teledu (Arctonyx collaris) обитава в горските райони на Индокитай и Китай, както и в Тайланд и Суматра. В жълт, черен или сив цвят е гърбът, опашката и ушите са бели, крайниците и коремът са черни. По лицето черни ивици пресичат очите.

21 язовец, борсук
Blaireaux furets – язовец порче

От рода Melogale (Ferret-Badger) има 4 азиатски вида:

  1. бирмански – Индия, Непал;
  2. източен (ориенталски) – Бали, Ява, Югоизточна Азия;
  3. китайски – Бирма, Тайван, Китай;
  4. Еверет  – Борнео.
22 язовец, борсук
Язовец Еверет  – Борнео
Подсемейство Taxidienae

Американският язовец (Taxidea taxus) е самостоятелен вид от рода си. Намира се в югоизточна Канада и на север от централната част на САЩ и на юг до Мексико. Разпознава се лесно по сиво-червеникавата козина на гърба, а на лицето има бяла лента.

25 язовец, борсук
Американски язовец (Taxidea taxus)

Дължината на тези видове животни е от 32 см (палавански язовец) до почти 1 метър (за обикновения язовец). Според вида си те имат тегло от 2 до 24 килограма. Телата на тези животни са масивни, набити. В своята форма те приличат на тежка капка, дилатираща леко от муцуната до опашката. Само с късите крака по външен вид са свързани с други представители на семейството Порови (невестулка, норка).

Козината им е груба, дълга и гъста. Муцуната на различните видове е по определен начин оцветена: ясно изразени ленти в характерното за пора подобие на брада.

Общите видове, американски и малайски, са идеално приспособени да копаят дупки. Техните тела са плътни, крайниците им са къси, имат мощни нокти и силни мускули. При яванските видове предните крайници имат еднакво развити пръсти, което вероятно представлява особена адаптация към изкопаването на дупките и тунелите в тях.

Видът американски язовец (Taxidea) е толкова добър, колкото и другите копачи, които, ако се намират в опасност биха могли да изкопаят авариен подслон и да изчезнат от зрителното поле на врага за кратко време – за няколко минути. В пълна противоположност по способности и сила на тях, примитивните Blaireaux furets – язовци порчета, имат вид по-скоро на белки.

Още ценна информация

Синоними: Борсук или бурсук (как се пише?)

Според българския правопис е правилно да се изписва борсук. Често се употребява и бурсук, но това не е правилно. Като жаргон бурсук или борсук има смисъл на човек, който е намусен, опак, нацупен, мрачен, неприветлив, намръщен, който проваля, пречи.

Значение на животинчето борсук за човека

От борсука има ползи, но и вреди. Той унищожава мишките и други вредители като червеи (не всички са вредни за растенията), насекоми и ларвите им, мекотели. С това е полезен за стопанствата. За пчеларите също е полезен като почиства пчелините от мишките, които са врагове на пчелите. Неговата мас се използва в народната медицина като полезно средство. Може да се вземе предвид обаче и мнението на повечето съвременни диетолози, които отхвърлят от здравословната диета всякакви животински мазнини.

От друга страна борсукът вреди на земеделските стопани, защото се храни с царевица и някои други култури (тъпче посятото), напада също и домашните птици.

Детенцето на борсука
24 язовец, борсук
Малките язовчета

Язовецът е моногамно животно. Обикновено женската е по-малка по размер и носи и ражда от 2 до 6 язовчета. Новородените са слепи и беззащитни. Бебетата започват да чуват след месец, тогава се появяват и зъбите им. Започват да виждат след месец и половина. Те се хранят с кърмата през първите три месеца от раждането си. Първото си зимуване изкарват с родителите си и след това започват самостоятелен живот. Те започват да излизат и под ръководството на родителите си ходят на лов и се хранят.

ЯДЕ ЛИ СЕ НЕВЕРОЯТНИЯТ ЯЗОВЕЦ? ПРОДУКТИ.

Ловджиите споделят, че месото на язовеца може да се яде и те го ядат. Първо трябва да се вземе проба и да се провери да не е заразено с трихинелоза. След това се прави на кайма и с нея се пекат или пържат кюфтета до хрупкавост.

Според общоприетото виждане хищниците не трябва да се ядат. Лисицата например никое животно не я яде. Язовците са смесено ядни. Понякога ядат и мърша. Правоверните евреи не биха яли язовец, защото е в списъка на нечистите животни или с други думи има и нещо вредно и небогоугодно в месото му.

Можем да се запитаме, струва ли си да се избиват язовците за месото и мазнината им? Още една поредна човешка жестокост над природата, над животинския свят, както избиването на норките и белките за кожата им.

Мас от язовец (мазнина)

Маста или мазнината на язовеца съдържа общоукрепващи вещества, наситени и други мазнини, витамини и минерали, за което някои лечители я използват в алтернативната медицина.

В Русия например се произвеждат капсули ”Тайната на бобъра” съдържащи ароматна част от бобър (кастореум), перга и мазнина от язовец. Предназначени са против кашлица, за укрепване на организма и при други проблеми.

У нас в някои здравословни магазини се предлага топена мазнина от язовец, натурална 100%. За една опаковка от 200 мл, цената е 69 лева в”Здравен магазин”. zdravenmagazin.bg. Дневната доза е една супена лъжица, двукратно през деня по време на хранене. Предлага се като добавка за укрепване. Може да се ползва и външно.23 язовец, борсук

Невероятният язовец е добър ловец и стопанин на обиталището си, но и разрушител в градината, който създава сериозни проблеми

За външно приложение мазнината от язовец намира приложение за доста болести. В Хисаря пенсионираният лечител Иван Иванов лекува с мазило, направено от него, дископатия, дискова херния, гъбички, екземи, хемороиди и други кожни болести.

Други хранителни добавки на растителна основа спокойно могат да заменят мазнината от язовец.

Четка за бръснене с косъм от язовец

От косъма на язовеца се предлагат четки за бръснене, които са луксозни и твърде скъпи – около 60 – 90 лева.

Най-добрите цени за реклама са в "Зона 98", достигнете до 30 000 читатели на ден ТУК =====>

За redaktor

Прочети още

Благороден елен: защо му се възхищаваме?

Природното творение благороден елен: ето защо той е положителният герой в приказките за гората! Вижте …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]