Как да се отървем от кокарджа? Легенда за невестулката.
Звук, следи от невестулка. Цена и отглеждане. Разлика с белка

Как се гони невестулка? Опасна ли е за хората? Легенда за Байнова булка (кокарджа)

Разлика между белка и невестулка. Семейство Порове. Опасна ли е невестулката за хората? Как се гони? Легенда за невестулката (кокарджа, Байнова булка). Цена и отглеждане.

Под „хищник“ мнозина си представят тигри, вълци, мечки стръвници. А доста плътоядни са създадени в миниатюрен мащаб. Като физика! По нрав те са не по-малко опасни от големите си събратя.

Бялка, невестулката, златката, пор – ето някои хищни представители в дребен размер. С настъпване на студовете много стопани търпят набези от малките грабители.

Невестулката е най-миниатюрният хищник на планетата и сред най-опасните. Тя е способна сама, за кратко време да опустоши всеки кокошарник до крак. Това зверче изглежда безобидно, но е невероятно настойчиво. То се връща в „стола“ докато има и една жива кокошка.

Как да познаем невестулка?

Появата на невестулка в стопанския двор познаваме не само по убитите птици.

 • За нея разказва поведението на кокошките – те не искат да напускат полозите, по-плашливи и напрегнати са, постоянно защитават яйцата и пиленцата.
 • Следи на невестулка по телата на убитите птици – това са две точки на дистанция от 2-3 см. Другите два особено опасни за домашните птици хищника оставят по-голямо разстояние между дупките. При порът дупките от зъби са на 5-6 см., а при златката – на 3-4 см.
 • Невестулка и нейният звук. Гласът на невестулката е силен. Когато животното е обезпокоено, то издава подобие на чирикане, като птичка. Този звук свидетелства, че тя се готви за атака. Когато се срещат самец и самка, звукът е в ниските октави. Може да ви заприлича на мъркане. Това показва, че самката е настроена благодушно. Малките невестулки издават високи звуци, напомнящи писък.
Размери

Дребните хищни бозайници са класифицирани в сем. Порови. Сред тях най-малка е невестулката.

Размери на невестулка
параметър стойност
дължина на тялото на мъжкия 16 — 26 см
дължина на тялото на женската 11.4 — 21.2 см
тегло на мъжкия 60 – 250 г
тегло на женската 30 – 108 г
дължина на опашката на мъжкия 1.2 – 8.7 см
дължина на опашката на женската 1.7 – 6.4 см
Разлика между белка, невестулка и пор
 • Разлика между белка и невестулка: те са близки родственици, мор за курниците. Различават се по размери, цвят и малко по формата на ушите и носа. Белката (конада) е средна на ръст, а невестулката е най-малкият представител.
 • Разлика между пор и невестулка: те са от едно семейство, но много се отличават. Порът се адаптира в домашна среда, а невестулката винаги проявява агресивен характер и е по-малко склонна да взаимодейства с човека.

Още за биологическото описание на невестулката ще намерите по-долу в този материал.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Пъргава и съобразителна, тя няма конкуренция сред дребните размери

Невестулка: опасна ли е за хората?

Невестулката предпочита да ловува съразмерна на тялото й плячка – мишки и плъхове. Тя напада домашни птици относително рядко. Главно е провокирана от липсата на храна през зимата. Тогава невестулката би посегнала и на риба, която иначе не е в основното й меню.

Малкият хищник не напада хора. Би могла да ухапе, ако е принудена да се защитава.

Главната опасност от контакт с невестулка е стандартната – тя може да е приносител на заболявания, в това число и на бяс. Съветът е да се избягва контакт с това животно, което не е трудно.

“Фигурин

При контакт с болна от бяс невестулка (заразата се предава чрез слюнката, каквато се намира и по козината) се предприема спешна ваксинация – до 48 часа след контакта.

Ухапване от невестулка. Отровна ли е?

Мнозина вярват, че слюнката й е отровна и при ухапване натравя кръвта.

Това убеждение няма връзка с реалността. Обяснява се със случаи на тежки рани след ухапване от невестулка. Но усложненията лесно се причиняват от бактериите в устата на хищника, а не поради отрова.

Други несъстоятелни вярвания относно невестулките са, че плюят отрова и че отравят вода, мляко и др. непокрити течности.

Все пак вредата от невестулката в кокошарниците е достатъчна, за да бъдат измислени отрови и капани за предпазване от дребния хищник.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща

Какви щети нанася?

За това дребно животно се разказват легенди. Описват го като жестоко, отмъстително, кръвожадно и нагло. Това идва от неговия агресивен и напорист нрав. Невестулката е смела и нищо не я спира в преследването на плячка. Тя не се връща в дворовете за отмъщение, а защото там има плячка. Хищникът е привлечен, докато има още жива, пълнокръвна и движеща се цел.

В действителност невестулката е примитивно животно. В нея има жажда да убива. Тази жажда я мотивира за лов, а не само гладът и необходимостта от храна. В лова невестулката задоволява инстинктите си на кръвожаден убиец.

Невестулката е сериен убиец, който трупа в леговището си „колекция“ от трупове. За тази страна от нрава на дребния хищник се разказва в този прекрасно заснет 6-минутен филм:

Заради нрава на сериен убиец невестулката е неуправляема, когато попадне в стопански двор. В кокошарник или зайчарник животинчето се стреми да удуши всичко живо, макар че ще отнесе със себе си единици.

За щетите от невестулката се разказва в това видео:

Как да се отървем от кокарджа

Ако не искате да се обърнете директно към фирма за унищожаване на гризачи, по-долу ще ви дадем няколко по-трудни, но ефикасни методи за лична борба с невестулката.

Евелина Лютова

Как прониква в курника? Тя лиза през неголеми отвори, понякога невидими без специален оглед. Анатомичните й особености й помагат да се провира през особено тесни пространства. С острите си зъби животинчето може да прогризе стари прогнили стени или да си намери път през миши дупки. При отсъствието на цепнатини или тунели, хищникът сам си прокопава вход с помощта на острите си нокти.

Най-доброто е въобще да не допуснем невестулка до домашните птици. При потенциална опасност кокошарникът се поставя върху по-висок бетонен фундамент и се слагат мрежи на вентилационните отвори. Тогава животинчето няма как да проникне.

Метална ограда

Ако кокошарникът вече е построен на земята, около него се вкопава метална ограда – на дълбочина не по-малко от 50 см. Така невестулката няма да успее да прокопае тунел към вътрешността.

Периодично оглеждайте за поява на цепнатини и отвори в загражденията.

Отблъскващи устройства

(електронно плашило)

Как се гони невестулка, без да се убива? За целта са създадени ултразвукови уреди, които прогонват не само дребни хищници като невестулка, пор, бялка, норка, но и по-големи като лисиците. Разпръскват недоловими за хората и безвредни за домашните животни и птици вълни. Те са разчетени за определена площ и работят с датчици за топлина и за движение. Работят непрекъснато, на батерии.

Животните реагират на ултразвука чрез бягство. Средната цена на подобни уреди е около 100 лв, конкретната цена зависи от обхвата.

Друг тип уреди реагират на движение и при приближаване на нежелано животно реагират с включване на ярка светлина и звуков сигнал. Невестулката се плаши и напуска терена.

Котка срещу невестулка?

Абсолютно не помага. Има случаи котка да залови невестулка, но само ако хищникът е болен, ранен и обезсилен. Котката е слаб противник за невестулка в добро здраве и не влиза в схватка с този хищник.

Възможностите за отблъскване на невестулки са достатъчно на брой и не скъпи, но мнозина предпочитат радикалните методи – да се избавят завинаги чрез отрова или капани.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Тя избива до крак
Отрова за невестулка

Използва се отрова за мишки. Тя се насипва по следите на животното или се скрива в примамка. В този случай рискът е от примамката да се заинтересува домашно животно.

 • Плюсът на отровата е, че след консумация невестулката няма как да оживее.
 • Минус е, че невестулките предпочитат жива храна и не е сигурно, че ще реагират на обработено с отрова месо.

За защита на стопанския двор от невестулка не е подходящо ползването на отрова. Към този метод се прибягва при набези в дома. Тогава може да се пръсне отровна примамка за мишки – гранулирана или на прах.

Отрова за порове и невестулка не е недежден метод. Невестулките са съобразителни и я избягват, особено ако има и миризма на човек около нея. За най-сигурни се смятат капаните.

Капан за невестулка

Фабрично изработеният капан е от метална мрежа, достатъчно здрав и надежден. С продълговатата си форма той подходящ и за по-големи от невестулката хищници. От двете страни е снабден с подвижни капаци, които падат при докосване на пластина в центъра. На тази пластина се поставя примамката.

Ето как работи устройството:

Капаните са едно- и друпроходни. Разликата е, че в първия случай животното вижда, че влиза в място без друг изход и е предпазливо. При двупроходните капани то вижда пред себе си изход и се доверява. Вратите и на двата изхода се затварят едновременно при докосване на примамката.

Друга тънкост при капаните е, че те не трябва да миришат на човек, нито на уловено преди това животно. Чуждата миризма отблъсква хитрата невестулка и тя не рискува да влезе. Затова при повторна употреба капанът се изварява.

Друг модел капани работи с жива примамка, като при това тя остава незасегната. Тези капани са удобни, защото невестулката може да се залови, без да се приближава до кокошарника. Следващото любителско видео демонстрира работата на капан с жива примамка:

Демонстрираният тип капани се наричат хуманни, защото хищникът се улавя без наранявания. Той може да бъде отнесен далече от населеното място и да бъде пуснат на свобода.

Ловни капани

В борбата с невестулките вършат работа и обикновени ловни капани. Попадналите в тях  животни се оказват обездвижени и не могат да избягат. Но помнете, че невестулката е предпазливо животно и няма да се доближи до капана, ако мирише на човек.

Решението е капанът да се докосва само през дебели платнени ръкавици и след използване да се изварява или да се маже с кравешки тор.

Как се прави капан?

Закрепвате на подпора кофа, под която поставяте прясно месо. При движението си към месото невестулката ще докосне подпората и кофата ще я захлупи. Това е най-хуманният от всички видове капани.

Ето и схема на този капан:Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща

Във форумите се описва приготвянето и на друг тип хуманен капан със захлупване, чиято ефективност е повече от спорна. Ето каква технология се дава: под ръба на маса се поставя кофа с капак, който е прикрепен с подпора така, че при докосване да се затвори. На ръба на масата се поставя пластмасова бутилка с изрязано гърло и дъно. Част от тунела е във въздуха и над кофата. На това място се разполага кърваво месо. Невестулката се провира до месото и загубвайки равновесие, пада в кофата, чийто капак трябва да я затвори.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Друт самоделен капан

Подобни методи не винаги дават очаквания резултат. Капанът може да бъде просто игнориран, защото невестулката предпочита живото пиле пред парче месо. Освен това не е ясно самите устройства доколко ще задържат животното, което ще се бори да се освободи.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща

Народни методи за борба с кокарджа
 • Капан с катран – фермери препоръчват да се намажат стените на кокошарника с катран. Продуктът издава специфична миризма, която отблъсква зверчетата, а и им пречи да усетят птиците.
 • Защита от други птици – вярва се, че гъските пазят курника. Те издават предупредителни сигнали, а гръмките звуци ще отблъснат хищника.
 • Куче-пазач – същата предпазна функция се възлага на кучето, чийто лай също е неприятен за невестулката.
 • Миризма на кози – фермерите вярват, че миризмата на коза е непоносима за невестулката и тя не би влязла в кокошарник, в който има и кози.
Сем. Порови

До неотдавна семейството се делеше на 5 подвида, но сега класификацията е консолидирана до две подсемейства – видри и същински порове.

Невестулката спада към същински порови в един род с пор, норка, итатси, хермелин. В отделни родове са други малки хищници като язовец, медоед, росомаха, бялка и др.

Описание + снимки

Невестулката е типичен представител на семейството си, в което всички животни са с дълго и тънко тяло. То им позволява да влизат в тесни пространства в гонитба на дивеча. Вратът е издължен, опашката е дълга.

Продълговатата форма не се нарушава от краката, които са максимално скъсени. Лапите са въоръжени с остри нокти.

С такова телосложение невестулката гони малки гризачи и в дупките им. Тя се придвижва със скокове, дълги по 25—30 см.

Главата е продълговата, с малки кръгли ушички. Носът е с тъп край, като леко се раздвоява.

В основата на опашката невестулката има жлези, които изпускат неприятна на мирис течност. Аналните жлези са отличителни за цялото семейство. Секретът е необходим за маркиране и за привличане на партньор.

Козината й е в два цвята. Вътрешните повърхности (корем, гуша, лапи отвътре) са чисто бели, а външните (гръб, опашка, лапи отвън) са червеникаво-кафяви, по-ярки от типичното за Порови.

Зоните са едноцветни, без нюанси. Само в ъгълчетата на устата има две по-тъмни кафяви петна.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Размерът на невестулка на фона на мишка и заек

Гъстотата на козината не се мени през сезоните, но има разлика в косъма – през лятото е по-къс и тънък. Живеещите в северните райони животни през зимата побеляват, за да остават невидими в снега. Със затопляне на времето кафявата им окраска се връща

Невестулката се бърка с хермелина поради дългото гъвкаво тяло и вида на козината. Между хищничетата има слабо забележими различия, но все пак съществуват.

Невестулката се отличава с дребния си размер и с по-късата и главно едноцветна козина. Няма черен връх на опашката, което е типично за хермелина.

Някои биолози виждат прилика между невестулка и змия – в стремителните движения, голямата подвижност и умението да се преодоляват препятствия в релефа.

Живот и поведение

Невестулките живеят сами. Събират се с партньор само за размножаване – обикновено през март или в края на лятото.

Бременността е 5 седмици. Раждат 5 – 7 малки, по изключение падат до 3 или се качват до 8 бебета. Майката грижливо ги пази и защитава. При необходимост ги пренася със зъби на друго място.

Предпочитаното местообитание са равните, по-открити и не гъсто залесени места – ливади, степи, райони с ниска растителност, в близост до стопански дворове.

Невестулките се хранят с всякакви видове мишки, къртици, земеровки, млади зайци, лалугери, пилета, гущери, гълъби, някои видове змии, жаби, насекоми. Справя се и с по-големи хищни птици. Опасна е за всякакви животинки с малки размери.

Невестулката е особено ловка, гъвкава и пъргава. Бяга бързо, добре лази и плува. Отличава се с голяма смелост и агресивност. Затова е опасен враг за много по-големи по размери от нея животни.

Невестулката изтребва мишки и удържа популацията им в граници. С това тя е много полезна за човека и стопанството му. Ползата от нея в пъти превишава евентуалните вреди, които би могла да нанесе на кокошарниците.

На места, където не я преследват, невестулката ловува и денем, и нощем. Тя не обича да изминава големи разстояния, но „ошетва“ издъно собствената си територия.

Невестулката е хищник, но не разкъсва плячката. Тя гризе плътта с острите си зъби и пие кръвта. Изключително агресивна и хищна, тя настървено убива повече, отколкото ще изяде.

Още инфо и източници: Характеристики на невестулката; * Как да се отървем от невестулка; * Невестулка като домашен любимец; * Видове невестулки, снимки.

Невестулка за домашен любимец

В Древен Рим и Ранно-средновековна Европа дребният хищник бил домашно животно, ловец на мишки. Впоследствие силно се разпространил сивият (хамбарен) плъх, с когото малкото хищниче трудно се справяло. Тогава то било изместено от фретката (домашен пор) и котката.

За отказа от невестулката като домашен любимец допринесъл и нейният характер – тя се оказала неподатлива на опитомяване.

Как се опитомява невестулка

Невестулката има хищен и жесток нрав. Но външния й вид е дотолкова миличък, а размерите – така миниатюрни, че много хора се опитват да направят от нея домашен любимец. Това не е невъзможно, само че съжителството с такова зверче е постоянно предизвикателство.

Невестулка се опитомява като се взема от бебе. След нужното възпитание миниатюрният хищник ще започне да проявява дружелюбно отношение към човека. Възможно е да се приучи да спи при стопанина си, да се катери по него и да си играе с другите му домашни питомци.

За да стане това реалност, невестулката минава през сложна адаптация. Главно тя се възпитава да не хапе и се приучва към живота в домашна среда. Всичко това е невъзможно с възрастен екземпляр.

Когато говорим за невестулка, похватите за дресировка не вършат работа. Животинчето не се дресира, с него се създават взаимни отношения. Главното е с него да се отнасяме с любов и нежност, да го храним и да общуваме. Тогава то ще стане предан приятел.

Как да гледаме невестулка у дома?
 • Жилище – зверчето трябва да бъде свободно, за да се чувства комфортно. Не се държи в клетка или някакви ограждения. Непременно се пуска свободно из цялото жилище. Все пак невестулката трябва да има свое кътче – легло за котки или клетка с отворена вратичка;
 • Драскалки и катерушки – невестулката се радва на т.нар. дървета за котки, места за драскане и катерене. Наличието на такова съоръжение + свободното държане гарантират, че няма да се изяви агресивната черта в характера на животинчето;
 • Вода и тоалет – невестулката ще търси постоянен достъп до чиста вода. Ще й трябва и съд, в който да се изхожда. Постелките за котки са подходящи;
 • Храна – невестулката е хищник и няма да се мине без прясно месо. Тя обича птици, яйца, но също така бихте могли да предлагате и риба. Порцията средно за денонощие е ок. 30-40 гр. Освен прясно месо, на невестулката може да се дават и гранули за порове;
 • Чистота – невестулката се грижи за себе си, не е необходимо да се къпе и реши. Може да се убират падащите косми с мокра ръкавица. Ако имате домашен басейн, в който да плува, това би било огромно удоволствие за зверчето.

Във видеото ни показват как невестулка си играе в апартамент:

Откъде да вземем невестулка?
 • Продава ли се? Към момента можем категорично да кажем – не. У нас не се предлага невестулка дори в магазините за екзотични животни. В чуждестранни сайтове виждаме, че има възможност да се поръча.
 • Невестулка цена: Цена за животинчето не се обявява дори при редките обяви.

Следователно ако желаем да гледаме невестулка, просто трябва да си уловим с капан, както описахме по-горе. Но както вече споменахме, възрастното животно не се поддава на опитомяване.

Легенда за невестулката

Разказва се за самотна майка, която прибрала и излекувала ранена невестулка. Един ден тя оставила бебето си за малко и като се завърнала, първо зърнала невестулката с окървавена уста. Жената се паникьосала и убила на място зверчето. Но щом се доближила до люлката, видяла в нея разкъсана змия.

Оказало се, че невестулката спасила бебето, а получила в отговор – смърт! Тази легенда за невестулката подчертава предразсъдъците спрямо това животно.

Повечето поверия с невестулки са негативни. Има поверие за невестулка, че тя плюе отрова във водата или млякото на хората, за да им отмъсти.

Самото име днес е синоним на отрицателни качества – прикритост, подлост, пресметливост. На руски обаче животинчето се нарича „ласка“. Думата има същото значение като на български – проява на нежност. Нарекли са така зверчето, защото е малко, сладко и на вид – безобидно.

Нашите народни имена на невестулката у нас не са негативни. Наричали са я бaйнoвa бyлчицa или попадийка. Друго и досега битува – ĸoĸapджa.

Прочети още

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. До 100 лева. От Технополис и др.

Микровълнова фурна. Мнения, топ 10 най-добри. До 100 и до 200 лв

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. …

12 Мнения

 1. Оги Ангелов

  Много готино животинче! Бих искал да си взема за отглеждаме у нас. Имам порче, но невестулката изглежда по-интересна и е предизвикателство да се опитоми. Ако някой продава или развъжда, нека пише, моля ви!

 2. Камен Павлов

  Има ли развъдници за невестулки? Може ли да се поръча по интернет от чужбина или от чуждестранни развъдници? И аз се интересувам, ако някой знае, нека даде координати.

  • Имам 2 на тавана и се чудя как да ги изгоня, защото правят бели, чупят керемиди, носят мътрви зайчета, яйца и кокошки и става страшна смрад.Ако имаш мерак, ела и си ги хвани, тъкмо ще почерпя.

 3. Захари Маринов

  Добре, за какво ви е такова хапещо нещо вкъщи? Невестулката е жесток, безогледен хищник. Малък е, но има желязна захапка. Като хване, няма пускане. Гледал съм снимки как невестулка е захапала птица и не се пуска, въпреки че излита с нея нагоре.

 4. Много добра и подробна статития с полезна информация. Надявам се да видим линк или някой да препоръча място от където може да си вземам по една за отглеждане!

 5. Валерия Ушкова

  Никога не съм виждала обява за невестулка. Знам, че има фирми за екзотични животни, и може да се поръча, но незаконно, затова не се обявяват открито. Но който търси, ще си открие. Въпросът е къде ще го гледа това чудо!

 6. Продават бе! В Бг не, разгледай руските сайтове и веднага ще намериш. Даже ще ти я докарат до теб, ако имаш парички! Пиши ласка, това е кокарджа на руски и веднага ще ти излязат оферти.

 7. Васа Сурваткова

  Вярно! Намерих обяви от 3500 до 10000 рубли. Ама много са сладички и мънинки тези косматковци! И направо без пари – гледам, че прави от 75 до 215 наши пари. Транспортът ще е няколко стотака обаче.

 8. Вие луди ли сте бе? Невестулката е опасна и за хората, за какво отглеждане може да се говори?! Тия требе да се избиват до крак, защото са много опасни. На мен не ми хареса разделът „Как се гони невестулка“, защото те трябва да се убиват, а не да се гонят.

 9. Моника

  Ние имахме котка, която мореше невестулките на село. Баба ми ми е казвала, че котка срещу невестулка е нещо идеално, но за съжаление не е достатъчно. Хубаво е да се удари също така и с лопатата по главата.

 10. Смилян

  Чувал съм поверие, че когато дойде невестулката, не само кокошките ще умрат, но и някой човек от махалата. Разбира се, в това няма много логика, но си е страшничко. Особено ако наистина умре някой (а то все някой някога ще умре), човек може да се насере от страх.

 11. Не съм виждала да се продава невестулка на никаква цена, а малката ми дъщеря искаше да ѝ купим, за да си я отглежда. Ако хванете такава жива и особено ако има малки, пишете ми на имейла petrovamihela в джимейл.

 12. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *