Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Капани. Как се гони и хваща

♠ Какво представлява невестулка ♠ Живот и поведение ♠ Отмъстителност ♠ Щети ♠ Опасна ли е за човека ♠ Ухапване от невестулка, отровна ли е ♠ Как прониква в курник ♠ Отблъскващи устройства ♠ Отрова за невестулки ♠ Капани ♠ Фабрични, откъде, цена ♠ Самоделни капани ♠ Народни методи

Още в текста: ♠ Легенди и поверия ♠ Невестулка за домашен любимец ♠ Как се гледа невестулка, изисквания, грижа ♠ Откъде да вземем невестулка? Продава ли се, цена ♠ Невестулка за кожи ♠ Видове невестулки

Под „хищник“ мнозина си представят тигри, вълци, мечки стръвници. А доста плътоядни са създадени в миниатюрен мащаб. Като физика! По нрав те са не по-малко опасни от големите си събратя.

Бялка, невестулката, златката, пор – ето някои хищни представители в дребен размер. С настъпване на студовете много стопани търпят набези от малките грабители.

Невестулката е най-миниатюрният хищник на планетата и сред най-опасните. Тя е способна сама, за кратко време да опустоши всеки кокошарник до крак. Това зверче изглежда безобидно, но е невероятно настойчиво. То се връща в „стола“ докато има жива кокошка.

Какво представлява хищникът невестулка?

Дребните хищни бозайници са класифицирани в сем. Порови. Сред тях най-малка е невестулката.Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща

Параметрите й са в таблицата.

Размери на невестулка
параметър стойност
дължина на тялото на мъжкия 16 — 26 см
дължина на тялото на женската 11.4 — 21.2 см
тегло на мъжкия 60 – 250 г
тегло на женската 30 – 108 г
дължина на опашката на мъжкия 1.2 – 8.7 см
дължина на опашката на женската 1.7 – 6.4 см

Класификация на сем. Порови

До неотдавна семейството се делеше на 5 подвида, но сега класификацията е консолидирана до две подсемейства – видри и същински порове.

Невестулката спада към същински порови в един род с пор, норка, итатси, хермелин. В отделни родове са други малки хищници като язовец, медоед, росомаха, бялка и др.

Как се познава невестулка + снимки

Невестулката е типичен представител на семейството си, в което всички животни са с дълго и тънко тяло. То им позволява да влизат в тесни пространства в гонитба на дивеча. Вратът е издължен, опашката е дълга.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Продълговатата форма не се нарушава от краката, които са максимално скъсени. Лапите са въоръжени с остри нокти.

С такова телосложение невестулката гони малки гризачи и в дупките им. Тя се придвижва със скокове, дълги по 25—30 см.

Главата е продълговата, с малки кръгли ушички. Носът е с тъп край, като леко се раздвоява.

В основата на опашката невестулката има жлези, които изпускат неприятна на мирис течност. Аналните жлези са отличителни за цялото семейство. Секретът е необходим за маркиране и за привличане на партньор.

Козината й е в два цвята. Вътрешните повърхности (корем, гуша, лапи отвътре) са чисто бели, а външните (гръб, опашка, лапи отвън) са червеникаво-кафяви, по-ярки от типичното за Порови.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Зоните са едноцветни, без нюанси. Само в ъгълчетата на устата има две по-тъмни кафяви петна.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Размерът на невестулка на фона на мишка и заек

Гъстотата на козината не се мени през сезоните, но има разлика в косъма – през лятото е по-къс и тънък. Живеещите в северните райони животни през зимата побеляват, за да остават невидими в снега. Със затопляне на времето кафявата им окраска се връща

Невестулката се бърка с хермелина поради дългото гъвкаво тяло и вида на козината. Между хищничетата има слабо забележими различия, но все пак съществуват.

Невестулката се отличава с дребния си размер и с по-късата и главно едноцветна козина. Няма черен връх на опашката, което е типично за хермелина.

Някои биолози виждат прилика между невестулка и змия – в стремителните движения, голямата подвижност и умението да се преодоляват препятствия в релефа.

Живот и поведение

Невестулките живеят сами. Събират се с партньор само за размножаване – обикновено през март или в края на лятото.

Бременността е 5 седмици. Раждат 5 – 7 малки, по изключение падат до 3 или се качват до 8 бебета. Майката грижливо ги пази и защитава. При необходимост ги пренася със зъби на друго място.

Предпочитаното местообитание са равните, по-открити и не гъсто залесени места – ливади, степи, райони с ниска растителност, в близост до стопански дворове.

Евелина Лютова

Невестулките се хранят с всякакви видове мишки, къртици, земеровки, млади зайци, лалугери, пилета, гущери, гълъби, някои видове змии, жаби, насекоми. Справя се и с по-големи хищни птици. Опасна е за всякакви животинки с малки размери.

Невестулката е особено ловка, гъвкава и пъргава. Бяга бързо, добре лази и плува. Отличава се с голяма смелост и агресивност. Затова е опасен враг за много по-големи по размери от нея животни.

Невестулката изтребва мишки и удържа популацията им в граници. С това тя е много полезна за човека и стопанството му. Ползата от нея в пъти превишава евентуалните вреди, които би могла да нанесе на кокошарниците.

мнения, отзиви, коментари, форум

На места, където не я преследват, невестулката ловува и денем, и нощем. Тя не обича да изминава големи разстояния, но „ошетва“ издъно собствената си територия.

Невестулката е хищник, но не разкъсва плячката. Тя гризе плътта с острите си зъби и пие кръвта. Изключително агресивна и хищна, тя настървено убива повече, отколкото ще изяде.

Колко отмъстителна е невестулката?

За това дребно животно се разказват легенди. Описват го като жестоко, отмъстително, кръвожадно и нагло. Това идва от неговия агресивен и напорист нрав. Невестулката е смела и нищо не я спира в преследването на плячка. Тя не се връща в дворовете за отмъщение, а защото там има плячка. Хищникът е привлечен, докато има още жива, пълнокръвна и движеща се цел.

В действителност невестулката е примитивно животно. В нея има жажда да убива. Тази жажда я мотивира за лов, а не само гладът и необходимостта от храна. В лова невестулката задоволява инстинктите си на кръвожаден убиец.

Невестулката е сериен убиец, който трупа в леговището си „колекция“ от трупове. За тази страна от нрава на дребния хищник се разказва в този прекрасно заснет 6-минутен филм:

Какви щети нанася?

Заради нрава на сериен убиец невестулката е неуправляема, когато попадне в стопански двор. В кокошарник или зайчарник животинчето се стреми да удуши всичко живо, макар че ще отнесе със себе си единици.

За щетите от невестулката се разказва в това видео:

Опасна ли е за хората?

Невестулката предпочита да ловува съразмерна на тялото й плячка – мишки и плъхове. Тя напада домашни птици относително рядко. Главно е провокирана от липсата на храна през зимата. Тогава невестулката би посегнала и на риба, която иначе не е в основното й меню.

Малкият хищник не напада хора. Би могла да ухапе, ако е принудена да се защитава.

Главната опасност от контакт с невестулка е стандартната – тя може да е приносител на заболявания, в това число и на бяс. Съветът е да се избягва контакт с това животно, което не е трудно.

При контакт с болна от бяс невестулка (заразата се предава чрез слюнката, каквато се намира и по козината) се предприема спешна ваксинация – до 48 часа след контакта.

Ухапване от невестулка. Отровна ли е?

Мнозина вярват, че слюнката й е отровна и при ухапване натравя кръвта.

Това убеждение няма връзка с реалността. Обяснява се със случаи на тежки рани след ухапване от невестулка. Но усложненията лесно се причиняват от бактериите в устата на хищника, а не поради отрова.

Други несъстоятелни вярвания относно невестулките са, че плюят отрова и че отравят вода, мляко и др. непокрити течности.

Все пак вредата от невестулката в кокошарниците е достатъчна, за да бъдат измислени отрови и капани за предпазване от дребния хищник.

Как да познаем невестулката?

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Пъргава и съобразителна, тя няма конкуренция сред дребните размери

Появата на невестулка в стопанския двор познаваме не само по убитите птици.

 • За нея разказва поведението на кокошките – те не искат да напускат полозите, по-плашливи и напрегнати са, постоянно защитават яйцата и пиленцата.
 • Друг белег са специфичните следи, които оставя невестулката по телата на убитите птици – това са две точки на дистанция от 2-3 см. Другите два особено опасни за домашните птици хищника оставят по-голямо разстояние между дупките. При порът дупките от зъби са на 5-6 см., а при златката – на 3-4 см.

Как прониква в курника?

Невестулката влиза през неголеми отвори, понякога невидими без специален оглед. Анатомичните й особености й помагат да се провира през особено тесни пространства. С острите си зъби животинчето може да прогризе стари прогнили стени или да си намери път през миши дупки. При отсъствието на цепнатини или тунели, хищникът сам си прокопава вход с помощта на острите си нокти.

Как да се предпазим от невестулка?

Най-доброто е въобще да не допуснем невестулка до домашните птици. При потенциална опасност кокошарникът се поставя върху по-висок бетонен фундамент и се слагат мрежи на вентилационните отвори. Тогава животинчето няма как да проникне.

Ако кокошарникът вече е построен на земята, около него се вкопава метална ограда – на дълбочина не по-малко от 50 см. Така невестулката няма да успее да прокопае тунел към вътрешността.

Периодично оглеждайте за поява на цепнатини и отвори в загражденията.

Отблъскващи устройства

(електронно плашило)

Как се гони невестулка, без да се убива? За целта са създадени ултразвукови уреди, които прогонват не само дребни хищници като невестулка, пор, бялка, норка, но и по-големи като лисиците. Вършат работа и срещу набези на бездомни котки.

Този тип уреди разпръскват недоловими за хората и безвредни за домашните животни и птици вълни. Те са разчетени за определена площ и работят с датчици за топлина и за движение. Работят непрекъснато, на батерии.

Животните реагират на ултразвука чрез бягство. Средната цена на подобни уреди е около 100 лв, но конкретната цена зависи от производителя и диапазона на обхвата.

Друг тип уреди реагират на движение и при приближаване на нежелано животно реагират с включване на ярка светлина и звуков сигнал. Невестулката се плаши и напуска терена.

Помага ли да вземем котка?

Абсолютно не. Има случаи котка да залови невестулка, но само ако хищникът е болен, ранен и обезсилен. Котката е слаб противник за невестулка в добро здраве и не влиза в схватка с този хищник.

Възможностите за отблъскване на невестулки са достатъчно на брой и не скъпи, но мнозина предпочитат радикалните методи – да се избавят завинаги чрез отрова или капани.

Как да убием невестулка?

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Тя избива до крак

За защита на стопанския двор от невестулка не е подходящо ползването на отрова. Към този метод се прибягва евентуално при набези в дома. Тогава може да се пръсне отровна примамка за мишки – гранулирана или на прах.

Отрова за невестулки

Химическото вещество се насипва по следите на животното или се скрива в примамка. В този случай рискът е от примамката да се заинтересува домашно животно.

 • Плюсът на отровата е, че след консумация невестулката няма как да оживее.
 • Минус е, че невестулките предпочитат жива храна и не е сигурно, че ще реагират на обработено с отрова месо.

Отровата принципно е ненадежден метод спрямо дребните хищници. Невестулките са съобразителни и я избягват, особено ако има и миризма на човек около нея.

За най-сигурен метод се смятат капаните.

Капан за невестулка

Фабрично изработеният капан е от метална мрежа, достатъчно здрав и надежден. С продълговатата си форма той подходящ и за по-големи от невестулката хищници. От двете страни е снабден с подвижни капаци, които падат при докосване на пластина в центъра. На тази пластина се поставя примамката.

Ето как работи устройството:

Капаните са едно- и друпроходни. Разликата е, че в първия случай животното вижда, че влиза в място без друг изход и е предпазливо. При двупроходните капани то вижда пред себе си изход и се доверява. Вратите и на двата изхода се затварят едновременно при докосване на примамката.

Друга тънкост при капаните е, че те не трябва да миришат на човек, нито на уловено преди това животно. Чуждата миризма отблъсква хитрата невестулка и тя не рискува да влезе. Затова при повторна употреба капанът се изварява.

Друг модел капани работи с жива примамка, като при това тя остава незасегната. Тези капани са удобни, защото невестулката може да се залови, без да се приближава до кокошарника. Следващото любителско видео демонстрира работата на капан с жива примамка:

Демонстрираният тип капани се наричат хуманни, защото хищникът се улавя без наранявания. Той може да бъде отнесен далече от населеното място и да бъде пуснат на свобода.

Откъде се купува? Цена

Описаните капани струват между 30 и 100 лв, като цената зависи от големината на устройството. Капани от поцинкован метал, прахово боядисани в подходящ размер са от 65 до 100 лв. Най-лесно се поръчват по интернет от специализирани сайтове за борба с вредители. Предлагат се и в сайтовете за частни обяви.

Ловни капани

В борбата с невестулките вършат работа и обикновени ловни капани. Попадналите в тях  животни се оказват обездвижени и не могат да избягат. Но помнете, че невестулката е предпазливо животно и няма да се доближи до капана, ако мирише на човек.

Решението е капанът да се докосва само през дебели платнени ръкавици и след използване да се изварява или да се маже с кравешки тор.

Ако не желаете да купувате капани, има възможност за изработване на самоделен.

Как се прави капан?

Закрепвате на подпора кофа, под която поставяте прясно месо. При движението си към месото невестулката ще докосне подпората и кофата ще я захлупи. Това е най-хуманният от всички видове капани.

Ето и схема на този капан:Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща

Във форумите се описва приготвянето и на друг тип хуманен капан със захлупване, чиято ефективност е повече от спорна. Ето каква технология се дава: под ръба на маса се поставя кофа с капак, който е прикрепен с подпора така, че при докосване да се затвори. На ръба на масата се поставя пластмасова бутилка с изрязано гърло и дъно. Част от тунела е във въздуха и над кофата. На това място се разполага кърваво месо. Невестулката се провира до месото и загубвайки равновесие, пада в кофата, чийто капак трябва да я затвори.

Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща
Друт самоделен капан

Подобни методи не винаги дават очаквания резултат. Капанът може да бъде просто игнориран, защото невестулката предпочита живото пиле пред парче месо. Освен това не е ясно самите устройства доколко ще задържат животното, което ще се бори да се освободи.

Народни методи за борба

 • Капан с катран – фермери препоръчват да се намажат стените на кокошарника с катран. Продуктът издава специфична миризма, която отблъсква зверчетата, а и им пречи да усетят птиците.
 • Защита от други птици – вярва се, че гъските пазят курника. Те издават предупредителни сигнали, а гръмките звуци ще отблъснат хищника.
 • Куче-пазач – същата предпазна функция се възлага на кучето, чийто лай също е неприятен за невестулката.
 • Миризма на кози – фермерите вярват, че миризмата на коза е непоносима за невестулката и тя не би влязла в кокошарник, в който има и кози.

Легенди и поверия,

свързани с невестулката

В Древен Рим и Ранно-средновековна Европа дребният хищник се е гледал като домашно животно. Тя се е отглеждала в дома, за да ловува мишки. Впоследствие на континента силно се разпространил сивият (хамбарен) плъх, с когото малкото хищниче трудно се справяло. Тогава то било изместено от службата на домашен защитник на складираната храна. Вместо невестулка хората започнали да отглеждат фретки (домашен пор), котки и за известен период – генети, т.нар. пълзящи котки.

За отказа от невестулката като домашен любимец допринесъл и нейният характер – тя се оказала неподатлива на опитомяване.

На българска почва са останали някои легенди за невестулката. Една от тях опровергава твърдението, че животинчето може да се привърже към човека.

Разказът е за самотна майка, която прибрала и излекувала ранена невестулка. Един ден тя оставила бебето си за малко и като се завърнала, първо зърнала невестулката с окървавена уста. Жената се паникьосала и убила на място зверчето. Но щом се доближила до люлката, видяла в нея разкъсана змия.

Този разказ подчертава предразсъдъците спрямо невестулките, изградени на базата на единственият им досег със съвременния човек – набезите сред домашните му птици.

И наистина, повечето истории с невестулки са негативни. Разказва се как зверчето плюело отрова във водата или млякото на хората, оставени непокрити на нивата.

Самото име днес е синоним на негативни качества – прикритост, подлост, пресметливост. На руски обаче животинчето се нарича „ласка“. Думата има същото значение като на български – проява на нежност. Нарекли са така зверчето, защото е малко, сладко и на вид – безобидно.Невестулка. С какво е опасна? Отрова. Как се гони и хваща

Нашите народни имена на невестулката у нас не са негативни. Наричали са я бaйнoвa бyлчицa или попадийка. Друго и досега битува – ĸoĸapджa.

Невестулка за домашен любимец

Невестулката има хищен и жесток нрав. Но външния й вид е дотолкова миличък, а размерите – така миниатюрни, че много хора се опитват да направят от нея домашен любимец. Това не е невъзможно, само че съжителството с такова зверче е постоянно предизвикателство.

Невестулка се опитомява като се взема от бебе. След нужното възпитание миниатюрният хищник ще започне да проявява дружелюбно отношение към човека. Възможно е да се приучи да спи при стопанина си, да се катери по него и да си играе с другите му домашни питомци.

За да стане това реалност, невестулката минава през сложна адаптация. Главно тя се възпитава да не хапе и се приучва към живота в домашна среда. Всичко това е невъзможно с възрастен екземпляр.

Когато говорим за невестулка, похватите за дресировка не вършат работа. Животинчето не се дресира, с него се създават взаимни отношения. Главното е с него да се отнасяме с любов и нежност, да го храним и да общуваме. Тогава то ще стане предан приятел.

Как да гледаме невестулка у дома?

 • Жилище – зверчето трябва да бъде свободно, за да се чувства комфортно. Не се държи в клетка или някакви ограждения. Непременно се пуска свободно из цялото жилище. Все пак невестулката трябва да има свое кътче – легло за котки или клетка с отворена вратичка;
 • Драскалки и катерушки – невестулката се радва на т.нар. дървета за котки, места за драскане и катерене. Наличието на такова съоръжение + свободното държане гарантират, че няма да се изяви агресивната черта в характера на животинчето;
 • Вода и тоалет – невестулката ще търси постоянен достъп до чиста вода. Ще й трябва и съд, в който да се изхожда. Постелките за котки са подходящи;
 • Храна – невестулката е хищник и няма да се мине без прясно месо. Тя обича птици, яйца, но също така бихте могли да предлагате и риба. Порцията средно за денонощие е ок. 30-40 гр. Освен прясно месо, на невестулката може да се дават и гранули за порове;
 • Чистота – невестулката се грижи за себе си, не е необходимо да се къпе и реши. Може да се убират падащите косми с мокра ръкавица. Ако имате домашен басейн, в който да плува, това би било огромно удоволствие за зверчето.

Във видеото ни показват как се гледа невестулка в апартамент:

https://youtu.be/Jh31tnFqXpA

Откъде да вземем невестулка?

Продава ли се? Към момента можем категорично да кажем – не. У нас не се предлага невестулка дори в магазините за екзотични животни. В чуждестранни сайтове виждаме, че има възможност да се поръча. Цена за животинчето не се обявява.

Следователно ако желаем да гледаме невестулка, просто трябва да си уловим с капан, както описахме по-горе. Но както вече споменахме, възрастното животно не се поддава на опитомяване.

Невестулка за ценна кожа

Повечето дребни хищници от сем. Порови имат ценна кожа, от която се шият палта, шуби, яки и гарнитури. С такава цел се отглеждат норки, златки, белки, видри и др.

Кожата на невестулката е от подобно качество, но не представлява интерес заради малките размери на животинчето. За едно палто са необходими кожите на 80 до 100 норки, които са минимум двойно по-големи по размер от невестулките.

Това спасява най-малкия хищник от нерадостната съдба на по-големите си събратя, които се отглеждат във ферми за добиване на ценни кожи.

Видове невестулка

Невестулката се среща от Тропика до Арктика и на почти всички континенти и по-големи острови. Населява най-разнообразни места – гори, долини, поля, степи, крайречни райони. Понякога влиза в населени места.

Описани са 8 вида.

 • Обикновена (Mustela nivalis) – живее в цяла Европа, в средна Азия до Хималаите и в северните части на Америка и Африка. Най-малките от този вид са американските – до 70 гр., а най-големите – в Туркменистан, до 250 гр.;
 • Дългоопашата (Mustela frenata) – среща се в Северна и в сев. зони на Южна Америка. Това е голям вид с маса до 340 гр. Някога е избиван заради ценната кожа, но вече не е на мода;
 • Амазонска (Mustela africana) – обитава Бразилия, източно от Перу. Рижава на цвят, с голи крачета;
 • Колумбийска (Mustela felipei) – среща се в планинските зони на Колумбия. Отгоре е черна или тъмнокафява, а на коремчето – оранжева;
 • Ивичеста (Mustela strigidorsa) – в Непал и Индокитай. Козината й е шоколадова, със сребристи ивици. С много пухкава опашка;
 • Гололапа (Mustela nudipes) – живее в Югоизточна Азия. Има ярък оранжев цвят, само главичката й е бяла;
 • Североафриканска (Poecilictis lybica) – обитава полупустинните райони на Северна Африка. Дългокосмест вид, като окраската й е черна на ивици и петна с различна форма;
 • Южноафриканска (Poecilogale albinucha) – обитава сухите райони на Африка. Достига 350 гр. Козината й е черна с 3 или 4 бели ивици на гърба и бяла опашка;
 • Патагонска (Lyncodon patagonicus) – обитава Аржентина и Чили, достига до 35 см. дължина на тялото.

Семейство Порови обединява всички дребни хищници. То е много разнообразно. За друг негов член – язовеца, разказваме ТУК:

Унищожаване на язовец (борсук) – какво е това животно и как да го прогоним?

Източници:

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

За Радост Ангелова

Прочети още

Дървеници

Дървеници. Ухапване. Как да се отървем от тях? Препарати + цени

Що за насекомо е дървеницата? Как да я разпознаем? Как се заселва в дома ни …

5 коментара

 1. Оги Ангелов

  Много готино животинче! Бих искал да си взема за отглеждаме у нас. Имам порче, но невестулката изглежда по-интересна и е предизвикателство да се опитоми. Ако някой продава или развъжда, нека пише, моля ви!

 2. Камен Павлов

  Има ли развъдници за невестулки? Може ли да се поръча по интернет от чужбина или от чуждестранни развъдници? И аз се интересувам, ако някой знае, нека даде координати.

  • Имам 2 на тавана и се чудя как да ги изгоня, защото правят бели, чупят керемиди, носят мътрви зайчета, яйца и кокошки и става страшна смрад.Ако имаш мерак, ела и си ги хвани, тъкмо ще почерпя.

 3. Захари Маринов

  Добре, за какво ви е такова хапещо нещо вкъщи? Невестулката е жесток, безогледен хищник. Малък е, но има желязна захапка. Като хване, няма пускане. Гледал съм снимки как невестулка е захапала птица и не се пуска, въпреки че излита с нея нагоре.

 4. Много добра и подробна статития с полезна информация. Надявам се да видим линк или някой да препоръча място от където може да си вземам по една за отглеждане!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]