Румен Радев: България ще върне доставките от „Газпром“, народът ми е най-важен!

Румен Радев работи за връщането на отношенията с „Газпром“!

Отново към „Газпром“

Президентът Румен Радев винаги е бил противник на спирането на руския газ за България. Именно това изостри взаимоотношенията му с Кирил Петков и се стигна дотам, че двамата днес не се понасят.

Сега, след като служебният кабинет на Радев пое властта, България отново ще направи завой към „Газпром“. Това твърдят приближени до президента.

В момента се договарят условията, но за да не се пречи на преговорите, не се съобщава официално. Енергийният министър днес също не отрече, че ще се преговаря с „Газпром“.

radev12_600x500
Румен Радев връща „Газпром“

„България трябва да върне доставките от „Газпром“, защото това е най-евтиният вариант за нас. Народът на България е най-важен, защото после всичко на неговия джоб се пише“, твърди президентът според някои източници.

Договорът на България с „Газпром“ изтича с края на 2022 г., а служебният кабинет няма да се наеме с отговорността за сключване на нов договор, тъй като не иска да прави нищо дългосрочно. Ще се опита обаче да изпълни поне настоящия договор.

Румен Радев прави кабинет, удобен за Кремъл

Въпреки опитите на правителството в оставка да няма избори, избори ще има, а това предполага преди това съставянето на служебен кабинет. Съставът му ще бъде подбран от Румен Радев, какво е по конституция.

Този път президентът няма да рискува с непознати лица и ще заложи само на такива, на които има доверие. Той не познаваше добре Кирил Петков, когато го назначи за министър на икономиката в първия си служебен кабинет, което позволи на Просто Киро да злоупотреби с доверието му и да го излъже за редица неща, като своето уж минало канадско гражданство, освен това скри факта, че е американофил и русофоб.

Радев вече имал име за премиер в главата си. Това е неговият колега и добър приятел Гълъб Донев, който беше служебен социален министър миналата година, писа „Стандарт„.

radev_600x401
Румен Радев ще връща дипломацията с Русия

Донев има богат опит в политиката и е благосклонно настроен към Русия. Той е завършил 35-та руска езикова гимназия в София. Владее отлично руски език и се очаква от него да работи по връщането на дипломацията с Кремъл.

Донев е далеч от прозападните настроения в много отношения. През последната есен той се обяви против неваксинираните срещу Ковид да бъдат отстранявани от работа. По този начин той се застъпи за противниците на Ковид ваксините, което не е често срещано за политик в рамките на ЕС.

Счита се, че Румен Радев ще избере именно него за премиер, защото го познава отлично и е много дипломатичен човек, който ще умее да лавира между Великите сили, за да защити интересите на България.

Гласуването за парите за болни деца

Президентът Румен Радев изрази огромното си възмушение от последното гласуване на някои партии в Народното събрание. Оказа се, че не всички искат парите за лечение и трансплантации на болни деца да бъдат увеличени.

„Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“ не подкрепиха предложението, както и независимите депутати. Това възмути не само президента, но и целия български народ.

„Няма по-важно от здравето на човека, а тук на всичкото отгоре става въпрос и за деца. Не съм вярвал, че някой може да гласува против даването на повече пари на болни деца. Това е не просто осъдително от морална гледна точка. Това е гласувано от хора без сърце и душа.“, категоричен е ген. Радев.

Румен Радев
Румен Радев е възмутен от студените сърца на депутатите

Не са ясни аргументите на гласувалите против, но едва ли има стойностни такива. Подобно гласуване е срам за цялото Народно събрание и за целия политически елит у нас.

От ПП няма нито един, който да е пожелал да се отпуснат тези пари за болните деца. 55 са гласували против, а 9 са се въздържали. БСП пък плю на цялата си история, след като всичките й 26 депутати са отхвърлили предложението. От ДБ 13 са против, а 3 се въздържат. От независимите 5 са против, а 1 е въздържал се.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Румен Радев обеща, че той лично ще помисли какво може да се направи, за да бъдат облекчени и подпомогнати по някакъв начин.

Предлагаме ви в оригинал гласуването по предложението за увеличение на парите за трансплантации и лечение на болни деца:

ns_600x390

Изгонените руски дипломати

Кирил Петков е взел самоволно решението да изгони 70-те руски дипломати от България. Това става ясно от изявленията както на коалиционните му партньори, така и на президента.

Румен Радев обяви публично насред Мадрид, по време на среща с НАТО, че никой не е говорил с него за взимане на такова решение. То не е било обсъждано никъде, дори в редиците на правителството, писа „Стандарт„.

Това означава само едно. Кирил Петков е нарушил за пореден път конституцията, след като е взел самоволно решението на изгонване на руските дипломати от България.

Това негово решение не се харесва на почти никого. Единствено от „Да, България“ го одобриха.

radev1_600x370
Румен Радев е против Просто Киро

Президентът Радев обаче е категоричен, че чрез това свое действие Петков настройва Русия срещу България и дори застрашава националната й сигурност. Той е твърдо против скъсването на дипломатическите отношения с Русия, което е напът да стане.

Кирил Петков обаче, в стремежа си да се хареса на САЩ, си вкара автогол, защото основният му коалиционен партньор БСП отказа да работи повече с него. Корнелия Нинова обяви, че с Петков вече никога не би работила.

Евелина Лютова

По всичко личи, че Румен Радев ще се наложи отново да съставя служебен кабинет. Новите избори чукат на вратата през есента.

„Газпром“ и украинският въпрос

Оставката на Кирил Петков се оказа добре дошла за Румен Радев. Сега президентът ще поеме отново изпълнителната власт в държавата, както беше през почти цялата минала година.

Държавният глава ще има възможност да поправи грешките на правителството от последните 6 месеца. Според него най-голямата грешка е спирането на руския газ.

Самият Кирил Петков разкри в интервю за британското издание „Гардиън“, че Румен Радев възнамерява да сключи нов договор с „Газпром“. Това ще се случи след съставянето на служебно правителство след около месец, писа Svobodnaevropa.bg.

radev_600x388
Румен Радев ще върне „Газпром“

Темата с „Газпром“ е основната причина за разрива в отношенията между Радев и Петков. Президентът беше против спирането на руския газ, но премиерът не го послуша и „скъса“ договора с Русия.

Причината Румен Радев да не иска да се прекрати този договор не е в огромната му любов и лоялност към Кремъл, както го упрекват неговите критици, а това, че американският газ, който се твърди, че ще замести руския, ще идва на много по-високи цени.

Кирил Петков и Асен Василев обаче отказаха да работят в рубли и в резултат Владимир Путин спря доставките за България. Това сериозно смути Румен Радев, който тогава за първи път нападна остро правителството.

Премиерът в оставка обаче твърди пред англичаните, че има и други съществени въпроси, по които позициите им са се разминавали и които са довели до влошаването на техните взаимоотношения. Такъв въпрос например е темата за помощта към Украйна.

Просто Киро, както стана известен лидерът на ПП, твърди, че президентът ще използва момента, че кабинетът падна, за да спре всякаква помощ към украинската държава. Радев не искал да се ремонтират украинските оръжия у нас, нито да се съхранява житото им във Варна, както лидерът на ПП обеща пред Зеленски.

„Личните виждания на президента съвпадат с популистките и затова той не усеща нуждата да се заеме позиция в тон с ЕС и НАТО, не иска да бъдем силни съюзници с тях“, казва премиерът в оставка пред „Гардиън“.

Критиките на Петков към Радев не стихват, откакто правителството му бе свалено от власт. Първо в Брюксел го обяви за „президент, който не е на място“, а сега го обвинява, че ще върне България към руската зависимост.

Негодуванията в Албания

Албанският премиер Еди Рама успя да ядоса българския президент Румен Радев. Той заяви публично, че България е виновна, че Албания не може да започне преговори за влизането в ЕС, писа Offnews.bg.

Причината за негодуванията в Албания е, че страната е сложена в пакет с Република Северна Македония и двете страни ще влязат или не в ЕС заедно, поотделно не могат. България обаче е сложила вето върху РСМ и това пречи и на албанците.

Албания официално поиска да бъде разделена от РСМ, но ЕС отхвърли молбата й. Така пред страната остава само една възможност – България да оттегли ветото си, но това няма изгледи да се случи.

radev-rama_600x380
Румен Радев срина Еди Рама

„Скоро няма да влезем в ЕС и вината за това е на България. Разочаровани сме, защото с нищо не сме отговорни за това вето, а българската страна се инати без големи основания“, каза Рама.

Това обаче е успяло да ядоса Румен Радев, който е сред основните фигури, които не свалят ветото. Той няма нищо против Албания, но не може да се съгласи с премиера й.

„Албанците винаги са били наши приятели, но не мога да потъпча българското достойнство, за да им угодя. България е суверенна държава и сама взима решенията си, като се съобразява само с националния си интерес. Трябва да си мерят приказките в Албания, защото това е чувствителна тема за нас“, категоричен е ген. Радев.

Наглостта на Шолц

Немският канцлер унизи по брутален начин България и това няма да му бъде простено от Румен Радев. Българският президент е бесен на Олаф Шолц.

Лидерът на Германия заяви в прав текст, че Северна Македония трябва да започне стъпките за присъединяване към ЕС. Това, което каза, обаче е върхът на наглостта.

„Западните Балкани са от стратегическо значение за целия ЕС. Ние трябва да изпълним обещанията, които дадохме през 2003 г. в Солун. Северна Македония изпълни всички предпоставки за започване на своята евроинтеграция“, каза Шолц, пише Vesti.bg.

Това изказване, само по себе си, е изключително нагло, тъй като РСМ не е излълнила нито една от точките в договора с България от 2017 г. Българската страна иска просто този договор да се спазва, а РСМ го потъпква най-демонстративно. Затова Шолц да говори за изпълнение на всички предпоставки е нелепо.

radev-sholtz_600x400
Олаф Шолц вбеси Румен Радев

Както е известно, в РСМ се показва денонощно омраза към българския народ и България. Има антибългарска пропаганда във всички учебници, музеи, галерии и институции. Няма как с подобно поведение да се иска отпадане на ветото.

Именно това са причините Румен Радев да остане крайно недоволен от изявлението на Шолц. Българският държавен глава е категоричен, че няма да махне ветото над РСМ, но не само това. Той настоява за публично извинение на Германия за обидното изказване спрямо България.

Взаимоотношенията между българското президентство и немската държава не са цветущи в последните месеци. Те рязко се влошиха след статията на „Дойче веле“, в която Румен Радев бе изкаран евроатлантик отвън и русофил отвътре. Немската медия го изкара, че работи повече за Русия, отколкото за благото на ЕС.

Украинците си тръгват недоволни

Президентът Румен Радев не подкрепя поведението на бежанците, идващи от Украйна, въпреки че се застъпи за тях в началото на войната. Държавният глава също не е доволен от това, което те направиха и правят по нашите земи.

„Не може да идваш в страна, чиято средна пенсия е 200 евро, да живееш безплатно 3 месеца, а после да си недоволен. България осигури достатъчно на бежанците, но това са ни възможностите, повече не можем“, счита президентът.

Той смята за изключително срамна политиката на Кирил Петков по отношение на украинците у нас не за друго, а защото се постара да живеят максимално добре тук, докато народът ни мизерства.

radev_600x401
Румен Радев пак „насоли“ Кирил Петков

„Много от българите живяха през последните 3 месеца по-зле от украинските бежанци, това не е нормално и е изключително срамно за правителството ни. Много български граждани не могат да си позволят хотел на морето и за една седмица, а правителството осигури безплатни хотели за бежанците за 3 месеца, при това с парите от държавния бюджет. Това е срамно действие“, смята ген. Радев.

Наскоро стана ясно, че парите за украинците са взети от предвидените за пострадалите от домашно насилие българи. Това разкри журнаслистката от БСП Юлия Ал-Хаким, писа Topnovini.eu.

Еврозоната – да или не?

Румен Радев не е ентусиазиран от скорошното приемане на България в еврозоната. Той е на мнение, че доходите на българските граждани в момента, а и след година и половина, за когато се предвижда всичко това, не отговарят на членство в еврозоната, писа Mediapool.bg.

Според президента е нелепо, дори убийствено спрямо българина да се въвежда еврото толкова скоро, защото няма как пенсиите и заплатите да скочат толкова много до 1 януари 2024 г.

„Не може да има хора, които да живеят с 300 евро и ти да напираш за еврозоната. Много български пенсионери живеят с такава сума на месец, някои от тях дори и с по-малко. Заплатите също не отговарят на европейските. Масово се работи за 500 евро на месец. Просто е недопустимо да се говори за еврозона в момента.“, категоричен е Румен Радев.

Минималната пенсия в повечето западноевропейски страни е 800 евро (1600 лв.), докато в България в момента е 430 лв. (215 евро).

Според държавния глава въвеждането на еврото трябва да се случи не по-рано от след 4-5 години. За този период България трябва да съживи икономиката си и да постигне постоянен ръст от 4-5% на БВП. Само тогава ще може да се въведе еврото, без това да е фатално за българските граждани. В противен случай ще настане огромна икономическа криза в страната.

Планът на Кирил Петков и Асен Василев обаче е да се въведе еврото още от 2024 г., което е след само 19 месеца. Премиерът е обещал в Брюксел България да влезе в еврозоната след година и половина, като интересното е, че изобщо няма да се влиза в „чакалнята“, а директно в еврозоната. Докато всички останали държави, които въведоха еврото, първо минаха през „чакалнята“. Защо е това бързане за България, не е ясно.

Радев за отношенията с Русия

Румен Радев продължава да лавира между Изтока и Запада, за да може да извлече най-полезното и от двете страни. Едни го обвиняват, че е дългата ръка на Путин в България, а други казват, че е натовски генерал. За толкова време (6 г.) така и не се разбра твърдо той прозападен ли е или призточен.

Причината е, че ген. Радев опитва да следва българския интерес, без значение дали той е на запад или на изток. Ето защо осъди руската инвазия в Украйна, но в същото време осъди и Кирил Петков за спирането на руския газ у нас.

Българският президент храни добри чувства към руския народ и това си личи по всичките му изказвания. В едно от тях той дори обяви, че руснаците са като българите, пише Dailystandart.com.

„Българският народ обича Русия и това се вижда по всички социологически проучвания. Няма как това някога да се промени, защото с руснаците ни свързват духовност, култура и история. Това са връзки, които са незаличими.“, казва ген. Радев по отношение на руския народ.

rumen-radev_600x380 (1)
Румен Радев иска България да има добри взаимоотношения с Русия

Той се надява, че правителството ще успее да намери адекватен заместител на руския газ. За такъв обаче ще признае само този, който е на същата или по-ниска цена, защото в противен случай България ще е на загуба, което е неприемливо за него.

Румен Радев се е заел и със задачата да върне руските туристи в България за това лято. Той е категоричен, че не може да се съгласи с премиера Петков, че украинците ще заместят руснаците подобаващо, затова е стартирал преговори с руския министър на туризма.

Нека припомним, че президентът на България, който в момента кара втория си мандат, от самото си встъпване в длъжност през 2017 г. до ден днешен се обявява против санкциите срещу Русия, което откровено дразни Запада. Единственият друг лидер на страна – членка на ЕС, който си позволява това, е унгарският премиер Виктор Орбан.

Румен Радев бесен на „Дойче веле“

„Дойче веле“ и Румен Радев официално са във война. След статията „Двете лица на Румен Радев“ българският президент вече не иска и да чува за тази медия.

Той обаче е обиден и на цяла Германия, тъй като подозира целенасочено очерняне на образа му, а причината е, че не иска да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз, пише Bgonair.bg.

В статията се пише за лицемерието на ген. Радев, който твърди, че изповядва евроатлантическите ценности, а всъщност тайно подкрепя Русия. Като доказателства се прилагат всичките откази на българския президент да подкрепи санкциите срещу Русия още от началото на първия му мандат, както и отказът му да изпрати военна помощ на Украйна.

rumen-radev2_600x370
Румен Радев няма да бъде победен от Германия

Немската медия твърди, че ген. Радев е започнал политическата си кариера с помощта на Кремъл. Той е изкарван нещо като руски шпионин сред натовци.

От президентството настояха за право на отговор, но „Дойче веле“ отказа без обяснение. Това обаче не отказва Румен Радев да работи за националния интерес.

Президентът е категоричен, че отношението на Германия към него няма да го разклати и той ще продължи да налага ветото над РСМ, както и да не праща оръжие в Украйна.

Гаврата на украинците и наказанието

Президентът Румен Радев е решен да разкрие кой е автор на огромната гавра с Паметника на съветската армия. За целта той е резпоредил на Бойко Рашков да се отнесе към този случай с приоритет.

Преди дни въпросният паметник осъмна със синя и жълта боя върху себе си, каквито са цветовете на знамето на Украйна. Това се случи точно преди Деня на победата, който се чества от цяла Русия.

Паметникът бързо бе почистен от активисти – симпатизанти на Путин. Въпреки това обаче огорчението от вандалщината остава.

radev1_600x370
Румен Радев наказва украинските вандали

Ген. Радев възнамерява да третира въпросното действие като престъпление и затова в момента МВР преследва извършителите. Има сведения, че става въпрос за украински бежанци и е въпрос на време да бъде установена самоличността им. За тях няма да има прошка и ще бъдат съдени, дори може да лежат в затвора.

Румен Радев не е сред толерантните президенти, що се касае до престъпленията. Той е държавният глава с най-малко помилвания на затворници в цялата история на България.

Приблежени на президента издават, че той много държи на всички национални съоръжения, подкрепящи нашата история. Както е известно, той се обяви против свалянето на Паметника на съветската армия в София, въпреки че войната в Украйна тогава вече беше започнала.

Радев на война срещу ПП

Войната между институциите вече е факт. Румен Радев вече не издържа на нелепостите на Кирил Петков и Асен Василев и на практика им обяви война.

Днес президентът направи на пух и прах управляващите заради спирането на руския газ. Той заяви пред медиите, че това е икономически неизгодно за България, което значи, че Киро и Асен, както ги наричат близките им, следват чужди интереси и са национални предатели.

Държавният глава се възмути и от пътуването, което Петков инициира до Киев. Според него то е напълно излишно и освен това заяви, че информациите, че вече доставяме оръжие за Украйна, са притеснителни, защото така влизаме във военния конфликт.

Предложението на Петков за даряване на заплата за Украйна също понесе огромни критики от ген. Радев. Той заяви, че само безчувствен човек може да предложи подобно нещо.

rumen-radev_600x381
Румен Радев открито тръгна срещу Киро и Асен

Ето защо Румен Радев е решен да свали това правителство от власт и най-накрая се е решил да действа. Това, което стана с газа, го е убедило, че Кирил Петков и Асен Василев са национални предатели и трябва час по-скоро България да се оттърве от тях.

За целта президентът възнамерявал да се сближи отново с Корнелия Нинова и да използва добрите си взаимоотношения със Слави Трифонов, който досега винаги е заставал зад него. На БСП или ИТН Радев ще разчита за сваляне на властта, тъй като една от тях е достатъчна, за да прати държавата в ново служебно управление.

След като Киро и Асен бъдат свалени, Радев възнамерявал да направи служебен кабинет, който моментално да започне преговори с Русия за възобновяване на доставките на газ.

Новият човек в политиката, който президентът ще лансира, подобно на това, което направи за Кирил Петков, е Стефан Янев. Именно на него той ще разчита, за да не позволи ГЕРБ или ПП да се върнат на власт.

Междувременно войната между президентвото и изпълнителната власт вече се разрази с пълна сила. Само преди минути Асен Василев обяви позицията на Радев относно Русия за позорна.

Вижте какво точно каза ген. Радев:

Оръжие за Украйна – да или не?

Президентът Румен Радев окончателно реши дали България да изпрати военна помощ на Украйна. Въпреки че това е решение, което трябва да се вземе от правителството, държавният глава взе нещата в свои ръце, поемайки цялата отговорност от действията си.

Окончателно – отговорът на България към Украйна за пращането на оръжие е отрицателен. Българската държава остава една от малкото в ЕС, която няма да помогне във военно отношение на украинците.

Цели 4 дни продължи визитата на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба. Той направи всичко възможно да убеди България да прати оръжие към Киев, но мисията му се оказа неуспешна.

radev-kuleba_600x400
Румен Радев изгони Дмитро Кулеба от България

Кулеба бе обявил, че ще напусне България чак след като получи отговор за оръжията. Късно снощи той е напуснал София разочарован и се е отправил към Румъния, съобщи Clubz.bg. Там е бил доста по-добре посрещнат от премиера Николае Чука, който обещал да прати на Украйна две смъртоносни оръжия.

Че Кулеба е останал доста по-очарован от Румъния, говори фактът, че е поканил румънското правителство да участва във възстановяването на Украйна след приключването на войната. Нещо, което не направи за България.

Взаимоотношенията между Кулеба и ген. Радев се усложниха не само от отказа на президента да прати оръжие на Украйна, но и от думите му, че руснаците и украинците са братски народи. Кулеба не се съгласи с това и веднага възнегодува срещу изявлението на държавния ни глава.

„Не“ на „Слава на Украйна“

Паметникът на Съветската армия ще остане на мястото си в Княжеската градина в София. Това е решението на президента Румен Радев.

По-рано днес дъщерята на Желю Желев, която се казва Станка, предложи на управляващите демонтаж на паметника и на неговото място да се издигне статуя с името „Слава на Украйна“, съобщи Нова телевизия.

Докато управляващите все още обсъждат предложението, ген. Радев е категоричен, че подобно нещо не бива да се случва. Държавният глава е съпричастен към случващото се на украинците в момента, но е на мнение, че България не бива да пипа нито един от своите паметници, защото така губи от историята и идентичността си.

rumen-radev_600x360
Румен Радев не пипа паметниците

Това е пореден голям удар, който президентът нанася на ЕС. Той отказа да подкрепи и преименуването на улиците в няколко от градовете ни в чест на Украйна, което се възприе зле от Запада.

Като цяло Европа е насъбрала доста на Румен Радев. Той е главната причина България да не сваля ветото за приемане на РСМ в ЕС.

Българският президент вече на няколко пъти не уважи западните пратеници у нас. Първо не се срещна с министъра на отбраната на САЩ, а след това отсвири и председателя на ЕК. И в двата случая прати премиера Кирил Петков.

Престъплението в Свети Влас

Украинските бежанци започват сериозно да пречат на нормалния начин на живот у нас. Повечето от тях буйстват и правят престъпление след престъпление, а на всичкото отгоре България им осигурява средства за живеене.

Това обаче приключи. Вътрешният министър Бойко Рашков от седмици се бори с украинските безредици и е уведомил президента Румен Радев, че трябва да се вземат спешни мерки по казуса с бежанците.

Случаят е особено сложен, тъй като целият ЕС стои зад украинските бежанци и не дават и косъм да падне от главите им. Румен Радев обаче е дал зелена светлина на Рашков да арестува всеки, който извършва престъпления, независимо от социалния му и етнически статус.

rumen-radev_600x405
Румен Радев строг с украинците

Случката, която е вбесила ген. Радев, е от Свети Влас. Преди дни на влизане там, на кръговото, украинци са премахнали българското знаме, за да сложат украинското, писа Uniconbg.com.

Това обаче не е всичко. Ресторантьорите в Свети Влас се оплакват, че в заведенията им постоянно идват украинци, консумират за много пари и накрая си тръгват без да платят. Затова в повечето заведения вече първо се плаща и после се консумира.

В магазините във Варна пък продавачите се оплакват, че често идват украински бежанци, които чупят стоката и след това не я заплащат.

Президентът Радев е решен да спре всички тези безчинства. Той лично щял да следи дали бежанците се наказват подобаващо за това, което причиняват у нас.

Имената на улиците

Наглостта на украинското посолство у нас стигна дотам, че да иска знакови български улици да бъдат преименувани в чест на Украйна. Става въпрос за улици в едни от най-големите ни градове – София, Варна и Русе, писа Труд.

В столицата има предложение бул. „Драган Цанков“ да се казва „Украйна. Русенската улица „Ниш“ да бъде преименувана на „Героите на Украйна“, а ул. „Македония“ във Варна да стане ул. „Украйна“.

radev2_600x370
Румен Радев няма да позволи на украинците да си разиграват коня у нас

Тънката мисъл на украинците обаче не е да се окаже съпричастност на украинския народ, а да се заличи Русия в България. На всички тези улици се намират руски посолства и консулства.

Президентът Румен Радев обаче е дал категорично да се разбере, че всичко това няма да се случи. Държавният глава винаги е държал на българската история и няма намерение да променя каквото и да било.

Ген. Радев е съпричастен към страданието на украинския народ, но от друга страна не вижда нищо солидарно в това да промениш имената на знакови улици на България. Освен това подобно заличаване на Русия в България изглежда по-скоро като слагачество на Запада.

Лойд Остин

Държавният глава на България Румен Радев изпадна в конфликт със САЩ заради визитата у нас на Лойд Остин, който е американският министър на отбраната. По график двамата е трябвало да се срещнат, за да обсъдят евентуалната военна помощ, която България да изпрати на Украйна.

Ген. Радев обаче така и не се срещна с министър Остин, а предпочете визита на Стара Загора. Причината е, че се е почувствал унизен и обиден, че му пращат обикновен министър, а не някой на по-висш пост. Самият президент коментира лаконично, че не му е на нивото да се среща с министър на отбраната, писа Epicenter.bg.

Въпреки това обаче остават съмнения защо е отказал тази среща, тъй като сме го виждали да се среща с министри от други страни. Според някои информации причината е несъгласието на Радев България да бъде въвлечена във войната в Украйна, каквото е желанието на Америка.

radev1_600x370
Румен Радев обиден на САЩ

Твърди се, че най-накрая Румен Радев си е отворил очите за НАТО и е прозрял, че това не е отбранителна организация, за каквато се представя. Като главнокомандващ на българската армия, той има последната дума дали да включи България във войната.

В крайна сметка най-лошото за момента е избегнато. Премиерът Кирил Петков, който се срещна с Остин, обяви, че няма да се пращат оръжия на Украйна. Счита се, че решението му е взето след натиск от страна на ген. Радев.

С подобно поведение има вероятност съвсем скоро САЩ да вдигнат мерника на Румен Радев. Желанието на Байдън е да използва България като територия, от която да атакува Русия, а българският президент до момента не позволява това да се случи.

Против санкциите срещу Русия

Държавният глава Румен Радев започва офанзива по продължаване на партньорството между България и Русия в доставката на газ и петрол. Българският президент е на тотално различно мнение от ЕС и НАТО, че всички членки на алианса трябва да спрат всякакви взаимоотношения с Русия от солидарност към Украйна.

„Ако искаме да унищожим икономиката си, нека спрем руския газ и петрол. Едва ли някой наистина го иска“, заяви ген. Радев днес пред медиите, писа „Труд“, цитиран от Petel.bg.

По този начин президентът обяви, че е против санкциите срещу Русия, което съвпада с всички други негови позиции по темата за санкциите през последните 5 години.

radev_500x300
Румен Радев не иска санкции срещу Русия

Радев на практика подкрепи премиера Кирил Петков, който вчера направи рязък завой и заяви, че България няма да спре доставките си от Русия и ще бъде едно от изключенията в ЕС.

Въпреки че се застъпи за Украйна, когато войната започна, Румен Радев продължава да не демонстрира неприязън към Русия, а се опитва да бъде балансьор, за да не разгневи Владимир Путин. Повод за притеснение обаче има, защото руският президент постави България в черния си спиък, което се случва за първи път.

Енергийният въпрос

Президентът Румен Радев проговори за т. нар. „Зелена сделка“, с която от ЕС твърдят, че ще намалят вредните емисии в енергетиката. Според родния държавен глава обаче това е рисковано действие, към което трябва да се подходи много внимателно.

Ген. Радев не е против Зелената сделка, но е на мнение, че само тя е неспособна да обслужи енергийно България. Затова не бива да предаваме Русия и да бързаме да се отлъчваме от досегашните методи в енергетиката.

radev_600x370-1
Румен Радев не се отказва от Русия

„Зелената сделка е енергиен микс на ЕС, който изпълва само 38% от нашата енергетика. 26% са от ядрена енергетика, 16% от въглища и 16% от газ. Докато не успяваме да запазим зелената енергия, не можем да задраскаме базовите мощности“, каза Радев, писа Dir.bg.

Той има предвид, че не можем да спрем партньорството си с Русия по отношение на газта, дори и след Зелената сделка. Според президента зависимостта ни от руската държава ще продължи и през следващите години, колкото и западните ни съюзници да се опитват да я ограничат и дори ликвидират.

За Михаил Николов

Прочети още

ivo-hristov_600x398

Проф. Иво Христов: България умря преди 110 години! Оттогава това тук е само една територия

Иво Христов твърди, че България не съществува от 110 години! Краят на България Проф. Иво …

60 Мнения

 1. Амин дай, боже Радев стопли отношенията с Русия и стане премиер на България
  ОСТАВКА на герб
  Смърт на фашизма

  • ГЕРРБАЖИЯТА

   Няма днес си купих 4 парчета наденица дадох 8 лева..Дано да са на власт поне 4 ммандата Герб и да стане същата наденица 60 лева и минималната заплата да ее пак 610 лева и пенсйте от 250 да стане на полвиина целият народ ще бъде благодарен на ппартиия Герб..

   • СОФИЯ ЯНАКИЕВА

    НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Р.РАДЕВ Е УМЕН МЪЖ И ПАТРИОТ,ЕДИНСТВЕНИЯ ДОСТОЕН,КОЙТО МИСЛИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СИ,ГОРДЕЯ СЕ С НЕГО,ЧЕ СЛЕДВА ПРИМЕРА НА УНГАРИЯ И ОРБАН,КОЙТО Е ПАТРИОТ КАТО НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ!

  • Дойчо Люцканов

   Има ли някой по-проста патка от Нина?

   • Тодорова

    Какви са тези хвалби неверни за Радев, той е най жалкият политик който е имала България, човек без достойнство, корумпиран и лъжец, мразя го Импийчмънт

    • Прост прост си като гнида,я се фъшкай и не ми закачай президент,въшко

  • Красимир

   Предизборната кампания започна!!!
   Колкото и да пишат, красиви неща, едно е ясно:
   Радев е ПРЕДАТЕЛ!!!

 2. Празнодумци, иска ви се, но този селяндур ще отиде в девете глуха! Кави партии, какви 5 лева, та той срича и не може да мисли, две думи сам не може да изрече! Ха ха ха смешници путинофили!

  • ВАШИЯТ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ ПЪК ГОВОРИ ГЛУПОТЕВИНИ И ПРЕСКАЧА ОТ ТЕМА В ТЕМА И НЕ МОЖЕШ ДА МУ РАЗБЕРЕШ МИСЪЛТА -НИЩО ГОВОРЕНЕ С ЕДНА ДУМА !САМО МЪРМОРИ И НИЩО НЕ ПРАВИ !ДЕЛА ТРЯБВАТ БАЙНО ДЕЛА А НЕ ДУМИ Е КАЗАЛ ВЕЛИКИЯТ ЛЕВСКИ !

  • Един от тримата

   Пълния абсурд няма край долните Гербери само лаят ,но народа е със Радев и лично аз го Подкрепям а ония лайна ще им се стори доста горещо накрая

  • Кой?Радев ли не може да свърже две думи ма?Вие не сте ли май луда?По добър оратор от него няма и в ЕС.А ма тиквуна ви наистина не може да свърже две думи,за что то е див селяндур и му се смеят от целия ЕС.

  • Петър Георгиев

   Тина,плиткоумната пейзанка си точно ти,защото още не можеш да се очистиш от първобитното си мислене за мен си само една плиткоумна патка !!!

 3. Християн Христов от Котел

  А бе вие сте много тъпи хора аз ви предлагам да се спрете вече ние сме по силни от вас защото сме единни аз не ме страх да си пиша името казвам се Християн Христов от Котел съм

 4. ИЗМЕСЛЯТ И СКАЛЪПВЯАТ ВСЯКАКВИ НИЗОСТИ ЗА РУМЕН РАДЕВ, ЗАЩОТО Е ЕДИНСТВЕНО И НАЙ- ВЕЧЕ БЪЛГАРОЛЮБЕЦ А СЛЕД ТОВА СЛАВЯНОЛЮБЕЦ И ЕВРОАТЛАНТИК!

  • Мунчо, Фигуранта, Нищото, Ветото,пРЕЗИЛдент, пРЕЗИДЕНТ,Фърчилко, Баджанака… – все изрази на „народната любов и респект“ към този гнусен предател и СЪВЕТСКА (даже не руска) подлога.

   • Пламен

    Най накрая, СВЕТЛО В ТУНЕЛА. БЛАГОДАРЯ ТИ ГОСПОДИ.Ще подкрепя Радев, ако трябва, ще му стана жив штит. Това е моят президент.

 5. капитан Нико-Войвода

  ПРЕЗИДЕНСКА РЕПУБЛИКА С РУМЕН РАДЕВ ! АКО ТРЯБВА ЩЕ НАПУСНЕМ И РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ЕВРОСЪЮЗ ! ОСТАВКА ЗА ГЕРБ

  • Кой?Радев ли не може да свърже две думи ма?Вие не сте ли май луда?По добър оратор от него няма и в ЕС.А ма тиквуна ви наистина не може да свърже две думи,за что то е див селяндур и му се смеят от целия ЕС.

  • Йордан Кьосев

   Време е всички олигофрени да се изметат от българската политика , защо не смеят да посочат кой какво е крал защото и те са крали.Затова всички на боклука.Ако е нужно и Президентска република ДОБРЕ .Но всичко заграбено да бъде върнато до стотинка. СЪД и затвор до ЖИВОТ.

  • Димитър

   Президента Румен Радев е най-достойният държавен глава на България от1989г.Навсякъде защитава интересите на България,Можещ знаеш, изключителен държавник ,да е жив и здрав!

 6. Петко Войвода

  Ако всички газолици,пишат като вас ,е ясно защо сме на това дередже..

 7. Соня Колтуклиева – от журналистка – поредна мисирка и нищо повече!

 8. Митко Димитров

  Румен Радев е дисциплиниран военен човек и той се подчинява само на Ген. Решетников и на никой друг. Освен,че призова да се бият българи срещу българи-какво друго направи за България великия Президент.

  • Калинкова

   ,,Зона“, необективни сте. Представяте фактите едностранно, тълкованията са несъответни.
   Радев не смее да се противопостая на Русия, защото е неин избраник и проводник на нейната политика и интереси.

 9. Да живее България..с вас сме Господин Радев Бог да ви Благослови и ви издигне!

 10. Михаил Николов, от 1944 г. не са минали 100 г., Преди 1944 г. има откъслечни прояви на македонизъм и антимонархически уклони в някои болшевики като Лазар Колишевски /с майка влахинка, отгледан от едногодишен от роднини власи, възпитан еничарски от сърби/, но дори и сред комунисти като Методи Шатаров е имало отявлени патриоти, истински българолюбци. Преди тази фатална за България година обаче, никой от Македония не си е позволил да обижда на татари и други глупости. Само с една дума/цифра демонстрираш несъстоятелност и невежество несъвместими с журналистиката, била тя и онлайн, нататък не съм те и чел, щото си ми прочетен вече… Здраве и късмет! Дерзай!

 11. Димитър Христов Димитров

  От поне две години публикувам, че тъй като президента Радев отказва да участва в задкулисните далавери с власт имащите, неминуемо ще се опитат да го „оплюят“ и отстранят, както по вътрешни, така най-вече по външни причини. Няма да има никакво значение, че в цялата си дейност е защитавал само интересите на народа. Подобно беше съдбата и на Виденов- основните удари получи от „съпартийците“ си… Политиката, политиката, игра за продажни душици…

 12. Димитър Христов Димитров

  Преди доста години, в едно интервю казах, че най-трудно е когато останеш сам, както срещу извършителите на престъпления, така и срещу колегите си… Какво да се прави, такъв е живота. Всеки, според моралните си ценности определя поведението си, но като правило, почти винаги остава не разбран, защото повечето от хората гледат да оправят личния си живот, а не да оправят политиката…

 13. БСП НИКОГА НЯМА ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ ДОКАТО Е КУРНЕЛИЯ,Я ПА Я КОРНЕЛИЯ НА ВЛАСТ НЕИНАТА ПОЛИТИКА Е МНОГО НЕКАДЪРНА И ПО ЗЛЕ ОТ ГЕРБ,ТА НЕКА СИ ГОВОРИ ГЕН.РАДЕВ ПАК ЩЕ БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НА НАС НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД .ЗА НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ГОЛЯМ РЕСПЕКТ

 14. И без подкрепата на Нинова Президента ще спечели а и много симпатизанти на БСП
  ще го ПОДКРЕПЯТ!

 15. Само нова независима партия с Президента Радев ще възроди България. НАРОДА Е С ВАС.

 16. И без КОРНЕЛИЯ РАДЕВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЗАТОВА ЗАЩОТО СЕ ДОКАЗА КАТО ИСТИНСКИ И ДОСТОЕН ЗА УВАЖЕНИЕ МИСЛЕЩ ЗА НАРОДА СИ УСПЕХ НИНОВА ПОЛЕКА ПОЛЕКА СЕ ПРОВАЛЯ

 17. Браво на Президента ни, възхищавам Ви се, моля Ви не ни изоставяй те, не ни предавайте, защото ние само на Вас разчитаме, за да започне възраждане на Родината ни!

 18. Радев винаги е твърдял,че е безпартиен.А Нинова се тъкми за мястото на Бойко,но…
  едва ли ще стане.А Радев няма нужда от нейната подкрепа.

 19. Ако искате да помогнете на народа и на България господин президент трябва да сте в изпълнителната власт. И там ще имате пълна победа, не само като президент

 20. Марков

  ИИИ АЗ ПРЕДИ МАЛКО НАПИСАХ КАТО ВАС ПОНЕЖЕ СЛУШАХ ИСКАЗВАНЕТО МУ НО НЕ ЗАБРАВАЙТЕ КАКВО КАЗА ОЩЕ ОТ НАЧАЛО СЪС СВИТИЯТ ЮМРУК ЧЕ ПРОВОКАТОРИ ЩЕ ИМА ОТ ВСЯКАДЕ И ТО СЕ СЛУЧВА БРАВО ЗА ВАС ЧЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ

 21. Огнянов

  Госпожо Корнелия защо носите това име майка ви се казва Нели а баба ви се казва курва и е много подходящо за вашето име и си единствената с такова первезно име стигнала върха

 22. Уважаема г.жо (жице) да речем че вие аз вярваме на г.жа Нинова че не е изрекла тез думи. Вие знаете че имаме много наивни хора които вярват че е изрекла тез думи
  Нищо неи пречи да излезе по БСТВ и да опровергае иначе лошо се пише на БСП.

 23. ДА ви кажа честно не вярвам ГН РАДЕВ да го каже това СЛУШАХ ИСКАЗВАНЕТО МУ и тои каза че Као се кандатира НЯМА ДАСЕ моли на нито една партия А ще се Остави на НАРОДА И щом го казва ЗНАЧЕ ни ВЯРВА КАКВО се иска от нас да го Подкрепихме както подобава И АКО не СПЕЧЕЛИ А той ще Спечели да Продължихме да сме за Гърба ми Мисля че България че и НАРОДА И ЩЕСИ ДОИДЕ НА МЯСТОТО ТОЙ ЕЕ НАШИЯТ Спасител

  • Камелия Илиева

   Както и да обяви днешното гласуване за невалидно. 164 регистрирани „за“ 170. Никой няма право да гласува от името на друг

 24. капитан Нико-Войвода

  Давай Румене мачкай мутрите ние сме с тебе !Смачкай крадливата мутра другите сами ще се разбягат

  • Тодорова

   Какви са тези хвалби неверни за Радев, той е най жалкият политик който е имала България, човек без достойнство, корумпиран и лъжец, мразя го Импийчмънт

 25. Людмил

  А съм за Радев, не на НАТО. Да си одът у Тех Тиа американци.
  Ако Радев желае ще тръгна срещу тях.
  Амин!

 26. Валентин Ангелов

  Радев , ако е така както го представяте , е нужно всички да го подкрепяме.

 27. Андон Катранев

  Подкрепа за президента Радев . А територията северна македония трябва да бъде прекръстена Северо-западна македония защото според сегашното си име може да предяви претенций и към Благоевградски регион който също е на север от Гърция и Гърците ни набутаха това име умишлено за да може макетата да поискат Българска територия така ще стопят БЪЛГАРИЯ /от друга страна турците имат претенции/ Това племе македонско е мръсно в костите заслужава геноцид /, в никакъв случаи не трябва да се съобразяваме с тая измет !

 28. Георги Петров

  НАЗВАНИЕТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, – е проблематично за България. Щом като се признава СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, това означава , че има и ЮЖНА МАКЕДОНИЯ. и когато македонците се окопитят, тогава ще ги ЧУЕМ.

 29. КОТОНИ

  СИЛНО МЕ ПРИТЕСНЯВА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ В БЪЛГАРИЯ! НЕОБИЧАЙНО ВИСОКА И В СВЕТОВЕН МАЩАБ! ЗА МЕН ПРИЧИНАТА Е В ИЗМЪЧЕНИЯ И С ИЗСТИСКАНИ ЖИЗНЕНИ СИЛИ НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ
  ТОЗИ НАРОД. ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ БЕЗХАБЕРНО УПРАВЛЕНИЕ НА КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ ЗАВЪРШИЛИ С УНИКАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ТИКВАТА. КАКВИ СИЛИ ДА ИМА ЕДИН НАРОД ПОДЛОЖЕН ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ НА ГЕНОЦИД. НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ, ЧЕ РЕЖEМ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИМ. НИКОЙ НЕ ОБРЪЩАШЕ ВНИМАНИЕ НА ДУМИТЕ НА ОТГОВОРНИ ЗА СЪДБАТА НА СТРАНАТА НИ БЪЛГАРИ. ПРИ ТОТАЛНО КОРУМПИРАНА И РАЗГРАДЕНА ЗДРАВНА СИСТЕМА. И ТОЗИ МОМЕНТ ДОЙДЕ – ЕДИН БОЛЕН И ЗАГИВАЩ НАРОД! НЕ СЛУЧАЙНО И НЕ ОТСКОРО ЕВРОПА МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ СЛЕД БЪЛГАРИТЕ.
  ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТГОВОРЪТ НА ПРЕЗИДЕНТА НА ВЪПРОС, КОЙТО НЕМИНУЕМО ЩЕ МУ БЪДЕ ЗАДАДЕН НА УТРЕШНИЯ ДИСПУТ.
  НАРЕД СЪС СЕРИЯТА ПРОДАЖНИЦИ БЪЛГАРИЯ Е РАЖДАЛА И ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИЦИ. СТАМБОЛОВ, СТАМБОЛИЙСКИ, ЦАР БОРИС ТРЕТИ !
  ОТ СЪРЦЕ ВИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ

  ГОРНОТО ОБЯСНЕНИ

 30. Владимир

  Путин не е казал, че Русия получава писмеността си от македонските земи .
  Той каза .
  – Русия получава писмеността си от вашите земи .
  Който факто , тогава са си Български .

 31. Буци на Галъп не вярва. Галъп са купени. Буци си има свои агенции, които казват обратното. Буци е като антиваксърите, независимо какво казват всички по света тe cи бръщолевят своето.

 32. Тъп зелен чорап с глава много ама много проста която се върти на лоста , срещу колос. След 5/6 месеца ще ревете като гладен вълк срещу месечина.

 33. Тиквоний великий многоръкий крадец и убиец български със своята вярна свита лапачи, подлизурковци,лакеи и мазници! Проклети да са анатема!

 34. Дидона

  Благодаря ви ГН РАДЕВ и Бог да ви благослови и Бог да ви пази навсякъде. Амин. Дай боже Бог да е с нас навсякъде и да ви даде исход от всичко. Амин. Бъдете живи и здрави вие и цялата ви рода и Бог да ви пази навсякъде. Амин. Весело посрещане на новата година и даи боже Бог да е с вас навсякъде и да ви даде исход от всичко. Амин.

 35. Виолета

  Май трябва вие да преодолеете душевното разстройство. Не е в правомощията на президента да уволнява посланик. Други са правилата, да се отзовава посланник. Вижте какво е написано под текста и какво пише вътре в текста т.е КЛИКБЕЙТ. Има си дипломация и тук няма никакво значение какво пишат скритите зад фейсбук бойци. Едно е да вземеш позиция по определен въпрос, може една държава да връчи нота на посланник да напусне страната заради провинение ако има спрямо държавата ни, но не може да уволнява както го пише. Прочетете какво е казал Байдън при срещата с Путин и ще разберете.

 36. Борислав

  Умират си американците да правят военни конфликти….ама на чужда територия.Че те руснаците могат да ни отвеят с няколко ракети ебати, без изобщо да идват дотук. За какво ни е НАТО тогава….?

 37. Дончо Нанов Дончев Гърбов

  В отговор на всички, които се упражняват да коментират своите „гениални“ предложения какво да се прави с Паметника на съветската армия в София заявявам моето компромисно предложение :
  Единственото разумно нещо, което следва да се промени по този паметник е той да се допълни с имената на всички онези 30 000 български войници загинали през есента на 1944 г. и пролетта на 1945 г. от Първа Българска армия под командването на Генерал Владимир Стойчев в състава на Трети украински фронт за които няма досега издигнат паметник в София. Така този паметник ще стане истински български и ще бъде уважаван по достойнство от всички. Да не говорим, че така е следвало да се направи още при първоначалното му изграждане, но пустият ни наш български слугинажен манталитет в онези години /както и днес/ лишава нашите герои от войната, от правото имената им да са изписани на постамента на този паметник!!! Същата тази война, която изми срама от лицето на България пред света за участието ни
  на страната на Хитлеристка Германия.
  Предлагам да направим подписка да се реализира тази патриотична идея!

 38. Ivan Dilloff

  Поредният номер. Преоблякъл се Илия огледал се, и пак в тия. Да се надяват баламите за промяна при този президент. Той изпълнява, каквото му наредят господарите му

 39. Maria Anast

  Дори не изчетох статията до края! Не познавал добре Киро,но видите ли,го назначил да управлява държавата. И сега,хоп,грешка било! Ами,тези новите,познава ли ги,или и те са парашутисти, спуснати от някъде?!!!!Хора,събудете се! Ама някой,съвсем се гъбарка с вас и се смее най-нагло в лицето ви,а вие си пиете ракията и мишкувате!

 40. БОРИС ДОБРЕВ

  ПРАВИЛНО ГЕНЕРАЛЕ,ДРЪЖ СЕ ЗА РУСИЯ,НИКОЙ РУГ НЯМА ДА СИ МЛЪДНЕ ПРЪСТА ДА НИ ЗАЩИТИ,НИТО НАТО ,НИТО ЕСыСАМО РУСИЯ ЩЕ СЕ ЗАСТЪПИ ЗА НАС––ЗАТОВА С РУСНАЦИТЕ СЕ ЗДРАВИСМЕ С думачката БРАТУШКИ!!!

 41. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.