Кето диета. Мнения, резултати и меню за кетонна диета + форум

Много мнения за прочутата кето диета. Какви резултати може да се очакват? Пишете и вие в нашия форум! Меню за примерна кето диета. Има ли вреди?

Две години на кето диета – минус 39 кг. През 2014 г. дамата тежи 95.2 кг, а през 2017 г. вече е 56.25 кг. От снимката ни гледа фина и привлекателна млада жена. 39 кг мазнини са си отишли. Наистина ли?

Реклама или реални резултати? Много разкази и снимки потвърждават, че с кето диета се свалят двуцифрени числа. На тази диета упорстват хора, които имат много за сваляне. Тя е за радикална промяна. След кето диетата никой не е същият. Да видим защо.

Резултати от кето диета

Кето диетата е абсолютно екстремална. Отказът от въглехидрати стартира бързо и категорично топене на мазнините.

Как се постига бързо отслабване чрез радикална промяна на метаболизма? При кетонната диета тялото минава в авариен режим за оцеляване и използва запасите, трупани с години. Мазнините отлитат лесно и приятно. За това разказват стотици последователи на кетозата, но дали всичко е вярно и безопасно?

Реалните резултати са различни и зависят от индивидуалните характеристики на човека, както и от храненето му. В общи линии се свалят от 5 до 10 кг през първия месец.

Дамата, за която споменаваме в увода, е напълно реална. Тя сваля 30 кг от общо 39-е за 1 година. Във втората година сваля едва 9 кг. Това е нормална градация при кето диетата – в началото върви бързо, после темпът намалява.

По-нататък ще цитираме още примери и мнения за кето диета.

Мнение №1: С билки и кетонна диета свалих 21.5 кг

Дора Недева

В началото започнах с кетонна диета. Имах да топя 20 кг и знаех, че няма да се дадат лесно. Направо се реших на кетоза, защото това беше най-крайното нещо, което намерих. Килограмите тръгнаха надолу, но трудно понасях страничните ефекти. Храната въобще не ми допадна, не ми е по вкуса. Исках просто да отслабна и всичко да свърши, но не ставаше толкова бързо.

В един момент се изплаших да здравето си – изглеждах и се чувствах като болна. Поръчах „Фигурин“, който ми беше препоръчан от един познат фитнес гуру, при който бях ходила навремето. Препоръча ми го, след като разбра какво правя със себе си. Сигурно и вие знаете, че лекарите не ръкопляскат особено на кетонното хранене. Моят лекар също ми каза да пия чай в големи количества, за да омекотя диетата и да намаля евентуалните вреди за организма ми. Всъщност билковият сбор ми помогна много повече.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

С „Фигурин“ отслабването ми се ускори може би двойно и много по-бързо достигнах до желаните килограми. Чаят ми помогна и да закрепя резултата, връщайки се към по-нормално хранене. Продължих да пия чая на курсове, за да се пречиствам и да поддържам в активна форма моя метаболизъм. Моите резултати: 4 килограма за първия месец надолу. И още 8 за втория, след като засилих действието на кето диетата с чай.

Дора Недева от Смолян

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Потребители споделят, че са използвали билки и конкретно чай „Фигурин“, за да ускорят идването на желания резултат. Целта е да се съкрати срокът, в който тялото работи в непривични условия. За ефекта от билките при кето диетите ще разкажем по-нататък.

Какви постижения и резултати от кето диета са възможни? Примерите ни позволяват да изведем принципа:

 • През 1-я месец – от 5 до 10 кг;
 • За 6 месеца – от 15 до 20 кг;
 • За 1 година – от 28 до 35 кг;
 • За 2 години – до около 40 кг.

Всичко това зависи единствено от конкретните килограми, които имате да сваляте. Запомнете, че при приближаване на целта скоростта на сваляне спада.

Това е диета, при която тялото работи различно, в авариен режим

Кетозата е естествен, вроден процес, който тялото използва само в краен случай. Механизъм, който доказва способността на човешкото тяло да се адаптира към всякаква храна.

Кетоза се провокира, когато се увеличи употребата на мазнини и намалее постъпвението на въглехидрати. Този процес води до отслабване с реална загуба на тлъстини.

Резултат от кето диета
Резултат Обяснение
Загуба на мазнини Кетозата превръща тялото в машина за топене на мазнини. Теглото намалява за сметка на мазнините, а не на друго, както при диетите
Контрол над апетита Чувството за глад рязко намалява, което е обективно доказано. Това позволява двукратно хранене с ограничени порции
Редукция на глюкозата Кето е от най-ефикасните начини за снижаване на глюкозата в кръвта и съответно за контрол върху диабет 2
Общо оздравяване Немедикаментозен начин за сваляне на риска от сърдечен инцидент и съдова патология чрез контрол върху налягането и холестерола
Умствен капацитет и работоспособност Кетозата повишава устойчивостта на стрес, травми и заболявания. Мозъкът работи в яснота и концентрация
Регулиране на храносмилането Подобрява обработването на храната, премахва метеоризъм и киселини, регулира чревната флора и изхождането, лекува спазми и болки в стомах
Физическа издръжливост Отваря достъп до голямо количество енергия от мастните депа. Запасите от глюкоза изгарят за часове, а енергията от мазнини се използва със седмици
Лечение Оптимизира терапиите на акне, поликистозни яйчници, Алцхаймер, Паркинсон, епилепсия, някои видове склероза, аутизъм и др.

Вижте още мнения и резултати и оставете своя отзив за кето диетата ТУК =====> Форум за кето диета (коментари)

Максимално бързо отслабване с кето диета

Бързото влизане в кетоза се осигурява чрез прилагането на 7 неща:

#1 Да се ограничат въглехидратите до 20 г на ден.

Целулозата (фибрите) не трябва да се ограничават (те са полезни за кетозата), но трябва да се отчитат като грамаж.

Как изглеждат 20 г въглехидрати? Във всяка чиния има точно по 20 г.

Кетонна диета, кетогенна диета, кетоза
Във всяка чиния има максимално допустимото к-во въглехидрат за деня

#2 Да се ограничат белтъчините до умерено количество.

Евелина Лютова

Кетоннатане е протеинова диета. Излишните белтъчини в организма се превръщат в глюкоза. Оптимално е да се държим към 1.5 г протеин на ден спрямо всеки кг телесно тегло. При тегло 70 кг – 100 г протеин. Разпространена грешка в кето диетите е да се приема неограничено протеин, но той пречи на отслабването.

#3 Да се приемат много мазнини.

Кетодиетата е високомазнинна диета. В това е разликата между кетонната диета и гладуването, което също вкарва в кетоза. Но диетата се издържа по-дълго и с лекота, без умора и глад. Ако изпитвате глад, добавяйте мазнини, например масло.

#4 Избягвайте междинните похапвания, ако не изпитвате силен глад.

Честото хранене забавя кетозата и намалява крайния резултат.

#5 При необходимост добавете интервално гладуване.

Пропуснете закусването и поемайте само през 8-часовия прозорец. През др. 16 часа гладувайте (схема 16:8). Това е доста ефикасно за увеличаване на кетоните и ускорява отслабването.

#6 Включете упражнения

Каквато и да е активност увеличава количеството кетони.

#7 Спете достатъчно и намалявайте стреса.

Повечето хора се нуждаят минимум от 7 ч. сън. Недостигът затруднява спазването на режима, повлиявайки хранителното поведение и самоконтрола.

Потребители споделят в интернет, че успешно са подкрепили кетонната диета с билки „Фигурин“. Миксът от 28 лечебни растения е засилил ефекта от режима, съкращавайки времето за постигане на целта.

Мнение №2: От втория път успях

Нина Огнянова

Пробвах отслабване с кето диета преди няколко години и свалих 10 кг за три месеца. Бях супер доволна и не се замислих за нататък. Само за още няколко месеца килограмите се върнаха и даже отгоре. Уж нямало йо-йо ефект, а при мен така се получи.

Миналата година реших да подходя по-умно. Прочетох отзив за съчетаване на кетоза с билки и го направих. Към кето диетата добавих чай „Фигурин“. Пих го през целия период на диетата и още 1 месец след нея. Общо отново 3 месеца и нещо. Задържам постижението си и до момента.

Първият път нямаше кой да ме посъветва и тръгнах аджамийската, но втория път се възползвах от опита на другите и наистина резултатът е 10 точки! За три месеца съм свалила 12 килограма, което ме устройва напълно. Резултатът се запази още 6 месеца след това, когато пиша тези редове. Надявам се така и да си остане. Ако има проблем, знам как да действам вече.

Нина Огнянова от Карлово

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Засилване на кето диета с чай

Кетонната диета е лесна и трудна. Тя се удържа с лекота, защото тялото се чувства комфортно. Но и рискът да се мине в другата крайност е огромен. Тази диета пристрастява и трудно се излиза от нея, дори и след постигането на крайната цел.

Единственият начин да се редуцира рискът е минимално престояване в кетоза – бързо достигане на резултата, стабилизиране и минаване към стандартна обмяна на веществата. Мнозина потребители споделят, че са се подпомогнали в това с билки. Чаят за отслабване „Фигурин“, употребяван паралелно с кетонна диета, е ускорил процесите, съкратил е необходимия срок и е защитавал тялото през това време.

Във „Фигурин“ има 28 мощни оздравяващи билки, които регулират всички основни процеси в организма. Те създават отлична основа за отслабване, ускоряват извеждането на отпадъчните продукти и намаляват загубата на полезни вещества. С „Фигурин“ се стои по-кратко в кетоза. Билковият микс е идеален спътник на кето-начина за отслабване. Това се потвърждава от разказите на стотици хора, които са използвали билки в кетоза.

По-долу публикуваме няколко разказа на отслабнали с кето диета и „Фигурин“.

Примерно меню за кето диета

Закуските е добре да се пропускат. Диетата на Атанас Узунов, която е вид кетонно хранене, препоръчва само черно кафе с лъжица кокосово масло. Тази напитка дава старт на деня, но не ангажира храносмилателния тракт.

Междинните закуски са само за начинаещите, докато свикнат на двукратно хранене. По-нататък е добре да отпаднат, още повече че целта е въвеждане на периодично гладуване – фаст според Узунов.

Обедите и вечерите са двете хранения, които принципно не се различават. Подходящите за диетата ястия стават и за обяд, и за вечеря. В повечето случаи това са комбинации от месо или сирене със салата, богато подправени с мазнина.

Ето и елементи за едно примерно меню за кето диета.

Закуски

 • 2 варени яйца;
 • Яйца с шунка;
 • Тост с фъстъчено масло;
 • Извара;
 • Омлет;
 • Тост със сланина и сирене;
 • Междинни похапвания (само при глад)
 • Авокадо;
 • Кефир;
 • Шепа ядки;
 • Сирене и ябълка;
 • Варено яйце;
 • Зелена салата с варено месо.

Обеди

 • Говеждо със зелена салата;
 • Гъби с масло и малка салата;
 • Риба;
 • Варено яйце с пилешки бульон;
 • Печено пиле със спанак;
 • Рибен котлет с домати;
 • Парче месо с кафяв ориз.
 • Вечери:
 • Телешко с масло;
 • Кисело мляко без добавки;
 • Тиквички със сирене;
 • Свинско сварено със зеленчук;
 • Пилешко със запечени гъби.

Мазнините и протеините са в пропорция 1:2. Може да се яде много месо, сирене, яйца, риба, масла. Забранено е пиенето на много мляко, защото в него има лактоза, млечна захар. Кисело-млечните са разрешени. Може сами да съставите свое примерно меню за кето диета по дадените принципи

Продукти за меню за кето диета

При кетонната диета са важни не точно използваните храни, а отмерването на приетите въглехидрати и съчетаването им с достатъчно мазнини.

Повечето експерти защитават балансирането и разнообразно хранене, отхвърляйки еднокранни режими като кетонния

Позволени храни

Придържайте се към

 • 70% мазнини;
 • 25% протеини;
 • 5% въглехидрати.

Реално създаването на достатъчно разнообразно меню изисква да проучите състава на всяка храна и да се снабдите с везни, за да мерите количествата.

Различавайте чисти въглехидрати от целулоза. Заедно те правят общото количество на приетия въглехидрат.

Общото количество трябва да се държи до 35 г, а чистият въглехидрат – до 20 г.

При кетонната диета е трудно да се говори за разрешени и забранени храни. Но има някои общи указания.

Храни с мъничко въглехидрати
 • Месо и риба – почти няма въглехидрати;
 • Зехтин и кокосово масло – въобще няма;
 • Яйца и краве масло – не можете да изядете толкова много от тях, че да превишите допустимите 20 г;
 • Сирене – до 1.5 кг на ден;
 • Авокадо – до 7 бр. на ден.

Ако се яде месо, риба с някои зеленчуци, почти без усилие ще се стои в кетоза. Тъмнозелените и листните зеленчуци са оптимален избор. Повече ваши блюда нека съдържат протеин с такива зеленчуци и мазнина. Например пилешки гърди, запечени с краве масло, броколи и сирене. Или мазна пържола, допълнена с  масло и гарнирана със спанак.

Зелените зеленчуци могат да се употребяват и без мерене. Например в 1 чаша броколи има 6 г въглехидрат и 2 г целулоза.

Забранени храни

При кетонната не се споменават забранени храни. Всичко може да ядете, стига да не ви изкарва от кетоза. Тоест говорим не за вид храни, а за количество. Ясно, че дори една малка хапчица торта ще изпълни допустимите грамове въглехидрати за деня. В същото време вие можете да изядете тази хапка торта, ако толкова ви се яде. Просто за този ден не трябва да приемате повече въглехидрати.

Това важи и за тестените,  и за хляба. Впрочем има видове хляб с минимум въглехидрати. Той е чудесен за сандвичи.

Очевидно в кетоза не могат да се консумират нормални количества от въглехидратните храни, затова те на практика са недостъпни – сладки плодове, кореноплодни, бобови, захарни и подсладени изделия и т.н.

Внимание! Най-правилният подход към кетонната диета е да четете етикетите, където е указано съдържанието на въглехидрати, и да мерите допустимата порция. Това е!

Може ли алкохол?

Някои напитки са възможни, други – не. Несъвместими са всички сладки и въглехидрато-съдържащи питиета като бира, сладки и полусладки вина и шампанско, ликьори и др. десертни напитки, слабоалкохолни коктейли като джин с тоник.

Нечесто и умерено може да се пият напитки с висок градус без захар – водка, коняк, уиски. Във водката например няма въглехидрати, но в 100 мл сухо вино има 2.26 г.

Mнeниe №3: Keтoзaтa мe измъчи, нo c Фигypин ycпяxketo-01

Глeдax ĸaĸ пpиятeлĸитe ми ce тoпят c ĸeтo диeтaтa. Bлизaxa cи в ĸeтoзa ĸaтo y дoмa cи. Зaвиждax им и мeчтaex и aз дa ce cтoпя тaĸa лecнo. Πpoблeмът бeшe, чe нe издъpжax нa ĸeтoзa. Oт coбcтвeнaтa ми миpизмa ми cтaвaшe лoшo. Бyĸвaлнo! Удъpжax пoлoжeниeтo 2-3, нaй-мнoгo 4 дни и вcичĸo ce пpoвaляшe. Зa тoлĸoвa ĸpaтĸo вpeмe нe ycпявax нищo дa cвaля.

Haмepиx peшeниeтo cлyчaйнo, caмo блaгoдapeниe нa лyд ĸъcмeт. Зaпoчнax дa пия билĸитe зa oтcлaбвaнe „Фигypин“ и видяx, чe c тяx oтcлaбвaнeтo e лeĸo и ecтecтвeнo. Cлyчaйнo ги дyблиpax c пopeдeн oпит дa cъм в ĸeтoзa и ypa! Haлyчĸax мoя cи нaчин. Ceгa дeйcтвaм тaĸa – ĸoгaтo имaм нyждa oт cвaлянe нa ĸилa, взeмaм Фигypин, c ĸoйтo cвaлям плaвнo и yмepeнo, нo тpaйнo и здpaвocлoвнo. Πepиoдичнo влизaм в ĸeтoзa, ĸoлĸoтo издъpжa, зa дa зaбъpзвaм пpoцeca.

Зa 5 мeceцa ce пpocтиx c 16 ĸг, caмa нe ycпявaм дa гo acимилиpaм. Toвa e cyпep peзyлтaт, ocoбeнo бeз cпopт и бeз пcиxичecĸия ми глaд зa cлaдĸo. Πpeĸpacнo e нищo дa нe ми тeжи. Чaĸaм c нeтъpпeниe дa cлoжa бaнcĸия.

Жeня Πeтpoвa oт Caндaнcĸи

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Кето диета. Мнения, резултати и меню за кетонна диета + форум

Рецепти за кето диета

Хляб за кето диета

¼ ч.ч. бадем. брашно, 3 белтъка, 2 ч.л. бакпулвер,
1 ч.л. морска сол, 2 ч.л. яб. оцет, 1/4 ч.ч. вода, 2 с.л. сусам

Докато фурната се загрява до 175°С, смесваме брашното, бакпулвера и солта в купа. Белтъците и оцетът са последни. Смесваме с миксер. Кипваме водата и я доливаме, като бъркаме, докато се получи тесто. Оформяме като хляб и слагаме във форма, намазана с масло. Посипваме със сусама и печем 1 час.

Пиле, запечено със сирене

700 г пилешко, 1.5 с.л. сметана, 8 маслини, 250 г фета, 100 г сос Песто,
60 г зехтин, 1 ск. чесън, подправки и зелении на вкус

Сваряваме пилешкото, за предпочитане е да са гърди. Нарязваме на удобни парченца. Пасираме чесъна, смесваме соса и сметаната. Във форма за печене, намазана с масло, разполагаме месото, а след това маслините и фетата. Посипваме с  подправките и чесъна, поливаме със соса. Печем 30 мин. на 200°С.

Салата от авокадо и спанак

70 г сирене, 50 г авокадо, 150 г спанак,
шепа ядки, 50 г бекон, зехтин

Нарязваме бекона на слайдове и запържваме с масло до поява на златиста коричка. Спанакът – измит и нарязан, се смесва с настъргано сирене. Добавяме бекона, ядките и поливаме със зехтин.

Броколи със сирене

400 г броколи, 200 г сирене,
4 яйца, 100 г лука, 40 краве масло

Разкъсваме броколите на съцветия и ги варим, леко посолени. След 15 мин. изливаме водата и охлаждаме. Лукът се реже на слайдове и се запържва на тиган с краве масло – 5 мин. Добавят се броколите и се пържи всичко още няколко минути. Яйцата се чукват направо в тигана и се разбъркват с лука и боколите. Задушаваме на средна степен 15 мин. След сервиране гарнираме с настъргано сирене.

Вижте още мнения и резултати и оставете своя отзив за кето диетата ТУК =====> Форум за кето диета (коментари)

Кето омлет

4 яйца, 30 г сушени гъби, 120 г бекон,
60 г твърдо сирене, зехтин

Гъбите се попарват и нарязват на слайдове. Яйцата се разбиват отделно и се изсипват в загрят тиган с олио. В процеса на готвене добавяме гъбите, бекон на кубчета и желаните подправки. Когато омлетът е почти готов, направо в тигана натрошете сирене. Да постои минута и се вдига.

Мнения за кето диета

С кето диета отслабват и жени, и мъже. Достатъчно е да отворим интернет и ще попаднем на стотици истории. В социалните мрежи има групи, в които практикуващите споделят резултатите си – със снимки. Пример е стохилядната група на Атанас Узунов, чийто режим е на принципа на кетозата.

Какви мнения за кето диета четем? Положителните са почти 100%. Да не кажем, че всеки е доволен, всеки е свалил не малък брой килограми.

Всички са единодушни, че работи. Оттам нататък мненията за кето храненето се разделят – за някои това е супер лесен, готин и вкусен режим, за други е жива мъка. Мнозина не обичат чак толкова месото, но настояват в името на здравето.

Лекарски мнения за кето диета

Сред отслабващите чрез кетоза срещаме лекари. Интересно, нали? А, ето че мнозина специалисти – медици и диетолози, се изказват отрицателно. Това е механизъм за оцеляване на тялото, той се ползва само за съхранение на живота, отбелязват те.

Основни забележки за вреди от кето диета са:

 1. Режимът вкарва тялото в състояние на стрес;
 2. Има множество противопоказания и за мнозина е рискова;
 3. Прекалено дълга е, а често се приема за стил на живот.
Форум за кето диета

Ако искате да чуете още мнения от първа ръка, лично от отслабнали чрез кетоза, включете се в някой от форумите, посветени на тези диети. Такива форуми има в Бг-мама, фейсбук, BB-Team, Dir.bg и др.

Да препоръчаме подходяща книга

За повече и разнообразни рецепти вижте книгата на Атанас Узунов или последвайте групата му във фейсбук, където последователи споделят свои авторски рецепти и менюта.

Кето диета за вегетарианци

Има ли? Да! Кетотарианците прилагат вариант на диетата, като спазват принципите – минимум  въглехидрати, много мазнини. Де факто месото дава главно протеин, който не е така съществен в този режим.

Вегетарианците си набавят мазнините от сметана, растителни масла, авокадо, зехтин, ядки и семена. Режимът е по-лесен за непълните вегетарианци, позволяващи си млечни и яйца, но и за строгите има варианти.

Принципно вегетарианците по-леко влизат в кетоза, защото телата им са свикнали да получават по-малко протеин в сравнение с месоядните.

Единствената грешка, която могат да допуснат вегетарианците, е да прекалят с растителната храна и да си доставят по-голямо количество въглехидрат. При това трябва да помнят, че зърнените и бобовите са забранени.

Примерна кето диета за вегани

Дори и веганите могат да влязат в кетоза. Ето какво да съдържа тяхното меню.

Нисковъглехидратни зеленчуци: броколи, брюкселско зеле, зелени салати и всякакви листни, бяло зеле, цветно зеле, кейл, целина, аспержи, краставици, маслини, спанак.

След влизане в кетоза може да се добавят: патладжани, лук, домати, сладък пипер, чесън.

Експериментирайте със зеленчуците и правете всякакви съчетания. Допустими са и домашните туршии със сол, но без оцет.

Плодовете са забранени, но не и безкостилковите  – малина, черница, ягода, боровинка, къпина. В неголеми количества, те са прекрасна храна по-близо до вечерта и преди началото на ежедневното 13-18-часово гладуване.

Вкусово разнообразие внасят подправки като босилек, риган, кориандър, всички висове пипер, чили, канела, индийско орехче, мащерка и др.

Допустими сосове: соев, горчица, майонеза, кетчуп без захар, сос винегрет, лимонов, сос Уочестър и др.

Източник на протеин са ядките и семената, гъбите. Може да се включат заместители тип тофу и соеви продукти.

Оптимален източник на мазнини са зехтинът, кокосовото, лененото масло. Прекрасно се вписва авокадото, какаовото масло, кокосовата ядка. Не забравяйте, че ядките съдържат и протеини, така че внимавайте с количествата.

Наистина веганите са най-ограничени откъм продукти. Те могат да влязат в кетоза, но за кратко, защото ще започнат да изпитват бързо недостиг на важни вещества. Пиенето на витамини е задължително.

Впрочем бащата на кеторианството Уилям Коул е бивш веган. Той издава книга със 75 рецепти за вегетариански и вегански ястия за кетоза.

Вреди от кетонна диета

Някои медици наричат кетонната диета смъртоносна. Ето някои от техните доводи:

 1. Води до повишаване на кортизола в урината от 1.5 до 2 пъти. Това е хормон на стреса. При хора със сърдечно заболяване и висок кортизол смъртността е 9 пъти по-висока, отколкото при други пациенти със същата болест, но нормален кортизол;
 2. Води до повишаване на лошия холестерол в кръвта. За 3 месеца на диетата този вид холестерол се повишава средно с 34%. Лекарите го отдават на високомазнинното хранене;
 3. Отслабват само пълните хора и тези с бърза обмяна на веществата. Според лекари, 50% от спазващите такова хранене не получават желания резултат.

Компромис се намира при кратки курсове в кетоза и съчетание с билки, които омекотяват проявите и ускоряват процесите. Пациенти са изпробвали този вариант с билките за отслабване Фигурин и отзивите са отлични.

Кето диета: що е то?

В началото диетата се появява като лечебен режим за определени заболявания. Поради невероятния си ефект тя бързо минава в диететиката.

Принципът е следният: тялото разгражда въглехидрати, за да поддържа живота си. Когато приемът падне под 20 г на ден, количеството на синтезираната глюкоза намалява. Вече не достига енергия за нормалното функциониране и за окислението на мазнините. Тогава мозъкът пуска в действие друг процес – кетоза. Той осигурява алтернативна енергия, която се добива чрез разграждане на мазнините, отложени в тялото. Човекът започва да ползва запасите си, създадени за животоспасяващи случаи.

Нормално концентрацията на кетони в кръвта е много ниска. Те се заместват от глюкоза и тялото няма нужда от друга енергия. При кетоза концентрацията на кетонови тела рядко се повишава.

Състояние на кетоза може да се постигне и при пълно гладуване в течение на няколко дни. Но това е болестно. Кето диетата е алтернатива на пълния глад, но нанася по-малко вреди върху тялото. Човек продължава да получава някои необходими вещества и не изпитва глад, изключвайки само въглехидратите. Така тялото бива принудено да започне да разгражда собствените мазнини.

Кетонната (кетоновата) диета е известна и под имената: нисковъглехидратна, Кето, кетогенна и LCHF. При нея тялото използва като енергиен източник мазнините – от тях синтезира кетони и това се случва в черния дроб. Обикновено тази работа се върши от въглехидратите. Когато приемът им рязко се съкрати под 20 г на ден, мозъкът нарежда да се мине към алтернативна енергия.

Кетонната диета представлява подмяна на обменни процеси, като резултатът е бързо изразходване на мазнините за енергия. Много хора се боят да прилагат за дълго този радикален режим, защото той нанася известни вреди и има ред противопоказания.

Видео: Семинар за кетозата

Използвали ли сте кетонната диета? Как се чувствате в кетоза? Колко сваляте? Споделете опит, рецепти, мнение. Пишете ни в нашия форум за отслабване чрез кетоза ТУК!

Прочети още

Готвена храна за вкъщи - София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави поръчка за доставка на храна по домовете. Най-добрите сайтове.

Топ 10 фирми за доставка на храна

Готвена храна за вкъщи – София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави …

7 Мнения

 1. Sladkata Syu

  Кетозата е най-доброто за мен. Край на глада, на ПМС, на себореята, на акнето, на болките в корема. Реши ми всички проблеми, какво повече!!!

 2. Манчева-Иванова

  Това периодично гладуване ме съсипва. 18 часа без храна ми унищожава психиката. Сто пъти предпочитам да го карам по-бавно, но славно с Фигурин, спорт и йога. Не съм сигурна, че светкавичното сваляне с кето е равно на здраве, както се афишира. Вярвам на естествените неща, както и на нуждата да се положи някакво усилие. Не става то така лежиш и айде, слаб си.

 3. Два месеца съм на кето , чувствам се супер енергична и съм като ракета във всичко. Свалих 6 кг, но не ми е ОК такова хранене. Писна ми от месо и риба, просто не ги обичам. Иска ми се да ям плод, нещо сочно и сладко. Но се държа, не знам докога.

 4. Веселата готвачка

  Когато съм в кетоза, много ям моя си пица от карфиол, яйца, сирене и гъби. Карфиолът е блата, отгоре гарнирам с разрешени неща. Нося в офиса, ям пътьом, удобно е и се получава разнообразно, като се сменят съставките. Става и с тиквички, но е по-рехаво и се разпада.

 5. Ива Велева Грозданова

  Уважавам всички мнения за кето диета, всички постигнати с пот резултати. Да се стопят 40 кила е героизъм. Но при цялото ми уважение, не е все едно КАК се сваля. А здравето? Какво се случва с метаболитните процеси след 2 години в кетоза, някой проучил ли е? Аз държа на безопасните неща – билка, чай, разумно хранене, ей това – да!

 6. Цецка Иларионова

  Изчетох милион мнения за кето диета, всички са УАУ!!!! Опитах – да, уау! Свалям, но готвенето ме побърква. Искам да мога да си купувам от магазина, от закусвалня, да съм свободна, а няма как, освен ако не дъвча само от вакумираните печени филета. Кажете какво ядете!!!

 7. Иван Даскалов

  Повече от 400 000 души са във фейса при Узунов, според вас отслабва ли се? Това се казва форум за кето диета, разбиващо!?!

 8. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *