Време за зареждане на акумулатор. Как се зарежда AGM акумулатор?
Зареждане на акумулатор. AGM, тягов, необслужваем, 60AH, 70AH. Колко време?

Зареждане на акумулатор. AGM, тягов, необслужваем, 60AH, 70AH. Колко време?

Време за зареждане на акумулатор. Как се зарежда AGM акумулатор? А тягов? Необслужваем, 70AH и 60AH. Колко часа?

Почти всеки водач със собствена кола и стаж над 5 години се е сблъсквал с паднал акумулатор или по-точно – с акумулатор, чието напрежение не стига за „запалване“. Средният живот на батерията е от порядъка на 3 г., макар че този срок би могъл и да се удвои при определени условия.

Как се зарежда акумулатор

На първо място е безопасността при зареждане, защото процедурата създава риск за здравето. Първо включете акумулатора към зарядното и една след това включете зарядното към мрежата.

Кабелите се подреждат така: червения към плюса, черния към минуса. По-долу ще дадем и други съвети за безопасност.

Но първо: трябва да знаете какво е напрежението на вашия акумулатор: 12, 6, 24, дори 48 волта? Най-слабите акумулатори се намират в старите съветски мотоциклети, а най-мощните се слагат на селскостопанската техника. Най-разпространеният автомобилен акумулатор е 12 волта. В съответствие с „волтажа“ се избира зарядно, което да поддържа правилното напрежение на вашата батерия.

Обърнете внимание и на силата на тока, който се подава на вашия акумулатор. Ако батерията е 60 амперчаса, то ви трябва устройство, което да отдава като минимум 6 ампера. При зареждане оптималната стойност на тока е 10% или 0.1 от пълният капацитет на батерията.

Зареждане на акумулатор със зарядно

Автоматично или не?

Най-добре за акумулатора е да се зарежда на зарядно, което има автоматичен режим на зареждане. Днес повечето устройство са такива. При тях нагласяте необходимия ток, а напрежението се подава автоматично според текущия заряд на батерията. Когато акумулаторът се зареди изцяло, устройството автоматично сваля тока и напрежението до минимума и предотвратява презареждане.

Обаче автоматичните зарядни не винаги се стартират при прекалено разредени акумулатори. Има минимално допустим разряд, под който устройството не се задейства. Такова прекалено разреждане може да се случи, когато забравим габаритите през нощта или радиото дори и без звук. В такива случаи ще ви трябва от по-старите, неавтоматични зарядни.

Акумулатор 60 Ah

Оптималният ток за зареждане е 1/1 от пълният капацитет на акумулатора. При 60 амперчаса е нужен ток от 6 ампера. Това се препоръчва и от производителите на зарядни, и от производителите на акумулатори.

Нормалните показатели са 12,7 волта (зареден). С такова напрежение акумулаторът ще отдава 60 ампера в продължение на 1 час, а после ще падне до 11,6 волта (разреден). Следва зареждане и повторна експлоатация.

Колко време се зарежда акумулатор 60 Ah? Няма еднозначен отговор. Времето зависи от състоянието на самия акумулатор, доколко е износен, от неговият капацитет и доколко е разреден. Също зависи и от използваното зарядно. Зареждането може да се извърши за няколко часа, но да продължи дори и няколко денонощия. Това е при автоматичните зарядни.

Колко време се зарежда акумулатор 70 Ah? Това са акумулатори за мощни автомобили. За доста от колите поставянето на такава батерия е просто излишно. Най-често са необходими на коли с бензинов мотор до 3 л или дизелов до 2.5 л с голямо количество електроника. Ако батерията е по технологиите AGM или EFB, може да се използва за система старт/стоп.

Относно време за зареждане на AGM акумулатор, отговорът е същия. Зависи от много показатели. Но има и класическа формула.

Средно време за зареждане на акумулатор

Акумулаторът е изцяло зареден, когато електролитът закипи. Това се случва за около 9 часа. Експертите не препоръчват презареждане, защото по оловните пластини се появява накип, след който е невъзможно батерията да се възстанови.

Времето се разчита по следната формула

Т = C / I + 10%

в която Т е времето за зареждане, С е капацитета на акумулатора, I е мощността на зарядното устройство, а 10% се добавят заради загуби на енергия като излъчена топлина.

Зареждане на акумулатор тип AGM

Разликата между AGM и обикновените акумулатори е в конструкцията. AGM са по-устойчиви на вибрации и разрушаване. Във всичко останало те не се различават от обикновените батерии – нито по срок на експлоатация, нито по състава на електролита и пластини. Те са обикновени оловно-киселинни акумулатори и се зареждат като такива.

Внимавайте за следните неща

 • Напрежението при зареждане да не превишава 14,4 волта
 • Тока на зареждане да не е над 10% от капацитета на акум.

Трябва да се следи и температурата на акумулатора. При най-малки признаци за нагряване на корпуса, прекратете зареждането.

Зареждане на тягов акумулатор

Тяговите акумулатори са с удебелени пластини, благодарение на които държат заряд дълго време. За да не протича дифузия само на повърхността, но и в дълбочина на пластините, тяговите акумулатори се зареждат на няколко етапа.

Първият етап е насищане. Акумулаторът се зарежда бързо, с максимален ток, а напрежението зависи от степента на разряд на батерията. Токът е 10 до 100% от капацитета и акумулатурът приема такъв ток, до зареждането му на 80%. След това токът рязко се намалява. По-нататък токът непрекъснато се намалява, докато акумулаторът достигне  зареждане на 100%.

Евелина Лютова

Зареждане на тягов акумулатор най-добре се извършва в съответните сервизи.

Зареждане на необслужваем акумулатор

Как се зарежда капсулован акумулатор (необслужваем)? Много от съвременните акумулатори са необслужваеми. Това означава, че корпусът им е капсулован и вие нямате достъп за проверка на електролита и състоянието на пластините.

Иначе зареждането протича по същия ред, както при старите батерии. Може да се зарежда с постоянен ток или с постоянно напрежение. Оптималното е да се действа с електронно автоматично зарядно. Тези устройства имат индикаторна лампичка и когато тя светне зелено, значи акумулаторът е зареден. По този начин облекчавате себе си, а и зареждате в щадящ за батерията режим.

Ако все пак работите с механично зарядно от стария тип, трябва да проверявате напрежението на акумулаторните клеми. Стойност 12.7 волта означава стопроцентово зареждане.

Гелов акумулатор

Геловите акумулатори са съвременен тип автомобилни батерии с редица предимства пред киселинните. Използват се за мултимедийните системи на колите и при някои видове возила като скутери и мотоциклети. Могат да се използват и като източник на непрекъсваемо захранване за компютри, газови котли и др. Те са по-издръжливи на агресивни външни въздействия като температурни промени; могат да се зареждат многократно при съхранени експлоатационни качества и пр. Имат и минуси: доста скъпи са и по-лесно се амортизират, ако допускаме презареждане.

Зареждането на такъв акумулатор в общи линии спазва вече коментираните правила. Можем да го правим с обикновено зарядно, като се съобразим с капацитета на батерията: големината на подавания ток не трябва да е по-голяма от 10% от него. Геловият акумулатор не понася високите напрежения, затова за гранично се счита 14.5 – 15 волта. По-сигурно ще се съобразим с тези условия, ако работим с електронно зарядно: този вид устройство ще избере автоматично и амперите, и необходимото за зареждане време.

Устройство на акумулатор

Акумулаторът на автомобила представлява, простичко казано, пластмасова кутия, пълна с разредена киселина (реактив, електролитна течност). В нея е потопена решетка от оловни електроди, подредени по специфичен начин. Това устройство, наричано още акумулаторна батерия, обезпечава работата на главните възли в електронната система на автомобила. С времето батерията се разрежда и се нуждае от зареждане; това може да се направи, като се демонтира и пренесе батерията в помещение с източник на електрически ток, или на място, в самия автомобил. За изпълнението на операцията зареждане на акумулатор е необходимо специално зарядно устройство.

Как се прави зареждане на акумулатор? как се зарежда акумулатор
Зареждането става по строго определени правила

При зареждането е важно операцията да започне с проверка на батерията; следва подготовка – например почистване на окислени клеми или доливане на електролит. Всички предписани етапи на зареждането се спазват в необходимата последователност и продължителност. Спазва се и необходимата техника на безопасност.

Кога трябва да се зарежда? Колко често?

Честотата на зареждане на акумулатор е нещо индивидуално. Капацитетът на батерията се изчерпва под влиянието на няколко фактора:

 • Замърсяване и влошаване качеството на реактива;
 • Изпарение на киселината;
 • Сулфатизация на оловните електроди.

Колкото по-бързо се изчерпва работният капацитет на акумулатора, толкова по-често е необходимо да се зарежда. Продължителното използване изисква редовна проверка на волтажа на батерията, тъй като описаният кръг „спад-зареждане“ с времето се завърта все по-бързо. С две думи: ако акумулаторът ви е стар, ще се налага често да го зареждате.

 • За да можете да разчитате на акумулатора си в топло време, той трябва да е зареден най-малко на 50% от капацитета си, а в студено – поне на 75%. Специалистите препоръчват батерията да се зарежда два пъти годишно до максималните 100% от капацитета си; при това едното зареждане да е непосредствено преди настъпването на студените месеци.

Проверка на акумулатора на автомобила

Преди да предприемем зареждане на акумулатор, трябва да го проверим и да се убедим, че той наистина се нуждае от тази процедура. Това може да стане по няколко начина:

Замерваме напрежението на клемите. Прави се с волтметър за постоянно напрежение (електронен мултиметър, тестер). Стандартната стойност в повечето леки автомобили е 12 V. При стойности от рода на 11.6, 11.7 V акумулаторът се нуждае от допълнително зареждане.

Измерва се плътността на електролита. Този метод обаче е възможен само за т.н. обслужвани акумулатори – когато е технически допустимо да се достигне до реактивната течност и при необходимост да се допълни обемът й. замерването се прави в сервиз със специален прибор – ареометър. В т.н. необслужвани акумулатори има специално прозорче, в което се отразяват три етапа на плътност и се преценява какво да се направи.

Симптом за разреждане, „падане“ на акумулатора са проблемите със запалването на двигателя. Всъщност това често се оказва причината да не се завърти стартерът; паралелно се проявяват и други проблеми в потреблението на електричество в автомобила: осветление, работа на аудиосистемата и др.
В разредения акумулатор настъпва сулфатизация на оловните пластини, което рязко намалява работния му ресурс и скъсява живота му.

зареждане на agm акумулатор, на тягов
Зареждането може да стане и без демонтаж на акумулатора

Подготовка за зареждане

Основните етапи в подготовката на автомобила за зареждане са следните:

 • Първо – снемат се клемите, изключва се захранването от бордовата мрежа. Акумулаторът се демонтира и отнася до мястото за зареждане;
 • Клемите се почистват от замърсявания, смазка, окисляване. Това подобрява контакта по време на зареждането;
 • Корпусът на батерията се почиства с мека тъкан, навлажнена в смес от сода и амоняк 1:1;
 • Освобождават се капаците на акумулаторните клетки – при затворено състояние електролитните пари могат да създадат опасно налягане вътре в самия акумулатор;
 • Проверява се количеството на електролита: ако е недостатъчно, всяка клетка се долива с дестилирана вода до пълно покритие на вътрешните пластинки.
 • Преди включването за зареждане се прави последен цялостен оглед на батерията. Ако са видими някакви механични повреди, не бива да се правят опити за поправяне или да се стартира зареждане. В подобни случаи се търсят специалисти в сервиз.

Техника на безопасност

При зареждането на автомобилен акумулатор трябва да се спазват следните правила:

 • Зареждането става в помещения, които се проветряват добре: в гараж, стопанска пристройка, може и на балкона;
 • Ако вкъщи има малки деца, по-добре е процедурата да се „изнесе“ на друго място;
 • Забранено е да се пуши, да се реже метал, да се пали каквото и да било на открит огън в близост до зареждащата се батерия;
 • Зареждането не се прави в помещение с висока влажност на въздуха;
 • Клемите се захващат преди зарядното да се включи в мрежата;
 • Препоръчва се употребата на защитни очила и ръкавици заради потенциалния риск от напръскване с киселина.

Предварително е добре да се приготви и държи наблизо 10-процентов разтвор на натриев карбонат, сода. Този разтвор ще свърши работа, ако трябва да се почисти от киселина акумулаторната кутия или ако трябва да се неутрализира киселинно поражение при невнимателно боравене с електролитите.

Как точно става зареждането

За да се справите със задачата – зареждане на акумулатор, трябва да си купите (или да вземете назаем!) зарядно устройство. Всъщност това е токоизправителят, с чиято помощ ще черпите електрическа енергия от мрежата.

 • Съвет за аматьорите: акумулаторът може да се зарежда и на място, без демонтаж от колата, но е по-добре това да се прави настрана. Просто трябва да се избере подходящо място, както го описахме по-горе. Снемането не е трудно, лесно ще се ориентирате как да извадите батерията от леглото й.

Следва свързване с накрайниците, „щипките“ на зарядното с клемите на акумулатора. Всички тези джаджи си имат означения; запомнете – свързваме положителния извод към плюса на батерията, а отрицателния – към минуса. Обикновено положителната клема е маркирана с червено, а отрицателната – с черно, но има и знаци. Едва тогава зарядното се включва в мрежата. Това е правилната последователност; ако първо включите токоизправителя в мрежата, има риск от припламване на искра, за последиците по-добре да не говорим.

В процеса на зареждане периодично се следи дали показателите се променят, налице ли е кипене, повишава ли се температурата на устройството и пр. Повишаването на температурата изисква да се изключи зарядното и да се остави акумулаторът да се охлади, след което процесът се възобновява.

Кипенето е визуалният знак, че акумулаторът е зареден. По обратен ред веригата се разглобява: първо изключваме от мрежата, след това освобождаваме първо отрицателния контакт, сетне и положителния. Акумулаторът се оставя отворен поне за два часа: така ще се изпарят газовете, събрани при зареждането. След това батерията може да бъде върната на мястото й.

Зареждане с постоянен ток

За успешно и ефективно зареждане на акумулатор с постоянен ток трябва да се работи със зарядно устройство, което има капацитет до 16.5 волта. Този начин позволява бързо зареждане, но ако акумулаторът е стар – може да се появят проблеми. Те са свързани с факта, че оловните пластини на батерията може да са сулфатизирани, т.е. по повърхността им да има налеп. За да постигнем стопроцентово зареждане, може да включим паралелно на минусовата и плюсовата клема 20-ватова лампа. Това ще активира пластините, ще ги загрее и ще ги освободи от част от налепа.

зареждане на акумулатор необслужваем колко време се зарежда
Ако не сме наясно как да действаме, най-добре да попитаме професионалиста!

Минус на този метод е нагряването и повишението на температурата, отделянето на много газове и необходимостта от стабилизиране на силата на тока.

Зареждане с постоянно напрежение

По този начин акумулаторът може да се зареди до 95% от номиналния си капацитет и се счита, че живее по-дълго. Минус на този метод е прегряването заради увеличената сила на тока в първата фаза на зареждането.

Напрежението на източника е постоянно, 14.4 до 16 волта. Зареждането стартира чрез вливане в акумулатора на ток с високо напрежение; в процеса на запълване на капацитета му напрежението отслабва и стига до нула. Процесът е по-бавен в сравнение с този при зареждането с постоянен ток, но рискът от презареждане е по-малък и липсва опасно газообразуване.

Колко волта се пускат?

Обикновено се препоръчват стойности от рода на 13.6 до 13.8 волта; тези стойности осигуряват по-бавно зареждане и процесът се контролира по-успешно. Може да се работи и с по-високо, например 15 V, но тогава има риск от презареждане и не трябва да оставяме процеса без контрол.

Къде може да се зареди

Както вече споменахме, акумулаторът може да се зареди на място, т.е. без да го снемаме от автомобила. По-често зареждането става, след като батерията се демонтира и постави стабилно в подходящо помещение (вижте по-горе какви трябва да са условията там), или на балкона.

Ускорено зареждане

Ускореното зареждане на „паднал“ акумулатор може да стане с подаване на ток, чиято големина е 10-15 ампера. 15-20 минути са достатъчни, за да може батерията да се събуди и машината да запали. Методът има ефект, но не се препоръчва честата му употреба заради риска от бързо остаряване на акумулатора.

При ниски външни температури и по-рядко използване на автомобила е възможно акумулаторът да изгуби капацитета си. Немалко хора предотвратяват това чрез т.н. припалване: моторът се стартира и работи на място, при което част от енергията му се възстановява.

Как се зарежда без сваляне

Много хора се интересуват правилно и безопасно ли е акумулаторът да се зарежда, без да се снема от колата. Това, казано с две думи, е възможно – но преди да включим зарядното трябва да освободим връзката на акумулатора с електрическата система на колата. Дори моторът да не работи, електрическите импулси биха преминавали по време на зареждането в локалната електросистема. Така рискуваме да навредим на някой от компонентите ѝ, пък и със сигурност ще удължим времето за зареждане. Предупреждението е особено важно за скъпите съвременни возила, които са буквално натъпкани с електроника.

Самоделно зарядно устройство

Изкушените в този род занимания веднага ще кажат, че е просто нещо да си направиш зарядно и то да ти служи не по-зле от купешките. Ясно е, че подобна работа е за хора с доста познания и сръчности; наистина не е за всеки. Технически грамотният човек веднага ще заяви, че е достатъчно да се снабдиш с някои джаджи като понижаващ трансформатор от 220 на 15 волта, диоден мост с изравняващ  кондензатор, предпазители, резистор и мултиметър.

колко време се зарежда акумулатор 60ah , 70ah
Самоделката изглежда приблизително така

В мрежата има форуми на такива специалисти или изкушени аматьори, които са наясно за какво става дума. За всички нас решението е да се бръкнем за готова зареждачка.

Вижте още информация в нашите източници (на английски): Зареждане на акумулатор на колата. Паднал акумулатор. Как правилно да действаме, когато акумулаторът ни се разреди изцяло.

Препоръчайте и вие начини и решения за зараждане на акумулатор по-долу в коментарите, в нашия своеобразен форум!

Прочети още

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. До 100 лева. От Технополис и др.

Микровълнова фурна. Мнения, топ 10 най-добри. До 100 и до 200 лв

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. …

10 Мнения

 1. Борис Морфов

  Признавам, че нищо не разбрах: очаквах да е обяснено на по-прост език. Наистина в интернет има форуми с писания на тази тема, но там е още по-непонятно!

 2. П. Николов

  Това означава само, че не трябва да правиш нищо сама, нека някой друг се заеме със зареждачката!

 3. Симо П.

  Обяснено е доста елементарно дори. Само не разбирам защо трябва да се разказва за разните видове акумулатори в такъв текст. Очевидно всеки работи само с един от тези видове, нали?

 4. Vankata Stoyanov

  Текстът е полезен. Четете онова, което е важно само за вас. Беше добре да има и някаква схема на зареждачка тип „направи си сам“.

 5. Съгласен съм с колегата Стоянов, че всеки е нужно да се информира за това, което има нужда. За мен беше интересно представена информация, но наистина е нужно някаква схема за „направи си сам“. Все пак тук харесваме да „побългаряваме“ нещата.

 6. Това тук ви е грешно:

  „Ако все пак работите с механично зарядно от стария тип, трябва да проверявате напрежението на акумулаторните клеми. Стойност 12.7 волта означава стопроцентово зареждане.“

  Напрежението трябва да е 14,7v

 7. В бранша отдавна

  По-големи глупости скоро не бях чел! Първо се научете да използвате където трябва думите ток и напрежение! Спрете да заблуждавате хората!

 8. Младен

  Всички зарядни мерят напрежението и спират, когато достигнат норматива, толкова е просто, няма нужда от повече да се знае. Включваш кабелите и толкова.

 9. Тодор Коев

  Не вярвам на 3-е години живот на акумулаторите. Един ме изкара 9 години, при най-обикновено обслужване.

 10. Стефка Иванова

  Винаги зареждам на терасата, даже и зима да е, защото има гадни изпарения и мисля, че са отровни и опасни! Не знам правилно ли е, да кажат експертите.

 11. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *