Зареждане на акумулатор: ето как се прави! Добрите начини

Какво е важно да знаем за зареждане на акумулатор. Колко време е необходимо за операцията; безопасни начини. Видове акумулатори; действа ли принципът „направи си сам“

Зареждане на акумулатор: това не е като да караш с висока скорост и да се опияняваш от движението! Който има автомобил – е добре да знае какво представлява въпросната акумулаторна батерия. Какво значи да я зарежда и каква е ролята й за цялата електросистема на автомобила. Има няколко въпроса, на които ще се опитаме да отговорим по-долу. Ако обаче има кой да се грижи за акумулатора на вашия автомобил, не четете по-нататък!

Основни сведения за зареждането на акумулатор

Акумулаторът на автомобила представлява, простичко казано, пластмасова кутия, пълна с разредена киселина (реактив, електролитна течност). В нея е потопена решетка от оловни електроди, подредени по специфичен начин. Това устройство, наричано още акумулаторна батерия, обезпечава работата на главните възли в електронната система на автомобила. С времето батерията се разрежда и се нуждае от зареждане; това може да се направи, като се демонтира и пренесе батерията в помещение с източник на електрически ток, или на място, в самия автомобил. За изпълнението на операцията зареждане на акумулатор е необходимо специално зарядно устройство.

Как се прави зареждане на акумулатор?
Зареждането става по строго определени правила

При зареждането е важно операцията да започне с проверка на батерията; следва подготовка – например почистване на окислени клеми или доливане на електролит. Всички предписани етапи на зареждането се спазват в необходимата последователност и продължителност. Спазва се и необходимата техника на безопасност.

Кога трябва да се зарежда? Колко често?

Честотата на зареждане на акумулатор е нещо индивидуално. Капацитетът на батерията се изчерпва под влиянието на няколко фактора:

 • Замърсяване и влошаване качеството на реактива;
 • Изпарение на киселината;
 • Сулфатизация на оловните електроди.

Колкото по-бързо се изчерпва работният капацитет на акумулатора, толкова по-често е необходимо да се зарежда. Продължителното използване изисква редовна проверка на волтажа на батерията, тъй като описаният кръг „спад-зареждане“ с времето се завърта все по-бързо. С две думи: ако акумулаторът ви е стар, ще се налага често да го зареждате.

 • За да можете да разчитате на акумулатора си в топло време, той трябва да е зареден най-малко на 50% от капацитета си, а в студено – поне на 75%. Специалистите препоръчват батерията да се зарежда два пъти годишно до максималните 100% от капацитета си; при това едното зареждане да е непосредствено преди настъпването на студените месеци.

Проверка на акумулатора на автомобила

Преди да предприемем зареждане на акумулатор, трябва да го проверим и да се убедим, че той наистина се нуждае от тази процедура. Това може да стане по няколко начина:

Замерваме напрежението на клемите. Прави се с волтметър за постоянно напрежение (електронен мултиметър, тестер). Стандартната стойност в повечето леки автомобили е 12 V. При стойности от рода на 11.6, 11.7 V акумулаторът се нуждае от допълнително зареждане.

Измерва се плътността на електролита. Този метод обаче е възможен само за т.н. обслужвани акумулатори – когато е технически допустимо да се достигне до реактивната течност и при необходимост да се допълни обемът й. замерването се прави в сервиз със специален прибор – ареометър. В т.н. необслужвани акумулатори има специално прозорче, в което се отразяват три етапа на плътност и се преценява какво да се направи.

Симптом за разреждане, „падане“ на акумулатора са проблемите със запалването на двигателя. Всъщност това често се оказва причината да не се завърти стартерът; паралелно се проявяват и други проблеми в потреблението на електричество в автомобила: осветление, работа на аудиосистемата и др.
В разредения акумулатор настъпва сулфатизация на оловните пластини, което рязко намалява работния му ресурс и скъсява живота му.

зареждане на акумулатор без демонтаж
Зареждането може да стане и без демонтаж на акумулатора

Подготовка

Основните етапи в подготовката на автомобила за зареждане са следните:

 • Първо – снемат се клемите, изключва се захранването от бордовата мрежа. Акумулаторът се демонтира и отнася до мястото за зареждане;
 • Клемите се почистват от замърсявания, смазка, окисляване. Това подобрява контакта по време на зареждането;
 • Корпусът на батерията се почиства с мека тъкан, навлажнена в смес от сода и амоняк 1:1;
 • Освобождават се капаците на акумулаторните клетки – при затворено състояние електролитните пари могат да създадат опасно налягане вътре в самия акумулатор;
 • Проверява се количеството на електролита: ако е недостатъчно, всяка клетка се долива с дестилирана вода до пълно покритие на вътрешните пластинки.
 • Преди включването за зареждане се прави последен цялостен оглед на батерията. Ако са видими някакви механични повреди, не бива да се правят опити за поправяне или да се стартира зареждане. В подобни случаи се търсят специалисти в сервиз.

Необходимо време за зареждане на акумулатор

Демир бозан билки за бъбреци

Акумулаторът се счита за напълно зареден, когато електролитът започне да кипи. Средно за тази процедура са необходими около девет часа, но това е само приблизително. По същество времето е различно и зависи от текущия заряд на батерията.

 •  Специалистите съветват да не се прекалява с презареждане, защото тогава върху електродите се появява нагар и това унищожава акумулатора. След зареждането акумулаторът се почиства и подсушава внимателно, като докрай се спазват известните правила за безопасност.

Техника на безопасност

При зареждането на автомобилен акумулатор трябва да се спазват следните правила:

 • Зареждането става в помещения, които се проветряват добре: в гараж, стопанска пристройка, може и на балкона;
 • Ако вкъщи има малки деца, по-добре е процедурата да се „изнесе“ на друго място;
 • Забранено е да се пуши, да се реже метал, да се пали каквото и да било на открит огън в близост до зареждащата се батерия;
 • Зареждането не се прави в помещение с висока влажност на въздуха;
 • Клемите се захващат преди зарядното да се включи в мрежата;
 • Препоръчва се употребата на защитни очила и ръкавици заради потенциалния риск от напръскване с киселина.

Предварително е добре да се приготви и държи наблизо 10-процентов разтвор на натриев карбонат, сода. Този разтвор ще свърши работа, ако трябва да се почисти от киселина акумулаторната кутия или ако трябва да се неутрализира киселинно поражение при невнимателно боравене с електролитите.

Как точно става зареждането

За да се справите със задачата – зареждане на акумулатор, трябва да си купите (или да вземете назаем!) зарядно устройство. Всъщност това е токоизправителят, с чиято помощ ще черпите електрическа енергия от мрежата.

 • Съвет за аматьорите: акумулаторът може да се зарежда и на място, без демонтаж от колата, но е по-добре това да се прави настрана. Просто трябва да се избере подходящо място, както го описахме по-горе. Снемането не е трудно, лесно ще се ориентирате как да извадите батерията от леглото й.

Следва свързване с накрайниците, „щипките“ на зарядното с клемите на акумулатора. Всички тези джаджи си имат означения; запомнете – свързваме положителния извод към плюса на батерията, а отрицателния – към минуса. Обикновено положителната клема е маркирана с червено, а отрицателната – с черно, но има и знаци. Едва тогава зарядното се включва в мрежата. Това е правилната последователност; ако първо включите токоизправителя в мрежата, има риск от припламване на искра, за последиците по-добре да не говорим.

В процеса на зареждане периодично се следи дали показателите се променят, налице ли е кипене, повишава ли се температурата на устройството и пр. Повишаването на температурата изисква да се изключи зарядното и да се остави акумулаторът да се охлади, след което процесът се възобновява.

Кипенето е визуалният знак, че акумулаторът е зареден. По обратен ред веригата се разглобява: първо изключваме от мрежата, след това освобождаваме първо отрицателния контакт, сетне и положителния. Акумулаторът се оставя отворен поне за два часа: така ще се изпарят газовете, събрани при зареждането. След това батерията може да бъде върната на мястото й.

Зареждане с постоянен ток

За успешно и ефективно зареждане на акумулатор с постоянен ток трябва да се работи със зарядно устройство, което има капацитет до 16.5 волта. Този начин позволява бързо зареждане, но ако акумулаторът е стар – може да се появят проблеми. Те са свързани с факта, че оловните пластини на батерията може да са сулфатизирани, т.е. по повърхността им да има налеп. За да постигнем стопроцентово зареждане, може да включим паралелно на минусовата и плюсовата клема 20-ватова лампа. Това ще активира пластините, ще ги загрее и ще ги освободи от част от налепа.

Зареждане на акумулатор с постоянен ток
Ако не сме наясно как да действаме, най-добре да попитаме професионалиста!

Минус на този метод е нагряването и повишението на температурата, отделянето на много газове и необходимостта от стабилизиране на силата на тока.

Зареждане с постоянно напрежение

По този начин акумулаторът може да се зареди до 95% от номиналния си капацитет и се счита, че живее по-дълго. Минус на този метод е прегряването заради увеличената сила на тока в първата фаза на зареждането.

Напрежението на източника е постоянно, 14.4 до 16 волта. Зареждането стартира чрез вливане в акумулатора на ток с високо напрежение; в процеса на запълване на капацитета му напрежението отслабва и стига до нула. Процесът е по-бавен в сравнение с този при зареждането с постоянен ток, но рискът от презареждане е по-малък и липсва опасно газообразуване.

Евелина Лютова
Колко волта се пускат?

Обикновено се препоръчват стойности от рода на 13.6 до 13.8 волта; тези стойности осигуряват по-бавно зареждане и процесът се контролира по-успешно. Може да се работи и с по-високо, например 15 V, но тогава има риск от презареждане и не трябва да оставяме процеса без контрол.

Къде може да се зареди

Както вече споменахме, акумулаторът може да се зареди на място, т.е. без да го снемаме от автомобила. По-често зареждането става, след като батерията се демонтира и постави стабилно в подходящо помещение (вижте по-горе какви трябва да са условията там), или на балкона.

Ускорено зареждане

Ускореното зареждане на „паднал“ акумулатор може да стане с подаване на ток, чиято големина е 10-15 ампера. 15-20 минути са достатъчни, за да може батерията да се събуди и машината да запали. Методът има ефект, но не се препоръчва честата му употреба заради риска от бързо остаряване на акумулатора.

мнения, отзиви, коментари, форум

При ниски външни температури и по-рядко използване на автомобила е възможно акумулаторът да изгуби капацитета си. Немалко хора предотвратяват това чрез т.н. припалване: моторът се стартира и работи на място, при което част от енергията му се възстановява.

Тягов акумулатор

Тяговите акумулатори са по-специален вид; изработват се с по-масивни плочи и издържат по-дълго време. Предназначени са за инвалидни колички, електрокари и електромобили. Зареждането им следва да се консултира със специалист и да бъде съобразено с капацитета; обикновено големината на тока е 10% от капацитета.

Гелов акумулатор

Геловите акумулатори са съвременен тип автомобилни батерии с редица предимства пред киселинните. Използват се за мултимедийните системи на колите и при някои видове возила като скутери и мотоциклети. Могат да се използват и като източник на непрекъсваемо захранване за компютри, газови котли и др. Те са по-издръжливи на агресивни външни въздействия като температурни промени; могат да се зареждат многократно при съхранени експлоатационни качества и пр. Имат и минуси: доста скъпи са и по-лесно се амортизират, ако допускаме презареждане.

Зареждането на такъв акумулатор в общи линии спазва вече коментираните правила. Можем да го правим с обикновено зарядно, като се съобразим с капацитета на батерията: големината на подавания ток не трябва да е по-голяма от 10% от него. Геловият акумулатор не понася високите напрежения, затова за гранично се счита 14.5 – 15 волта. По-сигурно ще се съобразим с тези условия, ако работим с електронно зарядно: този вид устройство ще избере автоматично и амперите, и необходимото за зареждане време.

AGM акумулатор

Новите акумулатори тип AGM за немалко любители са нещо подобно на геловите (GEL).  Всъщност това са съвсем различни автомобилни батерии. AGM понасят високи стойности на пусковия ток – до 500, дори 900 ампера. Това дава възможност двигателят да пали без проблеми и в студено време.

Друго преимущество на AGM е ускореното зареждане – около три пъти по-бързо от обичайното. Разбира се, тук неотпада условието процесът на зареждане да бъде проследяван, а не да се оставя на самотек дори и при най-модерно зарядно. И още нещо за плюсовете: такъв акумулатор живее до пет години по-дълго от стандартния киселинен.

Капсулован акумулатор (необслужваем)

Много от съвременните акумулатори са необслужваеми. Това означава, че корпусът им е капсулован и вие нямате достъп за проверка на електролита и състоянието на пластините.

Иначе зареждането протича по същия ред, както при старите батерии. Може да се зарежда с постоянен ток или с постоянно напрежение. Оптималното е да се действа с електронно автоматично зарядно. Тези устройства имат индикаторна лампичка и когато тя светне зелено, значи акумулаторът е зареден. По този начин облекчавате себе си, а и зареждате в щадящ за батерията режим.

Ако все пак работите с механично зарядно от стария тип, трябва да проверявате напрежението на акумулаторните клеми. Стойност 12.7 волта означава стопроцентово зареждане.

Как се зарежда без сваляне

Много хора се интересуват правилно и безопасно ли е акумулаторът да се зарежда, без да се снема от колата. Това, казано с две думи, е възможно – но преди да включим зарядното трябва да освободим връзката на акумулатора с електрическата система на колата. Дори моторът да не работи, електрическите импулси биха преминавали по време на зареждането в локалната електросистема. Така рискуваме да навредим на някой от компонентите ѝ, пък и със сигурност ще удължим времето за зареждане. Предупреждението е особено важно за скъпите съвременни возила, които са буквално натъпкани с електроника.

Самоделно зарядно устройство

Изкушените в този род занимания веднага ще кажат, че е просто нещо да си направиш зарядно и то да ти служи не по-зле от купешките. Ясно е, че подобна работа е за хора с доста познания и сръчности; наистина не е за всеки. Технически грамотният човек веднага ще заяви, че е достатъчно да се снабдиш с някои джаджи като понижаващ трансформатор от 220 на 15 волта, диоден мост с изравняващ  кондензатор, предпазители, резистор и мултиметър.

Самоделно зарядно устройство за акумулатор
Самоделката изглежда приблизително така

В мрежата има форуми на такива специалисти или изкушени аматьори, които са наясно за какво става дума. За всички нас решението е да се бръкнем за готова зареждачка.

Вижте още информация в нашите източници (на английски): Зареждане на акумулатор на колата. Паднал акумулатор. Как правилно да действаме, когато акумулаторът ни се разреди изцяло.

Препоръчайте и вие начини и решения за зараждане на акумулатор по-долу в коментарите, в нашия своеобразен форум!

За Марта Савова

7 коментара

 1. Борис Морфов

  Признавам, че нищо не разбрах: очаквах да е обяснено на по-прост език. Наистина в интернет има форуми с писания на тази тема, но там е още по-непонятно!

 2. П. Николов

  Това означава само, че не трябва да правиш нищо сама, нека някой друг се заеме със зареждачката!

 3. Симо П.

  Обяснено е доста елементарно дори. Само не разбирам защо трябва да се разказва за разните видове акумулатори в такъв текст. Очевидно всеки работи само с един от тези видове, нали?

 4. Vankata Stoyanov

  Текстът е полезен. Четете онова, което е важно само за вас. Беше добре да има и някаква схема на зареждачка тип „направи си сам“.

 5. Съгласен съм с колегата Стоянов, че всеки е нужно да се информира за това, което има нужда. За мен беше интересно представена информация, но наистина е нужно някаква схема за „направи си сам“. Все пак тук харесваме да „побългаряваме“ нещата.

 6. Това тук ви е грешно:

  „Ако все пак работите с механично зарядно от стария тип, трябва да проверявате напрежението на акумулаторните клеми. Стойност 12.7 волта означава стопроцентово зареждане.“

  Напрежението трябва да е 14,7v

 7. В бранша отдавна

  По-големи глупости скоро не бях чел! Първо се научете да използвате където трябва думите ток и напрежение! Спрете да заблуждавате хората!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]