Мнения за кафеавтомат Philips EP2220/10. Инструкция за кафемашината, възможни проблеми с марката Филипс. Цена и откъде. По-добър вариант: Philips EP2224/10

Кафеавтомат Philips EP2220/10. Проблеми, мнения, инструкция

Мнения за кафеавтомат Philips EP2220/10. Инструкция за кафемашината, възможни проблеми с марката Филипс. Цена и откъде. По-добър вариант: Philips EP2224/10

Изцяло автоматизирана машина за кафе с някои екстри и само за 590 лв – това са първите параметри, които хващат окото. Серия 2200 на Филипс е достатъчно остаряла, за да има прекрасна цена спрямо възможности, които допреди няколко години са били хит.

Серии кафемашини на Филипс
Серия Отличителни особености
800 с приставка за разпенване на мляко
1200 достъпен модел с ръчен капучинатор
2200 – 2300 интуитивно управление без излишества
3300 мели кафе по 12 начина. Подхожда за експериментиране с различни сортове
4300 – 4400 приготвя еспресо, капучино, американо и лате макиато
5400 – 5500 най-скъпите модели, които приготвят огромно количество различни напитки

Мнения за кафеавтомат Philips EP2220/10 от БГ Мама и др.

В БГ-мама първо обсъждат струва ли си закупуването на кафе автомат, а после се сравняват и конкретни модели. Кафемашините също са тема за второ висше като детските колички, защото имат различни параметри и искат детайлно проучване.

Едни Филипси правят само кафе, други – и капучино, трети –  цял набор от топли напитки. Различават се по контейнерите за вода, мляко, кафе и утайка.

За модел 2220 са написани отлични препоръки. Заслужава си парите, пише една БГ-мама. Има и по-добри автомати, но този е практичен и лесно се поддържа, добавя тя. При нормално честа употреба изисква дозареждане на вода през 3 дни, почистване на отпадъка през 7 дни и основно почистване веднъж месечно.

ВАЖНО: Вижте още мнения за кафеавтомат Philips EP2220/10, оставете и своя отзив за кафемашината или само попитайте ТУК, в нашия форум!

Инструкция за работа с кафеавтомат Philips EP2220/10

В сайта за ръководства ръководства.bg е налична за сваляне инструкция за модела ЕР2220/10. Копия на хартия се намира в опаковъчната кутия.

Ръководството описва устройството на машината, контролния панел, необходима подготовка преди първо стартиране. Има раздел за приготвяне на напитки, за настройки и регулиране. Указва се как се почиства и поддържа машината. Отделено е място за водния филтър и как да се настрои според твърдостта на водата. Описана е процедура за премахване на котлен камък.

В края на ръководството се описват неизправностите и техническите данни на уреда. На български текстът се намира на 240 – 260 стр.

Philips Ep2220 10 04

Още по темата ТУК: Хубава и евтина кафемашина. Разпродажба на кафемашини и кафеавтомати. Втора ръка Волц.

Настройки на кафемелачката

Количеството кафе, което се смила и се ползва за приготвяне на напитка, се настройва автоматично. За целта автоматът се пуска 5 пъти поред, за да се саморегулира до най-добър вкус.

Първо включване на автомата

 • Включва се чрез щепсел в контакта и бутон ON;
 • Активиране на водния филтър, като за 30 сек. се потапя във вода (отнема 5 мин. общо);
 • Настройване на твърдостта на водата (по подразбиране стои на ниво 4 – твърда вода);
 • Сглобяване на контейнера за мляко;
 • Сглобяване на приставката за разпенване.
Как се прави еспресо? Настройки
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Общата процедура е следната: резервоарът за вода и за кафе се зареждат. Използва се кафе на зърна. Включва се машината и се изчаква да загрее и да изпълни цикъла на автоматично изплакване. Светлинните индикатори поредно се включват и изключват. Автоматът е готов, когато всички индикатори останат светнати. Поставя се чаша под чучура, който се регулира според височината на чашата с плъзгане нагоре / надолу.

Персонални настройки чрез My coffee choice

Кафе автомат Филипс 1

 1. Задава се сила на аромата чрез икона В3, нивата са три – от слабо към силно;
 2. Задава се количеството на напитката чрез икона В4, нивата са три – от късо към дълго кафе;
 3. Задава се количеството мляко чрез икона В5 (има я само при някои модели), отново на три нива;
 4. Задава се температурата на кафето според предпочитанията чрез икона В6.

След персонализиране на напитката се натиска бутона за старт. Индикаторът на избраната напитка премигва, докато тече приготвянето. При следващото включване машината ще покаже набраните при последното приготвяне настройки.

Възстановяване на фабричните настройки: чрез натискане и задържане за 3 секунди на иконата за еспресо. Това се прави при изключен автомат. Индикаторът пулсира, с което показва, че има готовност за възстановяване. Потвърждаваме с бутона старт / стоп. Изключваме машината и я включваме.

Philips Ep2220 10 07

Погледнете и ТУК: Кафемашина Voltz 8 в 1. Мнения и за 5 в 1.

Как се прави лате? Млечна пяна

Машината има икони за всяка напитка, която е годна за приготви. Едно натискане стартира приготвянето на 1 чаша, а две натискания – на две чаши.

Някои модели имат съд за мляко (LatteGo) и приготвят напитки с мляко. В инструкцията ще видите как се сглобява за първи път съдът.

Използване:

Съдът LatteGo се пълни с мляко до посоченото ниво. Количеството му се персонализира с иконата В5. Най-добра напитка се получава със студено мляко. Поставя се чашката, натиска се иконата за съответната избрана напитка и следва настройка на предпочитанията. Накрай се натиска бутона старт.

Как се прави макиато?

При лате макиато първо се налива млякото, а после кафето. При обикновено лате е обратното – първо кафе и после мляко.

Разпенване на млякото:

В каната за мляко се поставят 100 мл за капучино и 150 мл за макиато. Приставката се потопява на 1 см дълбочина. Включва се иконата за пара (steam) и бутона старт. Оставя се да действа 90 сек.

Евелина Лютова

Philips Ep2220 10 08

Почистване

Периодично през експлоатацията на машината е необходимо да се изважда и почиства блока за приготвяне. За целта производителят е заснел видеоинструкция.

 • Ето и описание накратко: работи се на изключена машина. Първо се премахва водния резервоар и се отваря вратата за сервизиране. Натиска се дръжката с надпис PUSH (Натисни). Блокът се издърпва навън от мястото за хващане. Изплаква се на течаща вода и се връща в машината. Това се прави на 7 дни.

Има и други части за почистване, някои от тях могат да се мият машинно.

 • Почистване на блока с таблетка – през 1 месец;
 • Приставка за разпенване – след употреба (в миялна);
 • Контейнер за мляно кафе – седмично (в миялна);
 • Контейнер за утайка – седмично;
 • Тава за оцеждане – всеки ден;
 • Контейнер за мляко –  след употреба, изплакване или миялна;
 • Резервоар за вода – седмично изплакване с вода.

Проблеми с кафеавтомат Philips EP2220/10

Съдейки по въпросите на потребители, най-много затруднява минаването в режим мляно кафе. Това е логично, защото настройката е за момента и не се запазва. Освен това с мляно кафе се прави само една чаша.

За използване на мляно кафе се натиска иконата за сила на аромата за 3 сек.

Philips Ep2220 10 09

Непременно погледнете и ТОВА: Кафе машина Долче Густо в Кауфланд. Цени на автоматите там и в интернет. Промоции.

Предимства на модела

В Емаг има 92 ревюта на тази машина, като 75 от тях са максимално положителни. Като най-голям плюс се изтъква съотношението между качество и цена. Харесват се качеството на пяната и лесната поддръжка.

Като минуси се посочват бързото разграждане на каймака и разхищението на вода при самопочистването.

Цена и откъде?

В emag.bg се продава на 589.70 лв. В brosbg.com цената е 579 лв. xmall.bg и clevershop.net дават най-ниска цена за момента – 568 лв. При някои електронни търговци цената на автомата минава 700 лв, например в pic.bg е 749 лв.

Алтернативи и по-добри възможности

Автоматичните кафемашини на Филипс стават все по-добри с всяка серия. За жалост цената им също градира, защото са високотехнологични модели.

Ако търсим ценовия клас на ЕР2220, трябва да разгледаме основно моделите от сериите 2200 и 3200. Те малко се различават помежду си. Между втора и трета серия няма революционни изменения.

Philips Ep2220 10 06

Още нещо интересно ТУК: Евтини кафемашини с капсули. Кои от тях са хубави? Волц или Долче Густо?

Кафеавтомат Philips EP2224/10

Автомат за две чаши кафе, снабден с керамична мелница, накрайник за разпенване и сензорно управление. Смила на 12 степени. Има възможност за температурна настройка и за дължина на кафето приготвя само два вида кафе. Цената в Емаг е 653 лв.

Плюсове и минуси на Philips EP2224/10

Пяната се разбива ръчно. Кафето е само два вида. Плюсът е, че позволява фино настройване на смилането.

Технически възможности

Мощност 1500 W, налягане 15 бара, вместимост на контейнера за вода – 1.8 л, вместимост на контейнера за кафе – 275 г, капацитет на контейнера – утайка от 12 кафета.

Philips Ep2220 10 05

Разлики между серия 2200 и 3200

И двете серии са автоматични машини за еспресо. Разликата между вариациите от двете серии се долавят от ценители и специалисти. Машините от втора и трета серия са подобни.

През 2019 г. излиза нова платформа на Филипс за автоматизирано приготвяне на кафе. Първите серии 1200, 2200 и 3200 включват 12 модификации. Те имат разни поднива според наличието на допълнителни функции, рецепти и комплектации.

 • Базовият модел е  EP1000, той е лишен от приставка за капучино. Така се добавя в моделите 1220.
 • Серия 2200 има 6 модификации, но реално това са два модела. Единият е с филтър AquaClean в комплекта, а другият е с автоматичен капучинатор LatteGo.
 • Серия 3200 е представена от 4 модификации, които реално са два модела. Единият е с ръчен капучинатор, тоест млякото се разбива ръчно. Тук има най-големият набор от черно кафе – еспресо, кафе лунго, американо (с добавка на гореща вода). Другият модел е с автоматичен капучинатор LatteGo и допълнен набор от напитки с лате макиато.

Вижте и ТОВА: Най-добрите модели кафе машина Филипс 800 series. Цена, възможности и мнения.

Видео указание за почистване на блока.

Прочети още

Топ 5 за най-добър апарат за йонофореза в домашни условия. Топ студиа и цена за процедурата в големите градове. Евтини уреди за йонофореза, физиотерапия и рехабилитация.

Какво е йонофореза? Най-добри апарати и студиа

Топ 5 за най-добър апарат за йонофореза в домашни условия. Топ студиа и цена за …

2 Мнения

 1. Емил Стоилов

  ПРАВ Е ЗА ВСИЧКО КОЕТО КАЗВА…

 2. Не си падам по марката Филипс, имал съм си само главоболия с нея.

 3. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *