Отглеждане на палма драцена, фрагранс, маргината и др. видове
драцена маргината, палма драцена. Как се реже? Поливане. Пресаждане. Размножаване

Отглеждане на палма драцена, фрагранс, маргината и др. Поливане, пресаждане, размножаване

Отглеждане на различните видове драцена. Драцена фрагранс, драцена маргината, палма драцена. Как се реже? Поливане. Пресаждане. Размножаване

 Драцена е ефектно стайно растение. Прилича на палма и украсява домове и офиси; едрите видове създават приятна атмосфера в служебни помещения, а малките са за домашния интериор. Драцената се развива бързо и стои добре както в качеството си на самостоятелно зелено петно – така и в група с други растения.

Някои видове стайна драцена като Маргината, Драко и Кордилине се развиват успешно и при немарлива грижа. Те издържат на сянка и ниски температури. Годсефа, позната и като Суркулоза, Деремензис, Рефлекса и Фрагранс (ароматна) на практика минават и без внимание. Те нямат изисквания, а само отдават любов и красота на обитавания дом. Някои видове са придирчиви и взискателни към условията, но те не са разпространени в България. Неопитните градинари и заетите хора спокойно могат да вземат драцена, без да се боят, че ще я уморят.

dracena-foto-01
В природата съществуват над 100 вида драцена, но не всички са пригодени за дома

Отглеждане на различни видове драцена

Запомнете правилото, че драцените с тъмни листа се отглеждат на разсеяна светлина, а тези с пъстри и светли листа искат добра осветеност, но не и пряко слънце. Спазването на това елементарно изискване ще спести пожълтяване и изгаряне на листата.

Ако се колебаете, разположете саксията встрани от прозореца, без пряко слънчево греене. Някои видове са по-едри. Ако това не ви допада, сложете ги до северната стена, за да „изостанат“ на ръст.

Драцена Рефлекса живее и на изкуствено осветление. Ако ви се е искало да имате живо цвете в банята, това би издържало. Но само ако помещението се проветрява бързо и не задържа влага. Влагата е „смърт“ за тази разновидност.

Годсефа издържа на по-топло през зимата, но пък е по-взискателна към поливането. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не прекалено.

Отглеждане на драцена Фрагранс

Фрагранс е популярна сред градинарите и нерядко се отглежда на открито. В стайни условия тя няма да цъфне. Този вид е невзискателен към грижата, отличава се със спокоен ръст. Благодарение на внушителните си размери е отлично живо украшение за офиси, зали и др. просторни помещения.

Драцена Фрагранс се чувства превъзходно на полусянка. През лятото я изнесете на балкона или в градината, но пак на сенчесто място. Най-добре се чувства на източни и югозападни подпрозоречни первази. Зимата може да се наложи да подсилите с изкуствено осветление.

През лятото Фрагранс живее добре на температури между 18 и 25 градуса. През останалото време й осигурете около 15 градуса, но не падайте много под тази стойност.

dracena-foto-02
Интересни видове драцена
Отглеждане на драцена Компакта

Драцена Компакта е един от най-популярните сортове на Фрагранс, идеално пригодена за стайни условия. Неголяма на ръст и с едноцветни листа, тя се цени за способността й да расте при ниска осветеност. Чудесен избор за коридори с непряка светлина или за отдалечения от прозореца край на обширно помещение.

Отглеждане на драцена Сандериана
Демир бозан билки за бъбреци

Бамбукоподобната драцена расте във вода, но тогава листата й са по-жълти (заради недостиг на минерали). Можете да добавяте минерални торове или да я пресадите в почва. Във втория случай осигурете добър дренаж или примесете с пясък. В първия случай следете водата да бъде на 1-2 см. над корените, иначе има риск от загниване. Това е единственият ключов момент при отглеждането на бамбука на щастието

Отглеждане на палма Драцена

Ето още едно скромно растение, което наподобява палма (но не е!). Идеално е за офиси и други нежилищни помещения, където периодично ще бъде пренебрегвано. Поставете го на източен или западен прозорец, а ако е в северната част, да има изкуствено осветление.

Палмата се полива, когато горните 2-3 см от почвата се засушат. Може и с вода от водопровода, но нека не е студена. Зимува на 8-10 градуса, тогава се полива веднъж месечно.

Отглеждане на драцена Маргината

Ето, това е наистина голямо растение, което може да стигне и 3 м в стайни условия. Щом пристигне у дома, дайте му 2 седмици за адаптация. След това го пресадете, като напълно замените почвата и саксията. През зимата Маргината иска минимална грижа – 1 торене месечно, температура 18-24°C.

Тънкостта при тази драцена е влажността на въздуха. Оптималното ниво е 50-.60%. В помещения със сух въздух листата й се сгърчват. Но въпросът се решава лесно с електрически овлажнител.

dracena-foto-03
Още видове драцена

Общи правила за отглеждане на драцена

При добро гледане една драцена може да се развива и да украсява стая или зала в продължение на 6 до 15 години. Колко точно – зависи както от вида й, така и от начина, по който стопаните се грижат за нея. Растението не е особено претенциозно, но изискванията му трябва да се познават добре.

Температурен режим

Драцената се развива добре в помещения, които са защитени от течение и резки температурни промени. През пролетта и лятото за нея е нормална температура от 20 до 25 градуса, а през зимата са достатъчни 16-18. В топлите сезони може да се изнася навън, но да е запазена от директни слънчеви лъчи. При горещо и сухо време е добре да се пръска с вода със стайна температура.

Осветление

При избора на осветление за растението трябва да се съобразим с вида му. Повечето драцени харесват добре осветените места, но без директно въздействие на слънчеви лъчи. Идеалното място е с източно или западно изложение. Драцените с тъмни листа нямат нужда от много светлина. Тези с пъстри листа обаче губят окраската си, ако светлината не им достига. Драцената се чувства чудесно при изкуствено осветление.

Ако искаме една драцена да расте  бързо – осигуряваме й много светлина. В полусянка развитието й се забавя.

Влажност на въздуха

Повечето драцени не понасят сухия въздух, затова е необходимо постоянно да бъдат пръскани. Пръскането се прави два пъти дневно. Ако това не се случва – листата им ще пожълтяват и падат. Не по-малко важно е листата да се почистват от домашния прах с влажна кърпа. В някои случаи дори е препоръчително растението направо да се окъпе под душа. Особено това е важно за сорта Dracaena deremenskoy.

Най-непретенциозно е т.н. драконово дърво – масов сорт, който понася нормално и сухия въздух.

Почва

За отглеждането на драцена е необходима рохкава почва с добър дренаж и високо органично съдържание – например кокосови влакна; подходяща е и готовата почва за орхидеи от специализираните магазини и разсадници. Добре се чувства растението и в почва, олекотена с едър речен пясък.

Евелина Лютова
Поливане на драцена

Растението е влаголюбиво – необходимо му е обилно поливане. Не бива да се оставя сух повърхностният почвен слой в саксията. Почвата трябва да е постоянно влажна, но е задължително доброто оттичане на излишната вода – прекаленото й количество може да убие растението. От застой на много вода корените загниват. През лятото драцената се полива всеки ден, а през зимата поливките се разреждат до засъхване на почвата на дълбочина 2-3 см. Веднъж месечно почвата се разрохква.

Поливаме с мека вода – дъждовна или престояла. Директното поливане с вода от водопровода ще разболее драцената и по листата й ще се образуват бели петна.

Наторяване

Драцената се подхранва в периодите на интензивно развитие, това е времето от март до август. Прави се два пъти месечно, а през останалите месеци е достатъчно да торим веднъж. Използват се готови смеси за зелени растения. По-специални са те за драцените с пъстри листа.

Пръскане

Растението се пръска периодично в ранните утринни часове, за да може листата да изсъхнат до залез слънце. Добре е и самото помещение да е с овлажнител за въздух. Пръскането, както и поливането, е само с престояла вода със стайна температура.

Препоръчват се и периодични душове с температура на водата 35 – 40°С. При това саксията трябва да е опакована с полиетиленово фолио, за да се ограничи достъпът на голямо количество вода в почвата.

Болести и вредители

Основни врагове на драцените са трипсите и щитовките. Това са дребни насекоми, които при храненето си пробиват листната тъкан и я увреждат. Тормоят хубавите стайни растения и дребни акари – в тяхно присъствие драцената започва да рони листата си.

Много често по листата на драцените се появяват кафяви петна и те започват да съхнат. Това означава, че растението страда и основна причина за това е сухият въздух в помещението или недостатъчното поливане.

Възможно е тъмни петна като от изгорено да изпъстрят листата на растение, оставено под силно слънчево греене. Ако растението ни е до прозореца, в часовете със силни слънчеви лъчи трябва да се прави сянка.

Ако пожълтяват връхчетата на листата, драцената трябва да се пръска по-често. Не бива да ни притеснява падането на най-ниско разположените листа: това е нормално при непрекъснатия процес на обновяване на листната маса.

Пресаждане на драцена

Драцените по принцип растат бавно и могат да останат няколко години в една и съща саксия. Пресаждането се прави тогава, когато корените заемат цялата саксия и дори започнат да излизат от отворите за оттичане по дъното. Ако растението е много голямо и на възраст – може да си остане в старата саксия, като се сменя само горният слой почва на дълбочина 5-7 см.

Новата саксия те бива да е с твърде голяма вместимост, сравнена със старата. Задължително е да се погрижим за хубави отвори по дъното и за стабилен дренажен слой: дребен чакъл или натрошена тухла. Вадим от стария съд и пренасяме грижливо, като внимаваме да не повредим стеблото или корена. След позициониране на растението пръстта около него внимателно се утъпква с пръсти, за да се изгладят възможни въздушни джобове.

Тя е едно от стайните растения, които лесно могат да се умножат от аматьори

Ако забележим загниване по корените, трябва внимателно да изрежем атрофиралата тъкан и мястото на среза да посипем с дървесна пепел. Пресаденото растение се оставя на сянка за 7-10 дни; това време му е необходимо за адаптация и не бива да го тормозим с излагане на директно слънчево греене.

Как се реже драцена

Ако вашата драцена се е развила твърде интензивно и растението е станало неприемливо високо, то може да бъде обрязано – това се прави през пролетта или началото на лятото. По този начин оформяме по-добър естетически вид, подмладяваме и имаме възможност да използваме “изрезките” за вкореняване на нови растения.

Как се реже драцена: само с остър и стерилен инструмент, а мястото на среза се обработва със счукан на прах дървен въглен или разтопен парафин. По този начин се ликвидира рискът от зарази и вредители. Може да се направи резник от върха, а ако той е увреден – и от по-нисък сегмент на стеблото.

Обикновено се правят резници от върха

Може да се направи обрязване само на старите и повредени листа, което ще се отрази положително на визията на растението. Внимателно трябва да се следят младите израстъци и да се прищипват връхчетата им – така че да се формира красива корона на коментираната драцена.

Размножаване на драцена

Как се засажда драцена?

Важен етап в отглеждането на младо растение е вкореняването. То може да се направи във вода или чрез директно засаждане в почва на отрязан сегмент от стеблото. Субстратът при втория вариант има съществена роля – трябва да е песъчлив, перлит, хидрогел или почва за палми и кактуси. Преди засаждането

При вкореняване във вода се следи за температурата й и за това да е чиста. Трябва да е със стайна температура, а ако помътнее – да се смени. Смяната се прави два пъти седмично. Помага таблетка стрит на прах активен въглен, насипан във водата.

Засаденото младо растение, което все още е без развити корени, се покрива с полиетиленов плик или прозрачно фолио, за да се имитират парникови условия. Три пъти дневно покривката се вдига и листата се пръскат с престояла вода, е веднъж седмично във водата се разтваря по малко тор за палми. Последното е необходимо за поддържането на листата – младото растение се храни чрез тях в етапа, когато все още е без корени.

Как се размножава? Връхчета, стъбла

При размножаване чрез връхчета се използва най-горната част на растението; най-добре се развива ново растение, ако отрежем стеблото на разстояние 10-15 см от върха. Реже се с остър нож, равно или косо, без да мачкаме тъканта. Ако сегментът е травмиран, растението ще гние. След отделянето стеблото се оставя да завехне, а после се потапя във вода или директно в подходящата почва.

Резниците от стеблото се засаждат вертикално или хоризонтално

Ако върхът е повреден, може да се приготви материал за размножаване от самото стебло. Изискванията към този материал са същите както при върховите резници. Стеблото трябва да е дебело около 2 см в диаметър; резниците може да се поставят във вода или почва в две позиции – вертикално или хоризонтално.

 • Вертикално – долната част на резниците се поставя в почва на дълбочина 2-3 см. Следва насипване с пясък – пластът трябва да е около 5 см. Драцената ще пусне корен първо в пясъка, след което той ще проникне и в почвата.
 • Хоризонтално – отрязъкът се поставя в “легнало” положение в пръстта и леко се натиска. Важно е в помещението да се поддържа температура около 20-24 градуса, а съдът с резниците да се покрива с полиетиленово фолио. Вкореняването на млада драцена заема около месец-месец и половина, а за развитието на нови листа са необходими около два  месеца.
Кога цъфти драцената?

Драцена, отглеждана като стайно растение, цъфти много рядко. Обикновено това се случва през лятото; цветовете са дребнички и събрани като метличка. Някои са ароматни и могат да са в различна цветова гама: бели, екрю, зеленикави. След прецъфтяване могат да се видят плодчета с по една семка.

Къде може да се купи. Цена

Драцената е популярно и разпространено стайно растение. Може да се купи в магазин за цветя или в разсадник; понякога се предлага в големите търговски вериги. Цената зависи от сорта, доставчика и размерите на растението. Млади растения могат да се намерят за по 5-10 лв, но отглежданите с години и добре оформени като малко дърво струват средно по 150 лв.

Ползи за дома

Драцената е слабо токсична, затова не се препоръчва да бъде отглеждана в помещения с малки деца и домашни животни. Сокът, който се съдържа в листата на драцената, може да причини леко храносмилателно разстройство, тремор и слабост.

Видът драконово дърво обаче има лечебни свойства, които са познати на малко хора. От смолата на растението – т.н. драконова кръв, може да се приготви мехлем за бързо зарастване на рани или разтвори за гаргара и води за уста. Драценовият срок, смесен с гроздов спирт/ракия, помага при кожни заболявания. В някои страни драцената е техническа култура – от листата й се извличат здрави и твърди влакна, които се използват при направата на четки.

Големите драцени подобряват качеството на въздуха в помещенията; добре е да ги имаме, но не и да ги поставяме в спалнята или в детската стая. Те овлажняват въздуха, неутрализират компонентите от синтетични покрития и тъкани в дома – молекули на амоняк, толуол, бензол, формалдехид. Фитодизайнерите обичат да озеленяват с големи драцени офиси и зали в обществени учреждения.

Какво представлява растението драцена

Растението драцена (Dracaena) е част от голямото семейство Dracaenaceae. То включва около 50 вида вечно зелени растения, които виреят диво в Австралия, Азия и Южна Африка. Популярно е в цял свят като стайно растение и с името му са свързани множество истории.

“Драцена” в превод от латински означава “самката на дракона”; затова и растението е популярно още като драконово дърво. Според индийска легенда на далечен остров живеел кръвожаден дракон. Той нападал местните слонове и пиел кръвта им. Веднъж един от умиращите слонове паднал върху дракона и го смазал с тялото си. Кръвта на дракона и на жертвата се смесили и попили в почвата, която се оцветила в червено; нарекли я киновар. Днес киновар или цинобър се нарича минерален компонент с ярко червен цвят, който съдържа живачен сулфид и останки от драценова смола.

Още едно название растението е получило в Китай, където го наричат “бамбук на щастието”. Всъщност бамбукът няма нищо общо с драцената. Немалко любители смятат, че драцената е вид палма – ето защо е популярно и названието “лъжлива палма”. Действително нашето растение прилича на палмата юка.

Видове драцена

Споменахме щедрото разнообразие на сортовете драцена – и едва ли бихме могли да изброим всичките. Все пак има някои, които се радват на по-голяма популярност и за които си струва да се поинтересуваме.

Драцена маргината
Драцена маргината превръща негативната енергия в положителна

Тя е една от теснолистните разновидности; има множество вариации, отличаващи се по окраска, форма и размер на листата, на цветовете и клончетата. Листата са доста тънки в сравнение с други видове; имат тъмночервена външна периферия със зелен център; зеленото е изпъстрено с червени и жълтеникави ивици. Листната маса се развива на върха на растението, което с годините все повече заприличва на дърво и напомня палма. Расте бавно и изглежда все повече привлекателно.

Тази разновидност понася по-слабо осветление, затова е удобна за  озеленяване на офиси. Може да достигне триметрова височина, но в цветарските в магазини обикновено такива екземпляри не се продават – но пък има съвсем млади и малки.

Драцена фрагранс
Драцена фрагранс може да се развие само с едно или с няколко стебла

Драцена фрагранс или “ароматна” – този вид има плътно стебло и широки листа; може да е с едно или няколко стебла. Листата са гланцови – само зелени, зелени в периферията и жълти в средата или обратното. По външния си вид напомнят палми. В период на цъфтеж развиват ароматни съцветия с бели цветчета. За жалост в стайни условия растението цъфти много рядко.

Растението има мощна очистваща сила и подобрява качеството на въздуха в стаята, където се намира. Развива се много бавно и може да достигне до височина от два метра.

 Драцена сандериана
Тази разновидност на драцените се нарича още бамбук на щастието

Тази разновидност се нарича още “бамбукова спирална” или “бамбук на щастието”. Висока става в стайни условия до 60-80 см. Отглежда се в няколко разновидности, най-интересните сред които са тези с усукано стебло. Развива светло зелени клончета с дълги извити листа. Има сортове с пъстри листа, с дълги бели или жълтеникави ивици. По време на цъфтеж растението се украсява със зелени класове, които постепенно стават златисти. Прецъфтелите растения умират.

Драцена деремензис
Прилича на красиво храстче с интересно оцветени листа, събрани в розетка

Това е бавно растящо храстче, което развива множество стебла още в основата. Възрастното растение може да развие стебла с диаметър 30 см. Младите растения имат по едно неразклонено стебло с листна розетка. Листата са зелени и гладки, с дължина до 150 см. Образува дълги съцветия, като отделните цветове са бели и могат да се развият в диаметър до 2.5 см.

Драцена драко

Тя е истинско дърво – многостволово, с мощно и дебело стебло и пищна корона, оформена от огромни тъмно зелени листа; листата са средно дълги по 60 см. В стайни условия може да достигне на височина до 120 см. Листата са твърди, често покрити със синкав восъчен налеп. При цъфтеж развива бели и ароматни цветове, оформени като клас.

Ето защо говорим за драконово дърво!

Растението е популярно още като драконово дърво в природата, или драцена компакта – млади и дребни екземпляри за домашно отглеждане. Тази разновидност е определяна като една от най-непретенциозните и лесни за отглеждане.

Палма драцена
Драцена масангиана: именно тя най-често се асоциира с палма

Повечето разновидности на коментираната драцена могат при грижливо обрязване и оформяне да заприличат на малки палми. Външната прилика е причина да бъдат наричани “палма драцена” или лъжливи палми.

Драцена масангиана

Драцена масангиана е с ефектен външен вид: с мощен ствол, с гъста корона от продълговати листа. Листата са тъмно зелени, с по-светло зелена или жълта ивица по средата. Достига височина от 1.5 метра, развива се бавно и може да образува ствол с диаметър 40 см. Една от разновидностите, най-силно асоциирана с палма. Вирее чудесно в полусянка.

Отглеждането на драцена е истинско приключение; при информиран избор и точни грижи със сигурност ще имате вкъщи едно добронамерено екзотично растение с прекрасна визия!

Вярвания и суеверия за драцена

За много хора драцената е дърво на щастието; те вярват, че то може да бъде талисман на семейството и го разполагат до входа на дома си. Стволовете на драконовото дърво са точен брой: 3, 5 или 7, никога 4. Това число според вярванията на китайците носи нещастие. Счита се още, че растението може да трансформира събраната в жилището негативна енергия от отрицателна – в положителна.

Популярни са и тълкуванията на някои знаци, свързани с драцената:

 • Драцена, изненадващо поднесена като подарък, означава споделена любов;
 • Появата на такова растение в стаята обещава на обитателите й късмет и успешна кариера.
 • Ако искате мир и хармония вкъщи – намерете си драцена.

Ето и някои неприятни послания на драцената:

 • Ако растението започне да вехне – в дома се е появил човек с негативно енергийно излъчване или някой от семейството има проблеми;
 • Ако драцената загине – загива и един от съпрузите;
 • Появата на сок по стеблото на растението означава насилствена смърт.

Прочети още

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. До 100 лева. От Технополис и др.

Микровълнова фурна. Мнения, топ 10 най-добри. До 100 и до 200 лв

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. …

3 Мнения

 1. Лили Иванова

  Благодаря за описаното как се реже драцена. Имам уникална, цяло дърво, скоро ще стигне тавана и съм се чудила какво да правя.

 2. Рени Станоева

  Поливане на драцена е сложна работа, малко заблуждавате с написаното, че лесно се гледа. Трябва да се оцели нито мокро, нито сухо. Ако не се полива повече от 2 месеца, ще загине гаранция.

 3. Дора Тонева

  Пресаждане на драцена на мен ми се опъна. След смяна на саксията палмата завехна, пожълтя и след 3 месеца я фърлих. Откъде се купува добра драцена – от хипермаркетите стават ли ?

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *