Класация за най-добра машина за понички. Казанлъшки и американски донати. Най-добър домашен уред. Газова машина, автоматична и др. Комбинирани за понички и гофрети.

Най-добрите машини за понички. Уреди, мнения, цена

Класация за най-добра машина за понички. Казанлъшки и американски донати. Най-добър домашен уред. Газова машина, автоматична и др. Комбинирани за понички и гофрети

Уреди автоматизират в известна степен процеса за приготвяне на понички. Някои са домашни модели, в които тестото се насипва ръчно във форма. Други са търговски машини, които имат контейнер за тестото и сами го дозират и оформят.

Професионалните модели изискват сериозна грижа – ежедневно почистване след всяко зареждане заради риск от самозапалване.

Критерии за избор на уред за понички
критерий възможности
мощност достатъчни са 500 – 700 W за изпичане до 3 мин.
брой гнезда стандартно се предлагат уреди с 3 до 7 гнезда
сменяеми плочи многофункционалните уреди пекат още сладки, гофрети и др.
покритие незалепналите понички излизат цели и не загарят

Мнения: Уред за понички или машина?

Уредите за понички са домашни приспособления за изпичане на поничка в тефлонова форма. Някои производителите предвиждат сменяне на плочите и афишират уредите като комбинирани – за понички и за гофрети.

В действителност класическата поничка се пържи, а не се пече. Нужен е резервоар с голямо количество сгорещена мазнина.

Истинската технология се среща само сред професионалните машини, при това не всички са на оригиналната технология. Някои приличат на домашните, с изпичане, с тази разлика, че правят повече бройки наведнъж.

Машините за казанлъшки понички (с изпържване) са достатъчно скъпи (примерно от 3000 лв), поради което за любителите остава или пържене в тенджера, или закупуване на оригинално приготвена поничка извън дома.

Понички 01
Класическата поничка се прави така (това е професионална машина)

ВАЖНО: Вижте още мнения за най-добрите машини за понички и уреди, напишете и своя желан отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Най-добрите уреди за понички

В България нямаме традиции в консумацията на понички. Затова и българският потребител не поставя големи изисквания към приготвянето им. От форумите съдим, че мнозина са напълно доволни от тостерите с приставка за понички. Фактът, че там изделието се пече, не се пържи, не притеснява никого.

От друга страна поничките не присъстват толкова често на трапезата, за да си заслужава закупуването на отделен уред. На пазара все пак има известен избор. Ще разгледаме разновидностите и техните цени.

Американски donut maker

Ако погледнем в Амазон и подобни търговци, ще видим, че под това заглавие стоят същите тостери с кръгли гнезда, каквито се продават и у нас. В България donut maker се наричат механичните шприц форми, които осигуряват тестото да заеме необходимата форма с дупка в средата.

Шприцът представлява малък резервоар с бутало. С него тестото се оформя и „пада“ направо в тигана със загрятото олио.

Donut maker – ите са нескъпи приспособления, които се закупуват за 5 – 7 лв (например в jumbo-online.bg има шприц за 5 лв).

Още нещо интересно ТУК: Какъв бъбъл гофретник може да се вземе от Лидл и кои са най-добрите онлайн? Рецепти.

Мини машина за понички

Машините „мини“ са наречени така, не защото са по-малки от останалите, а защото изработват миниатюрни понички.

Тези изделия са предпочитани за парти, барбекю и други събирания в семеен или приятелски формат. Отделно има и мини уреди, в които се изпичат по няколко понички (1 – 2 порции).

 • Bukate мини уред за 3 понички. Отличава се с незалепваща плоча и наличието на светлинна индикация за готовност. Мощността е 350 W. Цена 51.19 лв.
 • Scrap Cooking се представя като уред за мини понички. Приготвянето е чрез печене (здравословно – без пържене). Формата с незалепваща повърхност поема 7 броя. Мощност от 700 W. Цена 88 лв.
 • Уред от kupuvambg.com (без марка). Приготвя 7 броя малки понички чрез изпичане в тефлонова форма. Мощността не е указана. Цена 44 лв.
Домашна машина за понички
Понички 02
Домашни уреди, които в момента са в продажба
 • Lexical LDM-2301 – мощност от 750 W, 1 ниво на мощност, 7 гнезда. Гранитно покритие на плочата. Лесно почистване. Германско производство. Цена 63 лв;
 • Bestron AGHM200P – мощност от 900 W, 1 ниво на мощност, 6 гнезда. Нелепящо покритие от високо качество. Съхранение на кабела вътре в уреда. Безопасна употреба, топлоустойчив корпус, неплъзгащи се крачета. Вертикално съхранение. 5 години гаранция. Цена 95 лв;
 • Bestron AGHM200 – мощност от 900 W, 1 ниво на мощност, 6 гнезда. Нелепящо покритие, светлинен индикатор за готовност, вертикално съхранение, неплъзгащи се крачета, съхранение на кабел в корпуса. Цвят ванилия. Цена 95.59 лв;
 • Russell Hobbs 24620-56 Fiesta – комбиниран уред 3 в 1 за изпичане на кекс, 4 вафли или 6 понички  (мъфини). Разполага с 3 вида сменяеми плочи. Покритието е незалепващо и е съвместимо с миялна. Мощност  900 W, 1 ниво на мощност. Светлинна индикация за готовност, студена дръжка, щипка за заключване по време на работа. Вертикално съхранение. Цена 99.90 лв.
 • Cecotec, Fun Gofrestone  – комбиниран уред 3 в 1 за изпичане на гофрети, кифли и понички. Снабден с 3 вида сменяеми плочи. Покритието е керамика. Мощност 700 W, 1 ниво на мощност. Механично управление. Цена 111.35 лв.
 • Steba (немски производител) – комбиниран уред 3 в 1 за изпичане на понички, бухти и мъфини. Снабдена с 3 вида сменяеми плочи, покрити с  висококачествен алуминий. Корпус неръждаема стомана. Лесно почистване, съхранение на кабела в корпуса. Светлинна индикация за достигната темп. Мощност: 800 W. Цена 158.62 лв.
 • Weasy  – комбиниран уред тип 4 в 1, който приготвя понички, вафли, мъфини и сладки. Разполага с 4 вида сменящи се плочи. Награвя до 210°C. Много екстри като автоматичен стоп, защита от прегряване. По 7 гнезда на плоча. Мощност 700 W, едно ниво на изпичане. Цена. 174.46 лв.
Ръчна машина за понички

Търговец на адрес bg.tpmach.com продава стоманена ръчна машина за понички. Представлява конструкция от неръждаема стомана с дебелина от 8 мм и фиксирана отливка. Контролира се чрез бутало.

С вместимостта си от 3 литра, алуминиевото приспособление е за търговски цели, за бързо и ефектно обработване на понички в хранителни обекти (ресторанти, кафе и чай заведения, пекарни). Лесен за работа, действа се само с една ръка.

Видео: ръчен дозатор за понички, ето какво представлява и как работи.

Професионални машини за понички (колички)

Автоматична машина с брояч за изпържване в температурния диапазон от 60 до 240 градуса. Предвидена е за постоянен монтаж, в помещение. Капацитетът е 12 – 15 понички наведнъж.

Други автомати имат многократно по-висок капацитет, например до 100 броя понички наведнъж. Те се продават за заведения с големи кухни. Машините развиват температура до 300 градуса. Отличават се с бързина и производителност.

Устройствата от професионален биват автоматични и полуавтоматични. Те се отличават със своя капацитет, измерен в литри, и производителност, измерена в брой понички на час. Цената им достига до 18 хил. лева.

Машини за казанлъшки понички

СТОК Инженеринг ЕООД (stok-engineering.com) – Пловдив предлага инженерни решения за хранително-вкусовата промишленост. Произвежда машини за понички според санитарните стандарти в Европа и изисквания за безопасност. СЕ – сертифицирани от независима евр. лаборатория.

Предлага няколко типа машини – за кейк поничка, за голяма поничка, за казанлъшка поничка, ръчен дозатор с пържилна вана. Отделно има специфично оборудване за понички с мая. Конкретните изделия се ценообразуват по оферта според изискванията на клиента. За информация е тел. О885 259 756. Контакт: Стопанския двор на с. Куклен до Пловдив.

 • ggmgastro.bg оборудва търговски обекти с машини за понички. Предлага автоматични машини с различен капацитет, примерно 250 – 400 броя на час. Компанията продава маса (количка) Локма на цена от 3215 лева. Масата е за търговия с понички на открито. За контакт 032 588 345 в Пловдив или по имейл balkan@ggmgastro.com.
 • Максима предлага ел. машини с лесна и удобна употреба, тави за оттичане и външен корпус от неръждаем метал. Те са с висока производителност от 500 броя на час. Най-големият модел е стабилен, издръжлив, с масивни крака. Има таймер и термостат, както и индикатор за температурата. Цената му е 1330 евро.
 • Хранмеханика произвежда профи машини с отлични характеристики и лесна употреба. Имат стабилен неръждаем корпус, автоматичен режим и ел. брояч за удобство. Предлага се обучение на персонала, гаранционна и извънгаранционна грижа. гр. Казанлък, Южна Индустриална Зона 0431 63454.

Погледнете и ТОВА: Рецепта за бъбъл гофрети. Избор на тиган и смес. Откъде да купим изгодно?

Газова машина за понички
 • Робуста (robusta.bg) продава газов щанд за понички на стойност 4063 лв. Масата е изцяло от неръждаема стомана. Съдът за пържене има капацитет 25 литра или 7 кг. Има цилиндрична форма. Компанията има шоурум в Пловдив, адрес бул. “Васил Априлов” 27, тел. 0897/555550.
 • Don Gelato професионална mini Donuttes машина с мощност 1550 W. Работи в режим от 50°С до 300℃ . Разполага с таймер. Плочите са алуминиеви, с трислойно тефлоново покритие. Уредът е за обществени обекти. Адрес: Русе, ул. Т. Икономов №47, МОЛ Чародейка, ет. 2, офис 13, тел. 0897 960 240.
Понички 03
Шприц за класическа поничка, изпържена в тиган
Машини за понички втора ръка

Автоматична машина за понички, 3 размера се продава чрез ОЛХ, сайт за употребявани и нови стоки, на цена от 3176 лв. Висока производителност: 500 понички за час, капацитет от 7 л тесто и 13 литра мазнина за пържене. Търговецът е от Карнобат и предпочита връзка с есемес.

Продавач с тел. 089 863 2037 продава нови и употребявани машини на Елви, които се отличават с изключителна производителност от 800 броя на час. Цената е  3500 лв.

Евелина Лютова

Автоматична машина запазена, с брояч предлага потребител Tediteditu в ОЛХ. От описанието се разбира, че работи с намалено количество олио.

Има още десетина активни обяви за машини, употребявани с цена около 3000 лв.

Струва си да видите и ТОВА: Откъде да вземем хубава и евтина кафемашина с капсули и каква да е тя? Долче Густо най-добрите ли са?

Как се работи с машина за понички?

Уредите са малкия и среден бизнес са полуавтоматични, доколкото е необходимо човешко участие. Тестото се приготвя отделно и се изсипва в специален контейнер. Ваната се напълва с олио. Загрява се и при готовност пускането на поничките започва. Те минават през дозатор, който ги оформя. Движейки се през ваната с олио, поничките се изпържват, а в края на съда работникът изважда готовите с щипка.

Смес за понички за машина
 • Дон Джелато продава суха смес за казанлъшка поничка. Тестото се приготвя само с добавяне на вода. От една опаковка 1.4 кг смес излизат около 150 броя понички, всяка с тегло 0.15 г. Сместа се продава само за промишлени нужди на кашони по 10 пакета. Цената е 11.54 лв на пакет.
 • Елви 6, производител на машини за понички, има и смеси за тях. Тя е опакована на чували по 10 кг, които съдържат 10 плика по 1 кг. Сместа се разбърква с вода до хомогенност и се изсипва в машината. От един пакет излизат 90 – 110 понички.

Източници и още инфо по темата: Как се приготвят понички в гофретник. Рецепти и трикове; * Тостери за сандвичи с плочи за понички. Кои са най-добрите и евтините? * Най-добрите уреди за гофрети (англ.) donut makers.

Рецепта за понички с уред
 • Необходими продукти: по 1 ч. ч. брашно и прясно мл., по 1 брой яйце, бакпулвер, ванилия, ½ ч. ч. захар, ¼ ч. ч. олио, сол.

Разбиваме яйцето и добавяме захарта и млякото. Изсипват се останалите компоненти и се бърка до кексово тесто. С черпак тестото се изсипва в гнездата на плочата. Необходимо е изпичане в рамките на 3 – 4 минути.

Вижте и ТОВА: Най-добрата рецепта за гофрети. Изпитана и класическа. Пухкави гофрети по Зоната.

Видео рецепта за понички в обикновен тиган (с пържене).

Прочети още

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. До 100 лева. От Технополис и др.

Микровълнова фурна. Мнения, топ 10 най-добри. До 100 и до 200 лв

Кои са най-добрите модели микровълнова фурна? Мнения и класация. Микровълнова за вграждане. Евтини микровълнови печки. …

3 Мнения

 1. Г-н Енчев, престанете да обиждате хората как не ви е срам. Браво на Митъо пищова в едно предаване ви сложи на мястото ви!

 2. Спаска Манолова

  Четох в БГмама едно момиче си купило уред за понички от ТСМ за 13 лв и ходих специално и аз. Купих и ще кажа, че за 13 лв определено си струва да го имаш, ей така за 1 – 2 пъти в годината да врътнеш на децата истинска поничка. Обаче не бих дала 100 лв , като гледам хубавите са толкова.

 3. Наталия

  Това поничката е толкова вредна храна, че и уред да купувам, нямам думи! Иначе гледах тези готините на Ръсел Хобс, много са красиви!

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *