Проф. Байкова: Киселото мляко ще ви спаси от COVID-19!

Проф. Донка Байкова е сред най-големите специалисти в областта на храненето, а то е от изключителна важност във времена на коронавирус!

Силната имунна система е най-доброто оръжие срещу COVID-19. Това твърдение се разпространява от самото начало на пандемията и проф. Донка Байкова го потвърждава напълно.

Опасността от витамин Д

Тя обаче не може да се съгласи с твърдението, че витамин Д е ключ към спасението. Това не е точно така и не трябва да се злоупотребява с него.

Диетоложката отрича напълно твърдението на проф. Тодор Кантарджиев, че през есенните и зимните месеци, когато няма толкова слънце, трябва да се приема витамин Д в изобилие.

Колкото повече витамин Д, толкова по-добре. Това заяви проф. Кантарджиев в един от брифингите на НОЩ. Оказва се обаче, че не е прав.

Проф. Байкова разкри пред БНТ, че витамин Д може да бъде много опасен, ако се предозира. Той може да доведе до проблеми с бъбреците, които да се окажат дори фатални, пише Vesti.bg.

Ето защо хората трябва да спазват някакви експертни препоръки, а не да пият витамин Д на поразия, вярвайки, че така се пазят от коронавируса.

Дозите витамин Д

Дневната доза, която Донка Байкова препоръчва за деца и възрастни, е 5 микрограма. За хората над 70-годишна възраст тя може да се увеличи до 15 микрограма, тъй като възрастният човек по-трудно и бавно синтезира витамина в кожата.

Ако се търси естествен прием на витамин Д, то трябва да се знае, че не бива да се излагаме на слънце повече от 40 минути, като дори най-добре е да стоим само около 20. Това трябва да се случва в централната част на деня и е добре да се излага на слънце предимно гърба.

Ако човек е заразен с COVID-19, трябва много да внимава с приема на витамин Д, тъй като тогава имунната му система е отслабена и едно предозиране може да доведе дори до фатални последици.

Донка Байкова
Донка Байкова с важни съвети по време на пандемията

Храненето по време на пандемия

Като виден диетолог, проф. Байкова препоръчва и какви храни да се ядат по време на пандемията. Най-добре е да се ядат млечни храни, яйца и риба. Киселото мляко също е много полезно, тъй като съдържа специален белтък, който пази от заразата.

Демир бозан билки за бъбреци

Донка Байкова препоръчва храни, които засилват имунната система. Сред тях са главно зеленчуците, тъй като в тях има мощни антиоксиданти.

Полезно е също така да се яде риба по 3-4 пъти в седмицата. Приемът на меса обаче трябва да бъде ограничен, защото той отслабва имунитета.

Проф. Байкова предупреждава, че сега е най-вредно човек да се напива или преяжда. Тези състояния отслабват имунната система за цели 2 дни, което е огромен период, в който сме изложени на риск от коронавируса.

Още полезни вещества против вируси

Минералите, които пазят от вируси, са калций, манган и магнезий. Именно техният прием трябва да се засили сега. Това ще доведе до много силна имунна система.

Освен това е хубаво да се пие колкото се може повече билков чай. Това ще повлияе ползотворно на организма, ще го пречисти и ще го направи устойчив на заразата.

Донка Байкова е убедена, че ако се спазват всички тези неща, човек ще оцелее по време на пандемията. От особена важност е консумацията на кисело мляко, както бе споменато вече.

Прочети още

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин.

Кверцетин. Колко време се пие? Ползи и вреди

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин. Мнения от БГ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *