Проф. Байкова: Киселото мляко ще ви спаси от COVID-19!

Проф. Донка Байкова е сред най-големите специалисти в областта на храненето, а то е от изключителна важност във времена на коронавирус!

Силната имунна система е най-доброто оръжие срещу COVID-19. Това твърдение се разпространява от самото начало на пандемията и проф. Донка Байкова го потвърждава напълно.

Опасността от витамин Д

Тя обаче не може да се съгласи с твърдението, че витамин Д е ключ към спасението. Това не е точно така и не трябва да се злоупотребява с него.

Диетоложката отрича напълно твърдението на проф. Тодор Кантарджиев, че през есенните и зимните месеци, когато няма толкова слънце, трябва да се приема витамин Д в изобилие.

Колкото повече витамин Д, толкова по-добре. Това заяви проф. Кантарджиев в един от брифингите на НОЩ. Оказва се обаче, че не е прав.

Проф. Байкова разкри пред БНТ, че витамин Д може да бъде много опасен, ако се предозира. Той може да доведе до проблеми с бъбреците, които да се окажат дори фатални, пише Vesti.bg.

Ето защо хората трябва да спазват някакви експертни препоръки, а не да пият витамин Д на поразия, вярвайки, че така се пазят от коронавируса.

Дозите витамин Д

Дневната доза, която Донка Байкова препоръчва за деца и възрастни, е 5 микрограма. За хората над 70-годишна възраст тя може да се увеличи до 15 микрограма, тъй като възрастният човек по-трудно и бавно синтезира витамина в кожата.

Ако се търси естествен прием на витамин Д, то трябва да се знае, че не бива да се излагаме на слънце повече от 40 минути, като дори най-добре е да стоим само около 20. Това трябва да се случва в централната част на деня и е добре да се излага на слънце предимно гърба.

Ако човек е заразен с COVID-19, трябва много да внимава с приема на витамин Д, тъй като тогава имунната му система е отслабена и едно предозиране може да доведе дори до фатални последици.

Донка Байкова
Донка Байкова с важни съвети по време на пандемията

Храненето по време на пандемия

Като виден диетолог, проф. Байкова препоръчва и какви храни да се ядат по време на пандемията. Най-добре е да се ядат млечни храни, яйца и риба. Киселото мляко също е много полезно, тъй като съдържа специален белтък, който пази от заразата.

Демир бозан за безсъние

Донка Байкова препоръчва храни, които засилват имунната система. Сред тях са главно зеленчуците, тъй като в тях има мощни антиоксиданти.

Полезно е също така да се яде риба по 3-4 пъти в седмицата. Приемът на меса обаче трябва да бъде ограничен, защото той отслабва имунитета.

Проф. Байкова предупреждава, че сега е най-вредно човек да се напива или преяжда. Тези състояния отслабват имунната система за цели 2 дни, което е огромен период, в който сме изложени на риск от коронавируса.

Още полезни вещества против вируси

Минералите, които пазят от вируси, са калций, манган и магнезий. Именно техният прием трябва да се засили сега. Това ще доведе до много силна имунна система.

Освен това е хубаво да се пие колкото се може повече билков чай. Това ще повлияе ползотворно на организма, ще го пречисти и ще го направи устойчив на заразата.

Донка Байкова е убедена, че ако се спазват всички тези неща, човек ще оцелее по време на пандемията. От особена важност е консумацията на кисело мляко, както бе споменато вече.

За Михаил Николов

Прочети още

Сигурните симптоми на синузит.

Симптоми на синузит

Сигурните симптоми на синузит. Как да разпознаем синузита. Възпаление. Болки и гной. Подуване на носа. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *