Чай от смокинови листа. Ползи и вреди

Какви ползи и вреди има от чай от смокинови листа? А от яденето на смокиня? Как се ползват листа от смокиня? Как се прави компот от смокини? Сушене на смокинови листа и др. теми в тази връзка.

Ето разказвателен уникализиран текст за посочената секция:

Здравни ползи от чая от смокиня

Чаят от смокинови листа притежава редица забележителни лечебни свойства. Той е източник на ценни биоактивни съединения и витамини, които подобряват здравето по много начини.

При диабет и регулиране на кръвната захар

Чаят от смокинови листа е истински помощник за хората, страдащи от захарен диабет. Резултатите от проучвания сочат, че той помага за контролирането на кръвната захар и намаляване на нуждата от инсулин при болни от диабет тип 1. Богатото съдържание на минералите калий и манган регулира обема на погълнатата захар в организма. Така при редовен прием чаят допринася за стабилизиране на кръвната захар и предпазва от резки скокове и спадове, които са опасни за диабетиците. С негова помощ може да се предотврати увреждането на кръвните съдове и усложнения като инфаркти и инсулти.

За отслабване и намаляване на холестерола

При редовно пиене на чай от смокинови листа се наблюдава леко намаляване на телесното тегло. Фибрите в листата забавят усвояването на въглехидратите от храната и така допринасят за по-бавното покачване на кръвната захар. По този начин се намаляват събирането на мазнини и рискът от затлъстяване. Освен това чаят подпомага пречистването на организма от токсини и излишни мазнини. Редовното му пиене може значително да подобри липидния профил и да намали общия холестерол и триглицеридите. Така се понижава и рискът от атеросклероза и болести на сърдечно-съдовата система.

Противовъзпалително и имуностимулиращо действие

Чаят от смокинови листа има силно изразен противовъзпалителен ефект, който се дължи на богатото съдържание на полифеноли и флавоноиди. Те блокират действието на провъзпалителните цитокини в организма и потискат възпаленията. Екстрактът от листата подсилва и имунитета, увеличава броя на защитните клетки и ги прави по-активни при борбата с инфекциите. Редовният прием на чай от смокиня укрепва организма срещу грип, настинки, ангини и други вирусни и бактериални заболявания.

При сърдечно-съдови заболявания

Чаят от смокинови листа е много полезен при високо кръвно налягане и различни сърдечно-съдови проблеми като аритмии или стенокардия. Той понижава холестерола и триглицеридите, разширява съдовете и води до спад на кръвното, при което значително намалява риска от инфаркти и инсулти. Редовната му употреба дава възможност за продължителна профилактика и поддържа в добро състояние цялата сърдечно-съдова система.

Помощ при респираторни проблеми

Чаят от смокинови листа е чудесно естествено средство при респираторни заболявания. Благодарение на съдържащите се в него полезни съединения, той оказва благотворен ефект при бронхити, трахеити, бронхиална астма, пневмония и кашлица. Редовният му прием успокоява дразнещия кашличен рефлекс, разрежда бронхиалния секрет и улеснява отхрачването. Помага и при грипни инфекции, облекчава симптомите и протичането на заболяванията.

Това са само част от възможните приложения на чая от смокинови листа. За другите ще прочетете по-долу. А сега да минем към вредите.

Възможни вреди, странични ефекти и рискове

Въпреки многобройните си ползи, чаят от смокинови листа не е лишен от потенциални странични ефекти и рискове при неправилна употреба. Ето кои са най-честите проблеми и за кого консумацията на чая е непрепоръчителна.

Хранителни и лекарствени взаимодействия

Чаят от смокинови листа взаимодейства с някои лекарства, витамини и хранителни добавки. Той повишава ефекта на пероралните лекарства за диабет и инсулин, което може да доведе до опасно ниски нива на кръвната захар. Също така засилва действието на кръвноразредителни медикаменти, увеличава риска от кървене и налага промяна на дозировката им. От друга страна, чаят намалява усвояването на желязо, калций и витамин B12 от храната. Затова приемът му трябва да се съобразява с останалата терапия и взаимодействията да се обсъдят с лекар.

Рискови групи и противопоказания
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Чаят от смокинови листа е противопоказан при някои състояния и заболявания. Той може да влоши хода на остри чревни възпаления, да утежни запека или да предизвика диария в големи количества. Не се препоръчва и на хора с нарушено кръвоносване или приемащи антикоагуланти. Бременните и кърмачките също трябва да се консултират с лекар преди употребата му. Високите дози чай могат да доведат до тежки хранителни дефицити и да увредят плода или бебето.

Странични ефекти при прекомерна употреба

Прекалената консумация на чай от смокинови листа носи повече вреди, отколкото ползи. Тя често води до разстройства като гадене, повръщане, коремни болки и диария. Може да предизвика и по-сериозни усложнения като дехидратация, хипогликемия, хипотония, нарушения в съсирването на кръвта. Дълготрайният прием в големи количества уврежда бъбреците и черния дроб поради токсични съединения като оксалати. Така че винаги е за предпочитане чаят да се консумира умерено и с почивки.

Дългосрочни последици

Освен острите реакции, прекомерната употреба на чая от смокинови листа може да доведе и до нежелани дългосрочни ефекти. Най-честите от тях са свързани с нарушеното храносмилане и увреждането на черния дроб или бъбреците. Дефицитът на желязо, витамин B12 и други хранителни вещества също прогресира във времето и води до различни усложнения. В екстремни случаи може да се стигне до бъбречна недостатъчност, чернодробна цироза, тежка анемия. Така че внимавайте с дозите и продължителността на приема!

10+ ползи от яденето на смокиня

Истинска природна благословия е човек да има възможност да хапва смокини, този райски плод. За радост у нас – макар и главно в южните райони на страната – расте това древно дърво, смятано за едно първите появили се на Земята. Неслучайно толкова добре са проучени съставът и свойствата на дивния плод – и от народната, и от официалната медицина.

Над около 300 вида смокини (Ficus carica) са познати – и всичките имат лечебни качества. Смокините се полезни и пресни, и сушени. Плодовете – различни по цвят: жълти, светлозелени, тъмно червени, тъмно кафяви, различни по форма: от крушовидни до кръгли – узряват на два етапа. През юли и през август; берат се чак до октомври. По това време смокините леко се напукват, от „дупенцето“ им започва да капе чист сладък сок, сърцевината (пулпата) им е плътна, мека и божествено вкусна. В този им омекнал вид смокините са най-полезни! Вкусът им е фантастичен – деликатен, сладък и освежаващ! Единственият недостатък на удивителния плод е, че не е траен. Ето защо смокините се сушат и преработват.

Какво прави смокините изключително полезни?

Плодовете на смокинята се смятат за райски и божествени, не само защото тя се споменава в Библията или защото Буда е получил прозренията си под смокиново дърво. Извън символиката, смокините са дар божи и по чисто практични (лечебни) съображения. Природата е наградила плодовете с богатство от големи количества полезни вещества:

Полезни вещества в смокините
витамини А, В1, В2, В3, С, РР, бета-каротин
минерали желязо, магнезий, калий, калций
за храносмилане пектини, ферменти
за бременни органични киселини
 1. Ако изядем само една голяма бяла смокиня (40 г плод), ще сме си набавили нужните за организма ни дневни количества: калий (7%), калций и желязо (по 6%). По съдържанието си на калий смокинята отстъпва само на орехите.
 2. В прясната смокиня има 25% захари – най-високият процент фруктоза, сравнено с другите плодове.
 3. 1% са белтъчините в свежия плод.
 4. Листата на смокинята са богати на етерични масла и вещества, от които се произвеждат ценни препарати, а народната медицина ги използва за лечение на различни заболявания.

листа от смокиня ползи, смокиниИзключително богатият на желязо плод е незаменим помощник в овладяването на желязодефицитната анемия. За да се преодолее железният дефицит са нужни само 3 смокини на ден.

Хората на преклонна възраст би следвало да прегърнат девиза: „Нито ден без смокини!“. Няколко плода от благословеното дърво (чрез високото си съдържание на калий) помагат срещу натрупването на холестеринови плаки по кръвоносните съдове. Ако редовно се хапват от библейските плодове, мозъкът работи като бръснач, а безсънието е непознато понятие.

Пресни плодове от смокиня. Рецепти

От незапомнени времена сочният плод на божственото дърво е бил не само екзотичен и вкусен десерт. Насладата за небцето се е съчетавала, съчетава се и днес, с лечебните свойства на смокините. Те преборват простуда, болки в гърлото и кашлица. Имат пикочогонно и слабително действие. Свалят високата температура. Заради високото съдържание на желязо, смокините (особено тъмните) се препоръчват на страдащи от желязодефицитна анемия.

Смокините са полезни за сърдечно-съдовата система – намаляват ускореното сърцебиене; добро кръвоспиращо средство са. Помагат при бронхиална астма и при болезнено отслабване. Сироп от смокини се дава на деца с влошен апетит и с недобро храносмилане. При рани от изгаряне се използва кашичка от пресни (може и сушени) смокини.

За бъбреци и пикочен мехур

И тези болезнени страдания намират своето облекчение с вълшебната напитка мляко плюс смокини. 3-4 смокини се варят 5 минути в прясно мляко. Пие се горещо.

За зарастване на рани

При рани от изгаряне се използва кашичка от пресни (може и сушени) смокини.

За разреждане на кръвта

Доказано е, че полифенолите и флавоноидите в смокините подобряват антиоксидантната активност на кръвта. А лечебният смокинов сок съдържа фитин, фермент, който изцяло разрушава фибрина в кръвта (той именно е основен виновник за образуването на тромбите). Само 3 капки сок от недоузрял плод са нужни за лечението! На тази основа са създадени лекарства, които успешно се използват срещу тромбоза, тромбофлебит и различни сърдечно-съдови заболявания. Сокът от недоузрели смокини може да повиши хемоглобина и да понижи холестерола.

Евелина Лютова
За кожата и ноктите

Най-доброто и изпитано от далечни времена средство за гладка и красива кожа и здрави нокти е ежедневната консумация на свежите смокинови плодове. Поне по една смокиня преди всяко хранене! Редовно и продължително. Външно – прилагат се маски от смачкани пресни смокини с малко кисело мляко. Стои се 20 минути, след което сместа се отмива с хладка вода.

При гъбички

Както се използват за рани, така и при гъбички, свежите смокини се пасират и получената кашичка се налага с марля на поразеното място.

При ревматизъм

сироп от листа на смокиня ползиКостите и ставите укрепват, ревматичните болки отшумяват, когато в менюто е отделено специално място на царицата на дълголетието – смокинята. Поне 3-4 свежи смокини дневно. (Сушените е добре да се киснат и да се изпива и водата, в която са били).
Една бабешка процедура: При силни ревматични болки се прави „якия“ от смачкани смокини с малко прясно или кисело мляко, плюс джинджифил на прах (той загрява) . Болезненото място се превързва с якията за през нощта.

Сушени смокини. Ползи и рецепти

Поради нетрайността на пресния плод, сушените смокини излизат на преден план. За профилактика се препоръчва на ден да се изяждат 3-4 сушени плода. Добре е да знаем, че:

 • 100 грама сушени смокини имат 214 ккал;
 • в 1 сушен плод целулозата е 2 грама, с което държи първенството сред другите плодове;
 • захарите в сушения плод са 70%;
 • белтъчините са 6%;
 • мазнините са само 1,3%;
 • фенолът, фитостеролът, мастните омега-3 и омега-6 киселини в сушените смокини свалят високия холестерол;
 • в сушения плод има изключително много пектин;
 • желязото е повече отколкото в ябълките.
При простуда, бронхит, ларингит

как се сушат листа от смокиняМлечната напитка със смокини е едно от най-ефикасните средства срещу простуда.

Как се приготвя? 1 водна чаша (200 мл) мляко се кипва. В его се пускат 4 пресни смокини (или 2 супени лъжици наситнени сухи плодове). 20 минути престоява под похлупак. Напитката се пие топла, 4 пъти на ден, преди ядене, по 50 мл. Дозата е за 1 ден.
Приготвена по този начин, млечната напитка може да се използва също така като средство за гаргара при ангина, ларингит и възпаление на венците.

Против кашлица
 • Сироп против кашлица. 8 смокини се нарязват на парчета и се заливат с 250 мл вода. Вари се 20 минути. Отварата се прецежда и към нея се долива толкова вода, колкото е извряла. Добавят се 1 чаена лъжичка джинджифил на прах и половин лимон. Може да се подслади допълнително с малко захар или мед (на вкус). Децата трябва да приемат от този сироп по 1-2 чаени лъжички на ден, а възрастните – по 3-4.
 • Млечен сироп против кашлица. 2 сушени смокини се заливат с 2 водни чаши (400 мл) мляко, вари се на слаб огън. След като заври, се оставя на котлона още 30 минути. Така течността ще намалее приблизително с една трета. Престоява в термос 6 часа. След това сиропът се прелива в подходящ съд и се държи в хладилник. Дава се по 1 супена лъжица три пъти на ден преди ядене. Така – 5 дни.
За храносмилане

Доброто храносмилане ще се поддържа, а проблемното ще се коригира с помощта на вкусния сладък плод. В сезона на пресните смокини добре е човек да изяжда поне 3-4 плода на ден – дори да няма никакви оплаквания. Организмът си знае работата – взема от изключително полезния плод това, от което има нужда. Сушените смокини се накисват. След един ден плодовете се изяждат (до 3 на ден) и се отпиват по 3 глътки от течността. Голямото количество целулоза в сушения плод действа безотказно.

Важно! При остри възпаления на стомаха и на червата не трябва да се ядат смокини. Плодовете съдържат много оксалова киселина. Заради нея и страдащите от подагра не бива да се изкушават от изкусителната смокиня.

Против запек, включително и за деца
 • Без специални приготовления смокините могат да се превърнат в ефективно средство срещу запек. Ако всеки ден се изяждат по 5 броя, перисталтиката на червата ще заработи както е редно и проблемът ще изтече в канализацията. Ефектът е видим след 3-ия ден.
 • Слабителни топчици от смокини. Смилат се и се смесват по 100 грама сушени смокини и стафиди. Към тях се прибавят по половин чаена лъжичка джинджифил и индийско орехче на прах. Всичко това се омесва и оформя руло. От него се режат парченца. От всяко се прави топче. Слагат се плътно затваряща се кутийка или буркан и се държат в хладилника. При нужда се хапват по 1-2 топчета на ден.
Анемия

сироп от смокинови листа ползиКойто страда от анемия, ще почувства подобрение, ако в продължение на месец всяка сутрин „закусва“ с накиснати в прясно мляко сушени смокини.

Пропорцията е следната: 2-3 сушени плода престояват през нощта в чаша (200 мл) прясно мляко. Плодовете се изяждат, млякото се изпива.

За щитовидна жлеза

Дори за лечение на щитовидната жлеза смокините се използват като резултатна алтернатива на лекарствената методика.

Нужни са 4 кг пресни смокини. Приготвянето е просто. Всяка вечер преди сън в подходящ съд 3 смокини се заливат с 1 водна чаша (200 мл) охладена преварена вода. Преди закуска се изяжда 1 плод и се изпива цялата отвара. Втората и третата смокиня се изяждат, съответно, преди обяда и преди вечерята. Курсът трае, докато бъде изяден и последният плод от 4-те килограма.

При тромбоза

И тук процедурата е простичка. В продължение на 1 месец всеки ден трябва да се изяждат по 5 смокини. Те ще прочистят холестериновите плаки, а това значи, че кръвоносните съдове ще станат по-здрави.

За сърце

Сушените смокини се препоръчват и при така нареченото слабо сърце. То ще стане по-силно при редовната консумация на лечебните плодове. В случая действат фенолът и омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те намаляват риска от исхемична болест. Когато пък се пият чайове и настойки от листата на смокинята, се повлияват нивата на триглицеридите, а те са в основата на различни сърдечно-съдови заболявания.

Разстройства на нервната система

Богатството от минерали, витамини и разтворими фибри прави смокините отличен източник на енергия. Един изтощен организъм буквално ще започне нов живот, ако бъде почерпен с плодовете на боговете. Високото съдържание на полифеноли и флавоноиди пък превръща смокините в истински антиоксидантни бомби. Добре е да се знае всичко това – особено от хора с разнебитена нервна система. Могат да минат без лекарства, ако всеки ден изяждат по 3 сушени смокини, накиснати в преварена вода или прясно мляко. Половин час преди хранене. Течността също се изпива.

Против паразити

Лесно, леко, меко – и най-вече – резултатно, човек може да се справи с появили се в организма му паразити чрез смокини. Курсът на лечение включва изяждането на 5 плода на гладно!

При витилиго

Когато това сложно и неприятно кожно заболяване е още „младо“, може да му се помогне простичко:

 • С ядене на смокини. Всеки ден, докато трае техният сезон. Отново дозата е 3-4 смокини дневно.

По-упоритото заболяване изисква и по-упорит курс на лечение. Може да се пробва с:

 1. Отвара. 2 супени лъжици наситнени смокинови листа се заливат с 400 мл вряла вода. Сместа престоява час и половина. Прецедена, отварата се пие по 100 мл половин час преди ядене.
 2. Кашичка. Пигментацията ще се възстанови, ако върху поразеното място се постави марличка, напоена със смес от стрити смокинови листа в кисело мляко.
Възпален далак

сладко от смокини ползиВсеки ден, в продължение на няколко седмици се изяжда следната смес. В чаша кисело мляко (200 мл) се разбъркват 3 смлени смокини. Това е страхотно за увеличен далак и други проблеми със слезката.

Листа от смокиня. Полза и рецепти

Грубите листа с интересна насечена форма не са за пренебрегване. Те също крият голяма лечебна сила. Дори се твърди, че тя е по-мощна от тази на плодовете?! Сушат се лесно – наредени на открито върху чисти покривки на сенчести места, редовно се обръщат; съхраняват се в памучни торбички на проветриво. Отварите и чайовете свалят високо кръвно, облекчават бронхити и бъбречни оплаквания. Млечният сок, отцеждащ се след отрязването на листата е незаменим кожен подобрител.

За бронхити и астма

Отварата се приготвя така: Литър вода с три смокинови листа ври 15 минути. Престоява поне 3 часа. Прецедена, отварата се пие вместо вода в рамките на 1 ден. Същата процедура се повтаря според нуждата.

За бъбpeци и пиĸoчни пътища

3 супени лъжици стрити изсушени смокинови листа се запарват с 500 мл вряла вода. Най-добре е запарката да престои поне 5 часа в термос, за да се запази топла. Прецедена, течността се пие преди ядене 3 пъти дневно, по 1 кафена чашка.

За чревни неразположения
 1. Тук формулата лесно се помни: 1х1х1х1. С 1 водна чаша вряла вода се запарва 1 супена лъжица стрити сухи листа. Отлежава 1 час. Запарката е за 1 ден – изпива се на 2-3 пъти преди хранене.
 2. За гастрити и язви помагат пресни смокинови листа. По 2 на ден – сдъвкват се добре и с топла вода се преглъщат!
При високо кръвно

Лесна и резултатно действаща отвара. В половин литър вода 15 минути се варят 3 листа от смокиня. Прецедената отвара се пие редовно и продължително. Сутрин – 1 кафена чашка. При необходимост и вечер.

За черен дроб. Против цироза

Приготвя се смес от ситно стрити или смлени 4 сухи листа от смокиня със захар. Два пъти на ден за черен дроб се приема по 1 супена лъжица от сместа с чаша вода.
Тази домашно приготвена смес е допълнително, поддържащо средство при лечението на цироза или заболяване на черния дроб.
Млечният сок, който се отделя от светло зелените листа и зелените стъбла,

 • успокоява трудно зарастващи гнойни рани и рани от изгаряния;
 • лекува краста;
 • премахва брадавици;
 • заличава акне;
 • тушира татуировки.
Срещу лош дъх.

Сдъвква се едно листо, след което устата се изплаква с топла водичка и – край!

Сироп от смокинови листа, сок или чай от листа на смокиня. Ползи и отслабване

Ползи за жените, рецепти

Всички дами, особено онези, прекрачили в критическата възраст, ще се чувстват спокойни и енергични, ако се доверят на смокините. Вместо на хапчетата.

Рецептата е проста:
 • Всеки ден по 4-5 узрели плода, или 2-3 сушени, и бушуването на хормоните няма да се усеща;
 • Поне 5 смокини са нужни всеки ден, за да се повлияе анемията. Голямото количество желязото в плода си казва думата.
 • Същата схема е валидна и за справяне с разширените вени.
 • Смокините във всекидневното меню подобряват еластичността и цвета на кожата, укрепват ноктите и косата.
 • Смокините – въпреки сладостта си, се смятат за диетичен плод. Те насищат организма с полезни вещества, освобождават червата от баластните вещества, нормализират обмяната.

За мъжете

Когато става дума за смокини и мъже, се разбира смокини и импотентност. Откакто на земята се ядат смокини, те винаги са били възхвалявани като цяр за корекция на сексуалните дисфункции в организма.

За повишаване на потентността
 • се препоръчва следната „закуска“: 2-3 смокини, киснали през нощта в чаша прясно мляко (може и в кисело). Разчита се на безценните витамини и минерали, съдържащи се в големи количества в благословения плод.
За простата

Нужен е едномесечен курс – тоест, всеки ден по 4-5 зрели смокини, или 2-3 сушени (накиснати във вода). Ако проблемът е по-сериозен, „лечението“ е нон стоп.

Предпазване от инфаркт

Енергия е нужна на застрашен от инфаркт организъм. Рискът ще изчезне, ако мачото се довери на смокините. Те трябва да участват във всекидневното му меню. Да ги превърне в част от живота си. Зрели (по 4-5 на ден) или сушени (по 2-3).

Вреди и опасности от смокините

как се прави компот от смокини

Изключително полезните смокини, определяни от Авицена като плодове на дълголетието, не са препоръчителни за всекиго. Всеки може да опита удивителната сладост на екзотичната смокиня. Но не всеки трябва да я включи във всекидневното си здравословно хранене. Защото всичките съдържащи се в смокините в големи количества витамини, минерали, захари, мастни киселини, фибри, калории – полезни за едни, за други могат да са с отрицателен знак.

Противопоказания
 1. Захарен диабет.
 2. Язва на стомаха или на 12-топръстника.
 3. Подагра.
 4. Затлъстяване и излишни килограми.
Смокини за бременните?

Да, бременните може и трябва да си хапват смокини. Защото точно тогава организмът има нужда от цялото богатство от витамини и минерали, скрито в изкусителните плодове. Но е повече от 5 плодчета на ден!
Специално да внимават бъдещите майки, които драстично са качили килограмите си. Забранени са смокините за бременните с установен гестационен диабет.

Смокини за кърмачки?

Точно в периода на кърмене, когато организмът на майката отдава с млякото всички полезни вещества на бебето, смокините са му изключително нужни. Да, кърмачките трябва да хапват смокини най-редовно – по познатата схема: 5 узрели (3 сушени) плода всеки ден! Тази препоръка отпада, когато кърмещите дами страдат от хронично възпаление на стомашно-чревния тракт, от бъбречни заболявания и от диабет.

Смокини за децата?

Да или не? Конкретно ще отговори педиатърът. Практиката показва, че когато децата са по-слаби от нормата, смокините помагат за укрепването им. Стига те да харесат плодовете.

Още рецепти за здраве
Отвара от листата
 1. 1 супена лъжица стрити сухи листа се залива с 200 мл вряла вода. Запарва се 1 час. Количеството е за 1 ден. Пие се 2-3 пъти през деня, малко преди хранене. (за стомашно-чревни неразположения)
 2. С половин литър вряла вода се запарват 3 супени лъжици наситнени изсушени смокинови листа. Отварата трябва да престои 4-5 часа. Най-подходящият съд е термосът, защото течността трябва да се пие топла. Прецежда се. Пие се по 1 кафена чашка половин час преди ядене 3 пъти на ден. (при бъбречни проблеми)
 3. Три смокинови листа се варят 15 минути в литър вода. Изчаква се 3 часа. Прецежда се. Отварата се изпива вместо вода за един ден. (за бронхит)
 4. 3-4 листа от смокиня се варят не повече от 15 минути в 500 мл вода. Прецежда се. Отварата се пие сутрин – по 1 кафена чашка. (за високо кръвно)
Отвара от плодовете
 • С преварена вода или прясно мляко (200 мл) се заливат 3 сушени смокини. Киснат една нощ. Половин час преди всяко едно хранене се изяжда по 1 накисната смокиня. Течността се изпива на глътки.
Смокини с мляко
 • В купичка с кисело мляко (200 г) се слагат 3-4 нарязани на парченца добре узрели смокини (или 2-3 сушени). Закуска – вкусна и калорична. За добро настроение и енергия през цели ден.
 • 4 свежи смокини (или 3 сушени) се заливат с 200 мл сварено прясно мляко. „Преспива“ 1 нощ. Смокините се хапват по една преди всяко хранене, млякото се изпива на 3 пъти. Помага при анемия и проблеми на щитовидната жлеза.

Правила за сушене и съхранение

Сушене

чай от смокинови листа ползи и вреди

Вариантите за сушене на смокини в домашни условия варират от напълно природните и познати от край време (на чист въздух и слънце) начини, през фурните за готвене до специалните уреди – с различна мощност, степени на сушене и брой тавички (скари).

На слънце

Целите плодове се нареждат върху мрежести скари, постлани с тензух (нещо като мрежи за комари, може да се подредят няколко една над друга). Смокините се надупчват, покриват се с марля, за да не ги кацат мухи и насекоми, но и да дишат. Обръщат се периодично. Вечер се прибират. После се изваждат отново на слънце.

Във фурна с вентилатор

В тава, постлана с хартия за печене, се подреждат целите надупчени смокини. Сушат се на около 80 градуса – толкова, че ръката да издържа на температурата. От време на време фурната се отваря и смокините се обръщат. Дори фурната да няма вентилатор, сушенето е възможно. Внимава се да не се изпекат вместо да се изсушат.

В електрическа сушилня (дехидрататор)

Да, най-удобно и безпроблемно е да се използва електрическа сушилня. Те вече са с дигитално управление. В дехидрататора притокът на постоянен топъл въздух равномерно изсушава плодовете. Ако уредът е с повече скарички, още по-добре. Това е прекрасен начин в домашни градски условия да се сушат различни плодове, включително и смокини.

Съхранение

Сушените смокини се запазват най-добре чрез вакумиране. Но не всеки разполага с такава машинка. Затова плодовете могат да се съхраняват и в памучни или хартиени торби – на сухо и проветриво място. Може и плътно наредени и затворени в буркани или пластмасови кутии с капак – в хладилника.

Смокините в кулинарията. Рецепти

Тъй като пресните смокини са нетрайни – издържат най-много 4-5 дни, те или се сушат, или се преработват. Сушените смокини са традиционна съставка за десерти и печива. В световното кулинарно портфолио са представени рецептите на популярния във Великобритания смокинов пудинг; на сладкия кускус със сушени смокини – масфуф, от Северна Африка. Запазена марка за Южна Франция, в Прованс, е новогодишният десерт – Les quatres mendicants – смес от сушени смокини, стафиди, лешници и бадеми. Андалузците са прочути със смокиновия (или стафиден) хляб (pan de higo) с бадеми, карамфил, канела и анасон – без захар. В средиземноморската кухня, като ароматна подправка, се използват стрити на прах сушени смокинови листа.

Сладко от смокини
Първи вариант: от зелени смокини.

За дозата от 130 зелени смокини в млечна зрелост трябват 2 кг захар, 10 г лимонтозу и 1 супена лъжица син камък (меден сулфат).

Как се приготвя? Първо – иска се търпение, пипкава работа е това сладко! Второ – приготвя се само в периода 10-24 май, защото тогава има зелени смокини. Трето – трябват ръкавици.

Първи етап. Смокините, с изрязани дръжки – се продупчват с вилица или шило на две места. После се варят няколко пъти (поне 4) по 5 минути. Още в първата вода се слага 1 супена лъжица син камък. Той ще запази зеления цвят на смокините. След всяко едно варене смокините се потапят в студена вода и много внимателно – без да се разкъсват – се изстискват до пълно сплескване. Така получаваме малки зелени сплескани смокини.

Втори етап – варим гъст сироп от водата и захарта. В него изсипваме смокините. Те поемат от сладостта и се надуват, добивайки първоначалната си форма. Внимаваме за гъстотата на сиропа. Когато преценим, че е добре, изключваме котлона и прибавяме лимонената киселина. В бурканчетата първо внимателно редим смокините и после добавяме сиропа. Той трябва да има светлозелен цвят. Затваряме. Не стерилизираме.

Втори вариант: от зрели смокини

сок от смокинови листа ползиЗа този по-лесен вариант са нужни 1 кг зрели смокини, 500 г захар, 200 мл вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина. Почистените от дръжките смокини се поставят в съда, в който ще се вари сладкото. Леко се приплескват и се поръсват със захарта. Така престояват на хладно няколко часа, най-добре една нощ. След това се добавя водата и съдът се поставя на слаб огън. Сладкото се вари докато сместа се сгъсти. Пробва се по изпитания с капката сироп начин. 2-3 минути преди да се свали от огъня в сладкото се добавя лимонената киселина. Веднага, докато сладкото е горещо, се пълнят сухи бурканчета, затварят се с капачки. Може и да не се стерилизират, или най-много – 5 минути.

Компот от смокини

За 1 кг смокини ще трябват 800 г захар, 2 литра вода 1 пакетче (4 г) лимонена киселина.

Най-напред се приготвя захарен сироп – водата плюс захарта се варят до пълно стопяване на кристалчетата захар. Сиропът се оставя още 10 минути на бавен огън.
В това време смокините се очистват от дръжките, измиват се и се бланшират за 5 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се потапят в ледена вода. Изстудените смокини се редят в буркани и се заливат с горещия захарен сироп. Затварят се с капачки. Стерилизират се 15 минути.

Сироп от смокини

В подходящ съд се слагат литър и половина вода, 1 кг захар, 1 пакетче лимонтозу (или 1 чаена лъжица оцет) и 40 смокини. Всичко това се вари половин час. Ако се вари по-дълго, сиропът става по-гъст. Малко преди съдът да се свали от котлона се слага оцетът (лимонената киселина). Прецеден, сиропът се налива в буркани или бутилки. Стерилизира се 15-ина минути. Плодовете не се изхвърлят – стерилизират се в буркани или се съхраняват в хладилника.

Салата от смокини, прошуто и синьо сирене

сладко от зелени смокини ползиТози изискан салатен микс е празник за вкусовите рецептори на всеки, който обича да смесва сладко и солено.

 • Нужните продукти за 1 порция: 150 грама салатен микс (айсберг, рукола, репички – например), 4-5 смокини, 70 г синьо сирене, 40 г прошуто.
 • За заливката (дресинга): 1 супена лъжица балсамов сос, 1 супена лъжица зехтин, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка лимонов сок.
 • Как се приготвя? В голяма плоска чиния се слага салатения микс. Накъсаното на ръка прошуто, за да бъде на малки тънки ивички, се реди върху салатата. Отгоре се разхвърлят парченца от почистените и нарязани смокини. Поръсва се със синьото сирене. Всичко това обилно се полива с предварително смесените и добре разбити съставки на дресинга.
Запеканка от смокини със синьо сирене

Това е деликатно предястие с провокативен вкус.

Лесно се приготвя: Пресните смокини се разделят на две, подреждат се върху хартия за печене в тавичка. Върху всяка половинка се слага парченце синьо сирене. Запичат се докато сиренето леко се стопи.

Във всяка смокиня има по една оса! Вярно ли е?

Да, вярно е! Но това е „смляна“ от плода оса. Така наречената смокинова оса, насекомото бластофига. Който не е виждал дървото смокиня, той не знае, че неговият цвят е и плод. Вътре в плода е прашецът, към който се стреми женската оса. Тя влиза през тясната дупчица на плода и снася вътре яйцата си, опрашвайки по този начин смокинята. Осата умира вътре в плода, а определени ензими я разграждат, оттук и протеинът. Задължителен мутализъм е биологичният термин на тази специална симбиоза между смокинята и осата. Макар и преобразувана, осата е причината много вегани и вегетарианци да не ядат смокини.

Как да засадим смокиново дърво?

Смокиновото дърво не понася студове и силни течения. Ето защо то трябва да бъде засадено на завет – така че да е защитено от североизточните и северозападните ветрове. Най-добре смокинята ще се чувства зад южната страна на къщата или вилата (на около 2 метра от стената й).

Има по-студоустойчиви сортове: Поморийски № 1, Поморийски № 13, Мичурински № 10 или Далматински № 6. Когато смокинята се хване, тя трябва да се оформи чашовидно, а височината на стъблото да е най-много 60 см.

Изпробван вариант е и засаждане на смокиново дръвче в срязан наполовина голям пластмасов бидон, монтиран върху поставка с колелца. По този начин смокинята зимува в закрито помещение, през другото време е изнесена навън.

Източници и още информация на английски: Как се отглежда дървото смокиня? 10 ценни хранителни факти и ползи от яденето на смокиниВкусни рецепти със смокини. Още здравословни рецепти. Пишете ни и вие във форума ни за смокините? Какви ползи целите, когато ги ядете? Какви здравни рецепти знаете или ползвате? А кое е най-вкусното ястие със смокини, или пък десерт, което сте опитвали? Отглеждате ли смокини? Пишете ни ТУК!

Прочети още

Представяме ви кафемашина Oliver Voltz OV51171B. Вижте какви са нейните недостатъци и предимства, както и точните ѝ технически параметри

Кафемашина Voltz OV51171B. Недостатъци и плюсове, технически параметри

Представяме ви кафемашина Oliver Voltz OV51171B. Вижте какви са нейните недостатъци и предимства, както и …

10 Мнения

 1. Боби Петров

  В Троян засяхме смокини преди 40 години. Два броя на различни места. Едната беше засята на мрътвичево място(Северна стана и сенчесто ), живя 3 години, като през зимата се затрупваше със слама и найлон.Измръзна.
  Другата я засяхме на южно място, тя е жива и дава плод.

 2. Невяна А.

  В районна на Пловдив ,по селата почти във всяка къща има смокини и нар.Зимата не мръзнат.Като минат ограниченията,
  ако все още не е късно за засаждане,ще Ви изпратя издънки.Преди 40 години ,баба засади дръвче за мен ,и аз много ги обичам , до ден днешен дървото дава плодове,а аз отдавна не живея там.Не е модерен сорт ,а стар селски сорт

 3. Таня Павлова

  Рецепта за лимонада. мисля, че беше 30 листа от смокиня се измиват добре, варят се 30минути в литър вода и се оставят да киснат една нощ. Прецежда се и се слага 1кг захар, вари се до желаната гъстота, накрая се слага лъжица лимонтозу. Става много ароматно и е полезно.
  Прочетете все пак в интернет.

 4. Виолета

  Аз си режа клонченца, когато попадна на вкусна смокиня, и ги слагам във вода. Те лесно се вкореняват. Зимата ги държа в саксия и напролет ги пресаждам на хубаво място (може и да не е в двора ни). Така около нас имаме много смокини!

 5. От София се преместих на село да живея… Имаме 3 стари смокини и някоко по-нови присадени от издънките на старите… Най-важното , което разбрах през годините , че ако се случи твърде сухо лято задължително трябва да се налеят хубаво с вода и така д се поддържат, за да не изсъхват. Ако има t’ под -10С’ зимата , ще трябва да я увивате с найлон. Бяхме дали на наши приятели от района около гр. Бяла слатина , а там е доста студено и те казаха , че я завиват всяка зима. Мога също да Ви дам издънка да си зададите, като мине карантината,… няма проблем. Обикновенна смокия е, средна големина , вкусна

 6. Людмила

  Най-добре някой , който има дърво и то има издънки , да ви извади издънка да си посеете . Лесно се захващат. А мястото не е толкова важно. Ние имахме къща на ъгъл и точно на ъгъла си засадихме и дълги години си брахме плодове.

 7. Слава Н.

  Колкото и невероятно да Ви звучи, имам смокиня, която е израснала от изхвърлени остатъци от смокини. Само преместихме дръвчето на слънчево място. Чакам вече да има и плодове.

 8. Наката Маджаров

  Само сорт Мичурин издържа на минус 26 градуса по Целзий.Другите сортовете до минус 18 градуса по Целзий

 9. Краси Костов

  Измръзва лесно.
  Тук, в Ловешко умира всяка година и пак пониква, но плодове не може да даде.

 10. Марина Дим.

  Моята ражда големи, колкото круши. В Плевен. Но за зимата я подрязвам и увивам, корените ги затоплям също с листа и найлон. Оформена е като дърво. Поне две-три зими се увива. Иначе замръзва. Така ми казаха от разсадника. Успех.

 11. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *