установяване на бременност преди закъснението
От 1 седмица. Най-ранни симптоми на бременност: Бяло течение, запек и др. признаци.

Установяване на бременност преди закъснението на цикъла. Най-ранни симптоми

Как се прави установяване на бременност преди закъснението на цикъла? От 1 седмица. Най-ранни симптоми на бременност: Бяло течение, запек и др. признаци. При цветна бременност? Имам симптоми за цикъл но не ми идва.

Тайнството на зачеването вълнува човечеството от Адам и Ева до днес. Извън библейската история, бременността – този загадъчен процес, е особено трепетна за всички нетърпеливи жени първескини. Те искат да са сигурни, че да, семенцето на любовта е поникнало, при това – много преди месечният им цикъл да е сигнализирал.

Първи признаци на бременност преди закъснението на цикъла

Тези признаци, определяни като начални, са типични за повечето жени по време на ранния етап от бременността им. Някои дами така и си изкарват цялата бременност с голяма част от първоначалните неразположения.

В началото най-отчетливите са:

 1. Неразположение. Жената се уморява бързо, често усеща слабост. Може да се появят и признаци на простуда, които бързо отшумяват.
 2. Емоционална нестабилност. Настроенията често се променят: жената ту се смее, ту плаче – без видима причина. Тези крайни амплитуди се забелязват най-вече при изключително темпераментните дами. Вижте още признаци, по които нещата може да се разпознаят отрано, ТУК: Признаци от периода, когато още е рано за тест
 3. Сънливост или безсъние. Или едното, или другото състояние спохожда жената в този период. Тя, въпреки понякога 12-те часа сън, може да иска още и още да спи. Или, като се събуди посред нощ, безуспешно брои овцете до сутринта.
 4. Сексуалното влечение също може да претърпи промяна с положителен или отрицателен знак. Силна активност или абсолютна пасивност – тези две крайности може да характеризират цялата бременността на жената.
 5. Тежест в долната част на корема. Усеща се, защото в областта на малкия таз се увеличава притокът на кръв.
 6. Бодежи в матката. Пробожданията в матката или около нея са в резултат на бушуващите хормони и прикрепването на ембриона към стената на матката.
 7. Болките в кръста се появяват веднага след настъпването на бременност. Отначало се усещат леки пробождания в гърба и прищраквания в кръста, които отекват в краката. Често в тази област се чувства и силно парене.
 8. Главоболието е характерен признак за бременност още в най-ранен стадий. Главоболието тормози жената през целия ден, стихва едва привечер.
 9. Гърдите стават болезнено чувствителни. Жените изпитват силна болка и при най-лекото и случайно докосване до гърдите им. Тази болка означава сигурна бременност в този начален етап. Болезненост липсва само при жени, които са имали този синдром преди менструация.
 10. Ту горещо, ту студено – двете състояния се редуват през целия ден, въпреки че температурата на жената е нормална. Това са вътрешни усещания, които не зависят от външни фактори.
 11. Повишен апетит. Жената изпитва вълчи глад, който трудно може да бъде задоволен. Забелязва се промяна във вкуса й. Появява се желание да яде нещо, което преди не е понасяла и обратно.
 12. Гадене може да се появи и през този начален период. Не е типично състояние за всички бременни. По правило, гаденето се появява сутрин или дори само при споменаването на някаква храна. Често гаденето е съпроводено с парене и болки в стомаха.
 13. Повишена чувствителност към аромати. Жената започва да се отвращава от мириса на любимите й по-рано продукти и парфюми. Някои жени – в частност – изпитват удоволствие от химически миризми.
 14. Алергия – към вещества, към които жената не е проявявала непоносимост преди началото на бременността й.
 15. Дискомфорт в седнало положение. Бъдещата майка – още от самото начало на специалното си положение – трудно намира удобната за нея седяща поза.
 16. Ръцете понякога се подуват, тъй като организмът задържа солта.
 17. Чести са позивите за уриниране – особено през нощта.
 18. Кръвното може да се понижи и да причини световъртежи.

Най-сигурният начин да узнаете фактите, разбира се, е да се изследвате. По-долу ще дадем различните видове изследвания, които може да се направят, но тук бързаме да ви препоръчаме специалистите от болница Токуда. Там с най-голяма сигурност ще ви кажат как стоят нещата. Те имат специален център за асистирана репродукция, в която с подобни казуси най-големите светила в тази област се занимават всеки ден и многократно. Потърсете ги ТУК: Център по инвитро и асистирана репродукция!

Закъснение на цикъла и бременност

Да, най-сигурният признак за настъпила бременност е закъснението на месечната менструация. Когато една жена стриктно следи и води график на цикъла си, липсата на кръвотечение в съответния ден може да я зарадва, но може и да я изправи на нокти.

Симптоми на бременност, Бременност по седмици, Тест за бременност, Забременяване, Цветна бременност, Бременност, Цикъл, Менструация,
Тези ги знаем – те са типичните
 • Само с 1 ден да е закъсняла менструацията на жената, тя вече си мисли, че е бременна. И търси онези, специфичните признаци, които да я ориентират. Например: появило ли й се е белезникаво течение и изпитва ли някакви по-особени усещания. И бърза да си направи тест за бременност. Само след 1 ден забавяне? Тестът обикновено е отрицателен.
 • Цикълът закъснява 2 дни: Специфичното бяло течение е налице, другите симптоми премигват. Да подозира ли жената зачеване? Може. Но как да е сигурна, когато на този етап дори лекар не може да потвърди бременност.
 • Цикълът закъснява 3 дни: В тази ситуация повечето разумни жени бързат да си правят тест за бременност. Но дори този тест да е положителен – няма гаранция! Може да е неточен.
 • Цикълът закъснява 4 дни: По-емоционалните дами вече са сигурни: бременни са! Дори откриват у себе си най-типичните признаци на ранна бременност.
 • Цикълът закъснява 5 дни: Жената вече може да бъде почти сигурна, че е заченала. Защото едва след 5-дневното закъснение се открояват някои симптоми на началната бременност. А тя вече твърди, че ги усеща. Но и сега гинекологът не може да потвърди увереността й.
 • Цикълът закъснява 6 дни: И на този етап лекарят вдига ръце. Независимо какви са субективните усещания на пациентката му.
 • Цикълът закъснява 7 дни: Признаците са наяве: бяло течение, нарушен сън и увеличен апетит, слаба простуда). Подозренията за начална бременност са сериозни. Тя може да бъде доказан единствен с изследване на hCG. Нивото на хормона на бременността е най-безпристрастният свидетел.
 • Цикълът закъснява 8 дни: Вече наистина има смисъл от тест. Той ще потвърди и вече по-отчетливите признаци на бременността в първата й фаза.
 • Цикълът закъснява 12 дни: На 12-ия ден след зачеването е възможно слабо кървене – тогава ембрионът се прикрепя към матката. Дали това е имплантационно кървене, ще определи гинекологът.
Първи симптоми: изменения във външността
Симптоми на бременност, Бременност по седмици, Тест за бременност, Забременяване, Цветна бременност, Бременност, Цикъл, Менструация,
3 – 5 ден: изтича слуз

Бременността започва да оставя своя отпечатък по лицето и тялото на жената още преди гаденето и повръщането да са се превърнали след зачеването в неин сутрешен „ритуал“.

Най изявените външни признаци са:

 • Лицето леко подпухва.
 • Променя се пигментацията на лицето – мелазма се нарича тя, и е известна още като „маска на бременността”.
 • Ръцете отичат – това най-добре се забелязва, когато ръката се свие в юмрук.
 • Отичат краката. Привер жената ще трябва да обува 1 номер по-големи обувки.
 • Пъпки по лицето. Хормоналните промени си правят лоша шега често дори и с най-идеалната кожа.
 • Лицето руменее – особено по вечерно време; кръвообращението се засилва, жената усеща как бузите й пламтят.
 • Подут корем. След оплождането, още в най-ранния стадий на бременността, червата стават по-лениви.
 • Появяват се газове, а често и запек. Независимо дали липсва апетит, или се е повишил. Подутият корем и болките в корема понякога съпътстват цялата бременност.
 • Линията на корема от пъпа надолу до пубиса от бяла става кафеникаво-черна (Linea Nigra се нарича).
 • На гърдите се изписват венозни „рисунки“. Това става още в първите дни след зачеването.
 • Гърдите се наливат, стават по-пищни. Понякога те сякаш горят. Жената може да няма апетит, дори да слабее, но още в самото начало на бременността ще трябва да се снабди с 1-2 номера по-голям сутиен.
 • Кожата около зърната на гърдите (ареолата) потъмнява.
Основни симптоми на бременност

Въпреки индивидуалностите и специфичните себеусещания, за всички жени са валидни признаци, които сочат бременност. След основния знак – закъснял цикъл, след доказване на бременността – с тест или с ултразвук при гинеколог – се редят свидетелските симптоми. Силно изявени или едва забележими, тези знаци отличават бременната жена: гадене, умора, промяна в настроението, силен апетит, покачване на теглото, маточни крампи, зацапване, подувания, пигментация…

Още в текста: Установяване на бременност преди закъснението. Закъсняващ цикъл и бяло течение. Сигурни признаци на бременност. Симптоми на цветна бременност с нормална менструация.

Признаци след закъснението на цикъла

„Цикълът ми закъснява! Бременна ли съм, не съм ли?“

Треска обзема жената. Още е рано, но вече се появяват някои признаци. Или пък – няма никакви сигнали. Повечето дами отбелязват, че още през първата седмица от забавянето на менструацията, са станали по-лакоми, други, че изобщо не им се яде.

Демир бозан за безсъние

Описват и други признаци: студено им е, зъзнат, настроението им рязко се променя, имат странни усещания в корема и пъпът ги сърби. Дори всичко това да характеризира оплождането, закъснението на цикъла с някой-друг ден все още не е сериозен повод за консултация с лекар.

След това, обаче, в разговора си с гинеколога, жената не бива да пропуска и най-малкото си субективно усещане. Особено, ако е имала болки в корема, боцкания в матката и други неприятни усещания – преди цикъла и след неговото закъснение. Важно е! Защото през първите седмици бременността е изложена на най-висок риск от прекъсване.

Още при първата консултация с гинеколога бъдещата майка ще трябва да изясни всички вълнуващи я въпроси. За температурата след оплождането, за гаденето – кога се появява и кога приключва, може ли да има менструацията в първите месеци на бременността, как тя се отразява чисто физически…

Кога започва да расте коремът?

Новите усещания в корема, необичайните вътрешни промени пораждат логичния въпрос: Кога започва да расте коремът? Вълнението е изключително голямо при забременелите за първи път жени. Кога?

Видео: въпроси и отговори за бременността

Отговорът е различен при различните жени. Някои бъдещи майки твърдят, че коремът им започнал да се увеличава още след 5-та седмица. Други – след 10-та. Първото твърдение е вярно, защото се вижда промяна – но увеличеният обем на корема е свързан с подуването му, а не с растежа на матката.

Едва след 16-та седмица на бременността плодът започва интензивно да расте, а съответно и матката.

На 20-та седмица коремът на всяка бременна вече видимо се е закръглил.

Наблюденията върху уголемяването на корема на заченалите жени са важни. Не заради суетата на дамите: „Трябва да обновя гардероба си!“. А заради здравето им. По периода на нарастването на корема и размерите му лекарите правят своите изводи. Те разбират дали водите са малко или са много; дали развитието на плода е в нормата или се задържа; дали има някаква патология.

Гаденето при бременност

И този симптом – гаденето, е изключително индивидуален за всяка бременна. Обикновено гадничкото явление започва след като са минали поне 12 дни от оплождането. Няма как да го има преди забавянето на цикъла. Нормално е гаденето да се появи и по-късно. След 4-5-та седмица в организма на жената настъпват хормонални промени, които причиняват неприятното неразположение.

Лекарите определят ранното гадене и повръщане като токсикоза, а по-късното – като гестоза. През първия и последния триместър на бременността си всяка жена преживява гадене, често съпроводено с повръщане.

За болките в гърдите

Кога бременните жени започват да усещат болки в гърдите? Този специфичен за периода след оплождането симптом също се появява в различно време при различните жени. Някои усещат болки още преди закъснението на цикъла. Други – едва след 5-та седмица. И едното, и другото е нормално. Ако бременността се развива добре, в края на първия триместър болките следва да утихнат.

Защо гърдите болят? Известно е, че на новата хормонална ситуация в организма първи реагират именно млечните жлези. Те започват да се наливат, да се закръглят, да напращяват, да натежават. Възможно е всяка гърда да реагира по различен начин. Случва се дори само мястото около зърната (ареолата) да се промени – потъмнява, набъбва, сърби.

Евелина Лютова

Обикновено болката в гърдите се усеща само при допир или при ходене. Но някои жени я чувстват постоянно. Трудно и неудобно им да лежат и да спят, а това ги нервира. Жените трябва да са наясно, че тези болки не са опасни, а нормални за положението им.

Лабораторни и физически изменения

Има жени, които проверяват дали са бременни или не, не като изчакват данните от теста (защото още е рано за него), а като търсят „свидетелствата“ на лабораторните изследвания и на различните физиологични промени в тялото им

Достоверни следните признаци:

 • Увеличен хормон на бременността – hCG. Това означава, че има оплождане. Ръст на този хормон се отчита дори преди забавянето на цикъла.
 • Леко кървене от влагалището. Това обикновено са розови или жълти на цвят лепкави течения. По правило те се появяват от 7-ия до 12-ия ден след оплождането. Това значи, че ембрионът се е закрепил за матката.
 • Хемороиди. Те се обострят, защото след оплождането притокът на кръв в малкия таз се увеличава.
  Запек. И той е резултат на започналите хормоналните промени и увеличен кръвопоток.
 • Повишена базална температура. В първите седмици след зачеването, докато още не функционира плацентата, базалната температура е по-висока от 37 градуса.
 • Повишена телесна температура. 37-те градуса постоянна температура на тялото се смятат като сигурен физиологичен показател за бременност.
 • Крампи. Тези болезнени спазми в краката се появяват през нощта, нарушавайки съня на бременната.
  Понижаване на кръвното налягане (90/60). Това обикновено се случва на жени с хипотония или с нормални показатели. като резултат – умора, сънливост.

Диагностика и симптоми на бременност в началото

Защо е толкова важно колкото може по-рано да се установи бременността? Извън неописуемата емоция, която залюлява бъдещата майка, тя ще трябва и да насочи живота си в съвсем друго русло. Със сигурност зачатието може да бъде потвърдено единствено с лабораторни и апаратурни изследвания. Известно е, че някои първи признаци, типични за ранната бременност, нерядко се грешат с прояви на т.н. предменструален синдром.

Първият сигнал за бременност е забавянето на менструацията при редовен месечен цикъл. Звънецът вече е звъннал, но! От медицинска гледна точка закъснението с 14 дни все още не гарантира настъпила бременност. Ако, обаче, този период се увеличи, консултацията с гинеколог и провеждането на пълни изследвания са наложителни.

Установено е, че времето между 4-та и 6-та седмица на евентуалната бременност крие най-голяма опасност за жената и за плода й. Първо – от помятане, и второ – от извънматочна бременност, за която е нужна светкавична медицинска намеса.

В самото начало, след оплождането, когато дори онова първо звънче не е дало знак, нито пък тестът за бременност е направен, много жени започват да търсят в себе си промяната. Тя не само че трудно се откроява на този ранен етап, но и не е характерна за всички организми. Ето защо най-меродавна е диагностиката на бременността.

Тестове за бременност
Симптоми на бременност, Бременност по седмици, Тест за бременност, Забременяване, Цветна бременност, Бременност, Цикъл, Менструация,
Тестът не е първа възможност да научим

Тестовете са алтернатива за лабораторното определяне на нивото на човешкия хорионичен гонадотропин (hCG). Това е така нареченият хормон на бременността. Препоръчва се тези тестове за домашна употреба да се провеждат не по-рано от 4-5 седмици след коитуса, тоест, до забавянето на менструацията.

За бременността може да се разбере и по-рано, още преди предполагаемия месечен цикъл, ако той е продължителен (35 дни и повече). Този вид тест определя hCG чрез урината. Правилата изискват тестът да се направи със сутрешна урина, защото тя е с по-висока концентрация, следователно и хормонът на бременността ще е повече.

Ако се налага тестът да се направи през деня, не бива да се пият много течности (урината се разрежда и концентрацията на хормона спада). Преди употребата на теста е редно внимателно да се проучи упътването и то да се спазва. Не бива да се използват тестове с изтекъл срок на годност.

Неточни резултати от теста може да има, ако:

 • преди месец, месец и половина е бил направен аборт, имало е помятане или раждане;
 • тестът е с изтекъл срок на годност;
 • е провеждано лечение с лекарства, съдържащи hCG;
 • има трофобластично заболяване.

Още в текста: Диагностика на бременност – тестове, ултразвук, ранни симптоми. 15+ признаци. Извънматочна бременност – първи сигнали за патология, видове. Спонтанен аборт – защо? Отчетливи знаци. Закъснение на цикъла и бременност – по дни. Кога започва да расте коремът. Белези за момче и за момиче, за близнаци и тризнаци

Тестът може даде лъжлив отрицателен резултат, ако:

 • е направен прекалено рано (оплождане е станало, но още няма имплантация);
 • съществува опасност от прекъсван на бременността (в кръв нивото на hCG спада);
 • не е спазена инструкцията за използване на теста;
 • преди да се направи тестът са били изпити големи количества течност;
 • има бъбречна патология;
 • има артериална хипертония.

Препоръката е: Когато резултатът е отрицателен, след няколко дни тестът трябва да се повтори!

Ултразвуково изследване

С ултразвуков уред също се определя бременност в начален стадий. Но ултразвуковото изследване на бременността в прекалено ранен етап не винаги дава 100-процентов резултат. Причината е елементарна: лекарят може и да не забележи все още малкия по размер ембрион.

Когато се прави ултразвуково изследване, става ясно още:

 • къде е локализирано плодното яйце (в матката или в тръбата, в яйчниците или др.);
 • има ли ембрионът пулс;
 • дали не липсва ембрион в развиващото с плодно яйце.
Субективни усещания

Голяма част от смятаните за характерни за бременността признаци се появяват много рано. Не всяка жена може да ги почувства. Усещанията са строго индивидуални.

Субективността в случая се определя от темперамента, емоционалността, типа характер на жената. Ако дамата има склонност да анализира всяко нещо, тя не пропуска да се вглежда и в себе си. Интровертните типове фиксират всичко – и дребно, и по-едро, което става с тях. Обърнатите навън, може и да не забележат първоначалните съществени промени в организма им.

Медиците смятат, че всички първоначални знаци за настъпилата бременност са достатъчно отчетливи. Бъдещите майки трябва просто по-внимателно да се вслушат в усещанията и процесите в тялото им.
Освен това те следва да са наясно, че най-ранният срок за определяне на зачатието е на 20-21 ден от датата на последната менструация. А също така, ако жената си е водила график на базалната температура, трябва да знае, че при бременност тя не спада толкова, колкото преди месечния цикъл.

Ранни симптоми за бременност

Сред многото ранни сигнали за бременност няма как да не бъдат забелязани няколко очевадни признака:

 1. Запек и подуване на корема. Жените се чувстват подути като балони, а и започва да ги мори запек, нещо непознато за тях преди. Какво става? Повишаващото се количество прогестерон повлиява храносмилането и то започва да действа на по-бавни обороти.
 2. Отделя се повече слюнка – не само на гладно при вида на храна, но и след стабилно хапване.
 3. Метален вкус в устата. И той се появява още през първата седмица на бременността. И е свързан не само с храненето.
 4. Пигментация. Още в самото начало се откроява един много специфичен знак за бременност: бялата линия на корема от пъпа надолу става кафеникаво-черна. По лицето се появява пигментация.
 5. Спазми по краката. Крампите безпокоят бременната жена още в началния етап – по време на сън.
Ранни признаци на извънматочна бременност

Извънматочната (ектопичната) бременност е патология. Не се среща много често и в 65% от случаите има благоприятен край. Това не означава раждане, а навременна оперативна намеса.

Защо става така? По някакви причини яйцеклетката не може да стигне до матката и не се прикрепя за нейните стени. Остава на друго място и започва да се развива. Но не за дълго.

Според мястото, където яйцеклетката се е загнездила, има три вида извънматочна бременност.

 1. Тубарна бременност. Яйцеклетката се опложда, но не преминава към маточната кухина, а остава в тръбите, най-често в ампулата на тръбата. Това е най-често случващият се вид извънматочна бременност.
 2. Абдоминална (коремна) бременност. Ембрионът започва да се развива в коремната кухина. Този вид патологична бременност се среща много рядко.
 3. Овариална бременност. Яйцеклетка започва да се развива в яйчника.
  Изключително рядко, под 1 процент, се среща и цервикална бременност. Тя е резултат от загнездване на оплодената яйцеклетка в лигавицата на маточната шийка.
Първи сигнали за патологията

Първите знаци са като за нормално зачатие. Забавя се менструацията, тестът отчита две ивици, повява се гадене с повръщане, настроенията са лабилни.

Внимание! Контролната ивица на теста не е много ярка. А при повторен тест – след два дни – напълно изчезва! Това е достатъчен повод жената да отиде на гинеколог и спешно по оперативен път да се премахне извънматочният плод.

Симптоми на бременност, Бременност по седмици, Тест за бременност, Забременяване, Цветна бременност, Бременност, Цикъл, Менструация,
И още типични ранни симптоми за нормална бременност

Други ранни специфични симптоми:

 • Вагинално кръвотечение с тъмно кафяв цвят (но може и да липсва, ако кръвта се събира в коремната област).
 • Тъпи или режещи болки ниско в корема. Те се засилват при движение или пхри промяна на положението на тялото.
 • Обща отпадналост и неразположение.
 • Повишена не само телесна, а и базална температура.
 • По-голямата загуба на кръв (при разкъсване на маточните тръби, например) предизвиква виене на свят и припадъци, забавен пулс, а също и понижение на кръвното.

До 8-та седмица на извънматочната бременност плодът може да бъде отстранен без да има риск за здравето на майката, като се запазват и детеродните й способности. Ако на патологията не се обърне навреме внимание, резултатът може да е трагичен. Най-лекият вариант е безплодие. Другият – летален изход.

Ранни признаци на прекъсната бременност

За жалост, не всяка бременност приключва с дългоочакваното проплакване на новороденото. Понякога бременността не може да се доизноси, а се прекъсва. Това явление е известно като спонтанен аборт.

Той обикновено се случва преди 20-та гестационна седмица. Тоест, преди ембрионът да е способен да живее извън матката. При по-зрелите жени рискът плодът да умре вътре в утробата е по-голям.

Причини за спонтанен аборт

Генетични и хромозомни аномалии на плода са основна причина, водеща до прекъсване на бременността.

Има още:

 • хормонален дисбаланс;
 • аномалии в матката и шийката,
 • развитие на плода извън матката (ектопична бременност);
 • миомни възли;
 • кухо яйце – това не е ембрион, а околоплоден сак;
 • занемарен диабет;
 • прием на много лекарства или на токсични вещества;
 • злоупотреба с алкохол, тютюнопушене или наркотици.

Първият тревожен знак за мъртъв плод в утробата на жената е:

Вагинално течение с червен или кафяв цвят. Може и да няма болки. Но има 100-процентова нужда от ултразвуково изследване при гинеколог!

Прекъснатата бременност може да се установи и по следните симптоми:

 • Токсикозата (гадене и повръщане) рязко спира.
 • Гърдите вече не са толкова чувствителни както в началото на бременността.
 • Първоначалните болки ниско в корема – ту силни, ту затихващи – изчезват.
 • Базалната температура спада.
 • Телесната температура се покачва.
 • Зъзнене.
 • Отпадналост.
 • Общото състояние на жената се влошава.

Лекарят ще прецени дали наистина става дума за мъртъв плод, или всичките тези признаци са свързани с нещо друго.

По-опасното е, че понякога прекратената бременност протича без тези симптоми и мъртвият плод не изпраща SOS сигнали. Жената дори не подозира, че е бременна. Търси медицинска помощ едва след силни кръвоизливи.

Внимание! Неразвиващият се плод, който престоява в матката повече от 2 месеца, може да доведе до невъзможността на кръвта да се съсирва.

Подходящите изследвания и навременната терапия след спонтанен аборт стабилизират женския организъм. След адекватно лечение, впоследствие повечето жени (близо 90%) благополучно износват плода и раждат здраво бебе.

Кога жените трябва да потърсят лекар?

Когато жената подозира, че е бременна, когато тестът е казал „да“, най-добре е тя да потърси лекар. Когато месечният цикъл се е забавил с 2 седмици, визитата при гинеколога ще потвърди бременността. Ще се уточнят още колебливи съмнения.

Изминали ли са 3 седмици след забавянето на менструацията, важно е да се потърси лекар! Това е моментът, когато специалистът ще потвърди каква е бременността – нормална ил патологична, маточна или извънматочна. Жената може да си мисли, че всичко е наред, а да не се окаже точно така. Защото симптомите на извънматочната бременност са като признаците на нормалното й протичане. Навременната лекарска помощ ще предотврати евентуалните рискове за здравето на жената.

След посещението си при гинеколога през този период бременната ще узнае всичко ли е наред с половата й система и дали няма някакви заболявания, които биха попречили нормално да износи плода.

Когато изтече 1 месец след спирането на цикъла и се появят първите симптоми след оплождането, визитата при гинеколога е задължителна!

Защо?

Първо, защото жената няма как да е сигурна в усещанията си.

И второ – много по-важно! – първият месец е най-опасният период за бременността.
И за да няма проблеми нито в началния етап на бременността, нито до финала й, при първото си посещение в кабинета на лекаря жена следва да разкаже на гинеколога си всичко. И да зададе вълнуващите и безпокоящите я въпроси.

Първата седмица от бременността: Признаци и усещания

Дали 1 седмица след зачеването са налице определени симптоми? Отговорът на този въпрос зависи от спецификата на всяка жена. Лекарите смятат, че на фона на развиващата се бременност през първата седмица жената дори не се досеща за състоянието си и типични признаци не се открояват.

Първата седмица, на практика, още не е бременност. През това време жената, по правило, не може да определи онези симптоми, които свидетелстват за успешно оплождане. Някои жени, обаче, описват като странни и необичайни някои свои усещания още в първия ден след зачеването. Подобно състояние, според медиците, не е типично, а случайно.

Видео: как се чувствам през 23 седмица

Признаци за момче или момиче

Когато става ясно, че жената е бременна, и тя, и бащата на очакваното отроче искат да знаят какво ще е то. Момче или момиче? Неслучайно, по време на бременността си бъдещите майки търсят и „откриват“ специални признаци, които говорят какъв ще е полът на новороденото. Най-често се обсъждат разликата във формата на корема (остър или заоблен) и състоянието на кожата (чиста или с пъпки и петна).

Признаци за момче

Медиците, за разлика от ясновидците, са скептични. Каквото и да забелязва бъдещата майка, като се вслушва в организма си, каквито и отчетливи знаци за бъдещо момче да й се появяват, никой не може през първите седмици след зачеването стопроцентово да твърди: „Да, момче ще е!“.

Но майките, износващи момче, са категорични в признаците.

Външни:

 • Жената се разкрасява.
 • Кожата е чиста и матова.
 • Ноктите и косите стават по-здрави.

Вътрешни:

 • Телесната температура. Не се отчита повишение на температурата, а жената усеща горещина. Краката и ръцете на пипане са хладни, но отвътре сякаш горят.
 • Апетитът. От първите дни жените чувства вълчи апетит. Предпочитат месо. „Момчетата“ предявяват различни вкусове.
 • Гаденето. Бременността с „момче“ преминава без гадене и повръщане.
 • Настроението. То е стабилно. Забелязва се по-висока активност и работоспособност. Не се усещат умора и потиснатост.
 • Специално внимание се отделя на формата на корема. Когато долната му част е закръглена и изпъкнала, задава се момче – категорични са бъдещите майки.
Признаци за момиче

Схемата е същата както при бременността с момче. Белезите се делят на външни и вътрешни, физиологични.

Външни:

Външният вид на бъдещата майка на момиче не е за комплименти. Още на третата седмица след зачеването лицето й подпухва и става бледо. Устните са сякаш с ботокс.

Вътрешни:

 • Телесната температура. Тя ще е по-висока, краката и ръцете на пипане са топли, но жената ще зъзне.
 • Апетитът. От първите седмици липсва апетит. Жените налитат на сладко и цитруси.
 • Гаденето. Започва след няколко седмици, главно – сутрин.
 • Настроението. То е променливо. Странни мисли спохождат бременната. Има и странни постъпки.
 • Коремът на носещата момиче дълго време е почти незабележим. Честото повръщане пречи на по-бързото му закръгляне и открояване.

Каква форма има коремът на бременността на жена? Какви „типични” момчешки и момичешки белези изплуват? Всички „доказателства“ ще е добре да се приемат с намигане и с едно наум. Много често признаците на бременните както с момче, така и с момиче, са еднакви.

Признаци за многоплодна бременност

Момче или момиче? Едно или две – близнаци или тризнаци? Вълнението на бъдещата майка расте право пропорционално с броя на евентуалните бебета. По-високи нива на пренаталния хормон (човешкия хорионичен гонадотропин – hCG), който се изследва в началото на бременността, може да подскаже наличие на многоплодна бременност.

Но и тя може да бъде отрано разпозната по типичните й признаци. Те се появяват няколко седмици след зачеването.

Най-открояващите са:

 • Сутрешното гадене е в пъти по-тежко по време на многоплодната бременност. Често то се появява и в други часове на деня.
 • Силна умора усеща жената, която носи в утробата си повече от един живот. Липса на достатъчно енергия и бързо изтощение бележат дните на бременната.
 • Много по-големи количества излишни течности се задържат от бременните с близнаци или тризнаци.
 • По-бързо и повече килограми се качват при многоплодна бременност – още през първия триместър. Обичайно теглото на бременната скача от 12 до 16 кг. Когато тя носи поне два плода, цифрите са: 15-20.

Важно е да се познават тези симптоми, защото понякога и лекарите се объркват. Смятат, че чуват два или повече сърдечни тонове и може да подведат пациентките си.

Вероятността за близнаци и тризнаци е по-голяма при жени, които:

 • по женска линия имат в рода си близнаци;
 • са над 30-годишни;
 • са провеждали хормонална терапия за забременяване;
 • са правили инвитро оплождане.
Забременяване преди цикъл. Възможно ли е?

Отговорът е положителен. Да, жената може да забременее преди месечния си цикъл. Времето, обаче, е точно фиксирано. Бременността може да стане факт до онези 48 часа, през които яйцеклетката е годна за оплождане.

В изключително редки случаи този подходящ момент е по-дълъг. Възможно е да има овулация 3-4 дни преди цикъл. Най-често хормонални причини изместват овулацията във времето. Затова малко преди да настъпи менструацията жената може да забременее.

Възможна ли е менструация след зачеване (цветна бременност)?

Известно е: оплождането е възможно на 12-15 ден след месечния цикъл, по време на овулация. И главният симптом за настъпила бременност е спирането на менструацията.

Но! Правилото има изключение. И то е: започналата бременност се съпътства с „месечни цикли“. Кавичките подчертават псевдо названието на измамното случване. Възможно е да се появи лъжлива менструация, ако при овулацията се повреди кръвоносен съд. Когато ембрионът се закрепя за матката, е възможен имплантационен кръвотечение.

Когато нормалната бременност се характеризира и с наличието на известно кръвотечение, което наподобява месечен цикъл, лекарите говорят за цветна бременност. Течението е по-слабо и не толкова червено. Но се появява в дните, когато е била нормалната менструация.

Колко трае цветната бременност?

При повечето жени продължава само през първите няколко месеца на бременността. Но може да продължи и през всичките 9 месеца.

Симптомите?

Те не са по-различни от признаците за обикновената бременност. И цветната бременност се характеризира най-вече с:

 • гадене сутрин,
 • набъбнали и болезнени гърди,
 • променливо настроение,
 • често уриниране.

Белези на цветна бременност с нормална менструация. Колко дни продължава цикълът?

Цветната бременност се среща често. И би трябвало бъдещите майки да я приемат спокойно. Тя не застрашава нито жената, нито плода й. Все пак, спокойствието ще е сигурно само след консултацията с гинеколог. Защото има и по-лоши варианти: когато цветната бременност препраща към извънматочна или пък сигнализира за някакво гинекологично заболяване.

Прочети още

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. Почистване на лице с микродермабразио, мезотерапия,

Най-добрите уреди с ултразвук за лице

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. …

3 Мнения

 1. Комбинацията от закъсняващ цикъл и бяло течение е един от най-ранните симптоми на забраменяването, но той може да бъде признак и на някакво заболяване. Иначе бялото течение си е винаги повод да си направите изследвания.

 2. С тая цветна бременност човек може да се види в чудо, защото хем имаш цикъл, хем се оказваш и бременна. По тази причина са важни симптомите, които идват още преди самото закъснение.

 3. Д-р Рангелов

  Тестът за бременност е един от горе-долу сигурните начини за установяване на бременност преди закъснението. Той може да се прави, когато се сетите, но различните тестове имат различна степен на точност и често се случва да излъжат. И вече трябва да се разчита на всички най-ранни симптоми на бременност преди закъснението на цикъла, които пък от своя страна са симптоми за много неща и лесно могат да се объркат. Така че истината е да се внимава за признаците и да се правят постоянно тестове, когато имате подозрение.

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *