фиданки шам фъстък цена, ползи и вреди
отглеждане на шам фъстък, суров- Ползи и вреди

Шам фъстък. Откъде да вземем фиданки (дръвчета). Ползи и отглеждане

Откъде се поръчват фиданки шам фъстък. Цена. Отглеждане на дръвчета. Разсад. Ползи и вреди. Суров шам фъстък. Бизнес с шамфъстък. Продукти, приложение и цена.

Шам фъстък е средно по размера си дръвче, което обича ярко слънце и плодородна почва. Лидер по продажбата и експорта на тази ядка е Турция. В южните части на страната ни също има приемливи условия за отглеждане на това растение. На теория. Да видим на практика възможно ли да отгледаме шам фъстък и какви са грижите за него.

Отглеждане на шам фъстък в България

Шамфъстък не е претенциозен и би могъл да вирее в южните части на България. Среща се около Асеновград. Може лесно да се захване от семена и да се отгледа голямо растение. Така е според теорията, но хора с опит споделят, че не им се получава. Главният проблем е, че растението се развива, плододава, но накрая плодът не се разпуква.

Може би затова не намираме семена за шам фъстък при нашите производители и вносителите. Стандартно търсим при Сортови семена, но няма предложения. Обаче можем да си купим семена от съседна Турция, където са и много евтини.

Но това не е необходимо. Трудно е засяването, както и другият начин за отглеждане – чрез пресаждане. По-лесно е да засадим отраснало дръвче.

Разсад за шам фъстък

Фирма „Фисташка“ от Велики Преслав създава разсадник специално за разсад и фиданки на шам-фъстък. Управителят Петър Петров отговаря на тел. 089 793 3424. На този телефон могат да се правят поръчки за разсад. На сайта на разсадника е публикуван и ценоразпис, но той носи дата от 2018 г. Според него, се предлагат двугодишни фиданки за шам фъстък, които са от сорта Ahmad Aghaei. Този сорт произхожда от Иран. Разсадът е произведен контейнерно.

Цена на фиданки шам фъстък: тя варира от 12 до 15 лв. за един брой, като първата цена е за големи количества, а втората – при закупуване на до 5 бройки.  Повече информация ще видим на сайта на разсадника.

Разсадник Пламен Пенков от с. Крушаре, Сливенско, продава разсад за шам фъстък. Според обявата, там се произвежда качествен облагороден материал. На тел. 088 649 8539 може да проверим за наличности към момента, в който решим да купуваме. Последната актуална цена на този разсадник е 20 лв. На сайта на земеделския производител шам фъстъкът трайно присъства в номенклатурата му.

Фиданка за шам фъстък имаме шанс да открием и при Югланс региа БГ  – разсадник в Айтос, тел. за справки 088 843 5552. Вижда се, че шам фъстъкът присъства сред продуктите на Овощен разсадник Югланс региа БГ, но цена за дръвчета шам фъстък не е упомената.

Обикновено фиданките се предлагат в разсадници. Цените, на които се предлагат са от 16 до 30 лева. В някои сайтове те не са в наличност, но пишат,че трябва да се следят обявите.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Частни обяви за разсад за шам фъстък

 1. В сайта Ало.бг е дадена цена от 30 лева (обявата е валидна към днешна дата за още 60 дни), а в личния сайт 20 лева. alo.bg/5765119
 2. От сайта Gradina.zamakabg.com се предлагат на цена 16 лева, но няма в наличност. gradina.zamakabg.com/купете/шамфъстък_фисташка_pistacia_vera/2021

Не на последно място можем да купим шам фъстък от Турция. Например разсадник в Истанбул предлага дръвче в саксия с височина 80 – 100 см за 50 лири, намалено наполовина. По курса към момента, дръвчето излиза 11-12 лв.

Отглеждане на шам фъстък

Дървото не е характерно за нашите градини. За да израсте с разпростираща се корона, растението се нуждае от слънчево, горещо и сухо време (лято). То може да преживее на ниски температури и дълги зими. Някои сортове издържат до – 20, – 30 º С.

За отглеждане на шам фъстък трябва да се избира пясъчна почва, като се поддържа киселинност (рН 7-7.8). Идеалната почва за него е камениста и солена.

Отглеждане от семена

В стимулатор на растежа накиснете пресни семена. След това се пресажда в песъчлива почва. Полива се добре и накрая се покрива с лутрасил – материал от полипропилен, който се разпъва при създаване на оранжерии.

Кълновете са крехки. Освен това е трудно да се определи кои от растящите растения са женски и кои са мъжки.

Отглеждане от резници

Дървото на шамфъстъка, отгледано от резници, започва да плододава след 10-12 години. В земята трябва да се изкопаят големи ями (като за няколко дръвчета), на разстояние поне три метра. Корените преди засаждане трябва да се проверят, да се отрежат дефектните части и да се поръси с пепел.

Разсадът се засажда, след това трябва да се натъпче и добре да се полее с вода.

Младите фисташкови дървета нямат нужда от трудни и специални грижи. През летният сезон е достатъчно да ги напоите веднъж през две седмици, а на есен да се намали поливането.

След засаждането, през втората година на дръвчето, за шамфъстъка е необходимо да се храни с азотни торове, поташ, фосфат. Почвата около него трябва да бъде изчистена от плевели.

Растението няма нужда от често поливане и преживява спокойно сухи периоди. Определянето кога да поливате шамфъстъка, може да се определи от сухота на почвата.

Ако искате да получите плодове от шамфъстоково дърво, трябва да засадите разсади мъжки тип и около него женски тип.

Евелина Лютова

Съвет! Тъй като шамфъстъкът е дългоживеещо дърво, изчакайте първите плодове от разсада, които ще се появят не по-рано от 6-8 години, а ако е било засадено от ядки, може да се очаква дори и повече време (12-14 години).

В домашни условия

За да расте разсадът, трябва да бъде засаден на терасата или друго добре осветено място и с ниска влажност (така се използва въздуха за изсушаване). На растението трябва да се осигурят високи температури, а през зимата да го преместите в най-осветената и топла стая.

Пригответе подходяща по размер саксия или гърне и добавете почва – пясъчна, солена. Семената може да засадите на 4 см дълбочина в подготвената почва и ги посадете в групи, което ще подобри цялостната кълняемост.

След това направете на растението поливане в умерено количество.

Мъжки и женски дръвчета

шам фъстък дърво , отглеждане

Шамфъстъковите дървета са разделят на женски и мъжки индивиди. Те са двудомни растения. Цветовете на женските са събрани в дълги съцветия, а на мъжките цветове – в широки метли (5-6 см дълги). От едно мъжко дърво прашецът може да опраши 8-12 женски дървета. Опрашването става по въздуха, когато има вятър. Затова в една градина с фисташкови дървета, трябва да има както женски така и мъжки дървета, макар и по-малко на брой. Цъфтенето е в началото на пролетта (март-април), а първите плодове могат да започнат да се събират в края на септември, но има и видове при които събирането можа да започне в края на август и през целия септември.

Ядка шамфъстък

Плодовете узряват в големи количества при дървета на възраст 7-10 години, а най-голямото си плододаване се отбелязва, когато те са достигнали на възраст 20 години. При зреенето на вкусните плодове, черупките се отварят частично с щракване.

Вкус

Ядките са с приятен вкус. От сортовете се открояват най-много турските със своите качества и вкус. Семената са зеленикави, вкусни. Плододаването на фисташковите дървета започва в края на есента, а за някои видове и малко по-рано.

Не трябва да си купувате белени ядки, защото те много бързо се влошават, навлажняват се и мазнините в тях стават гранясали. В допълнение към неприятния им вкус, такива плодове могат да предизвикат хранителни отравяния. Ето защо не е разумно да ядете шамфъстъци с модифициран вкус (кисел, горчив), влажен, със следи от плесен по повърхността на ядките или черупката.

Изсушените шамфъстъци трябва да се съхраняват само в запечатана опаковка на стайна температура за не повече от 1 година. При избора на тези ядки за вас е добре да избягвате белени, осолени или плесенясини.

Калории

Високото съдържание на хранителни вещества в този продукт води до неговото завишено калорично съдържание – 555-560 ккал на 100 г ядки.шам фъстък ползи и вреди

Сортове

Турция е една от водещите страни производители на шамфъстъци в света. Турските сортове са с приятен вкус и добро качество. Сред тях един от най-старите се явява сортът Антер. Ядките от този сорт са по-тъмни и малки от тези на другите сортове и са отворени по-малко, но по-вкусни и ароматни.

Другият основен производител на ядките е Иран.

Иранските основни сортове са:

 • Фандуки (изнасят най-често, имат кръгли ядки);
 • Акбари (най-скъпите сортове, имат дълги ядки);
 • Ахмад Агай (най-търсените в Източна Азия, това са дълги шамфъстъци);
 • Бадами (формата на ядките им е подобна на бадемите);
 • Кале-гучи (широки плодове, които са и полуотворени).
Цена на ядката на едно и дребно
 • На сайта nuts-bg.com предлагат суров шам фъстък на цена 25,50 лева за килограм.
 • На alo.bg/5783550#highlight=шам+фъстък, предлагат суров шам фъстък, но белен и затова цената му е 50 лева. Обявата е валидна за още 60 дни.
 • Печен шамфъстък в опаковка 70 г предлагат за 3,59 лева от ebag.bg/iadki-rois-shamfstk-pechen-70-g/10770.
 • От olx.bg/ads/q-шам-фъстък, предлагат белен и суров шам фъстък 50 лева за килограм.
 • На сайта espices.net/index.php?controller=search&s=шам+фъстък, предлагат суров шам фъстък 28,99 лева за килограм, от САЩ. Белен – 109,99 лева.
 • От goji-berry.bg/raw-nuts/шам-фъстък-без-черупки-иран-detail, предлагат белен шамфъстък за 51,00 лева.
Продажна цена от производител
 1. На сайта alo.bg предлагат суров белен шамфъстък за 50 лева на килограм на едро – alo.bg/searchq/?q=шам+фъстък&cat_id=21.
 2. На същия сайт се предлага шамфъстък суров за 17,90 лева, а за белен – 40,90 лева – alo.bg/3686088#highlight=шам+фъстък.
Цена в Турция

В Турция шамфъстъкът струва малко над 60 турски лири за килограм, което прави около 20 лв./кг – akakce.com/antep-fistigi.html.

Бяла халва в Турция с шамфъстък струва около 5 лири за 250 грама – naprednazad.com/turskite-sladkishi-v-istanbul/794/.

Ползи и вреди от шамфъстък

шам фъстък разсад
По-долу в статията ще дадем основните ползи от яденето на шамфъстък и рецепти.

Полезните свойства на есенциалните мастни киселини с преобладаване на линоленова киселина (омега-6):

 • имат регенериращо действие върху чернодробните клетки;
 • разреждат жлъчката, предотвратявайки образуването на камъни в жлъчните пътища и пикочния мехур;
 • проявяват противовъзпалително и аналгетично действие върху храносмилателните и дихателните органи;
 • те свързват холестерола в кръвта, като предпазват от утаяването му в атеросклеротични плаки;
 • повишаване на еластичността на съдовите стени;
 • спомагат за намаляване на кръвното налягане;
 • за подобряване на реологичните свойства на кръвта.

Изследвания на ефекта на шамфъстъците върху холестерола в кръвта, проведени от американски лекари, показват, че ежедневната консумация на две порции от тези ядки намалява броя на атеросклеротичните плаки по стените на кръвоносните съдове седем пъти. Под порцията от шамфъстък, в американския смисъл, става дума за 49 малки ядки, което е една американска унция – 28,35 г.

Тези ядки са мощен афродизиак, защото:

 • стимулират производството на стероидни полови хормони;
 • нормализират работата на простатната жлеза;
 • полезни са за подобряване на качеството на спермата;
 • допринасят за оплождането.

Витамин Е и каротеноидите (лутеин, зеаксантин) подобряват зрението, предпазват от очни заболявания и помагат при съществуващи такива.

Свързващите и дъбилните свойства на танините, съдържащи се в шамфъстъците, успешно се прилагат външно в козметологията, както и в проктологията.

Поради хранителните влакна, съдържащи се в плодовете от шамфъстъците, чрез поглъщането им, те:

 • свързват холестерола в червата, намалявайки неговата абсорбция;
 • действат да се утаяват соли на тежки метали, алкалоиди, гликозиди;
 • абсорбират вода и набъбват, което увеличава обема на чревното съдържание и стимулират перисталтиката.
 • Полезните свойства на плодовете от шамфъстък могат да се дължат и на тяхната способност да намаляват нивата на кръвната захар. Те помагат също и за отслабване като засищат глада.

Големият брой антиоксиданти в тези плодове позволиха на Американската асоциация за изследване на рака през 2009 г. да признае шамфъстъка като средство за превенция на рака.

Освен протеини, мазнини и въглехидрати, тези ядки са богати на витамини, минерали, органични киселини, танини.

Таблица 1.

Витамини
Име Съдържание в милиграми на 100 г
Витамин В1 (тиамин) 0.9
Витамин В2 (рибофлавин) 0.2
Витамин В3 (пантотенова киселина) 0.5
Витамин В6 (пиридоксин) 1.7
Витамин В9 (фолиева киселина) 0.05
Витамин РР (никотинова киселина) 1.3
Витамин С (аскорбинова киселина) 5.5
Витамин Е (алфа-токоферол и гама токофероли) 24.9
Витамин К (филохинон) 0,003
Лутеин и зеаксантин 1.4

Най-голямо количество витамини в шам-фъстъците са алфа и гама токофероли (150% от дневната нужда), витамин В6 (до 85%) и витамин В1 (около 50%).

Минералната основа на шам-фъстъците се състои от макро- и микроелементи , от които ванадий, бор, силиций, манган, мед, фосфор, кобалт, цирконий, калий се съдържат в значителни количества за човешкия живот.

Таблица 2.

Минерали
Име Съдържание в милиграми на на 100 г
Калий 700,0
Фосфор 400,0
Калций 150,0-220,0
Магнезий 120,0-200,0
Сяра 100,0
Силиций 50.0
Натрий 10,0-25,0
Цинк 2.2-2.8
Манган 1.7-3.5
Мед 0.5-0.8
Бор 0.2
Ванадий 0.17
Никел 0.04
Цирконий 0,025
Молибден 0, 025
Йод 0.01
Селен 0,002
Желязо 0,004-0,006
Кобалт 0,005
Хром 0,007

Ядката от шамфъстък може да акумулира радиоактивния елемент стронций. 100 г ядки съдържат до 25% от максимално допустимата дневна доза – 200 мкг.

Шамфъстъците съдържат големи количества пуринови бази (до 30% от дневните нужди от 100 г) и оксалова киселина (повече от 12%), с които трябва да се внимава за болните от подагра и уролитиаза.

Вреди от шам хъстък

Повишените дози могат да причинят гадене и замайване. Шамфъстъковото масло не е подходящо по време на бременност, защото действа слабително. Вкусните шамфъстъкови ядки се считат за силно алергенни.  Алергичните хора трябва да ги използват с по-голямо внимание. За децата да се внимава, защото може да предизвикат развитие на диатеза. По-тежки заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт. Солените шамфъстъци са противопоказани за болни от хипертония поради по-голямото количество сол. Консумацията им може да причини повишаване на кръвното налягане.

Вижте още информация при нашите източници на английски: За ценността на ядките. * За фъстъковото дърво. * За отглеждането.

Вкусни рецепти с шамфъстък

Как се пече шам фъстък?

Първо шамфъстъците са обелват и се загрява фурната до 180 º С. Ядките се слагат да се пекат в нея максимум за 6-8 минути и се изваждат. След като се охладят могат да се изядат и да се приберат за съхранение.

Турска баклава с шамфъстък

Продукти за сиропа:

 • 4 чаши вода;
 • 3 чаши захар;
 • сокът от половин лимон.

За баклавата:

 • 30 листа замразени или пресни кори за баница;
 • 350 г масло, но предварително разтопено;
 • суров шам фъстък – 400 г;
 • 2 ч. л. захар.

Приготвяне:

Необходими са тава достатъчно плитка, подходяща за баклава, остър нож и сладкарска четка и.

Първо се приготвя сиропа, с него залива по-късно горещата баклава. Смесват се водата, лимоновият сок и захарта в малка тенджера, слага се на котлона да заври и след това се намалява топлината му, само да къкри до приготвяне на баклавата.

Смесват се 300 грама смленият шамфъстък със захарта, а маслото трябва да се разтопи. С него се намазва дъното на тавата и се редят отгоре корите, като с четчица се намазва цялата кора – общо 18 листа.

Изсипва се плънката и се разпростира навсякъде. Продължава се да мажете с маслото листата, и накрая те се нарязват на квадратни или ромбовидни парченца, които се заливат с останалото масло.

Фурната се загрява на 200 º С и остава само сместа да се пече за 45 мин. След като слагането на сместа във фурната, сиропът трябва да се свали от котлона и да се остави да се охлади.

Когато се надигнат корите и те са хрупкави и златисти – сладкишът се изважда. След изваждането на баклавата, тя се залива веднага със студения сироп

Останалият шамфъстък се изсипва отгоре и след като изстине, баклавата е готова за консумация.

Паста от шамфъстък

шам фъстък ползи, фиданка цена

За да приготвите избрания вкусен гурме десерт, можете да приготвите 300 г извара и да я прекарате през сито. Добавете към нея 50 г захар, едно яйце, ванилин на вкус, по 50 г натрошени белени шамфъстъци и масло, след това смесете всичко добре. В сместа се изсипва 200 г масло, смесва се, и се оставя върху тензух и така под преса за един ден в хладилника.

Чийзкейк

Хранителна стойност и съставки за 10 порции – 643 ккал:

 • протеини 28 г;
 • мазнини 27 г;
 • въглехидрати 72 г;

Продукти:

Тесто:

 • кокоши яйца 2 броя;
 • брашно 1 клас 2 чаши;
 • масло 100 г;
 • захар 1/2 чаша.

Пълнеж от извара:

 • извара 800 г;
 • кокоши яйца 3 броя;
 • сметана 200 г;
 • захар 5 супени лъжици;
 • картофено нишесте  1 ч. л.

Пълнеж от шамфъстък

 • шамфъстъци 150 г;
 • захар 3 суп. лъж.;
 • лимонов сок 1 ч. л.;
 • вода 2 суп. лъж.;
 • сол 1 щипка.

Пълнеж от малини

 • малини 200 г;
 • желатин 20 г;
 • захар 1 ч. л.

Приготвяне:

Смесете маслото при стайна температура с яйцата и захарта до хомогенна маса, пресейте брашното и замесете тестото, сложете го в хладилника за половин час. След това намажете формата с масло и стените не повече от 5 мм дебелина.

Смесете и разбийте яйцата, захарта, заквасената сметана, нишестето. Добавете изварата на части и разбъркайте, докато се получи кремообразна текстура, изсипва се пълнежът в тарелката за тортата и се разпределя равномерно. Печете на 180 ° C за половин час (в зависимост от фурната е важно да не се пресушава, проверете с клечка за зъби).

Загрейте захарта, лимоновия сок, водата и оставете сместа да заври. Смелете ядките в блендер, веднага щом захарната паста започне да кипи, изсипете ядките, разбъркайте, отстранете от котлона. Нанесете на тънък слой върху охладената извара.

Накиснете желатина в студена вода. Сварете плодовете със захар и ги пуснете в блендера. Добавете накиснатия желатин, разбъркайте добре. Изсипете малиновото пюре върху десерта, леко го разпределете върху формата. Сложете го в хладилника за 3-4 часа, по-добре за през нощта.

Блат с шамфъстък

Продукти:

 • суров шам фъстък 40 г;
 • пудра захар 40 г;
 • 1 яйце, 2 жълтъка;
 • 1 белтък;
 • захар 70 г;
 • щипка сол;
 • брашно 30 г.

Загрейте фурната до 210°C. Покрийте с хартия за печене 20 на 20 см с квадратна форма.

Смелете фино шамфъстъкът и го смесете в купа с цялото яйце, жълтъците и пудрата захар. Разбийте белтъка с шипка сол и добавя захарта към него постепенно. Разбивайте докато получите гъст крем. Това се добавя 2-3 пъти към сместа от яйце и шамфъстък и се разбъркват, като се внимава белтъкът да не спадне. Следва да се пресее брашното отгоре и със силиконова шпатула леко да се разбърква, докато се получи хомогенност на сместа. Разпределете тестото равномерно в квадратната форма, като се изравнява повърхността. За 8-10 минути се изпича, или може да се провери дали е готов като се забие клечка в средата, и се извади суха.

Сладолед

Вземете 200 г белени несолени шамфъстъци. Шепа от тях се нарязват ситно, а останалите се смилат в кафемелачка на брашно. В отделен съд разбийте 120 г захар и 1 яйце и добавете 200 мл  нагрята сметана с 20% масленост.

Пригответе още 300 мл сметана и я смелете с блендер, докато се получи пяна. Всички се смесват и поставят за 40 минути в машина за сладолед, или във фризера за 3-4 часа. Разпръснете готовия сладолед, и го украсете с листа от мента и натрошени шамфъстъци.

Паста и масло от шамфъстък

Паста (Pistachio paste), крем

Пастата на Биохерба от шамфъстък се предлага за 26,60 лева за 200 грама. Това е продукт първо качество, произведен е изцяло от смлени и изпечени ядки. Пастата е богата на аргинин, каротеноиди, Витамин Е и на растителни стероли.

Паста от шамфъстък - Pistachio paste. семена фъстъци цена дърво

Масло от шамфъстък

 • Масло от шамфъстък се предлага от gourmanic.bg/produkt/върджин-масло-от-шам-фъстък/, за кулинарни цели. За 100 г цената е 26,90 лева. Внос от Франция.
 • Друг подобен продукт е Pistachio butter – 500 г за 59 лева. bodytime.bg/novo-sham-fastuk/

Маслото от шамфъстък увеличава потентността, помага за получаване на слънчево изгаряне, укрепва организма, тонизира, има леко слабително действие. Намира приложение и в козметологията и е от полза за заздравяването на рани.

От семената се произвежда висококачествено масло, което не е по-малко добро от маслиновото масло по свойствата си. Използва се в кулинарията и за производство на лак с високо качество. Има полза, ако добавите шамфъстъчено масло към водата за къпане (1 суп. лъж. във водата за  баня).

Масло от шамфъстък, как се отглежда шам фъстък

То се използва за:

 • вътрешно 1-2 чаени лъжички е дневната доза за укрепване на имунната система;
 • външно за намазване на кожата, засегната от гъбички, както и за дерматит (четирикратно за деня);
 • за премахване на диатеза, акне, алергични обриви и екзема;
 • за външни вид на косата, като й придава гладкост, коприненост и блясък;
 • като средство за кожата (с най-добра грижа за чувствителна);
 • при студено и ветровито време да предпазва кожата;
 • то помага за нокътната плоча за нейното укрепване;
 • като масло за масаж и основа за ароматни такива;
 • за маски (смесва се с други масла, като авокадо, бадем и други);
 • като слънцезащитно масло;
 • за отстраняване на възрастови петна и лунички.

Прочети още

Кафемашини Philips 800 series - истинско вълшебство за кафе ентусиастите. Упътване и трикове за работа с кафемашина Филипс.

Кафе машина Филипс. Упътване за Philips 800 series

Кафемашини Philips 800 series – истинско вълшебство за кафе ентусиастите. Упътване и трикове за работа …

4 Мнения

 1. Данчо Господинов

  Според мен е абсурд да стане шам фъстък в Бг, само че ще минат години, докато се схване, че няма да даде добър плод. Четох в един форум обсъждаха, че не става, Може би готово дръвче шам фъстък ако се вземе, има шанс, но пак малък.

 2. Мариана Велинова

  Аз си нося от Турцията, евтина е ядката там, специално зареждам за баклава. За мен баклавата само с шамфъстък, с нищо друго не става. Последно купувах кило за 70 лири, безсолно. на турски е антеп фъстък, ако искаш без сол, гледаш да пише тузсуз.

 3. Мария Енчева

  Пакетираните шам фъстъци са ужас солени, взимайте суров шам фъстък да не се отровите от солено.

 4. Светослав Георгиев

  Ние предлагаме фиданки шам фъстък и можем да бъдем открити в олх и базар.

 5. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *