Шам фъстък и неговите най-интересни ползи и рецепти. Отглеждане и фиданки

Шамфъстък – „щастливата ядка”, която помага за много болести и здравословни проблеми. Какви са ползите от него и как се отглежда в градината и в дома?

Още в статията:  Какво е и как се пише: шам фъстък или шамфъстък? Ползи от яденето на шамфъстък и рецепти. Вреди и противопоказания. Вкусни рецепти. Отглеждане на шамфъстък. Бизнес с шамфъстък. Продукти, приложение и цена.

Какво е и как се пише:

Шамфъстък или шам фъстък?

Вкусният шамфъстък е роднина на кашуто, отровния дъб и мангото. Той е станал известен на европейците от дните на нашествията на Александър Велики в Южна Азия. В наше време в ботаниката има около 20 вида от тези дървета, но едва няколко от тях могат да се ползват за консумация. Въпреки това някои виреят в дивата природа, а има и култивирани. В индустриален мащаб най-добре култивираните шамфъстъци са по-разпространени.

Плодовете на тези дървета и храсти (pistacia vera) са костилкови, дължината им е до 2,5 см, а на ширина са около 1 см. Вътре са с удължено семе и яйцевидна форма. Околоплодникът е червеникав и тънък, от плода се отделя лесно. При зреене често черупката на ядката се пука. Семената са вкусни и зеленикави. Дърветата започват да плододават в края на август и есента, според видовете.

Шамфъстък – вляво цветове, вдясно – плодове.
Шамфъстък – вляво цветове, вдясно – плодове.

Думата представлява сложно съществително, което е съставено от две думи от чужд произход и затова се пише слято. На руски е: фисташка, на английски: Pistachio, на френски, испански, латински и италиански: Pistacia vera, а на немски: Pistazie. На турски: Antep fıstığı.

Шамфъстъкът е от семейство Смрадликови, за разлика от фъстъците, които са от семейство Бобови. Думата шам идва от името на град Ашам, който е бил някога Дамаск. Оттам са и най-вкусните сортове. Бил е отглеждан и в древен Вавилон. Думата не идва от турския език,  а от иранския. По света е известен с името пистачио, а то идва от фустацио.

На какво дърво расте?

Шамфъстъковото дърво е дърво или храст с гъста корона. Това растение е дългогодишно и студоустойчиво, но дава плодове само ако се намира при топъл климат. Расте в тропически и субтропически ширини. Плодовете му от ботаническа гледна точка са костилкови. Черупките от плодовете стават узрели през септември-ноември, и са лесни за отваряне. Мазната зеленикава ядка узрява вътре в твърда черупка.

Растенията се срещат като вечнозелени и широколистни дървета, но са представени и от храсти. Височината им е 6-10 м. Шамфъстъковите дървета имат характерна сива гъста кора, обикновени или трилистни листа, сменят се през сезоните, с дължина до 10 – 20 см, а също и с червеникаво-жълти цветове, събрани в метли, появяващи се преди листата. Сирия и Иран се считат за родно място на тези ядки. В много азиатски страни шамфъстъкът в древни времена е бил наричан „дърво на живота”. В Персия тези плодове са използвани като валута.

Корените на шамфъстъците са двуетажни, големи и могат да достигнат в ширина до 40 метра и в дълбочина до 15 метра. Листата им са жилави, и са съставени от 3-5 листенца, придаващи им форми като елипса. Сред растенията има мъжки дървета, както и женски такива. Едно мъжко дърво може да опраши с прашеца си 8-12 женски дървета. Животът им продължава според някои източници около 1000 години, а според други е 400 години.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Вкус. Защо хората и катериците обичат pistachio?

Ядките са с приятен вкус. От сортовете се открояват най-много турските със своите качества и вкус. Семената са зеленикави, вкусни. Плододаването на фисташковите дървета започва в края на есента, а за някои видове и малко по-рано.

Не трябва да си купувате белени ядки, защото те много бързо се влошават, навлажняват се и мазнините в тях стават гранясали. В допълнение към неприятния им вкус, такива плодове могат да предизвикат хранителни отравяния. Ето защо не е разумно да ядете шамфъстъци с модифициран вкус (кисел, горчив), влажен, със следи от плесен по повърхността на ядките или черупката.

Изсушените шамфъстъци трябва да се съхраняват само в запечатана опаковка на стайна температура за не повече от 1 година. При избора на тези ядки за вас е добре да избягвате белени, осолени или плесенясини.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Калории

Високото съдържание на хранителни вещества в този продукт води до неговото завишено калорично съдържание – 555-560 ккал на 100 г ядки.шамфъстък ядки

Сортове

Турция е една от водещите страни производители на шамфъстъци в света. Турските сортове са с приятен вкус и добро качество. Сред тях един от най-старите се явява сортът Антер. Ядките от този сорт са по-тъмни и малки от тези на другите сортове и са отворени по-малко, но по-вкусни и ароматни.

Другият основен производител на ядките е Иран.

Иранските основни сортове са:

 • Фандуки (изнасят най-често, имат кръгли ядки);
 • Акбари (най-скъпите сортове, имат дълги ядки);
 • Ахмад Агай (най-търсените в Източна Азия, това са дълги шамфъстъци);
 • Бадами (формата на ядките им е подобна на бадемите);
 • Кале-гучи (широки плодове, които са и полуотворени).

Ползи от яденето на шамфъстък и рецепти.

ползи от шамфъстък
По-долу в статията ще дадем основните ползи от яденето на шамфъстък и рецепти.

Полезни свойства

Това е чист екологичен продукт, поради факта, че ядките са годни за консумация веднага след прибиране на реколтата. Изключение правят солените шамфъстъци, които се считат за лека закуска.

Евелина Лютова

Полезните свойства на есенциалните мастни киселини с преобладаване на линоленова киселина (омега-6):

 • имат регенериращо действие върху чернодробните клетки;
 • разреждат жлъчката, предотвратявайки образуването на камъни в жлъчните пътища и пикочния мехур;
 • проявяват противовъзпалително и аналгетично действие върху храносмилателните и дихателните органи;
 • те свързват холестерола в кръвта, като предпазват от утаяването му в атеросклеротични плаки;
 • повишаване на еластичността на съдовите стени;
 • спомагат за намаляване на кръвното налягане;
 • за подобряване на реологичните свойства на кръвта.

Изследвания на ефекта на шамфъстъците върху холестерола в кръвта, проведени от американски лекари, показват, че ежедневната консумация на две порции от тези ядки намалява броя на атеросклеротичните плаки по стените на кръвоносните съдове седем пъти. Под порцията от шамфъстък, в американския смисъл, става дума за 49 малки ядки, което е една американска унция – 28,35 г.

Тези ядки са мощен афродизиак, защото:

мнения, отзиви, коментари, форум
 • стимулират производството на стероидни полови хормони;
 • нормализират работата на простатната жлеза;
 • полезни са за подобряване на качеството на спермата;
 • допринасят за оплождането.

Витамин Е и каротеноидите (лутеин, зеаксантин) подобряват зрението, предпазват от очни заболявания и помагат при съществуващи такива.

Свързващите и дъбилните свойства на танините, съдържащи се в шамфъстъците, успешно се прилагат външно в козметологията, както и в проктологията.

Поради хранителните влакна, съдържащи се в плодовете от шамфъстъците, чрез поглъщането им, те:

 • свързват холестерола в червата, намалявайки неговата абсорбция;
 • действат да се утаяват соли на тежки метали, алкалоиди, гликозиди;
 • абсорбират вода и набъбват, което увеличава обема на чревното съдържание и стимулират перисталтиката.

Полезните свойства на плодовете от шамфъстък могат да се дължат и на тяхната способност да намаляват нивата на кръвната захар. Те помагат също и за отслабване като засищат глада.

Големият брой антиоксиданти в тези плодове позволиха на Американската асоциация за изследване на рака през 2009 г. да признае шамфъстъка като средство за превенция на рака.

Освен протеини, мазнини и въглехидрати, тези ядки са богати на витамини, минерали, органични киселини, танини.

Таблица 1. Витамини
Име Съдържание в милиграми на 100 г
Витамин В1 (тиамин) 0.9
Витамин В2 (рибофлавин) 0.2
Витамин В3 (пантотенова киселина) 0.5
Витамин В6 (пиридоксин) 1.7
Витамин В9 (фолиева киселина) 0.05
Витамин РР (никотинова киселина) 1.3
Витамин С (аскорбинова киселина) 5.5
Витамин Е (алфа-токоферол и гама токофероли) 24.9
Витамин К (филохинон) 0,003
Лутеин и зеаксантин 1.4

Най-голямо количество витамини в шам-фъстъците са алфа и гама токофероли (150% от дневната нужда), витамин В6 (до 85%) и витамин В1 (около 50%).

Минералната основа на шам-фъстъците се състои от макро- и микроелементи , от които ванадий, бор, силиций, манган, мед, фосфор, кобалт, цирконий, калий се съдържат в значителни количества за човешкия живот.

Таблица 2. Минерали
Име Съдържание в милиграми на на 100 г
Калий 700,0
Фосфор 400,0
Калций 150,0-220,0
Магнезий 120,0-200,0
Сяра 100,0
Силиций 50.0
Натрий 10,0-25,0
Цинк 2.2-2.8
Манган 1.7-3.5
Мед 0.5-0.8
Бор 0.2
Ванадий 0.17
Никел 0.04
Цирконий 0,025
Молибден 0, 025
Йод 0.01
Селен 0,002
Желязо 0,004-0,006
Кобалт 0,005
Хром 0,007

Ядката от шамфъстък може да акумулира радиоактивния елемент стронций. 100 г ядки съдържат до 25% от максимално допустимата дневна доза – 200 мкг.

Шамфъстъците съдържат големи количества пуринови бази (до 30% от дневните нужди от 100 г) и оксалова киселина (повече от 12%), с които трябва да се внимава за болните от подагра и уролитиаза.

Приложение в медицината

Приложение в медицината на шамфъстъка.

 Шамфъстъците се препоръчват за редовна употреба при заболявания на органите на храносмилателната система:

 • жлъчна дискинезия;
 • холецистит;
 • след холецистектомия (отстраняване на жлъчния мехур);
 • жлъчнокаменна болест;
 • хепатит;
 • цироза на черния дроб;
 • възпаления на стомаха и червата (гастрит, дуоденит, ентерит, колит).

Полезно е да се ползват плодове от шамфъстък в диетата на пациенти със сърдечно-съдови заболявания:

 • атеросклероза;
 • преходни исхемични атаки (микро удари);
 • исхемична болест на сърцето;
 • ангиопатии (сенилна, хипертонична, диабетична);
 • хипертония;
 • тромбофилия;
 • разширени вени;
 • тромбофлебит.

В случай на аварийно отравяне със соли на тежки метали, сърдечни гликозиди или алкалоиди, шепа шамфъстъците могат да се приемат като средство за спешна детоксикация.

Антиоксидантните свойства на шам-фъстъците помагат при очни заболявания:

 • сенилна офталмопатия;
 • макулна дистрофия;
 • катаракта;
 • замъглено виждане за здрач.

Ядките са полезни за жените да използват ежедневно за увеличаване на сексуалното желание, както и за мъже със сексуални нарушения и еректилна дисфункция.

Натрошените шам-фъстъци могат да се използват за направата на ректални супозитории за проктит, ректални пукнатини или хемороиди.

При диабет

Предотвратяват развитието на диабет. За забавяне или превенция от по-нататъшно развитие на атеросклероза и диабет, се препоръчва да се хапват по 50 грама ядки дневно. Шамфъстъците имат добър ефект върху метаболизма, така че могат да бъдат включени в диетичното хранене на напълнели хора и диабетици.

Тези ядки намаляват нивата на кръвната захар както казахме по-горе, когато се консумират с храни с висок гликемичен индекс, например с пшеница или хлебни изделия. Това свойство е полезно при приготвянето на диетата за диабетици.

При депресия. За тонус.

Препоръчва се да се ползва шамфъстък при депресия и за тонус.

При отслабване

Въпреки значително многото калории, които съдържат, консумацията на шамфъстъци не ни довежда до наднормено тегло.

Според проучванията, хората обичащи тези ядки в повечето случаи имат по-малко излишни килограми, за разлика от тези, които не ги хапват така често. Установено е, че не всички калории се усвояват в тялото добре. Освен това шамфъстъците стимулират метаболизма. Така че, за да са ви полезни за загуба на тегло е достатъчно само да са пресни.

Шамфъстъковите калории приети в малко количество (20-30 г ядки) добре задоволяват глада и намаляват апетита, така че те са показани и за хора голям апетит, с наднормено тегло.

Историците потвърждават също употребата на шамфъстъци за отслабване – персийските лечители предписвали масло, получено от тези ядки за хората, които искат имат наднормени тегло и искат да го нормализират.

За сърце

Редовното хапване е от полза за функцията на черния дроб и сърцето.

Полезно е да се добавят плодовете от шамфъстък в диетата на пациенти със сърдечно-съдови заболявания:

 • атеросклероза;
 • преходни исхемични атаки (микро удари);
 • исхемична болест на сърцето.

Те имат благоприятен ефект върху храносмилателната система, сърцето и кръвоносните съдове, зрението и репродуктивните функции.

Против кашлица

Шамфъстъците се препоръчват и при простуда и кашлица.

За потентност

шамфъстък за потентност

Благодарение на свойството им за положителното влияние на спермата и за подобряване на потентността, вкусните ядки се ползват и като афродизиак. За един месец е достатъчно да използвате по 100 грама шамфъстъци дневно.

За метаболизъм

Шамфъстъците регулират метаболизма на въглехидратите.

За красива кожа, нокти, коса и зъби

Шамфъстъците са полезни за състоянието на зъбите, ноктите, кожата и косата.

Те са полезни за:

 • намазване на кожата с проблемни гъбички, а също и за дерматит (процедурата се прави четирикратно през деня);
 • за справяне с диатеза, акне, алергични обриви и екзема;
 • за грижа за косите, за да им придаде гладкост, коприненост и блясък;
 • за грижа особено за кожата (предимно за чувствителна);
 • може да предпази кожата при ветровито и студено време;
 • укрепват нокътната плоча;
 • ползват се и вместо масажно масло или в състава на ароматни масла;
 • за маски в комбинация с други масла – авокадо, бадем и други;
 • като слънцезащитно масло;
 • за премахване на възрастови петна и лунички.

Против повръщане и запек

При запек, гастрит, лошо храносмилане, язва на стомаха, сутрин на празен стомах се приема по 1-2 ч. л. шамфъстъчено масло. Това се прави за 1 месец.

Отвара от шамфъстък (1 към 10) е от полза при анемия, стомашно-чревни заболявания, астения и повръщане.

При лошо храносмилане и запек, и язва на стомаха и гастрит, сутрин на празен стомах се пие по 1-2 ч. л. шамфъстъчено масло за 1 месец.

За детоксикация на черен дроб и жлъчка

Редовната употреба на ядките, подобрява функцията на черния дроб и сърцето. Тези ядки могат да намаляват болката на стомашната колика или в черния дроб. Препоръчват се при цироза на черния дроб.

Есенциалните мастни киселини на ядките са с преобладаване на линоленова киселина (омега 3 ). Тя има регенериращо действие върху чернодробните клетки;

разрежда жлъчката, предотвратявайки образуването на камъни в жлъчните пътища и пикочния мехур.

Против холестерол

В ядките има антиоксиданти, а тяхната употреба нормализира работата на сърдечно-съдовата система, понижава холестерола и е от полза за подмладяване на организма.

Фитостеролите, както и холестеролът, са строителният материал, от който се правят клетъчните стени, затова те са необходими за човешкото тяло. Основният фитостерол, съдържащ се в шамфъстъците, е бета-ситостерол (бета-ситостерин). 100 г ядки се равняват на до 500% от дневната потребност.

Мазнините (омега 6) свързват холестерола в кръвта, като го предпазват от утаяване в атеросклеротични плаки;

Изследвания на ефекта на шамфъстъците върху холестерола в кръвта, проведени от американски лекари, показват, че ежедневната консумация на две порции от тези ядки намалява броя на атеросклеротичните плаки по стените на кръвоносните съдове седем пъти. Под порцията от шамфъстък, в американския смисъл, става дума за 49 малки ядки, което е една американска унция – 28,35 г.

При умствено натоварване

Плодовете от вкусния шамфъстък се препоръчват по време на изчерпване и възстановяване, а също и при спортисти и при високо умствено натоварване и стрес.

При колики у възрастни

По-горе вече писахме, че те намаляват болката при стомашната колика или в черния дроб.

При бъбречна колика, 20 г плодове от шамфъстък се сипват в чаша кипяща вода. Слага се да заври и варете за няколко минути.

Изцедете отварата и я изпийте.

За обща слабост на тялото, можете да ядете лечебната доза шамфъстъци (не повече от 100 г) в 2-3 дози през деня.

При атеросклероза

Шамфъстъковите ядки имат силен антисклеротичен ефект. За предпазване от напредване на прогресията на атеросклероза и диабет, хапвайте по 50 грама ядки дневно.

При туберкулоза

Вкусният шамфъстък се препоръчва при туберкулоза и други заболявания на белите дробове и бронхите,

При болки в ставите

Той се препоръчва и за ставни и гръбначни заболявания.

При анемия

Шамфъстъкът помага в абсорбцията на желязо в организма, което предпазва от анемия.

При бременност

шамфъстък при бременност

Въпреки че шамфъстъците са с много ползи за здравето, те могат и да навредят на бременните. Техните етерични масла въздействат отрицателно, (ако прекалите с количеството) върху работата на мозъка. Смята се, че за ден, може да се изядат не повече от 15 шамфъстъка. Това е важно особено за свежите и малко сушените ядки.

Вреди и противопоказания.

Повишените дози могат да причинят гадене и замайване.

Шамфъстъковото масло не е подходящо по време на бременност, защото действа слабително.

Вкусните шамфъстъкови ядки се считат за силно алергенни. Алергичните хора трябва да ги използват с по-голямо внимание.

За децата да се внимава, защото може да предизвикат развитие на диатеза.

По-тежки заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Солените шамфъстъци са противопоказани за болни от хипертония поради по-голямото количество сол. Консумацията им може да причини повишаване на кръвното налягане.

Вкусни рецепти.

Как се пече шам фъстък?

Първо шамфъстъците са обелват и се загрява фурната до 180 º С. Ядките се слагат да се пекат в нея максимум за 6-8 минути и се изваждат. След като се охладят могат да се изядат и да се приберат за съхранение.

Турска баклава с шамфъстък

Продукти за сиропа:

 • 4 чаши вода;
 • 3 чаши захар;
 • сокът от половин лимон.

За баклавата:

 • 30 листа замразени или пресни кори за баница;
 • 350 г масло, но предварително разтопено;
 • суров смлян шамфъстък – 400 г;
 • 2 ч. л. захар.

Приготвяне:

Необходими са тава достатъчно плитка, подходяща за баклава, остър нож и сладкарска четка и.

Първо се приготвя сиропа, с него залива по-късно горещата баклава. Смесват се водата, лимоновият сок и захарта в малка тенджера, слага се на котлона да заври и след това се намалява топлината му, само да къкри до приготвяне на баклавата.

Смесват се 300 грама смленият шамфъстък със захарта, а маслото трябва да се разтопи. С него се намазва дъното на тавата и се редят отгоре корите, като с четчица се намазва цялата кора – общо 18 листа.

Изсипва се плънката и се разпростира навсякъде. Продължава се да мажете с маслото листата, и накрая те се нарязват на квадратни или ромбовидни парченца, които се заливат с останалото масло.

Фурната се загрява на 200 º С и остава само сместа да се пече за 45 мин. След като слагането на сместа във фурната, сиропът трябва да се свали от котлона и да се остави да се охлади.

Когато се надигнат корите и те са хрупкави и златисти – сладкишът се изважда. След изваждането на баклавата, тя се залива веднага със студения сироп

Останалият шамфъстък се изсипва отгоре и след като изстине, баклавата е готова за консумация.

Паста от шамфъстък

Паста от шамфъстък

За да приготвите избрания вкусен гурме десерт, можете да приготвите 300 г извара и да я прекарате през сито. Добавете към нея 50 г захар, едно яйце, ванилин на вкус, по 50 г натрошени белени шамфъстъци и масло, след това смесете всичко добре. В сместа се изсипва 200 г масло, смесва се, и се оставя върху тензух и така под преса за един ден в хладилника.

Чийзкейк

Хранителна стойност и съставки за 10 порции – 643 ккал:

 • протеини 28 г;
 • мазнини 27 г;
 • въглехидрати 72 г;

Продукти:

Тесто:

 • кокоши яйца 2 броя;
 • брашно 1 клас 2 чаши;
 • масло 100 г;
 • захар 1/2 чаша.

Пълнеж от извара:

 • извара 800 г;
 • кокоши яйца 3 броя;
 • сметана 200 г;
 • захар 5 супени лъжици;
 • картофено нишесте  1 ч. л.

Пълнеж от шамфъстък

 • шамфъстъци 150 г;
 • захар 3 суп. лъж.;
 • лимонов сок 1 ч. л.;
 • вода 2 суп. лъж.;
 • сол 1 щипка.

Пълнеж от малини

 • малини 200 г;
 • желатин 20 г;
 • захар 1 ч. л.

Приготвяне:

Смесете маслото при стайна температура с яйцата и захарта до хомогенна маса, пресейте брашното и замесете тестото, сложете го в хладилника за половин час. След това намажете формата с масло и стените не повече от 5 мм дебелина.

Смесете и разбийте яйцата, захарта, заквасената сметана, нишестето. Добавете изварата на части и разбъркайте, докато се получи кремообразна текстура, изсипва се пълнежът в тарелката за тортата и се разпределя равномерно. Печете на 180 ° C за половин час (в зависимост от фурната е важно да не се пресушава, проверете с клечка за зъби).

Загрейте захарта, лимоновия сок, водата и оставете сместа да заври. Смелете ядките в блендер, веднага щом захарната паста започне да кипи, изсипете ядките, разбъркайте, отстранете от котлона. Нанесете на тънък слой върху охладената извара.

Накиснете желатина в студена вода. Сварете плодовете със захар и ги пуснете в блендера. Добавете накиснатия желатин, разбъркайте добре. Изсипете малиновото пюре върху десерта, леко го разпределете върху формата. Сложете го в хладилника за 3-4 часа, по-добре за през нощта.

Блат с шамфъстък

Продукти:

 • суров шамфъстък 40 г;
 • пудра захар 40 г;
 • 1 яйце, 2 жълтъка;
 • 1 белтък;
 • захар 70 г;
 • щипка сол;
 • брашно 30 г.

Загрейте фурната до 210°C.
Покрийте с хартия за печене 20 на 20 см с квадратна форма.

Смелете фино шамфъстъкът и го смесете в купа с цялото яйце, жълтъците и пудрата захар.
Разбийте белтъка с шипка сол и добавя захарта към него постепенно. Разбивайте докато получите гъст крем.
Това се добавя 2-3 пъти към сместа от яйце и шамфъстък и се разбъркват, като се внимава белтъкът да не спадне.

Следва да се пресее брашното отгоре и със силиконова шпатула леко да се разбърква, докато се получи хомогенност на сместа.
Разпределете тестото равномерно в квадратната форма, като се изравнява повърхността.
За 8-10 минути се изпича, или може да се провери дали е готов като се забие клечка в средата, и се извади суха.

Сладолед

Вземете 200 г белени несолени шамфъстъци. Шепа от тях се нарязват ситно, а останалите се смилат в кафемелачка на брашно. В отделен съд разбийте 120 г захар и 1 яйце и добавете 200 мл  нагрята сметана с 20% масленост.

Пригответе още 300 мл сметана и я смелете с блендер, докато се получи пяна. Всички се смесват и поставят за 40 минути в машина за сладолед, или във фризера за 3-4 часа. Разпръснете готовия сладолед, и го украсете с листа от мента и натрошени шамфъстъци.

Отглеждане на шам фъстък.

Откъде се взимат фиданки? Цена.

Обикновено фиданките се предлагат в разсадници. Цените, на които се предлагат са от 16 до 30 лева. В някои сайтове те не са в наличност, но пишат,че трябва да се следят обявите.

Разсадници с координати и линкове

 1. Разсадник на производителя Пламен Петков, от село Крушаре, община Сливен, цена 20 лева. plamenpenkov.com/catalog/sham-fustuk
 2. В сайта Ало.бг е дадена цена от 30 лева (обявата е валидна към днешна дата за още 60 дни), а в личния сайт 20 лева. alo.bg/5765119
 3. В сайта Juglans Regiq Bg се предлага разсад, цената не е посочена. juglansregia-bg.com/index.php?file=kop9.php
 4. В сайта Allbiz също има обява за фиданки без посочена цена. Предлагат се от Югланс регия БГ от град Айтос. all.biz/bg-bg/fidanki-na-sham-fystyk-g3390
 5. От сайта Gradina.zamakabg.com се предлагат на цена 16 лева, но няма в наличност. gradina.zamakabg.com/купете/шамфъстък_фисташка_pistacia_vera/2021
 6. “Фисташка” ЕООД, предлага фиданки на цена 15 лева, като за повече бройки, тя става малко по-ниска. Фирмата е във гр.Велики Преслав, а фиданките са с произход от Иран. pistacia.wordpress.com/about/

Къде и как расте?

Дървото на шамфъстъка не е характерно за нашите градини. За да израсте с разпростираща се корона, растението се нуждае от слънчево, горещо и сухо време (лято). То може да преживее на ниски температури и дълги зими. Някои сортове издържат до – 20, – 30 º С.

Трябва да се избира за засаждане пясъчна почва, като се поддържа киселинност (рН 7-7.8) необходима за дървото. Идеалната почва за него е камениста и солена. Използвайте препоръчителни превръзки, които трябва да се редуват.

Отглеждане от семена

В днешно време ние можем да засадим всякакво дърво в градината си или дори да развием декоративен вариант „на прозореца“. За идеята е нужно:

 • в стимулатор на растежа да накиснете пресни костилки;
 • след това се пресажда в песъчлива почва;
 • полива се добре;
 • и на края се покрива с лутрасил – материал от полипропилен, който се разпъва при създаване на оранжерии.

Кълновете, които са изникнали, естествено са много крехки, и са нужни много усилия, за да може да се отгледа едно шамфъстъково дърво. Освен това е трудно да се определи кои от „подрастващите” растения са „женски” и кои са „мъжки”. Както и при другите дървета, по-подходящо е да се купуват фиданки, които са станали по-здрави в мястото за отглеждане.

Отглеждане в градината

Отглеждане от резници

Дървото на шамфъстъка, отгледано от резници, започва да плододава след 10-12 години, но има значение и какви са условията.

За да се засади разсад от шамфъстъци в земята трябва да се изкопае голяма дупка, като за няколко дръвчета, е по-добре да се направят ями на разстояние поне три метра. Корените преди засаждане, трябва да се проверят, ако е необходимо, да се отрежат дефектните части и да се поръси с пепел.

Разсадът се засажда, след това трябва да се натъпче и добре да се полее с вода.

Младите фисташкови дървета нямат нужда от трудни и специални грижи. През летният сезон е достатъчно да ги напоите веднъж през две седмици, а на есен да се намали поливането.

След засаждането, през втората година на дръвчето, за шамфъстъка е необходимо да се храни с азотни торове, поташ, фосфат. Почвата около него трябва да бъде изчистена от плевели.

Растението няма нужда от често поливане и преживява спокойно сухи периоди. Определянето кога да поливате шамфъстъка, може да се определи от сухота на почвата.

Ако искате да получите плодове от шамфъстоково дърво, трябва да засадите разсади мъжки тип и около него женски тип. Тук е добре да отбележим, че плододайната култура може да бъде отгледана от ядки, но трябва да са естествени (да са събрани от дърво, което не е било пръскано с пестициди и обработено с други химикали). Изберете за покълване ядки с черупки, в които те са по-плътно затворени.

Съвет!

Тъй като шамфъстъкът е дългоживеещо дърво, изчакайте първите плодове от разсада, които ще се появят не по-рано от 6-8 години, а ако е било засадено от ядки, може да се очаква дори и повече време (12-14 години).

В домашни условия

За да расте разсадът, трябва да бъде засаден на терасата или друго добре осветено място и с ниска влажност (така се използва въздуха за изсушаване).

На растението трябва да се осигурят високи температури, а през зимата да го преместите в най-осветената и топла стая.

Пригответе подходяща по размер саксия или гърне и добавете почва – пясъчна, солена.

В страните по на север от нас като Украйна и повечето руски градове трудно може да се придобие разсад от шамфъстък, затова той трябва да се отглежда от плътно затворени семена.

Семената може да засадите на 4 см дълбочина в подготвената почва и ги посадете в групи, което ще подобри цялостната кълняемост.

След това направете на растението поливане в умерено количество, ако е необходимо.

Домашният шамфъстък е много красив и реален. Основното нещо е да спазвате правилата за грижите, и първите издънки след един месец ще ви зарадват.

Мъжки и женски дръвчета

Шамфъстък е щастливата ядка

Хабитатът на шамфъстъците е планинският терен на Азия (югозападен и централен) – Иран и Афганистан. Повечето от засадените култури са успешно широко разпространени в Туркменистан, Афганистан, Иран и в други страни. Диворастящите видове дървета могат да се срещнат в полу-пустините в Централна Азия.

Широколистното дърво е с листа със средна дължина (до 20 см), разчленени и с разклонен с грапава повърхност ствол. Короната на растението е плътна и ниска.

Шамфъстъковите дървета са разделят на женски и мъжки индивиди. Те са двудомни растения. Цветовете на женските са събрани в дълги съцветия, а на мъжките цветове – в широки метли (5-6 см дълги). От едно мъжко дърво прашецът може да опраши 8-12 женски дървета. Опрашването става по въздуха, когато има вятър. Затова в една градина с фисташкови дървета, трябва да има както женски така и мъжки дървета, макар и по-малко на брой. Цъфтенето е в началото на пролетта (март-април), а първите плодове могат да започнат да се събират в края на септември, но има и видове при които събирането можа да започне в края на август и през целия септември.

Събиране 

Плодовете узряват в големи количества при дървета на възраст 7-10 години, а най-голямото си плододаване се отбелязва, когато те са достигнали на възраст 20 години. При зреенето на вкусните плодове, черупките се отварят частично с щракване.

При диворастящите дървета плодовете не са толкова големи, както при култивираните. При дърветата, които дават плодове, до 30% от тях могат да се окажат празни (без ядки). Добивът е променлив за различните сортове и в различните региони. Например едно дърво може да произвежда около 25 килограма обелени ядки за година.

Ето и за събирането на плодовете от дърветата:

 • Те се отрязват, събрани са на клъстери или се разклащат като събирачите си служат със специални прътове.
 • Плодовете е по-добре се събират през нощта, тъй като през деня от листата на шамфъстъка се отделят ароматни масла, което предизвиква замаяност.
 • Ядките трябва да се обелят от черупката веднага, така че тя да не стане потъмняла.
 • Обелените плодове за около 5 дни се сушат на слънце.
 • Трябва сушените шамфъстъци да се съхраняват на хладно място – при температура от 2 до 10 градуса, ядките няма да се развалят за една година, и до четири години при 0 ° C.

Плодовете представляват дълги семена с твърда черупка, в която е разположена ядката с мека сърцевина, със зелен (или по-рядко срещащ се жълтеникав) нюанс. Плодът е ядлива култура, от която се използват значителни количества шамфъстъчено масло, което се използва в медицината, козметологията и готварството.

Бизнес с шамфъстък.

Цена в магазини, на едно и дребно

 • На сайта nuts-bg.com, предлагат сурови ядки и сушени плодове, в който шамфъстъкът е на цена 25,50 лева за килограм.
 • На alo.bg/5783550#highlight=шам+фъстък, предлагат суров шамфъстък, но белен и затова цената му е 50 лева. Обявата е валидна за още 60 дни.
 • Печен шамфъстък в опаковка 70 г предлагат за 3,59 лева от ebag.bg/iadki-rois-shamfstk-pechen-70-g/10770.
 • От olx.bg/ads/q-шам-фъстък, предлагат суров и белен шамфъстък 50 лева за килограм.
 • На сайта espices.net/index.php?controller=search&s=шам+фъстък, предлагат суров шамфъстък 28,99 лева за килограм, от САЩ. Белен – 109,99 лева.
 • От goji-berry.bg/raw-nuts/шам-фъстък-без-черупки-иран-detail, предлагат белен шамфъстък за 51,00 лева.

Продажна цена от производител

 1. На сайта alo.bg предлагат суров белен шамфъстък за 50 лева на килограм на едро – alo.bg/searchq/?q=шам+фъстък&cat_id=21.
 2. На същия сайт се предлага шамфъстък суров за 17,90 лева, а за белен – 40,90 лева – alo.bg/3686088#highlight=шам+фъстък.

Цена в Турция

В Турция шамфъстъкът струва малко над 60 турски лири за килограм, което прави около 20 лв./кг – akakce.com/antep-fistigi.html.

Бяла халва в Турция с шамфъстък струва около 5 лири за 250 грама – naprednazad.com/turskite-sladkishi-v-istanbul/794/.

Продукти, приложение и цена.

Паста (Pistachio paste), крем

Паста от шамфъстък - Pistachio paste.

Пастата на Биохерба от шамфъстък се предлага за 26,60 лева за 200 грама. Това е продукт първо качество, произведен е изцяло от смлени и изпечени ядки. Пастата е богата на аргинин, каротеноиди, Витамин Е и на растителни стероли.

Масло от шамфъстък

 • Масло от шамфъстък се предлага от gourmanic.bg/produkt/върджин-масло-от-шам-фъстък/, за кулинарни цели. За 100 г цената е 26,90 лева. Внос от Франция.
 • Друг подобен продукт е Pistachio butter – 500 г за 59 лева. bodytime.bg/novo-sham-fastuk/

Маслото от шамфъстък увеличава потентността, помага за получаване на слънчево изгаряне, укрепва организма, тонизира, има леко слабително действие. Намира приложение и в козметологията и е от полза за заздравяването на рани.

От семената се произвежда висококачествено масло, което не е по-малко добро от маслиновото масло по свойствата си. Използва се в кулинарията и за производство на лак с високо качество. Има полза, ако добавите шамфъстъчено масло към водата за къпане (1 суп. лъж. във водата за  баня).Масло от шамфъстък

То се използва за:

 • вътрешно 1-2 чаени лъжички е дневната доза за укрепване на имунната система;
 • външно за намазване на кожата, засегната от гъбички, както и за дерматит (четирикратно за деня);
 • за премахване на диатеза, акне, алергични обриви и екзема;
 • за външни вид на косата, като й придава гладкост, коприненост и блясък;
 • като средство за кожата (с най-добра грижа за чувствителна);
 • при студено и ветровито време да предпазва кожата;
 • то помага за нокътната плоча за нейното укрепване;
 • като масло за масаж и основа за ароматни такива;
 • за маски (смесва се с други масла, като авокадо, бадем и други);
 • като слънцезащитно масло;
 • за отстраняване на възрастови петна и лунички.

Вижте още информация при нашите източници на английски: За ценността на ядките. За фъстъковото дърво. За отглеждането.

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

За redaktor

Прочети още

растението драцена, отглеждане

Драцена. Точното отглеждане. Как се реже? Размножаване и видове

Драцена – за хората, които не са информирани що е то, „то“ представлява ефектно стайно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]