направи си сам капан за сляпо куче
изпитани рецепти срещу къртица и сляпо куче

Направи си сам капан за сляпо куче. Най-добрата отрова за къртици

Изпитани рецепти срещу къртица и сляпо куче. Съвети: Направи си сам капан за сляпо куче. Коя е най-добрата отрова за къртици? Руски капан. С буркан. Народни методи за борба.

Сляпо куче се залавя по-лесно, докато е младо и неопитно.

Най-лесният начин

Ще използваме неговата непоносимост към свежия въздух. Откриваме входа към подземните тунели и го разкопаваме. Отдръпваме се и пазим тишина. Сляпото куче пристига, за да закопае входа. От нас се иска само да отидем и да закрием с лопатата обратния му път. След това залавянето на сляпата животинка е съвсем лесно. Какво да направим с нея? Хуманното е да я пуснем по-далече от нашата градина.

Това е най-простият начин за хващане на гризача без очи! Но той няма да се хареса на мнозина заради нуждата да се стои в засада. Ето защо капаните са по-търсени. Хванатото в капан животно рядко оцелява.

Направи си сам капан за сляпо куче

За цената от 10 до 100 лева можем да се сдобием с фабричен капан за сляпо куче. Впрочем продаваните конструкции действат комбинирано и срещу къртици и др. подземни обитатели. Най-простите устройства представляват щипки, задействани от пружина. Те „щракват“, когато сляпото животинче се подаде от дупката, и просто го прищипват.

Тези капани действително струват около 10 лв и по-малко, ако се закупят няколко бройки.

А ето и как да направим саморъчен капан, от който сляпото куче няма да излезе живо.

Отново използваме инстинкта на сляпото куче да зарива пробивите към повърхността на земята и да се пази от течение. Разкриваме входа към тунелите му и на 15 см. от края забиваме следното саморъчно направено устройство: вила, в която средният шип е подвижен и се задържа в повдигнато положение от пружина. Към пружината се прикрепя спусък, който поставяме във входа на тунела. Когато сляпото куче засегне спусъка, пружината се освобождава, острият среден шип пада надолу и пробожда животното.

Такъв капан се разполага на 15 см от началото на тунела, за да може острието да прониже кучето през корема му. За жалост с такъв капан животното не оцелява.

Описаният капан, както и механичните фабрични капани се задействат в рамките на 30-60 мин. Това е времето, в което сляпото куче реагира на течението и се заема да поправи тунела.

Лов. Капани за сляпо куче: направи си и сам
Направи си сам капан за сляпо куче
“Демир

Търпеливи градинари препоръчват да се процедира така:

 1. Огледайте внимателно терена – трябва да откриете входа към подземния тунел.
 2. Разровете добре дупката – навътре трябва да проникне свежа струя. Слепите кучета не обичат течение.
 3. Встрани от този основен вход издълбайте друга дупка и поставете в нея капана. Капанът, ако е с дълги дръжки, може да се пъхне директно в разровената дупка на сляпото куче.
 4. Ако капанът е встрани, замаскирайте го с шперплат, например. Ако е директно във входа на тунела, покрийте го със зелени стъбла.

Когато слепият злосторник усети полъх отвън, ще побърза да излезе на повърхността, за да затрупа пробойната. В този момент капанът трябва да щракне.

Капанът може да е: улавящ, капан убиец, капан самоделка, с челюсти, с примка, с клещи, с един вход, с два входа, тунелен (хоризонтален), вертикален, с отровна примамка; с любимото лакомство на сляпото куче.

ВАЖНО: Бихте ли споделили и вие своите начини за борба със сляпото куче в градината? Какви капани ползвате? Бихте ли препоръчали някакъв уред? Трябва ли да ползваме отрови? Какви? Пишете ни ТУК в нашия форум!

Лов на сляпо куче

Ако имате ловно куче, лесно ще определите мястото на гризача. А за кучето ще бъде отлична тренировка. Вредителят може да бъде подплашен с шумове и тропот към входа, където ще го чака ловното куче. Трябва да отбележим, че този способ не е особено ефективен, защото тунелите на сляпото куче имат множество входове.

Някои ловни породи кучета (като кокер шпаньола), които са свикнали да рият под земята, ще се справят и със слепите кучета.

Удивително, но и котките стават за лов на сляпо куче. Те хващат слепите гризачи – точно по „специалността“ на мъркащите домашни любимци. Дворните котки с опит в лова на мишки (още по-добре – на плъхове) няма да се затруднят със залавянето и на сляпо куче. Оособено майките няма да се спрат пред градинския поразник. Ще дебнат пред предварително разровената от стопанина й купчинка с пръст до входа на гризача и ще го докопат.

Въдица за сляпо куче

Нарязваме проводници с дължина от 1 метър. В единия край завързваме през 4-5 пръста разстояние няколко тройни куки за риболов. Нека куките са с размер около 20 мм (струват под левче).

Вкарваме края с куките в тунела на сляпото куче, като се стараем да проникне на поне 50-60 см. Свободният край завързваме за колче, достатъчно здраво, за да не се откачи и да влезе в тунела.

Разбира се, въдицата също се залага на разкопани входове, защото отново разчитаме, че сляпото куче ще дойде да зарие отвора. При преминаването си през куките, то се закача, а дърпането в обратна посока още повече „затяга“ положението. При изтегляне на проводника, ще видим белези от случилото се. Раненото куче загива.

Посочената въдица за сляпо куче се използва многократно след почистване.

Минус на този капан за сляпо куче, както и на другите, е това, че действа 1 – 2 пъти. В него ще попадне младо и неопитно животно, но останалите веднага научават и вниманието им се удвоява. Затова опитните стопани, които са имали допирни точни с такива вредители, предпочитат да ги отблъснат, а не да ги убиват.

Прогонване на сляпо куче

Градинарите и стопаните на вилни имоти често не могат да се справят с криещите се вдън прокопаните си тунели лакоми гризачи. Отказват се да ги примамват извън лабиринтите им, да ги ловят в капани и да ги изтребват. Търсят начини поне да ги прогонят далече от очите и насажденията им. Продават се най-различни устройства, които държат слепите кучета в чуждия двор. Подходящи са най-вече за малки територии – дворове и вилни градини.

Ултразвуков уред
направи си сам капан за сляпо куче
Ултразвуков уред за прогонване на сляпо куче

Когато се използват такива устройства, се разчита ултразвуковите вълни с различна честота да послужат за бариера пред нашествениците. Гризачите не понасят вибрациите и се крият на друго място.

За да се наруши комфортът на слепите кучета, трябва:
 1. да се поставят няколко ултразвукови устройства;
 2. правилно да се избере тяхната мощност;
 3. да се уточни радиусът на действието им;
 4. да има възможност за промяна на честотата на вълните.

Продават се различни видове подобни уреди. Най-популярни са Gardigo Basic и Pest Stop. Изборът е строго личен – зависи от терена и от броя на нашествениците. Добре е да се знае, че гризачите свикват с въздействието на ултразвуковите вълни. Добрата новина е, че „електронните“ плашила ще изплашат и други, подобни на сляпото куче, вредители.

Евелина Лютова
Соларен уред

Въздействието на това устройство е като на другите ултразвукови бариери. Както се вижда и от названието му, зарежда се от слънцето. Такъв иновативен уред е, например, Isotronic Solar Animal Repeller US4. Той генерира вибрации през 25 секунди и има до 700 кв. м обхват.

Саморъчен уред + видео

Какво ли няма да измисли народният гений, ако устойчиви и нагли вредители като сляпото куче унищожават градината му! От дълги наблюдения над тези досадни твари е станало известно, че големият шум навън ги прогонва в най-далечния им подземен тунел. Ако звуците са и силни, и продължителни, накрая наглеците ще емигрират.

И срещу слепите кучета успешно прогонващо действат простички съоръжения, използвани срещу къртиците.

Прогонване с миризми и димки

Трудното, почти невъзможно, справяне с подземната гадинка не спира да ражда нови, и нови атакуващи го средства. Възражда и позабравени методи. Използват се също така и начини, доказали ефекта си срещу различни други гризачи.

Ароматни растения

Подземният натрапник е лаком, но не обича ароматни грудки и луковици, нито миризливи стъбла. И точно този вид растения засаждат предвидливите градинари в своите имения. Няма как да унищожат вредителя, но поне го прогонват извън своята ограда. Така редом с картофите, морковите, лука и цветята си, те засаждат рицин, пелин, бъз, мента, лавандула, луковици на зюмбюли, минзухари и фрезии.

Още в текста: Лов на сляпо куче и борба с него. Направи си сам капан за сляпо куче и къртица. Разлика между двете. Обикновено и планинско. Въдица. Коя е най-добрата отрова за къртици.

Зловония

Вместо с ароматни растения срещу сляпото куче може да се действа с химически или с други зловонни миризми.

 • Напоена с бензин кърпа се натиква в разрохавената дупка на гризача.
 • Смес от смачкани скилидки чесън и лук плюс камфор се изсипва от входа на дупката надолу.
 • Различните входове на сляпото куче се зареждат със зелен коноп. Когато започне да гние, гадната му воня ще подгони гадното зверче.
Димки

Форумите в интернет са събрали много полезен опит в борбата срещу почти винаги оцеляващия подземен сляп гризльо. Хората, вдигнали ръце от злосторника в градината им, предлагат и обгазяване!

 • С амониево-серни димки. В разтвор от равни части вода и амониева селитра се добавят ситни дървени стърготини. Толкова – колкото да попият целия разтвор. Сместа се суши на слънце или във фурната. Малко преди окончателно да е изсъхнала, към сметка се добавя сяра – токова, колкото е била амониевата селитра. Сместа се изсипва в малко бурканче, на капачката се пробива отвор от около 1 см. – сместа не бива да гори, а да тлее. За фитил се използва бенгалски огън. Приготвят се няколко, защото едното бурканче дими силно, но само 15-20 секунди.
 • Стърготините, смесени със стрита на прах амониева селитра и сяра на прах, се изсипват в празни кенчета от бира. Някои „бомбаджии“ им слагат фитили. Други смелчаци ги запалват директно от газовата бутилка. Пъхат ги в тунела на слепите кучета, като го запушват, за да навлиза димът надолу по лабиринта.най добрата отрова за къртици

Отблъскване на сляпо куче

Шумът е много силно оръжие срещу сляпото куче. Вярно, то няма уши, но болезнено усеща вибрациите. А почвата ги усилва с пъти.

Как да направим саморъчно отблъскващо устройство за сляпо куче?

Евтино и просто – с два кварцови будилника, работещи на батерии. Навиваме ги примерно за 2 и за 6 часа. Те ще звънят и вибрират по 1-2 минути два пъти на денонощие, общо 4 пъти.

Поставяме часовниците в буркани, затваряме с капачка на винт и заравяме в почвата. Земята ще предаде вибрацията надалеч, бурканът ще удвои резонанса и ще пази будилниците. Поставете ги така, че да ги откриете лесно, за да смените батериите.

Сляпото куче възприема звуковите вълни като сигнал за опасност. Скоро всички животни до едно ще напуснат района. Ефектът се наблюдава още от втория ден.

По-прост от описания капан е да закопаем в земята празни бутилки, така че навън да останат само гърлата – на няколко сантиметра и под остър ъгъл спрямо повърхността. Ще очакваме вятърът да създаде неприятен шумов ефект.

Друг вариант е покупката на фабрични отблъскватели, които работят на принципа на електромагнитните вълни.

Още звукови плашила

 • Високи около метър метални пръчки се забучват около дупките на слепока. Към тях се прикрепят по няколко кенчета от бира или други ламаринени кутии. Вятърът ще извади от тях „музика“, която няма да е по вкуса на подземните гости.
 • В метална тръба, забучена в разровения вход на сляпото куче, се нанизва предварително изрязана във вид на въртележка пластмасова бутилка. Вятърът ще я върти, а тя ще свисти за „радост“ на вредния вегетарианец.

Потапяне на сляпо куче във вода

Отличен начин да се избавим от сляпо куче е като го наводним. Подземните канали са дълги и сложно разклонени. С една кофа вода те няма да се напълнят. Важното е водата да попадне не просто в тунелите, а в самото гнездо. Ще го откриете с помощта на ловно куче, разчитайки оставените купчини пръст или чрез опит/грешка.

 

изпитани рецепти срещу къртица и сляпо куче
Още един вариант за капан срещу сляпо куче

Водата е чист и безвреден за хората начин да се атакуват слепите кучета в скривалищата им. На няколко места се разкопават входовете на зъбльото. С маркуч се пуска вода по тунелите на подземното царство. То е голямо и доста дълго ще се налива с вода, докато в един момент слепите подземни вегетарианци ще трябва панически да напуснат убежищата си.

Трябва да се пълни с вода през такъв вход, около който се виждат буци глина. Те показват, че изкопът е надълбоко, следователно вероятно там е гнездото. Когато водата напълни тунелите, сляпото куче ще излезе на повърхността. Но това не е акция за слаби нерви.

За мнозина най-лесното е да се сложи отрова, търсейки най добрата отрова за къртици.

Отрова за сляпо куче

Първо да кажем, че отровата е най-неефективният начин за борба със сляпо куче. То е много хитър гризач, който се учи бързо от смъртта на своите събратя. Освен това периметърът на сляпото куче е огромен и вероятността да попадне на примамката е малка.

Дори борбата с химически препарати срещу слепите кучета не се смятат за особено ефективна. Хитрите вредители са със силно развито обоняние и отдалече подушват отровите. Те, обикновено, се използват директно – като примамка. Следва да се отчита и токсичността на химикалите за почвата, както и опасността им за хората и домашните любимци.

И все пак може да опитате. Няма специално разработени отрови срещу слепите куче. Използват се универсалните, произведени за всички видове гризачи. Залагат се в капани и други улавящи приспособления.

Ракумин на BAYER. Ракумин – паста, в биоразграждащи се сашета, се счита за твърде примамлива отрова за гризачи, в това число и за подземните слепоци. Освен че в състава му има АДВ куматетралил, ракуминът е привлекателен за вредителите с богатата си смес от растителни мазнини и въглехидрати. Препоръчва се така нареченото импулсивно залагане на сашетата – през 7 дни. Ракуминът действа на гризачите антикоагулантно. Те умират от 3 до 8 дни, след като излапат отровата.

Ратимор. Ратимор на гранули е червена на цвят отрова. Тя е силно въздействаща примамка за всички видове гризачи. Използва се и срещу сляпото куче. Трябва да се постави в началото на тунела му. Гранулите на RATIMOR са направени от компресирани във вид на пелети трохи от зърнени храни и са обогатени с любими за гризачите аромати. Ратимор паста съдържа мумифицираща смес, която предизвиква изсъхване на умрелите гризачи.

Тези препарати се смятат за най добрата отрова за къртици и сляпо куче. Но няма как борбата със слепите кучета да е лесна и много резултатна, след като те копаят надълбоко, крият се и живеят в сложни лабиринти от тунели и подземни нива. Разпростира се до 400 метра нашироко и до 4 метра в дълбочина. Освен това и доста се размножава.

Опитните стопани са стигнали до извода, че срещу наглите подземни унищожители на реколтата им трябва да се води безпощадна комбинирана борба, с разнообразни и взаимно допълващи се методи и средства.
Обикновено се започва с отблъскващи вредителя действия. С каквото имат под ръка. Съчетават се народни начини с механични приспособления и с модерни устройства. Щадящи човека и природата, но е не толкова ефикасни, начини се преплитат с отровни препарати.

Какво е сляпо куче?

Практически този сляп гризач рядко може да бъде съзрян на повърхността. Животът и заниманието му са изцяло подземни – да краде кореноплодни, да се запасява с тях, за да се прехранва.

Как изглежда

този крадец на грудки?

лов на сляпо куче, направи си сам руски капан за къртици
Сляпо куче в градината може да бъде истинско бедствие.

Подземният начин на живота се е отразил върху външността на вредния за градините тунелен гризач. Той може да е и големичък – до 30 см, и тлъстичък – до 1 килограм.

Отличителен знак за сляпото куче са:

 • Изключително развитите му предни резци. Те приличат на куки – с тях прокопава подземните си тунели.

Освен това опасният подземен натрапник:

 • Няма очи. На тяхното място, върху гънките кожа са израснали твърди косми;
 • Има миниатюрна опашка и къси предни лапи – почти незабележими;
 • Няма уши;
 • Има къса мека тъмносива (или кафеникава) козина – косъмът на по-старите побелява.

Борба с къртици. Как да се отървем от къртица с капан, мрежа, плашило в градината и др.

Причини за появата му

Сляпото куче не изпада в зимен сън. За да живее, гризачът има нужда от много храна. По тази причина той търси участъци с повече и по-разнообразни насаждения. Богатата и добре поддържана градина е любимото място на сляпото куче. Колкото повече един стопанин отглежда картофи, моркови, цвекло, лук, толкова по-голяма е вероятността той да си отхрани и сляпо куче. Като се грижи за реколтата си, градинарят се грижи и за подземния си хрантутник.
Слепият подземен злосторник хитро избягва глинести и песъчливи почви. Освен зеленчукови и цветни градини, той си избира и сочни пасища.

Вреди, които нанася в градината

Градината здравата може да пострада от енергичния подземен пакостник. Дори само едно-единствено сляпо куче е в състояние да унищожи сезоннта зеленчукова реколта на грижливия стопанин. За едно денонощие слепокът прегризва и отнася в убежището си 6 кореноплодни растения. Най-напред изяжда зелената им част, а грудките складира за зимата. В тунелите на едно сляпо куче за един сезон могат да бъдат открити до 50 кг картофи! Освен че тези подземни „гости“ в градината крадат от стопаните картофи, моркови и цвекло, те не се отказват и от сочните стъбла на фасула. Обичат и луковици на цветя.

Купчинките рохкава пръст – автографът на слепите кучета в градината, са не само дразнеща гледка. Равната и добре обработена земя се изпълва с лунни кратери. Прокопаните от неуморимия вредител подземни лабиринти създават и опасност за ходене по повърхността на „наранения“ терен.

Как изглежда подземието

на сляпото куче ?

капан за къртици с буркан, обикновено сляпо куче
Подземие на сляпо куче, ето как изглежда

Топлокръвният гризач изгражда подземното си жилище на няколко нива. Първото, най-близкото до повърхността – на около 20-30 сантиметра – може да се определи като хранителен блок. В него сляпото куче носи хранителните си запаси. Вторият блок е на около 4 метра под земята. Той служи за склад. Там са също летните и зимните гнезда на трудолюбивия градински подземник. Между двете нива слепият гризач прокопава лабиринт от тунели. До 450 метра площ заема един само тунел. В него може да има 10-ина склада.

През зимата лабиринтът е затворен с пръст. Така – до пролетта. Подземният вредител е активен през нощта. Появи ли се нова купчина пръст в градината, значи слепокът е прокопал нов вход. Той, обаче, през деня е затрупан. На „табелката“ му пише: „Вход затворен за външни особи!“. Талантливият подземен „архитект“ е ценител на самотния начин на живот. Ревниво пази територията си от себеподобни. Два самеца нямат място в един, макар и многометров и многопластов палат с лабиринт от тунели и входове. Единият веднага става излишен.

В цялото това огромно подземно строителство-вредителство сляпото куче впряга цялото си тяло. Рие дупките с големите си и криви, мощни и остри предни резци. Участва и здравата му долна челюст. С главата си – приличаща на лопата – избутва пръстта. Носът не остава безучастен – кожата му е груба като гьон. Пролетта е сезонът, когато подземният къртач-гризач изгражда скривалището си. През лятото животинчето сменя професията си. Настройва се за предстоящата реколта. Есента се развихря – толкова много грудки трябва да пренесе и складира! Запаси за дългата зима. Тогава сляпото куче не изпада в зимен сън, а яде натрупаното в складовете му.

Разлика между сляпо куче и къртица

Тези два вида вредители могат да бъдат объркани от някого, който не знае нищо нито за сляпото куче, нито за къртицата.

Общото между тях е само, че живеят под земята и че са бозайници.

Разликите са съществени:

 • големината им – сляпото куче е значително по-едро (някои видове стигат до 30 см); къртицата е дребничка, даже наполовина (до 16 см);
 • как копаят – напълно слепият гризач копае тунелите с предните си големи резци. А полусляпата къртица – кърти с предните си лапи лопатки, съоръжени с дълги нокти;
 • какво ядат – сляпото куче е вегетарианец. Запасява се кореноплодни, а къртицата е хищник – храни се с насекоми и червеи.

В градините по-рядко се появяват слепи кучета отколкото къртици. Но пък борбата със сляпо куче – унищожител на цели реколти, е много по-трудна и не винаги резултатна. Атаката срещу къртицата по-често е успешна.

Борба с къртици. Как да се отървем от къртица с капан, мрежа, плашило в градината и др.

Видове сляпо куче

Семейство „Слепи кучета“ (Spalacidae) не може да се похвали с голямо разнообразие от видове подземни гризачи вегетарианци. Различават се главно по окраската, размерите и страните, в които са разпространени

Планинско сляпо куче

Планинско сляпо куче (Spalax leucodon) е разпространено на Балканския полуостров и по долното течение на Прут и Днестър. У нас това е преобладаващият вид. Тези дребни кафеникави бозайници предпочитат подземията на ливади, храсталаци и редки гори. Най-често се заселват в зеленчукови и цветни градини заради любимите им грудкови и луковични насаждения.

Планинско сляпо куче се размножава от март до юни. Женските раждат веднъж в годината най-много 6 малки, които бозаят 4 седмици. Така, още на 2-ия месец след раждането си, те тръгват да изграждат собствени подземни тунели, лабиринти и да трупат храна в складовете си.

Обикновено сляпо куче

Обикновеното или Южноруското сляпо куче е по-скоро сиво-синкаво на цвят. Този сляп подземен гризач се смята за един от най-разпространените видове. Среща се в Русия, Молдова и Украйна. Популацията му е повече от стабилна и затова южноруският пакостник още е извън Червената книга. Въпреки че мекото кожухче на обикновено сляпо куче се превръща в кожени палта.

Гигантско сляпо куче
народни методи за борба със сляпо куче
Тук е ровило сляпо куче

Най-едрият представител на това семейство достига до 1 килограм. Свело сиво до кафеникаво е кожухчето му. По него, на главата и тялото – при по-старите гризачи – се появяват бели петна. Този вид слабо се репродуцира. По тази причина е включен в Червената книга на Русия и в Международния списък за опазване на природата. Гигантско сляпо куче.

Пясъчно сляпо куче

По външност прилича на гигантския си събрат. Среща се в степите, около Днепър. И той е под закрила. Пясъчно сляпо куче.

Източници и повече информация на английски: 10 неща, които трябва да знаем за голите слепи кучета. Защо слепите кучета живеят дълго и не ги лови рак? Борба с къртици и слепи кучета.

Подолско сляпо куче

Този неголям по размери подземен гризач се смята за изчезващ вид. Подолско сляпо куче.

Белозъбо сляпо куче

Този тъмно кафяв гризач е най-дребен в семейството. Едва достига до 20 сантиметра. Слепокът с белите зъби (не че другите му роднини са с друг вид резци) се въди и у нас, както и в съседните ни Румъния, Гърция и Турция. А също и в Украйна и Молдова. Белозъбо сляпо куче.

Буковинско сляпо куче

Сляпото куче от Буковина е с по-различна по форма глава в сравнение с другите видове. Разпространен е главно в западноевропейските страни. Буковинско сляпо куче.

Прочети още

Класация за най-добра машина за понички. Казанлъшки и американски донати. Най-добър домашен уред. Газова машина, автоматична и др. Комбинирани за понички и гофрети.

Най-добрите машини за понички. Уреди, мнения, цена

Класация за най-добра машина за понички. Казанлъшки и американски донати. Най-добър домашен уред. Газова машина, …

3 Мнения

 1. Манол Иванов

  Най-добрата отрова за къртици е гелът Гет Бек, но не е евтин. Има по-евтини варианти, например на Мондо и карбид.

 2. Plamen Petkov

  Описаната въдица за сляпо куче много ми допадна. Ще излезе около 3-4 лв и се слага лесно. Ще опитам при първа възможност, благодаря!

 3. Бай Биолог

  Разликата между къртица и сляпо куче е очевидна – къртиците имат очи, кучетата нямат очи, това е накратко.

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *