Как да се отървем от дървеници?
Кой препарат е добър и как се ползва? Как се морят? Форуми за убиване на креватна дървеница и др. Списък фирми за пръскане.

Как да се отървем от дървеници. Сода, белина и др. препарати. Мнения

Домашни методи да се отървем от дървениците. Как се ползват сода и белина против дървеници. Кой препарат е добър и как се ползва? Как се морят? Форуми за убиване на креватна дървеница и др. Списък фирми за пръскане с отрова.

Какво представляват дървеницитe? 

Да говорим за дървеници, когато информационните технологии са в бясна надпревара, може да изглежда архаично и нелепо. Но не е! Защото има хора, които са на ти с всякакви дигитални устройства, но не са чували за дървеница, камо ли да са виждали този паразит. А той си паразитира напук на модерния начин на живот. И никой не е застрахован от среща с миниатюрния кръвопиец, носещ латинското име Cimex Lectularius. Това е т.н. креватна дървеница. Или казано по-обобщено, домашна дървеница.

От всичките близо 40 хиляди вида дървеници, съществуващи в природата по цял свят, домашната дървеница е най-интересна за нас – по чисто битови причини. Натрапникът може да се появи и в най-чистото, дори стерилно жилище. Ето защо трябва да можем да го различим от други щъкащи напред, назад и нагоре насекоми.

Как изглежда домашната дървеница?

Дървеници
Не е трудно да я различим, ако сравним основните вредители

Дървеницата е изключително дребна, тъмно кафява до мръсно бежова, дори рижава на цвят гадинка. Достига най-много 1 см – едва след като здравата се е насмукала с кръв, тогава придобива и червеникав оттенък. Отбелязано е, че домашната дървеница може да поеме двойно повече кръв, отколкото е собственото й тяло.

Паразитът е сплескан (с големина на ябълкова семка), това му позволява безпроблемно да се промъква и през много тесни процепи, а и в този му вид трудно може да бъде унищожен механично. Тялото на това кръвосмучещо членестоного е значително по-голямо от триъгълната му глава, въоръжена с малки очи и сензорни антенки.

То няма челюсти, а хобот с два канала. С единия пробива кожата на жертвата си, а с другия смуче кръв. Домашните дървеници нямат крила. Въпреки че не могат да летят, те сравнително бързо се придвижват по гладки повърхности с 6-те си крачета. Проучванията сочат, че за 1 минута дървеницата може да измине 1 метър. Този  домашен паразит живее не повече от 1 година, като за това време може да създаде три поколения.  Заради специфичното му развитие, обаче, той не може да бъде открит в ранния стадий от загнездването му в жилището. Женските снасят стотици яйца големи колкото зрънце грис!

Домашна дървеница – видове

Дървениците, които се чувстват у дома си в нашите домове, логично са наречени домашни дървеници. Според мястото на тяхното обиталище, тези кръвопиещи паразити са известни още като:

 • Креватни дървеници. 
 • Дървеници в матрака;
 • Дървеници по дрехите;
 • Дървеници в паркета;
 • Мебелни дървеници.

А всъщност, всичките те са гадинки от един и същи вид. С едно и също устройство, с еднакъв начин на живот и вредни за човека навици. Гладките повърхности, пукнатините, гънките са идеално място за тяхно скривалище. Харесват си подматрачните рамки, красивите извивки и орнаменти по мебелите, блестящите фурнири, книгите, грапавините по стените, спалните завивки, добре надипленото бельо и дори маншетите и яките на ризи и блузи, джобовете. Там те се крият през деня.

Демир бозан билки за бъбреци

Атакуват призори – от 3 до 7 часа сутринта, докато човек спи най-сладко. Дървениците имат отлично обоняние. То им помага да открият жертвите и укритията си. В многоетажните блокове шарят свободно, вентилационните съоръжения са сякаш създадени за тях. Така че появят ли се в един апартамент, скоро ще завземат и другите под общия покрив. 

Още в текста: Що за насекомо е дървеницата? Как да я разпознаем? Как се заселва в дома ни – с мебели, раници, куфари и багажи, чрез дрехи и животни и др. Следи от ухапване, миризма на гнили малини. Какво да направим, когато ни ухапе дървеница? Всички начини да се отървем от досадни паразит – спирт, терпентин, сода, оцет, белина, смесени разтвори. Парочистачка, капани, димки. Пръскане срещу дървеници – препарати и фирми с телефони 

Как дървениците попадат в дома ни?

Домашните дървеници попадат в домовете ни с любимите им домашни предмети и вещи. Просто се пренасят от един дом в друг дом. Без да подозираме, паразитите вече са се настанили и у нас. Ето как:

 • С мебели втора ръка. От оказион или по обява – старинни или по-нови, такива мебели крият опасност от скрити в тях дървеници. За да не помрачим с досадните паразити радостта си от добрата находка, ще трябва да обработим придобитите мебели със специални препарати. Новите мебели не ни застрашават с домашни кръвосмучещи.
 • С дрехи. Без да живеят дълго в дрехите, дървениците много често се прилепят към тях и така преминават от едно място на друго безпрепятствено. Така че, без да подозират, съседи, роднини, гости могат да привнесат на домакините дребните вредители – в джобовете или с подаръците си.
 • С куфари и раници. Те са подходящо убежище за домашните дървеници. Препоръката е: когато човек се връща у дома след пътуване и престой особено в топли страни, да пере дрехите си с гореща вода, да обработва с подходящи препарати куфарите и раниците и всички вещи, които е донесъл. 
 • С животни. Тези паразити не се развиват и не живеят по животните. Но и те, както и дрехите, могат да послужат за преносители на домашните дървеници. 

 Как да разберем, че имаме дървеници?

При определени условия домашните дървеници умело се прикриват в домовете ни с години. В началния период на появата им, кръвопийците може и да не бъдат забелязани. Но когато колонията им нарасне (дървениците не правят гнезда, като мравките и пчелите, например, но живеят групово), те показват „рогцата“ си и оставят видими следи.

Най-открояващият се знак за наличие на дървеници, който няма как да не забележим, е белегът от ухапването. Човек не го усеща не само защото това се случва по време на най-дълбокия му сън (призори), а и защото в слюнката на паразита има обезболяващо вещество.

Дървеници
Симптомите също са ясни и разпознаваеми

Има няколко признака, по които ще разпознаем, че дървеница, а не друго насекомо, е оставила отпечатъка си, при това, не само по тялото на жертвата си:

 • Ухапването е във вид на пътечка от няколко червени точици.
 • Мястото на ухапването е леко подуто, горещо и силно сърби.
 • По спалното бельо се забелязват тънки кървави следи.
 • По спалното бельо има малки – като макови семенца – черни топчета; това са екскременти на паразита.
 • Такива черни топчета могат да се видят и на други места в жилището – по стени, мебели, книги.
 • Ако се усеща натрапчив мирис на загнили малини, няма съмнение – дървениците трайно са се настанили в жилището.

Ухапване от дървеници

Дали ни е ухапала домашна (креватна) дървеница разбираме от нейните следи по кожата ни, а не от почувстваната болка. Когато пие кръв, паразитът излъчва обезболяващо вещество, като своя предпазна мярка, за да остане незабелязан. Освен това за нападението си миниатюрният вредител избира времето на най-здравия ни сън. Много рядко може да усетим болезнена захапка, ако – например, дървениците са раздразнени след химическа атака срещу тях.  

Видимият резултат от ухапването на креватната дървеница – пътечка от няколко малки червени точици, за повечето хора няма последствия. Но не са малко и онези, за които тези невинни на пръв поглед белези водят до по-сериозни кожни раздразнения. Мястото на ухапването леко се подува и петното става бяло или червеникаво, започва да сърби; появяват се дори лезии. 

Доказано е, че с ухапването си домашните дървеници не могат да ни заразят с нещо опасно като шарка, хепатит или тиф, въпреки че в организма им може да има подобни болестотворни микроорганизми. Добре е да знаем, обаче, че пръските при размачкването на насмукалата се с кръв гадинка са опасни за незащитена рана, лигавици и очи. 

Симптоми при ухапване от креватни дървеници 

Миниатюрните червени точкови следи от дървеници – за разлика от ухапването от комари – остават по-дълго по кожата ни. Достатъчно е да дезинфектираме пъпчиците или обрива със спирт, може и със соден разтвор. Успокояващо и зарастващо действа намазването с някакъв гел от типа на Фенистил. 

Внимание: Алергия!

Евелина Лютова

Но многобройните ухапвания често се разрастват нашироко и образуват подуто ярко червено плътно петно. Такъв обрив, придружен със силен сърбеж, подсказва алергична реакция. Тя е характерна за хора с по-слаб имунитет или за алергични към повечето насекоми. 

Тогава се появяват и следните признаци:

 • световъртеж,
 • гадене и повръщане,
 • мускулни спазми,
 • недостиг на въздух. 

Опасности, последствия

Имаме ли отчетливите признаци на алергия, веднага трябва да изпием антихистаминова таблетка и да потърсим лекарска помощ. Пренебрегнем ли появилото се неразположение след ухапването, рискуваме:

 • да се задушим, 
 • да си предизвикаме стомашно-чревно разстройство,
 • да натоварим сърцето.

Освен това разчесването на червеното петно, заради неистовия сърбеж, може да причини вторична инфекция. Такива, предизвикани, уртикарии се лекуват бавно. Овладяват се с предписани от лекари медикаменти – противоалергични, в това число и кортизонови.  

Как да се отървем от дървеници? 

Не е лесно да се преборим с тези нашественици, любители на човешка кръв и домашен уют. Захванем ли борба с тях, ще трябва да се съобразим с трайните им навици. Домашната дървеница е бърза, безпроблемно се катери, активно се размножава и е много адаптивна. Издържа на глад – във всяка една от фазите на живота й.

 • Домашните дървеници не обичат високите градуси и температурните колебания. Размножават се само, ако около тях термометърът показва от 0 до +10. Загиват при +50, а при -5 градуса изпадат в анабиоза. 
 • Бързо свикват с химическите препарати. Нужни са нови и нови!
 • Лесно се преместват от едно жилище в друго. Затова в многоетажните домове е наложителна едновременна атака срещу дървениците. 

Общи принципи и методи за борба

Спецификата на размножение, развитие и живот на малките кръвопийци са определили и общи принципи и методики за ликвидирането им. Ще имаме успех в борбата с дървениците, ако рано ги открием и се опитаме да локализираме укритията им. Светкавичното действие срещу паразита ще даде добър резултат. 

Известни се няколко начина за атака срещу дребния натрапник.

 • Механичен. Там където са забелязани следи от дървеници, в действие се пуска прахосмукачката. Ръчното (с чехъл или друг плосък предмет в ръка) унищожаване на паразита е трудоемко и доста илюзорно средство. Някоя друга издута от кръв гадинка може и да бъде убита, но не и всичките й посестрими.
 • С висока температура. Има специални апарати с горещ въздух. С тях се работи по дървените табла и други части на леглата и мебелите, по стените. Ако спалното и личното бельо се пере при 80 градуса, и след това се глади след всяко изпиране, дървениците нямат шанс.  
 • С минусови температури. Когато мраз е сковал всичко навън, спалните завивки могат да се окачат на външен простор, за да замръзнат. С тях ще замръзнат завинаги евентуалните креватни вредители. 
 • С инсектициди. Това е най-сигурният метод. Местата се обработват няколко пъти. Съвременните препарати са унищожителни за домашните дървеници и безвредни за хората и домашните любимци.  
 • С алтернативни методи. Иновативните способи са все още в период на експериментиране. Развитието на новите технологии започва да се насочва и към вредните насекоми, в това число и към дървениците. Синтезирана е, например, особен вид гъба, която чисто биологично унищожава домашните дървеници.  

Борба с домашните дървеници

Дървеници
Има много препарати, но те не са единствена възможност

След като сме се уверили, че сме нападнати от дървеници, време за губене няма. Когато отлагаме действията си срещу домашните дървеници, те действат безпогрешно срещу нас. Ето защо изходът е един: атака срещу наглите паразити на широк фронт и с всички известни начини и средства. 

 1. Грабваме прахосмукачката и под лупа чистим всички помещения вкъщи. Подове, первази, цокли; первази на прозорци, легла – подматрачни рамки, ръбове, дюшеци или матраци; мебели – по всички плоскости и инкрустации, чекмеджета и шкафове – всичко прахосмучем. След това по същия ред минаваме с препарат. Особено прецизно трябва да измием сглобките и винтовете на мебелите (някои маниаци може и да ги разглобят).
 2. Стените също минаваме с прахосмукачка, след което измиваме с течен препарат. Важно! Торбичката на прахосмукачката изхвърляме  веднага след операцията.
 3. Внимателно почистваме (сякаш претърсваме) с прахосмукачка или ръчно с препарат всички шевове, гънки, ръбчета, плисета, елици и копчета на дрехите. Което подлежи на пране, перем при висок градус. Другите дрехи даваме на химическо чистене.
 4. Перем на 80 градуса спалното бельо, покривките на леглата, на мебелите, възглавници, пердета, завеси, гоблени, кувертюри, плюшени играчки, маратонки. Сушим на дълга програма в сушилня, ако нямаме – на слънце. След това всичко минава под ютията! Ако някои от тези вещи може да се повредят при пране, пращаме ги на химчистка.
 5. Добре е леглата ни да не опират до стена, а матраците да са в плътни калъфи с цип, които да не сваляме поне 1 година.
 6. Пукнатините по стените следва да загладим. Имаме ли тапети, които тук-там са се издули или скъсали – лепим, сменяме. Всякакви отвори покрай контакти, тръби опушваме.
 7. Пръскаме с препарати. Стриктно спазваме инструкциите – не е шега работа. За самото пръскане и след това. Нужно ни е и защитно облекло. Ако не действаме според правилата за дезинсекция, застрашаваме здравето си.
 8. Ако ни е трудно да направим всичко това със собствени сили, търсим професионална помощ. Важно е да изберем сертифицирана фирма за дезинфекция, която да обработи жилището ни професионално с професионални препарати срещу дървеници. 
 Народни средства за борба с дървеници

Най голямото предимство на изпитаните народни средства срещу дървениците е, че са напълно безвредни. Не са и скъпи. Не е трудно да бъдат използвани. Някои от тях се смятат за ефективни, други се използват профилактично.  

 • Спирт за горене. Лесно се действа с това достъпно средство. То най-добре действа срещу домашните дървеници, оставили следите си върху мебелите. Местата се обливат със спирт. Може да се ползва и пръскачка за цветя. Или обилно намокрена кърпа. Унищожава цели колонии, прогонва отделни паразити. Важно е след обработката помещенията да се проветрят няколко часа.
 • Оцет. С него се процедира както и със спирта. действа силно – и отблъскващо, и смъртоносно. Важно е местата, където са се покрили кръвопийците, да се облеят обилно с оцет. Може и с тампон да се натъркат повърхностите на мебелите, паркета, первазите – всичко! 
 • Валериан. Силната специфична миризма на тинктурата ще попречи на свободното щъкане на дървениците.  
 • Амоняк. Амонячен разтвор се налива в няколко подходящи плоски съдинки. Те се поставят на различни места в жилището. Действа репилентно, а не унищожително.
 • Нафталин + бензол + спирт. Нафталинът (5 г) се разтваря в силно токсичния, летлив и лесно запалим бензол (20 г); към получения разтвор се долива спирт за горене (75 г). Сместа се излива в малки плоски чинийки, които престояват поне 3 дни в помещението. В него не бива никой да влиза през това време. След това се проветрява продължително.
 • Терпентин. Към 3 супени лъжици терпентин се прибавят 4 супени лъжици керосин и 30 мл течен сапун (или настърган на ренде сух, който се разтваря в половин чаена чаша гореща вода). С тази смес се намазват засегнатите от дървениците плоскости. Изисква се проветряване. 
 • Терпентинът може да се използва и самостоятелно в чист вид, или разреден с вода. С него се чистят мебели, подове, стени. 
 • Белина. Препаратът е достатъчно силен, за да отблъсне, а дори и да убие домашните дървеници. С добре напоена с белина кърпа се мият всички засегнати от вредителя места. 
 • Пресни листа от лавандула или пелин. Силният аромат на растенията ще отблъсне нашествениците.  
Фирми за борба с дървеници в България

Професионално пръскане с подходящи за унищожаването на домашните дървеници препарати предлагат много фирми у нас. Специалистите консултират купувачите на инсектициди за домашно ползване. Продажби на отрови за насекоми се извършват и онлайн. Правят се и отстъпки. 

Ето нашият списък с адреси и телефони:

 • PestCare – една от най-мощните и сигурни фирми в България. Вижте сайта им ТУ: Унищожаване на дървеници. Фирмата има специалисти в цялата страна и приема повиквания от всеки адрес. Горещ телефон: 0888 99 29 80.
 • Сортови семена – Варна 9000, ул. Ивайло 2, Агроцентър „Агроном“. Тел/факс: 052/ 747 141; Телефони: 0988 931 011, 0890 18 19 18; office@sortovisemena.bg.  Фирмата предлага K-Othrine SC 25 – широкоспектърен инсектицид, съдържащ делтаметрин, сигурния „убиец“ на дървениците. Разтваря се във вода, не оставя петна и няма миризма. 
 • DDD 007 – София, ж.к.Люлин 10, бл.106А; bionix.eood@gmail.com; Телефони: 0893200303, 0898787425. Хитът в момента тук са капаните за дървеници: Опаковка от10 бр., всеки по 1.75 лв.
 • Онлайн платформа за продукти за борба с вредители. Телефон: 0700 10 522; На промоция е The Bugo, иновативен капан за твърди повърхности. 
 •  Превента работи само на територията на София. Телефони: 0879 200 906, 0879 200 907; info@preventa.bg

Екипът на фирмата гарантира 100-процентово унищожаване на дървениците. Подкрепя твърдението си с факта, че е взаимствал иновативната технология и съответния ноу-хау за прилагането й от техни партньори в Денвър, Колорадо.

 • Пест Кеър с магазин в София на булевард . Сливница 2. Телефони: 0700 20 025; 087 999 29 80; shop@pest.bg; Фирмата има 24-часов работен режим без почивен ден.
 • Бран Инсект ЕООД – фирмата е известна още и с името „Haeмни yбийци нa вpeдитeли“. Има цeнтpaлeн oфиc в Coфия на yл. Цвeтaн Paдocлaвoв 6, а мaгaзин на №9, но извършва ДДД услуги в пoвeчe oт 20 гpaдa в Бългapия, cpeд ĸoитo: Πлoвдив, Cтapa Зaгopa, Bapнa, Бypгac. Изпълнява еднократни поръчки, но предлага и дългосрочни договори.
 • Стоп вредители – София, ул. Пиротска №5; 0888 64 21 35; 0879 36 99 92; info@stopvrediteli.com; stopvrediteli@gmail.com.  Цените на фирмата за еднократното пръскане в жилища: 35, 48 и 98 лв., съответно за площ до 40, 75 и 100 квадратни метра. Повторната обработка е с 15% отстъпка. .
 • ДДД фирма „Инсекта Миланови”. Телефонът за поръчки и консултации е 0885 873 400. А за абонаментен договор – 0888 537 017. Е-mail: insecta.milanovi@gmail.com.
Сода против дървеници

Достатъчно е да поръсите около матрака или просто около леглото, ако нямате матрак със сода бикарбонат. Дрехи, одеяла и прочие материи от плат се накисват в разтворена сода. Това е безвреден метод, но не е кой знае колко ефективен и ефектът му е кратък. Содата може да убие самите дървеници, но не унищожава яйцата им. Затова се прави многократно. Ползата се засилва, ако сложите содата в оцет. Тогава се получава химическа реакция и се отделя специален газ, който прогонва дървениците. Иначе те просто заобикалят посипаната сода.

Капани за дървеници

Продават се както електрически капани така и картонени. 

 • Електрическият капан има трансформатор, конектор и капан с лепило. Задейства се около на легла, дивани и други мебели у дома. Той е екологичен и елементарен начин главно за контрол на нашествениците. Термичното тяло задейства капана със специфичното лепило. То именно улавя домашните дървеници. 
 • Капанът с картонена конструкция е промазан с незасъхващо специално лепило. То съдържа силно действаща смес от атрактанти. Тя именно привлича кръвосмучещите, а лепилото ги задържа. Залага се на места, където се предполага наличието на дървеници. 
 • The Bugo е иновативен капан. Това е много тънка прозрачна лента със специално лепило. Прикрепя се към твърди повърхности – паркет, плочки, бетон. Увива се около краката на леглата. По този начин се превръща в бариера пред пълзящите твари, а безпощадното лепило ги хербаризира завинаги.   

Смята се, че капаните служат главно за ориентири – какви да бъдат следващите, по-ефективни – главно с химически препарати, действия срещу паразитите.

Димки

Това са технически устройства, които при задействането им отделят инсектициден дим. Много фирми предлагат димки – принципът на действието им е един и същ. Излизащият дим прониква в процепи и пукнатини и унищожава укрилите се там паразити. Ефективни са за места, където не може да се пръска. Строго следва да се спазват инструкциите – в помещенията не трябва да има храна, аквариуми, домашни любимци, растения  и хора. Шкафовете и чекмеджетата се отварят, а вратите и прозорците се затварят. След посоченото време за действие на дима, се налага много добро проветряване.

Парочистачка

Този уред използва само чиста вода; освобождава пара. Тя именно – без допълнителни химикали,  почиства различни повърхности. Предимство за алергични хора. Парочистачката е изключително подходяща за унищожаване на дървениците по дивани, килими, матраци. Предварително местата се почистват с прахосмукачка. След това, по желание, повърхностите могат да се обработят с различни спрейове и накрая да се задейства парата. Продават се и домашни парочистачки. Но фирмите за почистване предлагат услугата по домовете на изгодни цени.

Видео: Грешки при борбата с дървеници

Препарати против дървеници

Както и при други насекоми, така и при дървениците, най-сигурният начин за унищожаване им са инсектицидните препарати. Повечето от тях са универсални. Известна опасност има при самото третиране с тях – затова е най-добре да се използват от специалисти. След употребата им няма остатъчно вредно действие.

Айкън

Айкън е универсален инсектицид срещу хлебарки, кърлежи, мухи, мравки, бълхи. Доказано е унищожителното му действие и срещу домашните дървеници. Айкън 10 КС е широкоспектърен пиретроиден биоцид от ново поколение. На насекомите действа по два начина едновременно – контактно и стомашно. Микрокапсулираната му  суспензия позволява да се действа многостранно върху различни повърхности. Аерозолният му вариант се прилага на места, където не се допуска да има допълнителни миризми и замърсявания.

Алфабан Супер МЕ. Този доказан в борбата с хлебарки препарат е с нова формула за унищожаване и на дървеници, наред с други пълзящи насекоми. Не се влияе от резистентността на паразитите.  

Пръскане срещу дървеници

Най-добре е пръскането срещу дървеници вкъщи да бъде поръчано на специалисти. Много са фирмите, които предлагат тази услуга. Но пък за домашните майстори, на които нищо не им се опира, онлайн и в специализираните магазини за препарати се продават всякакви отрови. Важно е да се спазват указанията – от облеклото за защита през дозировката и до начина на пръскане.

Други видове отрови

Фовал. Комбинацията от три активни вещества осигурява мощно действие на препарата. Има и дълъг остатъчен ефект.  50 мл. от този емулсионен концентрат се разтваря в 5 л. вода. Пръскат се местата, където има забелязани дървеници. Тази доза е ефективна за 100 кв. м. Препоръчва се по време на работа изключително да се пазят очите.  Фовалът е силно токсичен във водна среда. 50 мл е с цена 8.30 лв. 

Фендона. Този препарат се предпочита пред много други, защото действа бързо и ефикасно. И той се прилага за много видове насекоми. И в борбата срещу дървениците има дълготраен и остатъчен ефект. Безопасен е дори за места, където има храна. Федона 60 СК е готов разтвор, с който се пръска по местата с паразити. 2 часа не бива да се стои в обработеното помещение. А 1 денонощие напръсканите места не бива да се мият. След 1 седмица процедурата може да се повтори. 9 мл от този препарат може да бъде купен онлайн за 3.50.

Нуван. Инсектицидът може да се използва и в бита, и от професионалисти. Сигурен в борбата с дървениците. Ефективен е и срещу други пълзящи насекоми. Опаковка от 9 милилитра се продава за 2.50 лв.

Циперметрин. И този инсектицид е с широк спектър на действие. Приготвя се воден разтвор (2 мл циперметрин в 1 литър вода) и с него се пръскат местата, където се крият дървениците. За 100 квадрата трябват 5 литра разтвор. Важно е препаратът да не попада върху храна. За лев и 10 стотинки може да бъде купен флакон от 10 мл.

Спрей против дървеници

Райд (Raid Max 3 в 1). Препаратът действа моментално и има продължителен ефект. Наред с другите пълзящи насекоми, дървениците няма как да оживеят, ако са поразени с този инсектицид за домашна употреба. Производителите ни уверяват, че, ако използваме аерозолният препарат, домът ни ще е защитен от нашествениците повече от 4 седмици. Освен това е безопасен, когато се прилага в затворени пространства и има приятен аромат. Флакон от 100 мл струва около 10 лева.

Ентокс спрей. Напръсква се и резултатът е видим – дървениците изчезват или загиват – независимо в какъв стадий от развитието си са. И този препарат е високоефективен в борбата и срещу други видове пълзящи и летящи насекоми. Когато помещението се обработи със спрея, то трябва да не се отваря най-малко 1 час. После се проветрява продължително. Разфасовката от 400 мл  е с цена 5.50 лв.

Bio Kill (Биокил). Това е спрей убиец на дървеници и други вредители. Безопасен е, няма изразена миризма, което го прави годен за закрити помещения. Пръска се веднъж на всеки 4 седмици. Почти 13 лв. е стойността на Биокил 500 мл.     

Прочети още

Съчинение с описание за лисица за 3 клас и по-късно.

Описание на лисица. Какъв звук издава? Интересни факти

Как да подготвим съчинение с описание за лисица за 3 клас и по-късно. Какъв звук …

3 Мнения

 1. Как да се отървем от дървеници? Много лесно! Обаждаш се на ДДД фирма, те идват и се отърваваш. Убиват ги до крак, както се казваше в рекламата. Това сега е много модерен бизнес, защото хората са мърлячи. Ядат като прасета.

 2. Здравейте!Прочетох статията ви за дървениците и борбата с тях.Въпросът ми е свързан с един от препоръчаните препарати-Айкън.Мога ли да пръскам с него върху мебели-дивани,матраци,подматрачни рамки…?

  • Гроздан Михайлов

   Здравейте, Х.О.!
   Айкън е широкоспектърен инсектицид, който се използва за контрол на различни видове насекоми, включително дървеници. Обаче използването му трябва да бъде внимателно, за да се избегнат възможни здравословни проблеми или щети върху мебелите.

   • Прочетете етикета на продукта: Винаги следвайте указанията на етикета на продукта. Там ще намерите информация относно дозирането, времето на изчакване, преди да влезете в помещението след пръскане, и друга важна информация.
   • Проверете дали е подходящ за мебели: Не всички препарати са подходящи за пръскане върху мебели, особено тези, които са облечени с текстил. Проверете на етикета или се консултирайте с производителя.
   • Използвайте лична защита: Когато пръскате инсектициди, носете подходяща лична защитна екипировка, включително ръкавици, очила и, ако е възможно, маска за лице.
   • Предпазни мерки: Не пръскайте в близост до храни или вода, домашни любимци, или деца. Изключете всички отоплителни и климатични уреди преди да пръскате.

   Ако имате съмнения, най-добре е да се консултирате с професионалист относно борбата с дървеници във вашата област.

 3. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *