Кои са най-добрите витамини за коса.
Геритамин, Витамин Б12 и др. за косопад

Витамини за коса и при косопад. Геритамин, Витамин Б12 и др. хапчета и ампули за пиене

Кои са най-добрите витамини за коса. За растеж на косата и при косопад. Геритамин, Витамин Б12 и др. На хапчета, капсули и ампули

Дефицитът от витамини и минерали в тялото се отразява на здравето. Видимо първо се проявява върху кожата и роговите образувания – коса и нокти.

Очевидно, въпросът би се решил с допълнително подхранване, каквато роля изпълняват витаминно-минералните комплекс, продавани като добавки.

Ще потърсим добавките, които дават най-много преимущества за косата.

Оптималните добавки за коса
Добавка Отражения
Група В отрегулират обмяната в тъканите и водния баланс в кожата, активизират клетъчното дишане, кръвотворенето, нервното предаване, премахвайки стреса като фактор за опадане
Витамин А Поддържа целостта на епителния слой, кръвоснабдяването и храненето на луковиците. Отстранява сухота и начупване на косъма, излющване на скалпа
Витамин Е Оказва антиоксидантно действие, защитава тъканите от негативната роля на свободните радикали, участва в тъканното дишане
Витамин С Също антиоксидант, защитава от външни въздействия, предотвратява опадане, дава блясък и здрав вид
Витамин Н наричан още биотин, той подобрява структурата и активизира растежа
Магнезий, калий, калций, цинк, желязо и др. минерали Укрепват, подобряват структурата, подпомагат по-пълното усвояване на витамините

Някои компании залагат на монопрепаратите, а други изготвят комплекси. Бърз пример за подобни състави:

 • Биотин Natrol. Биотин участва в множество телесни процеси, важен за ЦНС, за коса и всички придатъци. Недостигът му веднага се забелязва върху външния вид. Приемът на препарати с биотин е профилактика срещу опадане, начупване, проблеми с кожа и нокти. Такава добавка е актуална за пациенти със себореен дерматит, с капене и слаба коса;
 • CollagenUP. Натурален морски колаген, строителен протеин за гъвкавост на тъканите. Хиалуронатът съхранява влагата, не допуска пресушаване. Витамин С е добавен като природен антиоксидант, препятстващ окислението. Препаратът е актуален при възрастови изменения в структурата на косата и кожни патологии. В летния период запасите от тези компоненти намаляват под въздействието на УВ.

Според една класация, направена по отзиви на потребители, ТОП 3 на витаминните добавки за коса изглежда така:

 • №1 Пантогар
 • №2 Фитовал
 • №3 Перфектил
Откъде да купя Пантогар и как действа?

Основата на Пантогар е съединение, което забавено освобождава витамин B5 и калций. Подкрепена е с мая, която е супер източник на Б5, каротин, витамин В1 и още няколко съставки. Предназначен е за опадане по неопределени причини и при дегенерация на косъма. Пантогар забавя побеляването и УВ-уврежданията.

vitamini-kosa-01
Препаратите за коса са артикул на аптеките. Този пазар е огромен, предлага буквално стотици наименования

Преди време добавката беше изчезнала от пазара. И в момента намирането му е проблем – ту се зареждат количества, ту запасът се изчерпва. Интернет-аптеките обаче го държат в асортиментната си листа, откъдето разбираме, че цената му варира в диапазона от 43 до 51 лв. На тази цена се закупуват капсули за 1 месец.

Пантогар шампоан

Потребителите търсят и шампоан под същото име, като искат да комбинират локално лечение с вътрешен прием. Пантогар е само на капсули и няма шампоан. Грешката идва от други продукти с подобно име, които са комплектовани добавка + шампоан.

Сега набързо да прегледаме № 2 и 3 в ТОП-листата на добавките.

  • Фитовал. Ефективни витамини за коса, в състава на които влизат В1, 2, 5, 6, 9 и В12, биотин, цистеин, желязо, мед и цинк. Фармакологичното средство е направено срещу разрушаване на косъма, забавен ръст и алопеция. Ефикасен при сърбежи и раздразнения по скалпа, за лечение на пърхот. Може да се приема и профилактично за поддържане на статуса. Режимът е 1-2 капсули при ослабени и повредени коси, 3 капсули при косопад, общо за 3 месеца.
  • Перфектил. Специалисти ги обявяват за най-добър, с оптимално съотношение между цена и качество. Отличава се с богат състав – почти всички В-витамини, С, Е, D3, каротин, биотин плюс минерали – желязо, магнезий, цинк, йод, хром, манган, мед, селен, силиций + екстракти от репей и ехинацея. Комплексът мощно регенерира на тъканно ниво, повишава хемоглобина, подобрява синтеза на незаменими аминокиселини, извежда токсините, защитава от слънце. Изписват го при алопеция, псориазис, екзема, изгаряния, излющване. Дозата е 2 капсули, отличава го късия курс – само 1 месец. Цената за курса е 58 лв.

Течни витамини за коса

В последно време витамините на капсули и таблетки изостанаха назад по интерес и търсене, след като модерни станаха течните витамини. И не случайно – те са оптимизирана форма, което се отличава с опростено и пълно усвояване. Течният витамин едновременно се пие и се влага в маски за локална обработка, което е съществен плюс в негова полза.

vitamini-kosa-02
Това са първенците в бранша от миналото десетилетие. Сега идват нови и по-модерни препарати

Витамин Б 12

Витамин В12 има огромен плюс по отношение на косата – способен е мигновено да възстанови косъма по цялата му дължина, да придаде здрав блясък и красота. Водоразстворимата субстанция не се запазва, запасите периодично трябва да се попълват. Недостигът му уврежда косата и създава ред други проблеми.

Качественото попълване за коса се прави чрез едновременно пиене и маска с този витамин. При подобна схема косата се преобразява в кратък срок.

Има смисъл витамин Б12 заедно с фолиева киселина да се вземат вътрешно за пиене.

Защо да пия Б12: той е потребен независимо от възрастта и сезона. От него зависи косата и растежа й. Влияе и на скалпа. Дефицитът вода до прекалена сухота, изтъняване на косъма и забавяне на растежа му. Клетките по-бавно се обновяват, появяват се пърхот и сърбежи.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Особености на маските с течен Б 12

Витамин В12 на ампули е силен и концентриран. В комбинация с фолиева киселина неговата ефикасност се увеличава в пъти, не случайно Хеверт продават ампулите заедно в една кутия. Добре работи и в съчетание с В6.

В12 не е съвместим с всички витамини. Затова когато правите маска, не слагайте други витамини, освен посочените по-горе от нас. Така няма да има риск от грешка.

Маската с В12 може да се подкрепи с яйце, мед, лимон, отварка от липа, зелен чай, хума, коприва, салвия, всякакви растителни масла. Държи се 45 мин. и се прави през 3-4 дни в течение на 1.5 месеца. По желание завършва с изплакване с билкова отвара, например от коприва.

Вижте и ТОВА: Капки Лефакс на интересна и приятна цена.

Геритамин при косопад

Под това име Актавис миксира витамините А и Е. В ефекта си добавката надхвърля сферата на косата и ноктите, като се отразява на кожа, лигавици, очи, венци, черва, кръвоносни стени, всякакви пътища в тялото. Подпомага зрението и зъбите, обменните процеси и пречистването. Дава се при всякакви нарушения в изброените тъкани, както и за имунитет и репродуктивна сила. Още ТУК: Мнения за Геритамин при косопад. Ползи и вреди. Пълнее ли се от него?

Геритамин на ампули

Такава форма се търси, заради желанието да се правят маски с А и Е. Геритамин не се прави на ампули. Въобще течна форма на визираните витамини е доста рядка стока. Течен витамин А се прави от Софарма и е сравнително евтин – 2.60 лв, а течен витамин Е има на капки – на Солгар е 35 лв, ампулите Флорилис са 37 лв.

Мерц или Геритамин?

Компанията Мерц има отделен продукт за косата, на капсули. Той съчетава няколко Б-витамина с минерали и растителни компоненти. Приемът за месец излиза 37 лв.

vitamini-kosa-03
Четете и избирайте по състава

Втори продукт на Мерц е адресиран и към ноктите и кожата. Съставът е леко по-семпъл, а цената редуцирана – 26 лв. Но дори и тук има богатство от нужните витамини, соеви протеини, цинк и растителни компоненти.

В сравнение с Геритамин, везните клонят към продуктите на Мерц. Богатството на състава им гарантира и по-широко и ефикасно въздействие. Но ако водеща за нас е цената, Геритамин също ще подкрепи косата и то срещу 6.70 лв.

Витамин Б комплекс, ампули за коса

Представлява инжекционна течност, за терапия на дефицити. На ампули, в течна форма. Препаратът не е предназначен за коса, но стават за влагане в маски. Комбинира В1, В2, В6 и РР. Ще подпомогнат обменните процеси и ще укрепят луковиците, но за предпочитане е да си изберете по-комплексен състав.

Витамин Е, ампули за коса

Чист витамин като течност предлага френска лаборатория под името Флорилис. Продуктът е смес от витамина с кайсиево масло. Разработен е за подкрепа на кожата срещу вредности, състаряване, лъчения, стрес. Работи главно върху клетъчната способност за поемане на вода.

Други витамини против косопад

 • Super Collagen C. Този продукт заслужава внимание заради твърдението, че съдържа максимално чист колаген. А колагенът строи всякакви тъкани, отговаря за тяхната еластичност и гъвкавост. Добавките с колаген решават проблема със слабите коси, които се разслояват и късат. Добавен е вит. С за борба с проявите на стареене. Подходящ за укрепване, проблеми на фона на умора и стрес;
 • Ducray Anacaps – комплекс против окапване. Добавка френско производство, специално насочена към косопада. За предпочитане е при хормонални проблеми и патологии на съдовете. Укрепва самите влакна на косъма и подобрява кръвния оборот. Във формулата влизат В6 и В8, които поддържат хормоналната активност, и В3 за наситеност на цвета. Желязо, витамин Е, цинк и селен укрепват косъма. Потребители отбелязват спиране на капенето след 1-2 седмици от началото на терапията. Негов плюс са богатия състав и бързото справяне с проблема. Цената е 39 лв;
 • Evonia – комплекс премиум-клас от Финландия. Тиамин свързва белтъчините в косъма и той става по-здрав. Ниацин оправя оборота на кръвта през скалпа и се бори с пърхота. Биотин и др. В-витамини подобряват структурата. Метионин помага за усвояване на кератина. Това е само част от състава. Кутия с 56 капсули струва 39 лв. Негов плюс е комплексното д-вие, минус – капсулите са неудобно големи за гълтане;
 • Phyto Phytophanere – френски поливитамини с мастни к-ни и антиоксиданти, които едновременно работят за нокти, мигли, кожа. Тестването показва подобряване на косата на 95%. За устойчив ефект производителят препоръчва 4-месечен курс през пролетта и есента. Негов плюс е натуралния състав, малките капсули и доброто подхранване. Минус е, че „коса“ се появява и на ненужни места. Цената е 96 лв за 120 дражета.
Калмацин форте

Калмацин на Валмарк е подсилена формула, която широко се прилага при остеопороза – срещу дефицит на витамина D и микроелементи. Със същото е полезен и за косата. Всеки от компонентите в него играе своя роля в развитието и растежа. Холекалциферол е необходим елемент за нормалния живот на всеки фоликул. При недостиг или загуба на рецепторна чувствителност към него веднага се отбелязва загуба на коса.

vitamini-kosa-04
Свикнали сме да „плескаме“ косата с какво ли не, но зареждането с витамини е по-бързият и комплексен начин

Още съставки: цинк за сила на скалпа и съдовете в него, калций за клетките, магнезий се отлага в косъма, без него той се разслоява, манган за развитието и за дебелина, мед за биосинтез на колаген, бор за метаболизъм.

Евелина Лютова

Основен плюс на Калмацин Форте е неговия състав –  калций + минерали. Приема се на курсове от 4 – 6 седмици за корекция на дефицити и за укрепване на косата.

Производителят казва, че оптималният прием е 2 Х 1 таблетка.

Приорин

Priorin – поливитамини от немския Bayer. Растителна формула, насочена към възстановяване на метаболизма, повишено подхранване на фоликулите и подсилване на корена.

В основата му стоят три активни компонента: екстракт от пшеница за поправка на уврежданията, L-цистеин за образуване на колаген и пантотенова к-на за задържане на влага. Косата се възстановява на клетъчно ниво. Първият резултат се вижда след 1 месец прием.

Плюс на Приорин е, че опаковката стига за пълен курс. Комбинира се с шампоан. Минус – цената от 70 лв.

Още информация и източници на английски: Кои са петте най-добри витамина за растеж на косата? * Предпазване от косопад с избрани витамини. * Работят ли наистина витамините за коса?

Ревалид

Този швейцарски продукт не се нуждае от представяне. Той от дълги години е на българския пазар и има много потребители. Съдържа медицински дрожди, витамините B1, B6, D3, биотин, билкови извлеци и съществени минерали като цинк, мед, желязо. Подобрява обменните процеси, възстановява структурата, спира опадането, подхранва корена. Паралелно укрепва ноксите

Режим на приемане: 3 Х 1 капсула за 2-3 месеца. При силен косопад 3 Х 2 капсули в началото и после редукция до стандартната доза.

Ревалид не се препоръчва при хормонални разстройства, възпалителни и гъбични поражения.

Негов плюс е, че работи и срещу пърхота. Свива порите, оздравява и кожата. Минус – не ускорява растежа, някои пациенти отбелязват гадене и напълняване.

Мнения

Запитани дали витамините помагат действително за коса, повечето потребители отговарят утвърдително и добавят името на препарата, от който са останали доволни. Буквално единици се оплакват, че не са получили желания ефект.

Негативни мнения се оставят главно за цената. Витамините са относително скъпи продукти, лечението с тях излиза между 30 и 60 лв, с малки изключения.

Струва ли си да купуваме скъпи витамини или и по-евтините като Герикапс биха свършили работа? Какво мислите вие, очакваме мнението ви в коментарите.

Вижте мнения и оставете своя отзив и вие ТУК! или директно по-долу в нашия форум за витамините против косопад и за растеж на косата? Какво ползвате? Кое ви върши работа? Какво е мнението ви за витамин Б12, Геритамин, Мерц, Витамин Б комплекс, Пантогар, Калмацин Форте, Приорин, Ревалид? Пишете ни! Това ще бъде от изключителна полза за всичките наши стотици хиляди читатели!

Прочети още

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. Почистване на лице с микродермабразио, мезотерапия,

Най-добрите уреди с ултразвук за лице

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. …

3 Мнения

 1. Меринжей

  Няма евтино и хубаво при лекарствата. За да се поевтини нещо, винаги е за сметка на качеството. Геритамин не е лош, просто е беден като състав. Аз пия Мерц, което е по средата като цена.

 2. К. Вълчо

  За косопад кое е по-добро – течен витамин Б12 или Витамин Б комплекс. Първото се пие, второто се маже на косата. Някои с опит?

 3. Рашкова

  Скоро търсих Пантогар, пак го няма по аптеките. Сега се колебая между Калмацин Форте, Приорин и Ревалид!

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *