Симптоми на ечемик на окото: вътрешен, външен, хроничен. Заразен ли е. За колко време минава.
Натъркване на ечемик на окотосъс златен пръстен. Кърма. Алое. Бирена мая. Яйце. Урина. Ябълков оцет (вътрешно).

Ечемик на окото – отстранете го бързо и лесно с народна медицина

Симптоми на ечемик на окото: вътрешен, външен, хроничен. Заразен ли е. За колко време минава. Пукане. Лечение: Зелен чай. Куркума. Дафинов лист. Рициново масло. Натъркване със златен пръстен. Кърма. Алое. Бирена мая. Яйце. Урина. Ябълков оцет (вътрешно). Сребърна вода. Чесън. Лайка. Мед. Капки, мехлем, крем, компреси.

Причини

Ечемик на окото е онова образувание на клепача на окото, което дразни и е с размерите на зрънце. То сърби, подува се и не е никак желано от гледна точка на външния вид. Образува се от задържан секрет в малка жлеза в определено място от клепача и се получава инфекция, което е причина тя да се подуе с форма на ечемично зрънце. Латинското му наименование е хордеолум (hordeolum) и означава болест на окото.

Честата поява на ечемик на окото е възможен признак за висока кръвна захар. Затова ако се случва периодически е добре да се изследвате за кръвна захар. Диабетиците имат склонност към появата на гнойни инфекции. Ако имате високи нива на захар в кръвта, това може да е причина за появяването на състоянието ечемик на окото и други инфекции. Ако се открие навреме коварното заболяване, това дава възможност за контрол още в начален стадий на развитие на диабета.

Aloe-Vera-za-echemik-na-okoto-i-drugi-bolesti-300x224
Алое Вера за ечемик на окото и други болести

Когато организмът е с понижени защитни сили, това става причина за развитието на различни инфекции, включително и ечемик на окото. Такова здравословно състояние е благоприятно за развитие на възпаления засягащи сливиците, носа, зъбите, заболявания в храносмилателната система и особено при наличието на глисти. Те са една от причините за ечемик на окото. При появата на досадния ечемик на окото, човек трябва да се изследва и за глисти, тъй като той е един от симптомите им.

При попадане на микроорганизми в клепачите на очите и наличие на инфекции в изброените места се стига до появата на възпалението. Следващата причина за състоянието е имунен срив. Той се получава при стрес, преумора, нездравословно хранене, недостатъчно сън, консумацията на захар и други причини. Възпаленията и инфекциите се развиват добре, когато имунната система е слаба.

Хормоналният дисбаланс и проблемите с храносмилането също спадат към причините за развитие на инфекции в това число и на ечемик на окото. Обикновено проявата на хормонален дисбаланс се случва през пубертета, бременността и по време на климакса. Независимо кои хормони преобладават женски или мъжки, всеки индивид е в повишен риск от появата на инфекции, включително и на ечемик на окото.

Проблемите в храносмилането също играят роля в появата на инфекции и на ечемик на окото. Такива са нередовен стомах, недостатъчното пиене на вода, нездравословно хранене, консумация на захарни храни и други.

Симптоми на ечемик на окото: вътрешен, външен, хроничен.

То се дели на вътрешен и външен ечемик. Възпалението на Мойбиевата тръба се нарича вътрешен ечемик, а външният много често е вследствие на стафилококова инфекция появяваща се в мастна жлеза и миглен фоликул. При това се получава и попадане на микророганизми в жлезата.Инфекцията може да се получи и в потните жлези. Много от страдащите от външен ечемик са пациенти с диабет. Вътрешният ечемик е по-дразнещ. Ечемикът отшумява сам с отпушването на жлезата, при което гнойният секрет се освобождава, но понякога се налага човешка намеса.

В началото на възпалителния процес се образува болезнена инфилтрация, в края на миглата.

Следва оформяне на абсцес пълен с гной и връхче с жълтеникав оттенък.

“Фигурин

И на края следва отстраняване на гнойната материя или това се нарича руптура на абсцеса.

В началния стадий на вътрешния ечемик се наблюдава подкожен възел в клепача, който е чувствителен на натиск и допир. Има възпаление на конюнктивата на клепача и се намира на неговия ръб. следва изостряне на възпалителния процес, съпроводено с болка и зачервяване. И на края възпалителният процес приключва като грануломът се дренира или се капсулира, ако стените на екскреторния канал в жлезата с ечемика са втвърдени. Ако се капсулира, то остава неподвижен и неболезнен възел в клепача.

Заразен ли е.

Echemik-na-okoto-300x175
Ечемик на окото

Една от честите причини за неприятния ечемик на окото са стафилококите, следователно е заразно. Поради това човек с това състояние трябва да се пази да не зарази другите. Не трябва да се употребяват негови тоалетни и кухненски принадлежности, сапуни и кърпи. Според някои специалисти, той не винаги е заразен, в зависимост дали е от бактериална инфекция, от диабет или от друго.

За колко време минава.

Ако не се прави нищо, на някои им минава за една седмица, а на други им минава за 2-3 месеца, според коментарите споделяни в мрежата. Зависи от общото здравословно състояние и от имунната система. За тези, които са ползвали капки минава по-бързо, но не на всички е еднакво времето на излекуването. На много хора им остава белег, а на други им остава топче вътре в клепача. Ако се подложи страдащият от ечемик на окото на оперативна намеса, лекарите ще го премахнат за един ден.

Пукане.

За улесняване на пробиването на гнойта навън и пукането на гнойната торбичка лекарите изписват капки Тобрекс и крем Тобрадекс. Това обаче може да се получи и с топли компреси и с другите билки и методи, но по-бавно. За успешното справяне с проблема трябва да се открие и отстрани причината, ако е в имунната система, тя да се усили, ако е във високата кръвна захар и началото на диабет да се контролира и т. н.

Лечение: Зелен чай.

Paketcheta-zelen-chay-za-echemik-na-okoto-300x169
Пакетчета зелен чай за ечемик на окото

Зеленият чай действа ефективно като противовъзпалително средство в организма ни. Той може да изтегли гнойта благодарение на това, че е богат на танинова киселина и антиоксиданти.  За да го използвате при ечемик на окото, сложете 2 пакетчета чай в гореща вода и ги оставете за 1-2 минути. Наложете ги след това върху засегнатите клепачи и ги изчакайте да престоят 5 минути.  Обършете ги с чиста кърпа след тази процедура.

Куркума.

Подправката има мощни антибактериални свойства, с които е известна. Те са от полза, ако започвате да се борите с гной и при очни проблеми като ечемик на окото. Тя се използва съвсем без болки и лесно като това е едно от нейните предимства. Натуропатите обещават, че до няколко дни проблемът ще е решен. Те препоръчват да се ползва няколко дни по тяхната рецепта и от топчето причиняващо болки в клепачите няма да остане следа.

Сварете една супена лъжица куркума в 600 мл вода. Варете подправката докато изври половината вода в съда. Изчакайте да изстине и прецедете през марля. С отварата измивайте 2 или 3 пъти очите на ден. Процедурата правете няколко дни подред.

Преди лягане може да вземате и по една лъжичка куркума в чаша топло мляко. Това помага за по-бързо възстановяване на силите.

Дафинов лист.

Приложението на дафиновия лист по бабешка рецепта е варене за 5 минути на един дафинов лист в около 600 мл вода. Отварата се разделя на 3 части и се пие през деня. Това се повтаря 3 дни подред. Всеки ден се прави нова отвара.

Друг начин е да се направи топъл компрес със сварени дафинова листа. Той се държи до изстиването му. Този компрес помага за ускоряване на процеса на узряване на абсцеса.

Рициново масло.

Рициновото масло може да Ви отърве бързо от възпалението в клепачите. Първо си измийте клепача с тампон от бебешки шампоан напоен във вода, след това си направете компрес с топла вода и сложете върху кожата на клепача тампон с рициново масло. Това ще помогне да се справите с ечемика и за израстване на миглите.

Натъркване със златен пръстен.

Това е един стар бабешки метод. За съжаление днес много малко хора имат у дома си златен пръстен. Той е много прост и лесен. Трябва само да се изкъпете, за да е омекнал ечемика и да се натърка клепачът с добре измит златен пръстен. С тази процедура се помага за отваряне на канала, но да се повтори през деня няколко пъти. Действа само в начален етап на появата на неприятния ечемик на окото. lekar.bg

Евелина Лютова

Кърма.

Narodna-medicina-pri-echemik-na-okoto-300x199
Народна медицина при ечемик на окото

Кърмата със своите полезни за здравето свойства е средство, с което нашите баби са си служили за отстраняване на досадния ечемик на окото. Достатъчно е д накапете само няколко капки в окото от майчината кърма. Препоръчва се това да се прави няколко дни и проблемът би трябвало да се реши.

Алое.

Вие може да подходите към проблема с чесън като сложете едно парче върху клепача за 1-2 минути. След него може да подсилете лечението като сложете сок от Алое Вера. За целта е достатъчно да разцепите едно листо от билката, ако я отглеждате в дома си и да капнете сок от него върху тампон, чрез който да го нанесете върху клепача. Оставете тампонът да престои върху болния клепач за около 20 минути. Не забравяйте да измиете добре листото преди употреба.

В случай, че нямате Алое във своя дом, може да си купите капки със сок от него от аптеките или от магазините за хранителни добавки. Растението Алое вра има силни противовъзпалителни и антибактериални свойства. То може да намали възпалението на клепачите и да помогне за оздравителния процес. Освен това е полезно и за кожата около очите. .bgbilka.com

Бирена мая.

В полезната бирена мая се съдържат витамините от В-комплекс, Е и А. Тя влияе положително при гнойни пъпки и ечемици, стимулира имунната система и с това помага за проблема. Трябва да я пиете с малко вода или друга течност трикратно през деня. В нея има упътване по колко да се слага. Ако е на хапчета може по 2-3 да пиете при всяко ползване. За малки деца е добре да се дава в една лъжица сок или манджа. Бирената мая може да се комбинира с капки от къпини и пчелно млечице по предписание на билкар.

Яйце.

За лечение на здравословното състояние може да се използва и яйце. Трябва да сварите едно яйце и докато е топло да го разрежете наполовина по средата, да сложете единият резен върху окото, и отгоре да направите превръзка. С този компрес трябва да изкарате една нощ. На сутринта се промива окото с отвара от лайка. framar.bg

Можете и да сложете малко сол в суров жълтък и да ги разбъркате. Получената паста сложете върху окото и с нея изкарайте нощта, ако можете и към пастата се слага превръзка както в първата рецепта.

И за лечение с яйце – рецепта със суров белтък. Вземете белтъка на едно яйце и го сложете в кърпа, с която да наложете върху окото с болния клепач.

Урина.

Урината също се използва за ечемик на окото, но официалната медицина я отхвърля, защото има рискове. Най-простия начин е като се направи промивка на очите с урина. Другият начин е като се направи отвара от глухарче – в 200 мл вода се варят само 2 супени лъжици от билката за 5 минути и се смесва с урина. Сложете 3 части отвара с 1 част урина и с този разтвор промивайте очите си, 3 пъти на ден. zdrave.ws

Ябълков оцет (вътрешно).

Ябълковият оцет е полезен за шипове, против атеросклероза и също се прилага и за ечемик на окото. От него може да пиете сутрин на гладно или ако решите по 3 пъти дневно по една голяма супена лъжица ябълков оцет в чаша вода с още толкова мед. Тази рецепта се препоръчва за различни здравословни проблеми.

Сребърна вода.

Izpolzvayte-kapki-za-echemik-na-okoto-300x193
Използвайте капки за ечемик на окото

Сребърната вода има силни антибактериални свойства. И затова намира приложение и за справяне с ечемик на окото. Достатъчно е просто да си промивате често окото с памук напоен с нея. Друг вариант е да капвате в окото сребърна вода. Минава бързо – за няколко дни.

Чесън.

В миналото нашите баби са лекували ечемик на окото като го натърквали с разрязана скилидка чесън. Освен този метод можете и да сложете да постои скилидка чесън върху клепача за около 2 минути. Днес в България е много разпространен вносният китайски чесън, който е много лютив. По-добре би било за такива нужди да отърсите български чесън, той е по-малко лютив и следователно за нежни места като окото ще е по-подходящ.

Лайка.

За рецептата с лайка сварете 5 супени лъжици и ги изчакайте да престоят 2 часа. Прецедете и намокрете парче марля, което след това наложете върху болното око за 10-15 минути. Процедурата се повтаря.

Мед.

Медът също намира приложение за решаването на проблема. Трябва просто да намажете окото с болния клепач. Също така можете да направите каша с брашно и мед и да я наложите върху окото и да го превържете. Повторете на следващата вечер. По същия начин се лекуват и циреи.

Капки, мехлем, крем, компреси.

Floksal-kapki-za-echemik-na-okoto-153x300
Флоксал – капки за ечемик на окото и други очни възпаления

При първи симптоми за ечемик на окото е препоръчително да потърсите лекарска помощ. Офталмологът би Ви изписал гел за мазане и капки. Най-успешно се справят с бактериалните инфекции капките Флоксал. Други по-популярни капки са Тобрекс, изписва се често и крем Тобрадекс. Използват се антисептичен крем и антисептични капки. Добри отзиви има и за капки Макситрол и мехлем Максидекс.

Използват се и топли компреси за очите. Те ускоряват процеса на “узряването” и на пробиването на досадния ечемик на окото. Предварително окото се почиства с топла преварена вода и памук и ако има грим се маха. Слага се памук ли марля напоени с топла вода върху окото. Държи се върху окото за около 15 минути. Вместо с вода можете да използвате отвара от лайка, копър или невен.

Прочети още

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди, сред които и Мултифункционален уред Karlton Electronics

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди

В тази статия ще разгледаме 6 популярни модела уреди за прилагане на криотерапия в домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *