Кога се пръска с Кабрио ТОП за домати?
Как се ползва Кабрио ТОП за домати? Кога се пръска с него? Какъв карантинен срок има?

Кога се пръска с Кабрио ТОП за домати? Карантинен срок, схема, разфасовки

Как се ползва Кабрио ТОП за домати? Кога се пръска с него? Какъв карантинен срок има? Каква схема за пръскане на домати е удачна? Разфасовки. Пръскане на краставици.

Какво е Кабрио Топ и за какво се ползва?

Няма стопанин, който да не се е сблъсквал със зарази от рода на мана, сиво гниене или одиум по плодовете и зеленчуците, които отглежда. Тези гъбични болести се отразяват както на техните вкусови качества, така и на изобилието им. Нападат най-вече гроздето и доматите. Гъбните патогени, смятат специалистите, могат да унищожат цяла една реколта.  

Много са химикалите, които се използват срещу гъбичните поражения. Естествено е всеки градинар да търси най-ефикасната, и в същото време, безвредна отрова. „Безвредна отрова?“ – такъв оксиморон в растителната защита, оказва се, е реалност. Има препарати с лечебно-профилактично действие.

Кабрио Топ е един от тях. Смята се за продукт от ново поколение.

Специалистите характеризират Кабрио топ по следния начин: двукомпонентен, квазисистемен и широкоспектърен фунгицид с предпазно, стопиращо и лечебно действие.Кабрио топ

У нас този фунгицид е разрешен да се използва срещу:

 • Оидиум по лозата (Oidium tuckeri)
 • Мана по лозата (Plasmopara viticola)
 • Сиво гниене по гроздето (Botrytis cinerea) 

Препаратът, обаче, е популярен и сред зеленчукопроизводителите. Прилагат го срещу мана по доматите и краставиците. И професионалисти, и аматьори го нареждат сред най-активно действащите препарати от групата на стробилурините. Защото се справя с различни видове гъбни патогени. Използва се и в масовото растениевъдство, и в малките градини в дворове и вили.

Работещата формула на Кабрио Топ

Едно от уникалните качества на този фунгицид е да акумулира вътре в растенията активно действащите вещества от неговия състав. Те бързо и трайно се свързват с восъчния слой на растението и не могат да бъдат отмити. Това означава, че при проливни дъждове не спада устойчивостта на културите към патогените. 

Как препаратът действа върху патогените

Ефективността на препарата произтича от неговата универсалност и в същото време уникалност. Кабрио Топ съчетава в себе си едновременното действие на две активни вещества. 

 1.  Метирам. Той е инхибитор, произведен от гъбични ферменти. Това вещество именно създава защитния слой на растението, който не пропуска навътре патогена. Блокира покълването на спорите му. Спира развитието му.
 2.  Пираклостробин. Със способността си да прониква в растението, веществото му осигурява защита отвътре. Образува активни депа, които постепенно отделят действащото вещество. Така че, ако в растението вече са били попаднали патогени, пираклостробинът ще спре тяхното развитие.

Всичко това гарантира на Кабрио Топ 14-дневен ефикасен период.

Още в текста: Как се ползва Кабрио Топ за домати. Кога се пръска с него при черно гниене по лозата? Разфасовки и зеленчуци. Карантинен срок. Кабрио и Кумулус. Топ цена.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Широкоспектърният Кабрио Топ се използва срещу:

 • Мана и оидиум (брашнеста мана) – по лозата; 
 • Сиво гниене – по гроздето;
 • Мана, черно гниене, екскориоза, антракноза – по доматите;
 • Фитофтороза и алтернариоза – по доматите и картофите; 
 • Струпясване – по ябълки и круши;
 • Брашнеста мана и сиво гниене – по ягодите. 

Качествата на Кабрио Топ

Широкоспектърният и в същото време уникален фунгицид от ново поколение е търсен от стопаните, защото притежава качества, някои от които липсват при други подобни препарати.

Лечебно-профилактичният Кабрио Топ е предназначен за  растения, силно поразени от гъбични болести.

Този фунгицид има:

 • Дълъг защитен период. Това увеличава интервалите между отделните третирания.
 • Две активни съставки, които го защитават от резистентност.
 •  Сравнително ниска токсичност – затова е безопасен за пчелите и други полезни насекоми. 
 •  Гранулирана форма, затова лесно се разтваря във вода. А също и в течности със съвместими пестициди.  
 •  Бърза абсорбация в тъканта на растенията.
 •  Устойчивост при дъжд.
 •  Достъпна цена.

Вижте и ТОВА: Пръскане на домати с йод и други подобни вещества.

 Недостатъците на препарата

 •  Има ограничена сфера на употреба. Препоръчителен е само за някои култури. У нас – само за гъбични болести по лозата и гроздето, но го използват и зеленчукопроизводители.
 •  Изисква строго спазване на правилата за употреба, за приготвяне на разтвора и за лична безопасност.

 Инструкция за приложение на Кабрио Топ

За лози и грозде – схема 

Приготвя се работен разтвор. За третирането на лозите пропорцията на разтвора е: 20 грама от препарата в 10 литра студена вода. Може да се използва и гореща вода. В този случай разтворът престоява около 2 часа, за да изстине добре. След това се използва (в рамките на 4 часа от приготвянето му). Не бива да се запазва готов разтвор. Ако по някаква причина не може да се  използва или остане от него – се изхвърля. По време на пръскане пръскачката се разклаща отвреме навреме, за да не се утаява разтворът.

Внимание! В никакъв случай растенията не бива да се пръскат с горещ или топъл разтвор. Това ще ги повреди. 

Срокът на действие на препарата върху патогените е от 10 до 14 дни. Зависи в каква степен са засегнати растенията. Срокът може да се съкрати, ако болестите се развиват бързо.

Срок за използване на Кабрио Топ. От момента на реса (цъфтеж) на лозите до оформянето на гроздовете.

Колко пръскания? Не повече от 3 за целия вегитационен период. При всяко следващо пръскане работният разтвор се увеличава, за да може нарастващата листна маса добре и цялостно да се покрие.  

Първо пръскане. Обработката се прави по време на цъфтеж и има профилактичен характер.

Второ пръскане. 2 седмици след първото. Ако се забележат първи симптоми на патогени – не се изчаква този срок, а веднага се пръска.

Евелина Лютова

Последно пръскане. До 35-40 дни преди да се прибере реколтата. 

Каква е схемата за пръскане на лозя през 2020 г. Купешки и народни рецепти за борба с болести и насекоми

За домати – схема  

 • Прави се работен разтвор от 5 литра вода и 1 супена лъжица препарат.
 • Пръскането започва по време на цъфтеж. То е предпазващо
 •  2 седмици след първото се пръска повторно. Ако по-рано се появят болестните петна – веднага се третират с Кабрио Топ. 
 • Последно се пръска 30 дни преди да се оберат доматите. 

Внимание! Това пръскане може да отпадне при домашното отглеждане на зеленчуците, защото те – особено доматите, не зреят едновременно. Може да се замени – при необходимост – с щадящи народни био средства за предпазване от болести.

Профилактично пръскане на домати и краставици. Схема

Таблица за дозировка

Ето дозировката за пръскане с Кабрио Топ, препоръчана от производителя. 

Култура Разход г/дка Норма г/л
Лоза

– оидиум

– сиво гниене

– мана

200 200

150 

0.2 (0.2%)0.2 (0.2%)

0.15 (0.15%)

Домати 

– мана

40 0.04 (0.04%

Токсичност на фунгицида

Кабрио Топ се числи към 2-ра група опасни фунгициди. Това означава, че той не застрашава пчелите и други полезни насекоми. Разбира се, ако се спазват всички предписания на производителя за използване на препарата. За хората и домашните животни Кабрио Топ не е безвреден. Изключително задължителни за работещите с фунгицида са предпазните мерки – облекло, ръкавици, очила.  

Ето защо: 

 • Ако се опръскаме с разтвора, старателно да се  измием с много вода и сапун.
 • Препаратът трябва да се съхранява в помещение с добра вентилация.
 • Препаратът не бива да се овлажнява, нито да се загрява.
 • По време на пръскането не бива да с пуши, яде и пие.
 • След работа – изкъпване и смяна на бельото и облеклото.

36 месеца от датата на производството му препаратът е годен за употреба.

28 дни е карантинният срок на Кабрио Топ.

Смесване с други препарати

Кабрио Топ има добра съвместимост с други химически препарати. Дори производителите препоръчват защитният фунгицид да се редува с  различни пестициди, торове и химикали. Смесването увеличава ефекта на Кабрио Топ. 

Кабрио Топ е се съчетава най добре с:  

 • Вазтак нов 100 ЕК. Широкоспектърният инсектицид BASF е ефикасен срещу вредители., нападащи лозя, овошки и зеленчуци. Има различен карантинен срок – от 7 до 60 дни, в зависимост от вида на културата. Разрешен е за непрофесионалисти.
 • БИ-58. Този системен със стомашно и контактно действие препарат е предназначен главно за борба с листни въшки и белокрилка по зеленчуците. 21 дни е срокът на карантината му.  
 • Акробат МЦ. Той е локално-системен и контактен фунгицид с предпазно и лечебно действие. Използва срещу мана – още при поява на първите петна. 10 – 14 дни е интервалът между отделните третирания. Карантинният срок на Акробат е 28 дни за лозата и 14 дни за домати, картофи и др.  Добре се смесва с други препарати.

Аналози на Кабрио Топ

Кабрио топ
Защита на лозята по време на цъфтенето

Кабрио Топ би могъл да бъде заменен с друг фунгицид, притежаващ подобни на неговите качества.

 • Фалкон 460 ЕК. Този фунгицид е високоефективен заради трите си активни вещества. Това са триазоли, които имат предпазно, лечебно и изкореняващо действие (изгаря налепа на брашнестата мана). Препаратът бързо се поема от растенията и не се отмива от дъжда. Има гъвкав режим на употреба.
 • Ридомил Голд. Предпазващото и лечебното свойство на този фунгицид се дължи на двете му активни съставки манкоцеб и мефеноксам. Широко се използва у нас при пролетните третирания на лозите. Защото само половин час след пръскането с него, фунгицидът започва да действа.  25 г Ридомил Голд на 10 л вода е пропорцията за работния разтвор. На пролет с него се пръска няколко пъти през 10-14 дни. 
 • Кумулус. Този фунгицид, съдържащ 80% сяра, е във вид на намокрими гранули, затова лесно се разтваря във вода. Изключително ефективен е срещу брашнестата мана по лозата (0,2-0,3%) и  брашнестата мана по ябълката (0,6-0,9%). Препаратът действа  бързо и дъждовете не го отмиват. 20 дни е карантинният му срок. Важно е, че не е опасен за риби и пчели. 

Подходящият за непрофесионални овощари Кумулус може да бъде купен и на добри промоционални цени: 200 г – 2,96 лв. 1  кг – 7,85 лв., 20 кг – 24,80 лв.

Кабрио Топ. Разфасовки и цени в таблица. Откъде се купува?

Фунгицидът се продава в различни, удобни за стопаните разфасовки. Продава се в повечето агро аптеки и магазините на Сортови семена и други специализирани за растителна защита фирми в цялата страна. Цените им варират с някой друг лев, общо-взето са достъпни. Освен това, търговците често предлагат и намаления. Таблицата по-долу дава представа за това.

Разфасовка Основна цена Промоционална цена
20 г 3,80 лв. 2,85 лв.
100 г 9,80 лв. 8,48 лв.
200 г 18,80 лв. 16,88 лв.
500 г 38,00 лв. 33,85 лв.
1 кг 79,80 лв. 65,80 лв.

Внимание! Когато купуваме Кабрио Топ – независимо какъв грамаж, трябва да обърнем внимание на опаковката, етикета и инструкцията за употребата му. Те са важни за бъдещата безопасност при използването на фунгицида. Липсват ли, по-добре ще е да се откажем. И да потърсим легитимния продукт в друг магазин или аптека.

Мнения на аматьори и специалисти 

 • Ангелина: Кабрио наистина работи. Ефектът му е бърз и дълготраен. Той пребори и маната по лозите, и сивото гниене на гроздето в нашия малък вилен участък. 
 • Димо: 1 кг от препарата използвам 2 години  – имам 120 кютука грозде. Пръскам го по 2 пъти в сезона – 20 грама на 10 литра вода. никакви болести нямам. Понякога го съчетавам с вазтак.
 • Дамян: Препоръчвам Кабрио Топ на всеки, който още не го е открил. Комплексно и бързо действа. Жалко само, че има толкова дълъг срок за изчакване преди да се обере гроздето.
 • Стоян: Честно казано, бях скептичен, когато ми го похвалиха. Но вече втора година пръскам 3-те реда лози и астмата в двора си. Наистина е уникален препарат, както го описват в рекламите. Не ми е скъп, а и лесно се приготвя. Само трябва да се спазват предписаните в упътването мерки за защита.
 • Гаврил: Аз, обаче, се издъних с този топ фунгицид. Нещо обърках и си уморих пчелите в 1 кошер. Иначе гроздето се получи добро.
 • Христо Г.: Разбрах, че от 2010 година карантинният срок на Кабрио Топ се е увеличил от 30 на 60 дни. Някой знае ли нещо по въпроса? Засега аз си карам по старата норма.
 • Дойчин: Когато лятото е сухо, Кабрио действа безпогрешно. Обаче, вали ли – изобщо не е ефективен. Въпреки че е написано, че дъждът не го отмива. Не знам. При мен го изми напълно.
 • Георги Стамов, агроном в пенсия: Този фунгицид наистина е от ново поколение. Силно действа на всички гъбични заболявания. В това отношение е незаменим. Но! Много важно предупреждение: много е силен, трябва да се действа със защитни средства. И да се изчаква дългия срок, преди да се обере и консумира гроздето! 
 • Надежда Войнова, специалист растителна защита: Кабрио Топ е за непрофесионалисти. Но те трябва да помнят, че фунгицидът има втора група опасност. В никакъв случай не бива да се пръска без специално облекло, ръкавици и очила. Не купувайте препарата без листовка за потребителя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *