Христо Мутафчиев: Тодор Живков ни лъжеше в очите, а вие ми изпитвате носталгия!

Христо Мутафчиев е един от онези известни българи, които са против тоталитарния режим, който властваше в България допреди 30 години!

Доста от публичните личности у нас днес се изказват против социализма. Един от тях е актьорът Христо Мутафчиев.

В интервю за Фактор.бг звездата от „Ягодова луна“ говори открито за онова време, когато той е бил още дете, а по-късно и младеж.

По времето на Соца не можеш да забогатееш

Според Мутафчиев, по време на Соца всеки е имал работа, но не се е счупвал да работи. Именно затова и заплащането е било толкова ниско.

„При Тодор Живков ни лъжеха, че ни плащат, а ние ги лъжехме, че им работим. Това се получаваше на практика.“, казва актьорът.

Той е на мнение, че по онова време е имало някакъв ред в държавата, но това не стига, за да изпитваш носталгия към тези години.

„Нелепо е да се изпитва носталгия към социализма, при положение че всички  бяхме облечени еднакво.“, смята Мутафчиев.

Христо Мутафчиев
Христо Мутафчиев е един от противниците на социализма

Имало е престъпност и тогава

Той е убеден, че и в онези години е имало не по-малко престъпления от сега, но за тях просто не се е съобщавало.

„Медиите не бяха свободни, никой не би написал как са пребили и ограбили бабичка, а и възрастните хора тогава нямаха и на кого да се оплачат.“, смята актьорът.

Според него, сега животът не е по-лесен, но той е такъв не заради демокрацията, а защото е станал такъв в световен мащаб. Това е така поради факта, че вече всеки човек се оправя сам и ако иска да има пари, трябва да полага сериозен труд. Докато по време на соца си имаш заплата, която ти върви, но от нея няма как да забогатееш.

Едно от най-големите държавни престъпления по време на Тодор Живков, според Христо Мутафчиев, е разграбването на Златни пясъци.

Актьорът е на мнение, че тогава само определени партийни хора са можели да си позволят да почиват в най-хубавите морски почивни бази. Останалите са били пращани в станции с доста по-ниско качество.

Мутафчиев за културата

Мутафчиев взе отношение и относно своята сфера, а именно културата.  Той е на мнение, че има руско влияние в нея, тъй като българският театър е създаден по модела на руския.

Актьорът не одобрява и самочувствието, което някои преподаватели имат заради титлите си. „Какво значение има дали си доцент, професор или академик, освен че взимаш повече пари?!“, казва звездата, изгряла със сериала „Дунав мост“ преди 20 години.

Все пак 51-годишният Мутафчиев, който прекара инсулт и заради това в момента ходи с бастун, осъзнава, че времето на Живков и днешното не бива да бъдат сравнявани, защото са от различни епохи.

„Все едно да сравняваш Жигула с Мерцедес, няма как да стане.“, убеден е председателят на Съюза на българските артисти.

Христо Мутафчиев през 1989 г.

Когато Тодор Живков пада от власт и идва демокрацията, Христо Мутафчиев е едва на 20 г. и тепърва стартира образованието си във ВИТИЗ. Затова не може да се каже, че има чак толкова лични наблюдения по това какво е било тогава, а по-скоро най-вероятно мнението му е формирано от това на родителите му.

Факт е обаче, че той е поредният актьор, който се изказва против онзи режим, по подобие на колегата му Тончо Токмакчиев.

Най-добрите цени за реклама са в "Зона 98", достигнете до 30 000 читатели на ден ТУК =====>

„Дано комунизмът никога не се върне, но е добре да се знае какво е било, за да не се смята за някаква панацея.“, казва Мутафчиев.

Най-добрите цени за реклама са в "Зона 98", достигнете до 30 000 читатели на ден ТУК =====>

За Михаил Николов

Прочети още

Ернестина Шинова

Ернестина Шинова: Хората мизерстват, но мен това не ме засяга, защото съм омъжена за евродепутат!

Ернестина Шинова е омъжена за евродепутата Андрей Слабаков и това я кара да бъде спокойна …

4 коментара

 1. Стефан

  Бог да го прости Стефан Данаилов.
  Той имаше реална преценка. И аз , съм съгласен с него защото той живя и в двата строя .

  • Valentina vasileva

   Поклон пред светлата му памет! Той беше и обединител и народът му вярваше! Такива, като Христо Мутафчиев, Тончо Токмакчиев и някои др. или не са живяли през времето на социализма, или са абсолютни лъжци! Кой и как не им е давал кренвирши и бира и кога се появи тази алчност и мания за забогатяване?
   Имаше почивни станции на предприятия и всеки можеше да почива на море и то не на цени, като сегашните! Сега колко могат да си позволят да почиват на море? Дали колкото преди 1989 год. или почти не можем да си позволим?
   Няма смисъл да ви отварям очите – отворете си ги сами, ако имате желание, но не обиждайте хората с лъжите си и да ги карате да ви вярват!

 2. П..ал мръсен, господ не те наказа достатъчно. Фурнаджийска лопато, лъжите ти и тези на Боко са очебийнии никой нормален не ви вярва. Скрий се некадърнико, платен лизачо!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]