Къде живее Йорданка Христова? Синът ѝ Григор Стоичков и дъщеря ѝ Ивана Стоичкова. Съпруг, свекър, сестра и внуци, биография
Йорданка Христова смята, че не ни трябват протести

Йорданка Христова

Къде живее Йорданка Христова? Синът ѝ Григор Стоичков и дъщеря ѝ Ивана Стоичкова. Съпруг, свекър, сестра и внуци, биография

На 21 ноември 2023 г. Йорданка Христова чества 60 години творческа деятелност и личен юбилей – навършване на 80-годишна възраст. Концертът беше под името „Завинаги“ и  представляваше ретроспекция на творческия път на певицата.

Биографични факти за Й. Христова
Рождена дата 10 септември 1943 г.
Месторождение София
Вокална подготовка тя е от първия клас на първата Студиа за естрадни изпълнители на БНТ, БНР и Балкантон (завършва 1964 г.)
Първа проява солист на оркестър София
Първо отличие Златният Орфей, 1966 г., I награда
Концертна дейност над 3500 прояви в 43 държави

На колко години е Йорданка Христова?

Йорданка е родена през 1943 г. През септември 2023 г. тя навърши 80 години. Певицата носи възрастта си с достойнство, макар че това не е трудно – около 20 от нейните години не личат. Тя е енергична, жизнена, емоционална, с огромен душевен заряд. Възхитих се на енергията на тази изключителна жена, написа фен във фейсбук страницата на Христова след концерта.

Биография на Йорданка Христова

Йорданка Христова е македонка по бащина линия и балканджийка по майчина линия. Певческата дарба е наследила от баща си, а от майка си е взела хубавия характер. Израснах с много любов, в сплотено семейство, с гости и пеене вкъщи, споделя певицата пред сп. Мила.

Yordanka Hristova 02

Образованието на Христова не се афишира. Уикипедия не казва какво и къде е учила. Blitz клюкари, че като тийнейджърка Данчето не харесвала ученето. Преждевременно, на 16 години, напуснала Техникума по дървообработване в кв. Орландовци. Евентуално го е завършила след време вечерно.

Музикално образование няма. Дарбата й я включва в първия естраден клас на Школата за естрадни изпълнители, която точно тогава е създадена от Балкан тон, БНР и БНТ. Неин ментор е Милчо Левиев и той дава старт на нейната кариера. Нататък животът на Йорданка е концерти, участия, записи – 60 години на сцената.

Йорданка Христова и Фидел Кастро

Йорданка Христова си взе сбогом с кубинската публика на концерт през 2018 година. 50 години по-рано певицата за първи път пее в латиноамериканската страна и става нейна любимка. Днес има много кубинки, които се казват Йорданка – и певицата, и името станали мода.

Неразкрита докрай тайна бяха близките отношенията на Христова с кубинския лидер Фидел Кастро. Но в навечерието на своя 80-годишен юбилей певицата се готви да издаде автобиография, която пише от години.

Самата тя прави анонс, че в книгата описва своята любов с Фидел, както и неговата голяма личност. От някои изказвания и интервюта става ясно, че между политическия лидер и българската певица е имало любов, но не е имало предложение за брак. 30 страници от автобиографията са отделени за Куба.

Кой е съпругът на Йорданка Христова?

Yordanka Hristova Georgi Stoichkov 01

На 33-годишна възраст Йорданка се омъжва за архитект Георги Стоичков, син на близък съратник на Тодор Живков.

Имам един съпруг само и децата ми са от него, казва Йорданка в свое интервю. Тя живее в съгласие с архитекта до идването на Демокрацията. После промените му се отразяват, той се пропива и заради спокойствието на децата си певицата се развежда. Според друга версия, архитектът много ревнувал жена си и не искал тя да възроди певческата си кариера.

Каквито и да са причините за раздялата, бившите съпрузи остават близки. През 2005 г. архитектът Стоичков умира в жилището на Йорданка. Казват, че смъртта му е била провокирана от много пиене.

Свекър на Йорданка Христова

Григор Стоичков е член на ЦК, заместник министър председател, министър на транспорта, министър на строителството и член на червения елит около Тато. Според злите езици, той е „направил“ нейната кариера. Йорданка признавала открито за моралната и материална помощ на своя свекър.

Григор Стоичков, синът на Йорданка Христова

Синът на Христова носи името на дядо си. Той е собственик на най-скъпия имот от наследството на червения функционер Григор Стоичков – голяма къща в Бояна. Живият син на величието – Венелин Стоичков, и децата на покойния син Георги Стоичков са спорили за този имот в продължение на 7 години. Едва преди месец беше оповестено, че Григор младши е наплатил половината от стойността на имота на чичо си и е станал едноличен собственик на имението.

Григор младши е успешен бизнесмен. Има фирма в областта на компютърните технологии и търгува с хардуер.

В личен аспект не е женен, няма деца. Според публикации, продължителното му ергенуване тревожело майка му. Певицата била обезпокоена, че няма да има внуци. Такива тя не чака от дъщеря си Ивана, за която е обществено известно, че се интересува от жени.

Ивана Стоичкова, дъщерята на Йорданка Христова

Yordanka Hristova Ivana Stoichkova 01

Ивана е творческа натура – дизайнер на мебели и художничка. Финансовото й положение е стабилно, след като пое дял от наследството на дядо си Григор.

Единственият коментиран в медиите факт за Ивана е сексуалната й ориентация. Пише се, че дядо й починал с горчивина и срам, защото не можел да преглътне различието на своята внучка. Описват се поредните партньорки на артистката, с които живее на семейни начала. Последната „снаха“ на Йорданка Христова се казва Мария.

Къде живее Йорданка Христова?

Домът на певицата е истинска мистерия. Няма и едно споменаване, нито  снимка на къща или апартамент, които се обитават от певицата в София.

За сметка на това нейният втори дом – морската й къща в Царево, е перманентен обект на медиен интерес. От поредица статии разбираме, че Христова има двуетажна къща в елитния квартал Василико, отличаваща се с прекрасна градина. Доскоро е имала и морска панорама, но след промяна на градоустройствения план гледката й бил засенчена от нови сгради. Научаваме още, че е прекрасна съседка и много обичана от комшиите си.

Домът на Йорданка Христова

Може би не е странно, че певицата не афишира своя дом. Изглежда през живота си тя не се е привързвала към имоти. Преди да се омъжи, неин дом били хотелите.

Евелина Лютова

През брака тя продължила да пътува интензивно. Тогава неин дом станала колата.

Преди няколко години от Царево откраднали Алфа Ромеото на Христова. Тогава тя се изказва, че крадците са й объркали ежедневния ритъм, защото са й взели втората къща.. Колата била оборудвана и заредена с всичко необходимо за концертните й пътувания – сценично облекло, обувки и др. вещи.

Внуци на Йорданка Христова

Yordanka Hristova Ivana Stoichkova Grigor Stoichkov 01

Йорданка Христова няма внуци и няма изгледи за скорошни внуци. Синът й е заклет ерген, а дъщеря й живее с жена.

Като внуци певицата възприема децата на своя племенник. Йорданка има сестра Лили, която живее в САЩ. Лили има син, който е женен и има две момчета в ранна тийнейджърска възраст. Когато идват в България, „баба Данче“ ги посреща в морската си къща и им се радва като на родни.

Сестра на Йорданка Христова

Любопитна подробност е, че сестрата на Йорданка се казва Лили Иванова, като най-големия й сценичен конкурент. В младостта си Лили придружавала сестра си в първите й сценични стъпки, била в течение на всяка подробност от кариерата й. После се омъжила и заживяла в САЩ. Сега се връща в България периодично за почивка и среща с близките.

Песни на Йорданка Христова

Yordanka Hristova 03

Колко песни е изпяла Йорданка Христова за 60 години?

Едва ли и самата тя е в състояние да посочи приблизително число.

Първата й плоча е издадена от Балкантон през 1966 г. под името „Пее Йорданка Христова“.

Има 21 студийни албума, като последният е от настоящата 2023 г. и се казва „Обич разпиляна“. Сред големите й хитове са „Делфините“, „Не съжалявам“, „Янтра“, „Песен моя, обич моя“, „Като испанка“, „Тежък характер“, „Изповед“.

Йорданка Христова показа, че е против протестите в страната!

Певицата Йорданка Христова не счита, че България има нужда от протести. Тя е на мнение, че това нищо добро няма да донесе на народа ни.

„Какви протести, не ни трябват такива неща. Стига сме се излагали, трябва да си лекуваме психическото състояние след това, което ни причини COVID-19, а най-добрият лек са постановките.“, смята Йорданка Христова, пише „България днес“.

По този начин певицата рекламира участието си в театрално-музикалната програма „Направихте ме на луд“. Там тя ще бъде специален гост.

Йорданка Христова
Йорданка Христова смята, че не ни трябват протести

Мнението на Христова за протестите е интересно, защото те са насочени срещу правителството, което е изцяло проевропейско и изпълнява сляпо всяка заръка на Евроепйския съюз. Певицата обаче е комунистическа снаха.

Както е добре известно, съпругът на Йорданка Христова е син на легендарния член на БКП Григор Стоичков. Освен това певицата имаше дългогодишна любовна връзка с комунистическия лидер на Куба Фидел Кастро.

Имайки предвид всичко това, се очакваше изгората на Кастро да подкрепи протестите. Тя обаче не го направи, сякаш за да докаже, че тези протести нямат цвят и протестиращите не са нито „леви“, нито „десни“, а просто желаят по-добър живот за себе си и семействата си.

Yordanka Hristova 01Преди две години Йорданка Христова обяви в предаването на Георги Любенов по БНТ, че в страната ни няма никаква демокрация и всички са бивши комунисти. Тя го каза като нещо лошо, с което отново показа, че вече не изповядва комунизма като своя идеология.

Все пак естрадната изпълнителка тогава подчерта, че по време на соца е имало и доста по-хубави неща от сега. Например културата е била на много по-високо ниво и всички са били някак по-одухотворени като хора.

С годините Христова сякаш се модернизира, за да бъде в крак с времето. Дъщеря й Ивана харесва собствения си пол и не го крие, а майка й изобщо не я съди. С това показва, че е широкоскроена, което допреди 30 години нямаше как да стане.

Видео: С БНТ завинаги – отбелязване на юбилея в Националната телевизия.

Прочети още

Като жена която често пазарува онлайн макси мода, намирането на дрехи в големи размери

Откъде си купувам хубави дрехи макси мода

Като жена която често пазарува онлайн макси мода, намирането на дрехи в големи размери, които …

3 Мнения

  1. Нона Матева

    Като млада е била атрактивна, отличаваща се, визията много й е помогнала.

  2. Станислава

    Що прескочихте любовните й истории с мъжа на Бригита Чолакова и други женени мъже?

  3. Снежа Михова

    Бях на концерта! Уникално, неповторимо, нямам думи да изразя възторга си от тази голяма певица.

  4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *