Хапчета за сън. Мнения за Нованайт, Калмабен, Валидол. Кои са без рецепта и са евтини?

Кои хапчета за сън без рецепта са добри? Мнения за Калмабен и Нованайт. Как се ползва Валидол за сън като евтини хапчета. Билкови хапчета и чайове.

Пълноценен сън, без да се ходи на лекар – възможно ли е?

Човек прекарва в сън 1/3 от живота си. След пълноценен сън сме бодри и работоспособни, в добро настроение. В същото време повърхностният сън на пресекулки, трудното заспиване и ранното събуждане са истинско мъчение, след което влизаме в още по-мъчителен ден.

Най-силните сънотворни се отпускат ограничено. За тях се иска специална рецепта. Например старите и добре известни барбитурати – етаминал натрий и фенобарбитал. Има и съвременни, по-меко действащи препарати като Зопликлон и Золпидем, които са със зелена рецепта. Те не се изписват при леки отклонения, а и трябва да походим по лекари.

Съществува голяма група препарати без рецепта, които дават сънотворен ефект. Те се вземат без рецепта, повечето са на билкова основа и са достатъчно безобидни, а в същото време ще ни свършат работа. Тези препарати се дават свободно, защото психоактивното им действие върху ЦНС е значително по-слабо и основното – не дават тежки нежелани реакции. Но те също осигуряват добър сън при несложни разстройства на съня.

Ще направим преглед на качествените + отзиви на изпробвали ги хора.

Какви евтини хапчета за сън знаем?

Растителните сънотворни са на основата на валериана, жълт кантарион, маточина, глог, мак, хмел и др. билки, които успокояват, отпускат и подобряват нощната почивка. В повечето случаи се произвеждат на таблетки, макар да има и течни форми – сироп. Цената им е разумна, а понякога и доста ниска. Водят се добавки, а не лекарства, което позволява да се купуват свободно, по лична преценка на пациента.

Нованайт – ползи и странични ефекти

Растителните капсули Нованайт са добавка с пет компонента. Заедно те предоставят три различни ефекта, които водят до добър сън:

 1. улесняват заспиването и го правят бързо, почти моментално;
 2. пречат на ненавременното прекъсване на съня;
 3. задълбочават съня и повишават възстановителните му качества.

Първото действие се осигурява от мелатонин. В еднократната доза има 1 мг от него. Второто се дължи на билките маточина и мак, с които човек се буди по-рядко или въобще не се буди. Третата билка в комбинацията пасифлора осигурява дълбоко спане, при което тялото и умът се възстановяват.

ВАЖНО: Вижте мнения за Нованайт и оставете и своя отзив за хапчетата за сън ТУК в нашия форум с коментари!

Формулата е допълнена с витамин В6. Той се отразява на психическата сфера – премахва тревожността и излишната възбуда. По този начин съдейства за бързо заспиване.

Нованайт не съдържа съставки, които пристрастяват или повличат зависимости. Продуктът на Санофи не е сред най-евтините от своя клас, но влиза в категорията на евтини безрецептурни средства. 30 капсулки струват 20 лв.

Впрочем за стабилния сън от определящо значение е и хубавият матрак. Едни от най-добрите и предпочитани марки на пазара са матраци Нани.

Валидол за сън

Валидол е познат на хората, изпитали болки в сърцето. Взимат го за успокояване, за моментно отпускане. Сънотворният му ефект е слабо известен.

Сферата на приложение на Валидол е наистина широка – от сърдечни неразположения (разширява съдовете, сваля кръвното, обезболява) до седативно действие (премахва последствията от паника и депресии) и безсъние. Валидол влиза в групата на безопасните седативи, ефективни при стенокардия.

Наистина ли помага за сън? Валидол е прекрасен препарат при истерии, психоза, неврастении. Премахва нервното напрежение, има облекчаващ ефект. Подкрепя възстановяването след прекаран стрес, премахва преумората. Използването му води до отличен сън, ако безсъницата е провокирана от гореизброените проблеми. Тревожните хора добре спят с Валидол, защото нервите ги отпускат и те могат да си починат.

Сънотворният ефект се предоставя от 1-2 таблетки, разтворени под езика. Максималната доза е до 4 на ден. Лекарството е наистина евтино, например сублингвалният Витаминол 10 броя струва 2.30 лв. Фармак дава 20 броя за същата цена. 3 лв е стойността на Здравофарм.

Мнение №1: Моите евтини хапчета и билки
Вера евтини хапчета и билки
Вера Тошева от Ямбол

Неочаквано си намерих леко сънотворно. Изненадах се – това е добре познатият ми Валидол. Преди не съм го възприемала като сънотворно. Купувала съм го за изпитите в университета, когато се притеснявах и забравях наученото.

Явно съм податлива на тревожни състояния. Всичко приемам „вътрешно“, преживявам всяка глупост и накрая не мога да спя. Безсънието ми не е постоянно, а ме затиска на периоди. Пила съм Донормил. Не ми допадна – с него бях отпаднала и получавах световъртеж. Пък и изчезна от аптеките.

Тогава потърсих нещо билково. Нямах против да е по-слабо, стига да не съм разбита. В аптеката ми дадоха Валидол, който приех с резерви. Но изненада – спах добре от първия път, мина ми главоболието и прескочих обичайното среднощно събуждане. Няколко седмици бях на Валидол и бях щастлива.

В един момент се притесних, че Валидол е все пак лекарство. Запитах се дали не прекалявам. Знаех, че се пие в нервни моменти, но дали всяка нощ?! Евтино, добре, но дали е най-доброто?

Водена от тези въпроси стигнах до нещо различно – чай, билково съчетание Демир бозан. Казват му чай за нерви. Минах на Демир бозан, за да пия без ограничение и без страх. Дават го за нервни състояния и дори за тежки диагнози. При мен се справи с два проблема – дневната изнервеност и нощното будуване.

Смятам се за излекувана. Спя добре и не пия нищо. Ако имам проблем – знам си: Демир бозан и нещата се оправят.

Вера Тошева от Ямбол

Повече подробности и начин за поръчка на Демир бозан за безсъние ще намерите ТУК!

Кои са хубавите билкови хапчета за сън?

Сънотворните таблетки са от 2 основни групи: с наркотично и без наркотично действие. Към вторите спадат мелатонин и антихистамините.

Евелина Лютова

Растителните таблетки са нещо трето, различно. Те дават сънотворен ефект, без той да е тяхна главна задача. Но ние се възползваме от него, ако нямаме тежки разстройства на съня. Фармацията също го прави, произвеждайки стотици растителни хапчета на основата на валериана, глог, маточина, пасифлора, кантарион и др. билки.

Валериан на таблетки

Валерианата е мощно успокоително средство с доказан сънотворен ефект. Когато се пита за добро растително сънотворно, дори лекарите се сещат за нея. Билката премахва тревогата, дава дълбок релакс, а на следващия ден пациентът е бодър и с добро самочувствие.

Валериана се таблетира от Софарма. Във всяко хапче има по 30 г сух екстракт от корена на билката. Кутийка със 100 хапчета струва само 3.15 лв, което я прави сред най-евтините сънотворни. Една статистика казва, че валериана за сън се приема ежедневно от 10 милиона души.

Мента, глог и валериан

Тошков, Панацея, Билка Чудодейка, Медика, Биопрограма и още десетки фирми произвеждат тази прочута комбинация. Тя е по-известна от чистата валериана, защото има обогатено действие. Също така е и по-скъпа. Предлага се на хапчета, на тинктура или сироп, като цената варира от 4-5 до 13-15 лв. Все пак влиза в категорията на евтините сънотворни, поради което я представяме тук.

Ще вземем за пример стандартни капсули на Биохерба от 250 мг. 60 бройки за 9.20 лв стигат за 15-20 дни. Стандартната доза е 3-4 пъти по една таблетка. Не се пие точно преди сън, а редовно. Влиянието е общо върху нервната с-ма, което предполага и вторичен сънотворен ефект.

С маточина

Подобна е ситуацията и с билковите продукти с маточина. Има ги от доста производители и на разнообразна цена. Маточината е предпочитана, защото противодейства на причините за безсънието – стрес, преживявания, интелектуално пренатоварване, депресия или апатия. Тя не е подходяща обаче, ако сънят е разстроен заради нарушения на психиката или силни болки. Тогава трябва да се цели водещото заболяване. Но в останалите случаи маточина помага и е едно от най-ефективните растения. Употребата й е безопасна и подхожда за епизодични нарушения на съня.

Основното богатство на маточината са етеричните масла и витамините, както и множество минерални в-ва и микроелементи. Против безсъние билката е ефективна главно като седативно средство. Тя помага при депресии и неврози.

Плюс на маточината е, че става за хипертоници. Високо кръвно не е противопоказание, а напротив – билката помага и за свалянето му. Подходяща е и за деца. Например хиперактивно дете, което трудно се отпуска вечер, лесно ще се успокои с чай от маточина.

Мнение №2: Моите лекарства за сън без рецепта

Нора лекарства за сън без рецепта
Нора Илиева от Търговище

На 22 години загубих способността да спя без хапчета. Родителите ми минаха през ужасен развод, който много ме разтресе. Не толкова раздялата, но скандалите, тежките думи… Не бях малка, но ми се отрази ужасно. По цели нощи в главата ми кънтяха обидите, които бях чула. Майка ми плачеше в другата стая, а баща ми тряскаше вратите. Още не бях готова да се изнеса от къщи, а и не исках да ги изоставям.

По онова време започнах да експериментирам със сънотворни. Търсех такива, с които да съм в час през деня и да имам психически сили да устоявам.

Известно време пих хапчета валериана. С тях заспивах, но се събуждах рано. Сънят не ми достигаше. Питах в аптеката, вдигнаха рамене и ми предложиха да заменя с микса с мента и глог. Това, второто, повече ми хареса. Даде ми спокойствие и през деня. Само че леко, понякога недостатъчно. В един период пих капсулирана маточина. Това беше най-силното от всички билкови, по моето усещане. Мислите и неприятностите се изпаряваха, а сутрин ми трябваха 5 минути, за да се завърна в кошмарния си живот.

Билковите хапчета помогнаха, но не напълно. Останах изнервена, събуждах се и пак се изнервях.  Най-добре ми подейства Демир бозан, което е чисти билки, а не екстракт. Предполагах, че няма да сработи, но сгреших. Комбинацията е така направена, че се цели не в съня, а в нервите. Имаше лечебно въздействие, което ясно усетих. За няколко седмици напълно се възстанових. Престанах да се треса нощем и тялото ми се отпусна – дори физически.

Така разбрах, че не винаги стига хапче за сън. Трябва да излекуваме причината, която ни отнема съня. Друг начин няма.

Нора Илиева от Търговище

Повече подробности и начин за поръчка на Демир бозан за безсъние ще намерите ТУК!

Неолексан

Популярна естествена добавка за подобряване на настроението и качеството на съня е незаменимата аминокиселина (която не се изработва в тялото) L-Триптофан и нейния метаболит 5-HTP (5-хидрокситриптофан). Тя помага при временно безсъние, при работа на смени или преместване в друг часови пояс.

Триптофан се ползва от алтернативната медицина при лечение на сприхавост, болестна чувствителност, резки изменения на емоциите, леки разстройства на съня.

L-триптофан е предшественик на 5-НТР и минава процес на преобразуване в организма. Отначало той се превръща в 5-HTP, а после 5-НТР се преобразува в серотонин. Той е от трите основни невротрансмитери, необходими за регулирането на апетита, съня и настроението.

5-HTP е готов за незабавно усвояване и Неолексан представлява точно това. Показан е при нервност, раздразнителност и безсъние. Серотонинът определя качеството на съня, наличието му удължава фазите на дълбокия сън. Мозъкът се възстановява.

30 таблетки струват 15.10 лв.

Мелатонин

Мелатонин на капсули и таблети се подава без рецепта, като има концентрации от 1, 3, 5 или 10 мг. Това е т.нар. хормон на съня, от чиято концентрация в тялото зависят циклите на почивка и бодърстване. Недостигът на мелатонин е опасен, не просто болестен. Той причинява сърдечни, нервни и съдови патологии. Дори нарастването на мускулатурата се прекратява.

Основната функция на мелатонин е да нормализира съня. Но също така той забавя стареенето и укрепва имунитета. Помага в борбата със стреса. Стабилизира телесната температура. Намалява риска от тумори, бори се с мускулни болки. Този хормон е леко недооценен. Сещаме се за него, само когато страдаме от безсъние.

Как се пие мелатонин при безсъние? 

Не съществува конкретна доза, защото мелатонин не се счита за сънотворно. Той е добавка за нормализиране на тялото, а не за заспиване. Няма и конкретна доза, която да сработи от първия прием. Трябва да отбележим, че в капсулите и таблетките се намира синтетичен хормон. Въздействието му е индивидуално. Просто трябва да изпробвате една или друга доза и да изчакате да сработи.

Мелатонин се пие преди пътуване, ако ще се сменя часовата зона. Също преди смяна на часовото време. 2 до 5 денонощия по-рано пийте по 3 мг преди лягане, за да омекотите ефектите от промяната.

При разстройство на съня дозата се увеличава до 5 мг. Взема се 30 мин. преди заспиване. Но ако пиете за първи път, опитайте с 1.5 – 2.5 мг.

Сироп Неуропан

Сиропът е течна форма на визираният по-горе троен микс от валериана с глог и мента. Според някои, течният екстракт се възприема по-добре и се задейства по-бързо.

Дозиране: пие се в редовен порядък, а не само преди лягането. Еднократното к-во е 5 мл, което съответства на 1 лъжичка от чаените. Такива се взимат от 2 до 4 пъти на 24ч., според положението. 20 мл е максималната доза.

Още информация и източници на английски: Как се избират евтини хапчета за сън; * Билкови хапчета за сън и методи против безсъние без хапчета;

Калмабен

Разглеждайки евтините хапчета, ще засегнем и Калмабен, макар че той не е растителен. Лечебното му вещество е дифенхидрамин. То е противоалергично със свойства и за съня. Подпомага заспиването и предпазва от прекъсвания през нощта.

Особеното при Калмабен е, че не става за редовно пиене. Той е лекарство за моментна помощ – няколко дни, до решаване на проблема.

Таблетките са от 50 мг, като 10 бройки на Монтавит струват 5лв.

А в комбинация?

Много пациенти са имали възможността да комбинират билкови сънотворни с

билковия микс Демир бозан

Това се случва естествено, защото Демир бозан също се продава в аптеките и нерядко се препоръчва от лекари и аптекари. Чаят е съставен от 6 билки, лечебни за нервната система. Дават го за неврози и по-тежки психо патологии, дори за шизофрения. Ефектът му е доказан за десетките години, в които съществува като лечебно средство. Самата рецепта за Демир бозан е по-стара, донесена през Възраждането от анадолски ходжи.

Как работи Демир бозан в комбинация с билкови хапчета? Билките в чая имат бавно, но продължително действие. Те не действат на момента като спешно средство, но лекуват както се казва „завинаги“. Затова е правилно да се миксира някое от бързодействащите хапчета с билковия микс. Хапчетата помагат за заспиването на момента, докато сработи билковият сбор. По-нататък нуждата от моментално сънотворно отпада, защото билките отстраняват постепенно причините – нервното напрежение, психическата обремененост и дори физическите прояви като мускулно стягане, спазми, болки и др.

Има немалко разкази на пациенти за комбинирано използване на билкови сънотворни с Демир бозан. Ако и вие сте сред тях, пишете ни. Какво сте пили за безсъние и как  ви е подействало? Очакваме ви в полето за коментари.

Мнение №3: Приспивателни без рецепта и билки. Кои са ок?

Матилда Приспивателни без рецепта
Матилда Папазян от Пловдив

Поинтересувах се от мелатонин, когато ме замъчи постоянно безсъние. Не можех да заспя до среднощ, а понякога и до сутринта. Безсънието е един от симптомите на надбъбречна умора или както е терминът – синдром на изтощени надбъбречни жлези. Поради спад на кортизола не успявах да компенсирам стреса. Състоянието ми беше болестно и аз се лекувах, но трябваше да оправя и нещата със съня, защото без него съвсем не се възстановявах.

Видях, че дозировките на мелатонин са с огромни разлики – от 0.3 до 10 мг. Почудих се и първо взех по-лекото – от 1 мг на Адифарм. После смених с 10 мг на Евровитал. Само да вметна, че мелатонинът не е евтин. Леките хапчета са 10 лв, а силните – 26 лв.

Резултатът: добър сън. Хапчетата с мелатонин са ОК, нямам забележка. Единствено ме подразни цената, защото се налага да ги пия продължително.

Търсейки по-евтино решение, взех Неуропан. Това е сиропче с мента, глог и валериана. Струва едва 3.80 лв, което е супер. Действието му също е ОК, но мелатонин сякаш ми допадна повече.

Накрая се спрях на друго – билков микс Демир бозан. Препоръча ми го лекар, запознат с фитотерапията. Каза, че поправя не само съня, но цялостно нервната система. Нещо такова ми трябваше. Отначало ми се видя скъпо – 43 лв, но се оказа цена за 3 месеца и то при пълна схема. Аз скоро минах на облекчен режим, при който лечението ми излезе по 10 лв на месец. Относно цена това е най-доброто, а и като ефект има сериозни преимущества. Демир бозан лекува нервната с-ма, регулира хормони, ензими и всичко останало. В резултат се получава едно общо оздравяване, подчертано спокойствие и баланс, съответно – непоклатим сън.

Споменатите от мен хапчета и сиропи са ОК, ако търсите моментно облекчение. Но ако проблемът е продължителен, аз предпочитам Демир бозан. Това е моят опит и исках да го споделя.

Матилда Папазян от Пловдив

Повече подробности и начин за поръчка на Демир бозан за безсъние ще намерите ТУК!

Прочети още

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин.

Кверцетин. Колко време се пие? Ползи и вреди

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин. Мнения от БГ …

5 Мнения

 1. Теодора Тенчева , Симитли

  Ще допълня бял равнец. Пих го за забременяване и през това време спях като пън. Сутрин едва надигах глава. Тогава си отбелязах, че ако някога имам проблем, само бял равнец, няма грешка!

 2. Велизара

  Зимата за невроза и панически атаки пих Демир бозан. Оправи ме за половин кутия, към 1.5 месеца го пих и ме отпусна трайно. Не ме е повтаряло. За съня усетих прояви, през лечението спях много дълбоко и едва ставах за работа.

 3. Мария Кирилова

  Като съм в цикъл, не спя. Заспивам в 1 и се будя в 3. Свикнала съм да пия лайка. Лека е, но за постоянно е безопасна. Преди нея горещ душ, хубаво напарване и после чаша чай и ароматерапия – лавандула, портокал, пак лайка. Помага!!!

 4. Кокорчо НЕ НА Кирчо

  Моето мнение е, че Нованайт е съвършено неефикасно средство. Много се рекламира, голяма патардия, обаче заспивам даже още по-мъчително от преди и събуждането в три и половина през нощта се превърна в правило за мен.

 5. Елеонора

  Една приятелка пи Калмабен обаче има епилепсия и от това припадъците ѝ се увеличиха. Също така хапчетата се отразяват и на простатата, и на надбъбречната жлеза, това прочетох. Ако имате астма като мен, те само ще ви увеличат пристъпите на задушаване. Това разбира се става само ако ги пиете редовно. Но то ако не е редовно, няма пък ефект.

 6. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *