Стафилококи в гърлото. Стандартни и алтернативни методи за лечение

Стафилококи в гърлото. Как се лекуват с народна медицина и задължителните антибиотици.

Упоритите стафилококи често удрят и гърлото. Достъпът им до там не е никак труден. Още повече, че те са навсякъде около нас и оцеляват при всякакви условия. Попадайки в гърлото ни, те атакуват сливиците, синусите и целия тракт.

Постепенно се разпространяват към белите дробове, ако инфекцията не бъде хваната навреме и не бъде назначено точното лечение.

Фарингит, тонзилит и ларингит са сред най-честите заболявания. Пневмонията често се развива като последствие от тях.

Стафилококи в гърлото – лекуват се според нанесените поражения.

Златистият стафилокок е причинител на всички тези патологии. От гърлото той лесно достига до всяка част от тялото чрез кръвния поток. Освен пневмонията, други възможни усложнения са абсцес, менингит, остеомиелит. Възможно е развитието на сепсис и ендокардит.

С оглед на всички тези рискове, се налага по-отговорно отношение към всяка инфекция, засягаща гърлото и целия УНГ апарат.

Понякога стафилококовата инфекция в гърлото протича подмолно. Възможно е след прекаран грип, патогените отново да се активизират. Наличието им се открива чрез изследване на гърлен и назален секрет. Откриват се дори при напълно здравите хора.

Но стойности по-високи от 104 единици индикират за необходимостта от назначаване на лечение.

Опасност от заразяване

Опасността от попадане на стафилококи в гърлото е най-висока при контакта с болен човек. Чрез слюнката или по въздуха тези патогенни микроорганизми бързо намират нов приемник.

Рисковете са повишени при спад в имунната дейност – малки деца, възрастни пациенти, продължително или хронично заболяване. Във високо рискова група са пациентите, болни от диабет.Стафилококи в гърлото 01 stafilokoki-garlo-02

Стафилококова ангина, гнойна

“Демир

Стафилококовата ангина е сред на-честите инфекции, причинявани от коментираните патогенни микроорганизми. Протича с гнойни налепи по сливиците и гърлото. Пациентът се оплаква от болезненост при преглъщане и отказва прием на храни и напитки.

Началната симптоматика на заболяването е изключително остра. Протича с повишение на температурата, която може да достигне до 40 градуса. Появяват се оплаквания, свързани с обща интоксикация. Възпаляват се лимфните възли.

Болковата симптоматика засяга и ушите. Простира се и към областта на шията. Пациентът се оплаква от втрисане.

Лечението на ангина, причинена от стафилококи, се осъществява с антибиотик. Сред най-често предписваните препарати са зинат, сумамед, гентамицин, амоксиклав, гентамицин, клацид. Задължително към терапията се включва и изплакване на устата с антисептични разтвори.

От домашните средства содата е ефективна опция. Лъжичка от белите кристалчета разтворете в половин чаша хладка вода. С разтвора правете гаргари по няколко пъти на ден.

Добре действат и компресите с извара. Подробно за лечението на ангина, четете в материала ни, посветен на темата – ТУК!

Лечение с мед

Медът е един от най-мощните природни антибиотици и това откритие не е от днес. Ефективен е приложен под всякаква форма – за вътрешен прием и за външен (компреси на възпалената кожа, мазане на носа от вътрешната страна, капки за нос и разтвор за промивка на гърлото).

Мед, червена боровинка и клеева тинктура – три от опциите на народната медицина, ефективни срещу стафилококи.

Който и начин да изберете, със сигурност няма да сгрешите. Ако гърлото Ви дразни смучете по няколко пъти на ден лъжица мед, към който сте прибавили щипка сода бикарбонат.

Водеща роля в лечението има антибиотичната терапия. Те трябва да се назначи с изключителна точност и прецизност според вида на изолираната бактерия. В противен случай, приемът на неточния медикамент би довел до развитието на резистентност на пациента към съответния антибиотик.

Точният антибиотик се назначава след бактериологично изследване.

Ако инфекцията е засегнала носа или гърлото, се използват антисептични компоненти във вид на разтвори, включващи в състава си водороден прекис, йод, колоидно сребро. С тях се правят промивки.

Болки в гърлото и висока температура – част от симптомите при стафилококова инфекция.

Приемът на препарати с имуномодулиращо действие и високо съдържание на витамини, също е задължителен.

Евелина Лютова

Ако патогенът е инфектирал кръвта, може да се наложи кръвопреливане. Оперативните методи също се използват понякога (напр. при лезии върху сливиците, често се налага операция).Стафилококи в гърлото 02 stafilokoki-garlo-03

Към терапевтичните мерки се включва и локалната терапия. Тя включва употребата на медицински препарати за външна употреба, съдържащи 70% алкохол. Отлична опция за деца е и мехлемът Вишневски.

При външни лезии чести вани и лапи с антисептични разтвори са задължителни. Паралелно с това детето трябва да приема големи количества витамин С.

Обработката и дезинфекцията на предметите, с които детето има постоянен контакт, също е важна.

Конкретни детски болести, свързани с бактерията

Стафилококи при деца протичат с конкретни заболявания, свързани с развитието на бактерията. Когато патогенът е поразил лигавицата на гърлото, съпътстващите болести са катарален тонзилит, ангина и стоматит.

В този случай гърлото е зачервено, сливиците са подути и зачервени. Появяват се гнойни лезии по тях или в устната кухина. Клиничната картина протича на фона на обща интоксикация.

Друго любимо мястото на стафилококите при деца е чревната лигавица, която най-често бива поразена от стафилококус ауреус. Наличието на инфекцията провокира типични симптоми на остър колит (възможно е да бъде засегнато дебелото черво или тънките черва. Патологията протича под формата на ентероколит.Стафилококи в гърлото 03 stafilokoki-garlo-04

Оплакванията, които има детето са свързани с:
  • болки в най-долната част на корема
  • лъжливи позиви за изпразване на дебелото черво, които протичат с болка
  • гнойни и кървави примеси в изпражненията, които обикновено стават зеленикави на цвят
  • редки и чести изпражнения или липсата на такива (запек)

Ако стафилококите са поразили носната лигавица, детето страда от синузит. Типичната клинична картина на това заболяване включва:

  • затруднено и изключително мъчително назално дишане
  • гнойни назални секреции, които се отделят трудно и блокират синусите
  • симптоматика на обща интоксикация

Непременно погледнете и ТОВА:

Видове антибиотици за гърло. Панцеф или Зинат?

Прочети още

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин.

Кверцетин. Колко време се пие? Ползи и вреди

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин. Мнения от БГ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *