Как се прави бронирано кафе, рецепта. Какво е? Общо с диетата Узунов

Точно как се прави бронирано кафе? Какво е то? Какво общо има с диетата на Атанас Узунов и как се вписва? Бронирано кафе с кокосово масло. Ползи за отслабване. Черно лате.

Кафето: Предпочитаната от милиони хора по света утринна (а и по всяко време на деня) напитка. Кафето: Ала турка, еспресо, шварц… Кафето: Черно, меланж, капучино, лате, фрапе – с мляко или със сметана. Кафето: С масло?! Е, това вече е в повече. Но, оказва се, че не е. А е точно изчислено – право в целта! И енергизира, и засища глада. Така действа бронираното кафе! Това е то, bulletproof coffee.

Кафе + масло = бронирано кафе. Нетрадиционна е тази комбинация. Е, не всеки ще хареса вкуса на разбитото с масло кафе. Но хитът „Bulletproof coffee“ надминава маркетинговите очаквания отвъд океана през последните години и покорява Европа.

Бронираното кафе? Автора, автора!

Дейв Аспри, биохакер и американски предприемач, е създателят и кръстникът на този начин на приготвяне на кафето. На кафето с масло. 

Роденият през 1973-а година Дейв, който след успешната си IT кариера в Силициевата долина натрупал доста излишни килограми, посещава през 2004-а Индия. 136-килограмовият тогава американец опитва за първи път в Тибет традиционния чай с масло от млякото на як (масала). Веднага забелязва, че тази напитка потиска чувството за глад, а в същото време стимулира мозъка.

Вече в Америка, вдъхновен от тибетския чай с масло, Дейв Аспри се захваща с идеята си за кафе, комбинирано с масло+. Прилага тактиката на биохакера – изпробва лично с какъв вид масло кафето става най-вкусно, най-здравословно, най-засищащо и топящо подкожните мазнини. И така стига до кафето, наречено от него бронирано.

Bulletproof coffee, запазената марка на Дейв Аспри, пуснато на пазара през 2012 г., е кафе с краве масло (от млякото на пасищни крави!) и кокосово масло (или MCT олио – в  превод малко популярната английска абревиатура „Medium-Chain Triglyceride“ означава средноверижен триглицерид. Твърди се, че за проучвания и нови технологии Дейв Аспри вложил над 300 000 долара. А книгата му „Бронираната диета” много бързо се нарежда сред бестселърите на „Ню Йорк таймс”.Как се прави бронирано кафе, рецепта.

Базираната в Сиатъл негова компания Bulletproof 360: 

 • Продава по цял свят оригиналната версия на кафето с масло, както и отделните негови компоненти;
 • Превръща се в лайф стайл бранд;
 • Привлича над 68 млн. долара инвестиции;
 • Изпити са над 160 млн. чаши бронирано кафе, според изчисленията на Аспри.

Защо бронираното кафе и ободрява, и засища?

Как работи кафето, наречено от Дейв Аспри „бронирано“? Защо една макар и необичайна, но не сложна комбинация изпълнява със сигурност 2 функции: и да стимулира организма, и да утолява глада?

Кафе с масло! Явно е, че именно маслото е „активаторът“. То увеличава действието на кофеина, който пък усилва мозъчната дейност, и понижава нивото на холестерола. Когато пиеш кафе с масло, това е 2 в 1: утринното кафе и закуската. И бодър, и сит е онзи, който сутрин ще изпие чашка бронирано кафе. До обяд „червейчето“ на глада ще спи. А мозъкът ще е буден. По тази причина любителите на кетоновата диета или търпящите непосилен глад заради излишните си килограми, ще предпочетат бронираното кафе. Оптимистите сравняват вкуса му с лате. Песимистите изобщо не го харесват.  

Още в текста: Черно кафе + масло = бронирано кафе. Пиеш бронирано кафе и отслабваш. Преимуществата и противниците. Бронираното кафе и нисковъглехидратната диета. И Атанас Узунов „закусва“ с бронирано кафе. МСТ олиото. Как се приготвя уникалната напитка? Оригиналната рецепта на Дейв Аспри. С добавки: Таблица с най-популярните подобрители. 6+ варианта и за вегетарианци. Брониран чай – предпочитаните видове в таблица. Бронираният чай Фигурин – за изваяна фигура и здраве без диети. Допълнителен режим за сигурен ефект 

Авторът на бронираното кафе залага на  протеините и полезните мазнини, които се съдържат във влаганите в напитката 2 вида масло. Когато се приемат полезни мазнини, се увеличава образуването на кетони (те са продукт на разграждащите се мазнини в тялото). Тоест, увеличава се енергията. А мозъкът обича кетоните.    

Действието на маслото (само 2 лъжички) е подобно на мазнините в авокадото или ядките, например. Маслото от млякото на пасищни крави е с по-висока концентрация на омега 3 плюс витамините – в сравнение със сметаната или прясното мляко, които доста често се добавят към кафето.

Така че, маслото (от краве мляко, от кокос или МСТ олио) с неговите протеини и полезни мазнини засилва стимулиращия ефект на кафето от една страна, а от друга – изгаря натрупалите се в организма вредни мазнини.

Пиеш бронирано кафе и отслабваш

Откъде идва ефектът при редукцията на наднорменото тегло? 

Кафето, известно е, усилва метаболизма. Това му действие се удвоява, когато към него се добави маслото. В кокосовото или в ТСМ олиото мазнините са от т. н. средноверижни триглицериди. А те се усвояват лесно от организма. Не образуват подкожни мастни депа, а се освобождават във вид на енергия.

Освен това кокосовото масло и маслото от млякото на пасищните крави (подобно на майчината кърма) са известни с високото си съдържание на лауринова киселина. Тази наситена мастна киселина има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства; подкрепя сърцето, бори диабет и ракови клетки. Изпитата сутрин чаша бронирано кафе, освен че до обяд задоволява усещането за глад, продължава през целия ден да разгражда натрупаните в организма мазнини.

Кето диета. Мнения, точни резултати. Вреди и странични ефекти

Преимущества и ползи

Сутринта изпиваме чаша кафе с масло и си осигуряваме енергия и ситост до обяд. Гарантира ни го биохакерът Дейв Аспри, създателят на тази странна напитка, наречена от него, бронирано кафе. Осигурява между 200 и 500 калории и бронира чувството за глад.  

Качествата на бронираното кафе: 

 • Захранва мозъка със здравословни мазнини (авторът на кафето чудо твърди, че с него е повишил личния си IQ с 20 единици);
 • Подобрява концентрацията;
 • Увеличава метаболизма с 12 процента;
 • Топи натрупаните в организма вредни мазнини (оттук нормализиране на теглото);
 • Укрепва сърдечната дейност (заради наситените мазнини);
 • Заздравява мускулите (действат протеините).

Противниците на бронираното кафе

Те са главно в родината на Дейв Аспри. Обвиняват го, че няма нито медицинско  образование, нито подготовка в областта на храненето. Най-меката критика отвъд океана към бронираното кафе звучи така:

„Научната обосновка на ползата от кафето с масло остава малко смътна“.

Има диетолози, които предупреждават: не бива да се пропуска здравата закуска, защото който разчита сутрин само на бронирано кафе, ще пропусне набора от протеини, витамини и минерали, осигурявани от разнообразното хранене.

Но и това твърдение, според биохакера, е невалидно, защото в двата вида масло – краве и кокосово, които добавя към качественото черно кафе, не липсват протеини (животински и растителни), витамини и минерали.

Бронирано кафе и Нисковъглехидратна диета

Бронираното кафе отлично се вписва в менюто на нисковъглехидратната диета. То – и според „режимното хранене“ на Атанас Узунов – е едновременно и ободряващата напитка, и засищащата закуската. Твърде логично е денят на всеки, който е решил да се придържа към тази диета, да започва с бронирано кафе.

Евелина Лютова

„Малко въглехидрати, много мазнини“ означава нашенският превод на съкращението (от английски) LCHF, с което по света се обозначава нисковъглехидратната диета с високо съдържание на мазнини. 

Черно кафе + масло (с високо съдържание на полезни мазнини и протеини) = богатата на животински мазнини и бедна на въглехидрати напитка. С помощта на бронираното кафе, поне „закуската“ ще е под знака на LCHF. Със стимулиращото и убиващо апетита кафе ще е направен опит да се свалят излишните килограми, да се нормализира кръвната захар и да се заздрави сърцето. 

Меню за нисковъглехидратна диета на Атанас Узунов по дни. Рецепти

Какви съставки са нужни?

 • Горчиво черно кафе – току-що сварено, без значение по какъв начин – турско, еспресо, или шварц.
 • Натурално краве масло (от мляко на пасищни крави, доказано по-полезно от млякото на отглежданите с фураж крави) – без сол. Възможно е и гхи масло (преварено краве масло, което е без вода и протеини – вегетарианците го ползват).
 • Кокосово масло или МСТ олио. Те са силни антиоксиданти; подсилват имунитета и ускоряват метаболизма.

Какво е МСТ олио?

Дейв Аспри добавя към своето кафе освен краве маслото и още една съставка. Определя я като „октаново масло за мозъка“. Това е пречистена форма на кокосово масло, наречена MCT масло (Medium-Chain Triglyceride oill) – в превод „средноверижно триглицеридно масло”.

Какво представляват сpeднoвepижнитe тpиглицepиди? Те ca мастни киселини със среден размер (в структура от 6 до 12 въглepoдни aтoмa). Не се трансформират. Не им е нужна енергия, за да бъдат усвоени, оползотворени или складирани в депа. Поради тази си структурата МТС маслото се нуждае от по-малко време за разграждане. Отделя повече енергия. Не повишава кръвната захар.

MCT маслото няма мирис. То е светложълта полупрозрачна течност.  

Средноверижни триглицериди се продават като хранителна добавка – MCT oil, и във вид на таблетки. Произвежда се от естествените източници на този вид мазнини – кокосови и палмови масла, в лаборатория по химичен път. Използва се от хора с проблеми в храносмилателната система. Както и от много спортисти, бързащи да се отърват от натрупани мазнини.

Как се прави бронирано кафе? Рецепта 

 • Първа стъпка: Приготвяме 200 мл черно кафе по предпочитания от нас начин (турско, шварц или еспресо), без подсладители.
 • Втора стъпка: Към кафето добавяме 1-2 супени лъжици краве масло (натурално, от млякото на пасищни крави, или гхи) и 1-2 с. л. кокосово масло (или МСТ олио).
 • Трета стъпка: Сместа се разбива в блендер (миксер за фрапе) за около 30 секунди. Може да се разбърка добре и в термос. Някои го правят и ръчно – трябва да се получи хомогенна маса.

Оригиналната рецепта от Дейв Аспри

Оригиналната версия включва:

 • 2 чаши кафе (300 мл), 
 • 2 супени лъжици краве масло, 
 • 2 супени лъжици MCT oil (средноверижно триглицеридно масло, пречистен вариант на кокосово масло). 

Създателят на бронираното кафе не използва никакви други добавки освен трите основни съставки: качествено черно кафе и 2-те масла. При него няма ароматизатори и подсладители, както си позволяват някои негови последователи.

221 калории съдържа чистата напитката, носеща запазената марка Bulletproof. Мазнините в нея са 25.2 г, от тях 20.9 г са наситени.

Бронирано кафе + добавки. Таблица. Рецепти   

Авторизираните варианти на оригиналната рецепта на бронираното кафе включват разнообразие от вкусни допълнения. 

Ето най-често използваните:

Продукт Ефект
Какао на прах (какаово масло) Омекотява черното кафе, наподобява черен течен шоколад
Стевия Кето подсладител
Натурална ванилия Допълващ аромат
Мента Свеж аромат
Колаген  Укрепва кожата и косата

Първи вариант: 

 • 1 чаша (100 мл) качествено кафе еспресо 
 • 1-2 супени лъжици органично студено пресовано кокосово масло (То може да се замени по избор или с MCT oil, или 1-2 с.л. домашно краве масло, ghee индийско пречистено краве масло или гхи домашно)
 • Всичко се смесва с блендер, миксер или ръчно. 

Втори вариант:

 • Приготвяме турско кафе с добавено в него 1 ч. л какао на прах. 
 • Сипваме кафето с какаото в съд за разбиване (блендер, термос или по-голяма чаша).
 • Добавяме 2 ч. л. натурално (домашно) краве масло и 1 ч. л. кокосово масло.
 • Разбиваме.

Трети вариант:

 • Чаша (100 мл) черно неподсладено шварц кафе (или еспресо)
 • 1-2 с. л. кокосово масло
 • 1 ч. л. домашно краве масло
 • Четвърт лъжичка ванилия
 • Няколко капки стевия
 • Всичко се смесва и разбива добре

Четвърти вариант:

 • 300 мл черно кафе
 • 1 с. л. натурално краве масло
 • 1 с. л. кокосово масло (или МСТ олио)
 • 3 жълтъка от пресни яйца
 • Четвърт ч. л. канела
 • Няколко капки стевия

Пети вариант:

 • Варим черно кафе – 100 мл.
 • Към него долавяме 5-10 г какаово масло.
 • Добавяме малко (1 ч. л. краве масло) – по желание.
 • Разбиваме.

Този вид бронирано кафе е по-известно като течен кето шоколад.

 Шести вариант: 

 • Приготвяме традиционното бронирано кафе.
 • Добавяме 1 с. л. семена от чиа.
 • Изчаква се семената да набъбнат.

Това е рецепта, взаимствана от кето гуруто Лилиан Вогъл.

Когато към базовата рецепта на бронираното кафе се добавят и други съставки, калориите скачат – може да достигнат до 500. Мазнините също се повишават – дори двойно, съответно и наситените. Който смята да топи килограми, ще трябва да се придържа към оригиналната версия на Дейв Аспри!

Важно! Възможно е в началото при пиенето на бронирано кафе някой да получи леко разстройство. Кокосовото масло действа слабително! Но постепенно организмът се адаптира. Страдащи от стомашни и чревни проблеми трудно ще понесат масленото кафе.

Диетата на Атанас Узунов: Вижте режимите рецепти и менютата!

Бронирано кафе за вегетарианци

Да пият ли вегетарианците и веганите бронирано кафе? Защо не! Тези, които не изключват от менюто си млечните продукти, ще си приготвят кафето на Дейв Аспри по неговата рецепта. 

Черно неподсладено кафе (300 мл)

+ 2 с. л. краве масло

+ 2 с. л. кокосово масло (или ТСМ олио).

Веганите ще елиминират едната съставка – маслото от млякото на пасищни крави. Ще пият полубронирано кафе. Само с кокосово масло. 

Черно кафе (300 мл) + 2-3 с. л. кокосово масло (или ТСМ олио).

И това работи. Зарежда с енергия и бори глада.

Още ТУК: Детайли на кето и др. диетични подходи за вталяване

Брониран чай

Ценителите на чай също може да имат своята утринна бронирана напитка. Не по-малко тонизираща и утоляваща глада от бронираното кафе. И по-полезна от известния английски черен чай с мляко. За получаването на брониран чай стъпките също са 3:

 1. Запарваме си любимия чай (от български билки, черен, зелен)
 2. Добавяме краве и кокосово масло (или МСТ олио).
 3. Разбъркваме съставките с блендер, миксер или ръчно до получаването на хомогенна смес.

Таблицата по-долу подрежда три от най-разпространените и предпочитани за бодрост и здраве чайове. С добавката на двата вида масло те стават доста по-хранителни и още по-тонизиращи. И, подобно на бронираното кафе, могат да се използват като заместител на традиционната закуска. До обяд гладът не се обажда. 

Вид брониран чай Как се приготвя
Брониран български дъхав чай (от родни билки – липа, мента, мащерка, риган, горски плодове или микс) Запарваме 200 мл чай от билката. Към него добавяме по 1 с. л. натурално краве и кокосово масло (или МСТ олио). Разбиваме.
Брониран черен цейлонски чай Запарваме 100 мл чай. Добавяме по 1 ч. л. краве и кокосово масло. Разбиваме.
Брониран японски чай матча (Чаят матча е изключително ароматен и здравословен зелен чай на прах) Със 100 мл гореща (80 градуса) вода заливаме половин ч. л. матча в специалната за него купа (или голяма чаша). Бърка се с бамбукова (дървена) лъжица до образуването на плътна зелена пяна. Добавят се по 1 ч. л. краве и кокосово масло. Отново енергично се бърка.

Чай Фигурин в брониран вариант!

Чаят с изкусителното име Фигурин, не може да се сравнява с нито един от изброените в горната таблица чайове. Затова и не е подреден там. 28-те билки, растящи в родните ни полета и ливади, комбинирани във Фигурин, превръщат този чай в уникат.

Съчетаването им влияе комплексно. То няма аналог. Фигурин едновременно извайва фигурата (най-вече в проблемните зони), но и подобрява здравето. 28-те билки здравата си вършат работата.

Вътрешното им действие веднага си проличава отвън – килограмите се топят. Защото метаболизмът започва да работи на бързи обороти. Тялото и кръвта се пречистват.

В приготвянето на брониран Фигурин няма нищо сложно. Просто трябва през деня да се изпият 3 чаши чай Фигурин (едната от които – брониран!). Е, нужно е да се ограничи и лакомията. 

Фигурата ще се поддаде на Фигурин с помощта на формулата на бронираното кафе. Когато Фигурин се „бронира“ по идеята на Дейв Аспри, чаят започва да потиска глада. Фигурин с 2-та вида масло – краве и кокосово, дава още по-солидна гаранция за здравословно отслабване.

Брониран чай Фигурин – рецепта

 1. Чаят се запарва по обичайния начин  (с 200 мл гореща вода).
 2. Към чашата с чая се добавят по 1 ч. л. натурално краве и кокосово масло (или ТСМ олио).
 3. Съставките се разбъркват в блендер, с миксер или ръчно.

Такава, бронирана, доза Фигурин се пие сутрин. Ясно е, че тя заменя закуската. На обяд и вечерта чаят Фигурин се пие чист, без маслената добавка. Държи се нискокалоричен режим на хранене. В линка по-долу можете да видите как точно чаят ускорява действието на бронираното кафе и, ако искате, дори можете да си го поръчате:

Допълнителен режим 

Когато бронираното кафе цели здравословно топене на излишни килограми, неговият засищащ ефект би следвало да бъде подкрепен и с още нещо. Най-подходящо е да се намалят, дори да се изключат храните, богати на въглехидрати. Да се залага на мазнините и зеленчуците.

Режим на Атанас Узунов: Списък с разрешени храни и точни правила

Диета или режим? Кето или LCHF! Формулировката е без значение. Важно е бронираното кафе (или бронираният чай) да не остане изолиран в редуциращото си действие единствено в часовете до обяд. 

Нашата анкета „Пиете ли Бронирано кафе“

Знаете ли какво е Бронирано кафе?

 • Да.
 • Не.

Пили ли сте Бронирано кафе?

 • Да.
 • Не.

Харесва ли ви Бронираното кафе?

 • Да.
 • Поносимо е.
 • Не.

 Колко често пиете Бронирано кафе?

 • Всяка сутрин.
 • Рядко.
 • Когато съм на отслабваща диета.

Каква е вероятността да започнете за пиете Бронирано кафе?

 • Голяма.
 • Средна.
 • Нулева.

Гласувайте в коментарите!

Прочети още

Готвена храна за вкъщи - София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави поръчка за доставка на храна по домовете. Най-добрите сайтове.

Топ 10 фирми за доставка на храна

Готвена храна за вкъщи – София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *