Доц. Румяна Маринова: Американците ме карат да излъжа в учебника, че социализмът е нещо ужасно!

Доц. Румяна Маринова не може да приеме за нормално да се преиначава историята по такъв брутален начин!

Доц. Румяна Маринова е специалист по Съвременна българска история. Тя преподава в Алма Матер и е автор на много от учебниците по История.

Последната партида обаче й е навлякла сериозни главоболия, защото е събудила яростта на САЩ. Това става ясно от връщането на учебника за 10 клас за редакция, пише Skandalno.net.

Той е бил готов, минал е всички проверки, но накрая министърът на образованието е наредил да се редактира. Доц. Маринова твърди, че това е станало по заповед от американските НПО-та.

„Проблемът е, че не сме описали социализма като 100% криминален период. Това иска Америка. А ние сме го описали обективно – и с негативите, и с позитивите. Сложили сме репресиите, жертвите, Държавна сигурност… Но това не стига на САЩ.“ – твърди доц. Маринова.

Румяна Маринова
Доц. Румяна Маринова не иска да излъже, за да угоди на Америка

Тя е на мнение, че от Америка искат да пропагандират и заклеймят социализма като най-ужасния период в историята на България, а това всъщност не е съвсем така, защото социализмът си има и своите постижения, като например икономическото израстване пред 70-те години.

„Американците искат целият период да бъде описан като едно, а това няма как да стане. Има голяма разлика между социализма през 40-те, 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години. На тях не им хареса и че сме написали, че Тодор Живков премахва концлагерите през 1962 г., но това е абсолютен факт и историята го потвърждава.“ – разкрива още доц. Маринова.

По думите й става ясно, че учебникът по История за 10 клас не е одобрен само защото социализмът е описан и с негативите, и с позитивите си. От САЩ държат това да бъде поправено и да се пропагандира, че от 1944 до 1989 г. животът в България е бил ужасен.

Доц. Румяна Маринова обаче няма никакво намерение да редактира учебника си, защото това би означавало да излъже, а като професионален историк не може да си го позволи. Затова най-вероятно ще трябва да се наеме друг с писането на учебника.

За Михаил Николов

Прочети още

Владимир Путин

Владимир Путин побесня! Съсипва Запада с нова „Желязна завеса“

Владимир Путин е бесен от опита за намеса на Запада във вътрешните дела на Русия! …

2 коментара

  1. Виден Пунов

    САЩ сигурно са изпратили на почивка индианците или са гостували на „юга“? Една държава на 250 години иска да пише историята на 1300 годишна. Що за наглост?

    • Румяна

      Историята ни е такава каквато е и никой няма моралното право да променя нашата история така както ние нямаме право да променяме чуждите.

  2. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]