Румяна Маринова
Доц. Румяна Маринова не иска да излъже, за да угоди на Америка

Доц. Румяна Маринова: Американците ме карат да излъжа в учебника, че социализмът е нещо ужасно!

Доц. Румяна Маринова не може да приеме за нормално да се преиначава историята по такъв брутален начин!

Доц. Румяна Маринова е специалист по Съвременна българска история. Тя преподава в Алма Матер и е автор на много от учебниците по История.

Последната партида обаче й е навлякла сериозни главоболия, защото е събудила яростта на САЩ. Това става ясно от връщането на учебника за 10 клас за редакция, пише Skandalno.net.

Той е бил готов, минал е всички проверки, но накрая министърът на образованието е наредил да се редактира. Доц. Маринова твърди, че това е станало по заповед от американските НПО-та.

„Проблемът е, че не сме описали социализма като 100% криминален период. Това иска Америка. А ние сме го описали обективно – и с негативите, и с позитивите. Сложили сме репресиите, жертвите, Държавна сигурност… Но това не стига на САЩ.“ – твърди доц. Маринова.

Румяна Маринова
Доц. Румяна Маринова не иска да излъже, за да угоди на Америка

Тя е на мнение, че от Америка искат да пропагандират и заклеймят социализма като най-ужасния период в историята на България, а това всъщност не е съвсем така, защото социализмът си има и своите постижения, като например икономическото израстване пред 70-те години.

„Американците искат целият период да бъде описан като едно, а това няма как да стане. Има голяма разлика между социализма през 40-те, 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години. На тях не им хареса и че сме написали, че Тодор Живков премахва концлагерите през 1962 г., но това е абсолютен факт и историята го потвърждава.“ – разкрива още доц. Маринова.

По думите й става ясно, че учебникът по История за 10 клас не е одобрен само защото социализмът е описан и с негативите, и с позитивите си. От САЩ държат това да бъде поправено и да се пропагандира, че от 1944 до 1989 г. животът в България е бил ужасен.

Доц. Румяна Маринова обаче няма никакво намерение да редактира учебника си, защото това би означавало да излъже, а като професионален историк не може да си го позволи. Затова най-вероятно ще трябва да се наеме друг с писането на учебника.

Прочети още

Radostin Vasilev 570x480

Радостин Василев: Не съм влязъл в политиката с трабантче, бе! Мерцедесът ми е 140 бона

Руди Гела продължава да наглее! Депутатът Радостин Василев не спира да отвращава народа. След като …

8 Мнения

 1. Виден Пунов

  САЩ сигурно са изпратили на почивка индианците или са гостували на „юга“? Една държава на 250 години иска да пише историята на 1300 годишна. Що за наглост?

  • Румяна

   Историята ни е такава каквато е и никой няма моралното право да променя нашата история така както ние нямаме право да променяме чуждите.

  • Йорданов

   Не ми е ясно кой дава право на американците да се месят и решават във суверенна държава как да се пишат учебници и много други неща !? Защо точно САЩ ? Представете си до къде сме я докарали ! Не е ли унизително питам аз господата управляващи ? Как можахте за около 30 тина години да се извъртите на 90 градуса ! Не американците са виновни а вие продажна паплач такава !

   • Какво да питаш управляващите!!! Няма как да ти отговорят защото те са причината за това васално положение!!! Нали те лапат като за последно и не ги е еня за България !!!

   • Иванчо Глупакът

    Правилно!Ако се завъртим обратно на старите 90 градуса те ще сочат към СССР.Или може би малко бъркам?За разлика от авторката на учебникът,която е минавала права под масата (толкова е закачила от строящият се социализъм), половината от живота ми,включително детските,юношеските и младежките ми години минаха в построяването на РСО (развито социалистическо общество),което така и не построихме.И не Америка а Русия отбеляза на картата на Балканите България като :Задунайская губерния“.А кого слушаха социалистическите ни управници е публична тайна.

    • СилверПатрик

     Абе, много си прост! Ами сега като Америка и Европа ти спря животновъдството и производството на всички работещи преди това предприятия и заводи, по-добре ли е ? Тук в БГ вече няма и български кучета, всичко е западно и фалшиво. Купуваш крушка и гори 1 ден след като си я сменил, а навремето крушка да изгори беше събитие в дома. Защото работеха с години, може и сега да има някъде работещи в някое изоставено място от онова време.

     • Иванчо Глупакът

      Вярно е!Много съм прозд(ако не знаеш-така се изписва думата),че не си купувам ел.крушки по две за левче от големите вериги.А животновъдството и големите, работещи предприятия отидоха в ръцете на съпартийците на баба ти и дядо ти или на майка ти баща ти(зависи колко си възрастен).Този твой евтин популизъм иди да го изразяваш на сайта на и „т.н.“.У нас,вкъщи светят LED крушки,китайско производство и не са мигнали вече пета година. Имам и пет кучета,прибрани от улицата и не са американски.

 2. Росен Радославов

  Значи американците я карат да излъже, ама тя мъжката няма да го направи. Голяма каша е в главата на тази жена, ако изобщо е казала такова нещо. Нещо, в което много се съмнявам.

 3. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *