Таблица за разделно хранене. Готови изпробвани рецепти
Разделно хранене. Таблица, рецепти, меню и схема за отслабване

Разделно хранене: Меню, таблица, рецепти

Диета разделно хранене за отслабване. Седмично меню, лесна таблица и достъпни рецепти. Диета за 12 дни. Откъде да купим ястия по готови рецепти? Какво да ям?

Съветският учен И. П. Павлов (онзи с кученцето) открива, че белтъчините, въглехидратите и мазнините се разграждат от различни храносмилателни сокове. Например белтъчините се разграждат в кисела среда, а въглехидратите – в алкална. Затова трябва да се ядат отделно. Това вече е измислено от американския лекар диетолог Херберт Шелдън. Той разделя консумирането на трите типа храни и създава разделното хранене.

Разделното хранене облекчава стомаха. Резултатът – здраве и фина фигура. Шелтън създава таблици на съвместимите и несъвместимите храни. Информацията – синтезирано:

Таблица за разделно хранене

Шелтън разработва таблици, с които човек може лесно да се ориентира за съчетанията.

Съвместимост на продуктите
Могат да се съчетават помежду си Не бива да се консумират заедно
месо и зеленчуци без нишесте кафе – ръжен хляб
картофи и хляб + растителни мазнини домати – зърнени (ориз, гречка, булгур)
зърнени + всички зеленчуци месо, яйца, гъби – продукти със захари
сладки плодове + млечни продукти риба – зърнени, бобови, сметан
зеленчуци с нишесте + карфиол, тиквички, моркови Млечни храни – месо, хляб, каши

Най-лесно е да запомним забранените съчетания на храни.

Какво не се смесва
Комбинация Примери
Белтъчини + белтъчини Не бива да се приемат концентрирани белтъчини, защото ще се усвоят частично. Например: месо – яйца, риба – ядки не трябва да се ядат заедно
Белтъчини + мазнини животинските и растителните мазнини не трябва да се съчетават със сирене, месо и яйца. Мазнините препятстват отделянето на стомашен сок
Въглехидрати + мазнини Тестени изделия не вървят със сирене, яйца и месо (забравете за традиционната баница)
Въглехидрати + въглехидрати Елда и картофи, макарони и боб (зърнени) – не! Само един вид въглехидрати на едно хранене
Въглехидрати + киселини Ябълков щрудел, ориз с киселец и други зеленина с кисела жилка – не! Киселото разрушава птиалин, който разгражда въглехидратите

Хора, които са спазвали тази проста таблица, свидетелстват за огромната й ефективност. Този отзив и другите по-долу получихме след нарочна анкета в групата си „Билки и древни лечители“ във Фейсбук, като помолихме написалите по-интересните мнения да ни ги пратят леко разширени заедно със снимки на авторите:

Разказ №1: Как отслабнах с разделно хранене и чай

Манол, разделно хранене таблица
Манол Крумов от Варна

Изпращам ви снимка, за да се убедите в резултатите ми. Преди 2 години лицето ми беше съвсем кръгло и посипано с гнойни пъпки. Боледувах сериозно. Личната настояваше да сваля 25 кг, но аз нямах енергия за това. Тогава жената ми даде два листа, изкарани на ксерокс, и каза – поне това направи. Оказаха се таблици за разделно хранене. Не беше трудно да се спазват, защото всички храни бяха разрешени. Без голяма надежда, но все пак се захванах.

След 3 месеца имах контролен преглед за сърцето и за другите неща. Поръчвах си готови рецепти от специален сайт за кетъринг Варна. Личната лекарка ме похвали, бях свалил 9 кг. Но те не бяха достатъчни и тогава тя ми каза да си помогна с билки за отслабване. Написа ми името на Фигурин и ми каза да го търся в аптека или по интернет. Този път ѝ се доверих веднага и бързо се сдобих с чая.

След един месец на разделно хранене и Фигурин отбелязах още 6 кг в минус. Продължих напред с огромен ентусиазъм. Видях, че резултатите са възможни и без да блъскам до изнемога в залите, и без да се измъчвам от глад. Аз си падам малко чревоугодник, но разделното хранене ми пасна. А билките Фигурин ми позволиха забежките и отклоненията от режима да минат без последствия. За 18 месеца свалих 25 кг, както се искаше. За някои е бавно, за мен – супер! 

Манол Крумов от Варна

Вижте още отзиви за „Фигурин“ и го поръчайте за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Схема на разделно хранене

При разделно хранене задстомашната жлеза функционира правилно. Тя нарушава своята работа, само когато се съберат продукти с белтъчини и продукти, богати на въглехидрати или на мазнини. 

Храните са:

 1. киселинни;
 2. алкални;
 3. неутрални.

Да се храниш разделно означава в стомаха да не попадат едновременно алкални и киселинни храни. Те вървят с неутралните. 

 • Не бива да се приемат заедно храните от 1. и храните от 2.
 • Всяка от тях – може с храните от 3.

Но разделното хранене се опира не само на тази елементарна схема. Включва и разграничаването на зеленчуците, според съдържащото се в тях нишесте. А също и на плодовете, които са сладки или кисели.

Още в текста: Как отслабнах с разделно хранене. Работещата таблица. Меню и чай за отслабване, с който да ускорим резултатите. Фундаменталните готови рецепти. Схема и диета. Какво да ям?

Разбира се, да се спазва всичко това абсолютно стриктно не е съвсем възможно. Затова и хората прибягват към допълнителни странични средства, които им позволяват неголеми волности и отклонения от режима. Такива са различните чайове и комбинации от билки, които са специално създадени като спътници на разделното хранене. Техният прием дава възможност да не се вманиачаваме по схемите и диетите и в същото време да удвоим резултатите от тях.

Ето една таблица с опростената схема:

1. АЛКАЛНИ

2. КИСЕЛИННИ

3. НЕУТРАЛНИ

Месо, риба, яйца, бобови и семена, ядки Хляб и тестени; зърнени храни, картофи, захар, мед, сладкиши Плодове, зеленчуци (без  картофи), растителни масла

Разделно хранене – таблица по дни

Менюто се организира по дни, всеки подчинен на един тип храни.

Редуване на дни (цикли)
Вид ден Каква храна
Белтъчни дни изцяло протеинова – месо, гъби, ядки
Нишестени дни богата на нишесте (скорбяла) – картофи, зърнени
Въглехидратни дни съдържаща бързи и бавни въглехидрати – варен ориз, пълнозърнест хляб, мед, стафиди, кестени
Витаминозни дни Богатство от плодове плюс сушени плодове
Разтоварващи дни Само минерална вода, чай и кафе без захар

Разделно хранене. Таблица с несъвместими храни за отслабване

Рецепти за разделно хранене: закуска, обяд и вечеря

Всичко е разрешено и в разделното хранене! Само подредбата в рамките на едно хранене и на деня е различна от смесеното.

 • Закуската е съставена от некисела и неутрална храна. По-конкретно: от ядки, плодове и зеленчуци. Тук фибрите са важни. Може и млечни продукти – отделно;
 • Обядът се доверява на белтъчините: месо или риба. Може със зеленчукова салата.
 • Вечерята се опира на въглехидратни продукти. Ориз или картофи, съчетани със зеленчукови салати. Например: ориз със зеленчуци; или постна мусака.

Ето кратко примерно меню:

ЗАКУСКА

ОБЯД

ВЕЧЕРЯ

Евелина Лютова
Смути Броколи с пилешко филе на пара Риба по избор на скара (или варена) със зелена салата
Пълнозърнеста филийка с масло и домат Омлет с 4 яйца и овесени ядки Телешко задушено с моркови и грах
Примерни рецепти за закуска

Сутрин се хапва нещо леко, но и зареждащо с енергия за целия ден. И да дава ситост до обяда. Какво? 

 1. Овесена каша или овесени ядки. Те са с високо съдържание на сложни въглехидрати и не бива да се ядат с мляко и със захар. Кашата се вари във вода, а ядките се киснат във вода. Подслаждат се мед или с плодове;  
 2. Извара, овкусена с мед;
 3. Сандвичи със сирене;
 4. Пълнозърнести палачинки. Пълнозърнестото брашно се забърква с водичка (най-добре – с бадемово мляко) до гъстотата на боза. Всяка една се пече в капка олио в подходящ за това тиган. Идеални са с мед и орехи;
 5. Плодова салата с мед, орехи и кълнове.

NB! Кафе не се предвижда в закуската на разделния метод. Или кафе. Или храна. 

Разказ №2: С рецепти за разделно хранене и чай свалих 8 кг.

Ксения, разделно хранене рецепти
Ксения Маринова от Варна

Където и да живееш, не е приятно да имаш паласки. Но край морето е двойно по-гадно. Ходим по-разголени, ходим доста на плаж. Но аз така работя, че ми е абсурд да спазвам диети. Търсех нещо улеснено и хванах разделното хранене. Извадих си някои стандартни рецепти – нормалните неща, които и така си ям, само че по-различно разпределени в дните. Особено любими са ми тиквичките със сирене и картофената яхния (пращам ви рецепти, които да включите в някоя публикация). И като карам на салати, супер щастлива!

Веднага взех и Фигурин. Супер вярвам в билките, а тези са точно за отслабване и удвояват резултатите от разделното хранене. Знам за Лидия Ковачева, която ги е съчетала, обаче не съм имала дупе за гладната й диета. Отслабването с билки си е друго – ядеш, нищо че по-разумно.

С рецептите от разделно хранене и Фигурин влязох във форма за 2 месеца, като свалих 8-е екстра кг. После стабилизирах, ама вече на по-лек режим. Главно държах на чая да го пия по три пъти. Режима отпуснах, обаче пак спазвах принципите. Оттогава минаха към 8 месеца и държа тегло, нито грам отгоре. Супер доволна!

Ксения Маринова от Варна

Вижте още отзиви за „Фигурин“ и го поръчайте за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Примерни рецепти за обяд

Ако обядът премине под девиза: Полезно, вкусно и сито!, ще е постижение. Може да бъде приложен с пълна сила. По няколко начина:

Супи: 

 • От тиквички и сирене. 2-3 нарязани на ситно тиквички, лук, чесън и подправки се задушават в малко олио. Добавя се вода. Ври на тих огън. След като тиквичките се сварят, се добавя настъргано сирене. Подправя се с копър.
 • От броколи. Варят се броколи, моркови, целина, лук. Пасират се. Добавят се свежи подправки и извара.

Основни ястия:

 1. Картофи яхния. Тук е валидна бабината или майчината рецепта. Всички други картофени яхнии не струват. Лук и чушка се задушават в малко олио. Добавят се нарязаните на едро 4-5 картофи, 500 мл вода. Когато картофите поомекнат се добавя разбито малко брашно в доматено пюре, червен пипер, черен пипер, сол. Ври още 10-ина минути. Поръсва е с пресен магданоз.
 2. Зелен фасул плакия. Към фасула от консерва се добавя доматено пюре или настърган домат, настърган морков, подправки по желание, доливат се около 2 чаши вода. (Вари се малко, защото фасулът от консерва е почти готов и солен.) Преди да се свали от огъня към зеления фасул се добавя задушеният в малко олио пресован чесън с червен пипер и лъжица размито брашно. 
 3. Телешки бифтек на скара. За любителите на месо. Те си имат специални рецепти – с много подправки! 
Примерни рецепти за вечеря

Ако човек приема вечерята за междинна спирка, когато ще хапне нещо малко и почти гладен ще си легне, тогава той ще си приготви нещо леко.  

Например:

 1. Зеленчукова салата (настъргани на ренде моркови, червено цвекло, зелена ябълка – малко сол, зехтин и лимонов сок).
 2. Зеленчукова салата с кълнове (половин краставица, настъргана, 2 нарязани печени зелени чушки, няколко зелени маслини без костилките, пресован чесън, шепа кълнове, лъжица заквасена сметана или извара).
 3. Картофена салата (сварени картофи, пресен лук, копър, малко зехтин или олио).
 4. Бобена салата (сварен едър стар фасул, пресен лук, целина, доматено пюре, малко олио)

Този вид хранене подхожда, сякаш, за самотници. Или за заклети ценители на разделното хранене, които трябва да свалят поне 10 кг.

Ако обаче семейството е по-голямо и вечер се събира ритуално, тогава ще е нужно друго вечерно меню. Например: 

 1. Бяла риба – печена или варена, със зелена салата
 2. Филе от пилешки гърди (или обезкостени бутчета) без кожа, печени на грил (или на фурна). Свежа салата.
 3. Телешко – задушено със зеленчуци по избор.
 4. Картофена запеканка – сварени картофи плюс извара или нискомаслено сирене, чесън, черен пипер, малко зехтин.
 5. Патладжани, пълнени с ориз. Както се пълнят чушки. Патладжаните се бланшират, разделени на две половини. вътрешността им се издълбава на ладиийки. Оризът се клъква в малко олио и вода, заедно с накълцаната вътрешна част на патладжана и малко лук, доматен сос и подправки. Ладийките се пълнят с тази смес. Покриват се отгоре с нарязани домати и се пекат на фурна.
 6. Баница със спанак – в случая плънката е важна: ситно нарязан спанак, ситно нарязан зелен лук, индийско орехче, сметана (или извара). С тази смес се налагат или завиват корите, ръси се олио. Пече се в умерена фурна.

90 дневна диета. Грамажи и работещи рецепти

Рецепти за отслабване на основата на белтъчини 

Менюто може да бъде доста богато. Това означава да се яде червено месо, риба, пиле, ядки. Разбира се, само единият от тези продукти, в рамките на едно хранене. Богатството е в редуването и приготвянето на ястията.

Рецепти за белтъчен ден

Пилешкото е за предпочитане, съветват диетолозите. Белтъчните са в голямо количество и в същото време е нискокалорично. С уговорката, че се приготвя филе – без кожата! Подходяща за отслабване е и печена (варена) нетлъста риба.

разделно хранене таблица
Има специални сайтове, които предлагат готови рецепти за разделно хранене, вече сготвени.
 • Пилешко филе на грил

Избираме 100-110 грама филе (готово, или обезкостяваме от цяло пиле). Измиваме, попиваме в кухненска хартия. Леко начукваме. Поръсваме с щипка сол и щипка черен  пипер. Намазваме с малко зехтин или олио. Печем на партигрил по 5 минути от двете страни, докато се позачервят.

 • Печена риба

Взема се готово филе, или се разделя на две 1 почистена риба (да не е от най-мазните). Измива се, изсушава се. Соли се, поръсва се любимата ви подправка. Пече се във фолио, или директно на скара върху хартия за печене. 

 • Пиле със зеле

Традиционна манджа за българина. Пилешкото филе се задушава със зелето, като  се добавят малко водичка, олио, сол, червен пипер и други подправки на вкус (пропорциите всеки сам определя, важното е после да изяде не повече от 150 грама наведнъж). 

 • Стар фасул 

Всяка домакиня знае как да си приготви фасул – за основно ястие, или по-едър – за салата. Подправките са според вкусовите предпочитания. Когато се прави салата от зрял едър фасул е добре да се прибавят чесън и свежа зеленина. Малко зехтин или олио. Може фасулът да се смеси със спанак, нарязан на ситно, зелен лук  и да се добави малко сметана.

Рецепти за нишестен ден 

Разнообразни могат да бъдат и нишестените ястия. Можем да си ги приготвим от различните бобови растения, като задушим зеленчуци, или си сварим зеленчуков бульон. Може да се използват и зърнести, като булгур, гречка, ориз. 

Но царят в нишестените рецепти е картофът! 

 • Картофена супа

В половин литър вода се слагат да врат няколко картофа – може и настъргани, с добавени настъргани или ситно нарязани моркови, лук, подправки на вкус (копър, целина или джоджен), малко сол и малко олио. После може да се пасира. 

 • Картофи с кожичката

Добре измити, необелените картофи може да се сварят. Но може и да се изпекат. Пекат се цели, или нарязани на 2. После се овкусяват с малко зехтин, сол, черен или червен пипер, Много им отива свеж копър, а също и кимион.

 • Салата с варени картофи

Картофите е по-добре да се варят обелени – цели или нарязани на кубчета – в малко сол и олио. След като се оцедят, към тях се добавя лъжичка олио (зехтин), пресен копър, зелен лук (или стар – според сезона). Може и малко лимон или оцет. Някои обичат тази салата и със сметана.

 • Картофени кюфтета

Сварените картофи (може да се добавят и други зеленчуци) се пасират. Добавя им се малко сол, олио, зелен лук и много зелени подправки. Овалват се кюфтета. Няма да се пържат. Ще се пекат във фурната. 

ТУК: Още рецепти за разделно хранене.

Рецепти за ястия с въглехидрати

Може да се готвят ястия с ориз, булгур, овесени ядки, с различни видове брашна. Да се пекат тестени – без мая. Могат да се правят разнообрази и апетитни зеленчукови и плодови салати. Позволено е в такъв ден и блокче черен шоколад.

Основното ястие ще е с ориз 

 • Варен ориз със зеленчуци. В малко олио се задушава нарязан лук. Добавят се избраните зеленчуци – свежи или замразени (морков, зелен фасул, карфиол, патладжан, домат). И те се задушават до омекване. След това се слага и 1 чаена чаша добре измит ориз. Бърка се, докато се изцъкли. След това се доливат две и половина чаени чаши вода. Остава се да ври. Когато оризът поеме цялата вода, ястието е готово. Диетичната порция е от 120 грама от сварения ориз. Поръсена със свежи подправки и черен пипер.
 • Ориз с домати. Процедурата е същата, само че се използват само домати от консерва, без други зеленчуци. 
 • Ориз със зеленчуци (или с домати) на фурна. Подготовката за това ястие се повтаря както за варения ориз. Но, след като се изцъкли, се изсипва в тава, добавя се вода (пропорция 3:1 чаши). Пече се, докато поеме течността.
 • Спагети със зеленчуци. След като се сварят, спагетите се овкусяват или само с домати (доматено пюре), или и с други по избор бланширани зеленчуци. Малко сол, малко зехтин (олио). 150 г най-много – една порция.
 • Качамак. След като царевичното брашно се свари в подсолена вода, качамакът се разстила в чиния, поръсва се с червен и черен пипер и се залива с леко загрято олио (зехтин). Може да му се добавят бланширани зеленчуци (както при спагетите). разделно хранене таблица с основните храни на руски език разделно хранене меню и таблици как отслабнах с разделно хранене примерно меню за разделно хранене и какво да ям - таблица
Витаминен ден – рецепти

През деня, подвластен на витамините, главната роля е поверена на зеленчуците (без картофите) и на плодовете.

Царстват зеленчуковите и плодовите салати. Варят се зеленчукови супи и бульони. 

 • Зеленчукова чорба. Във вряща вода се слагат нарязаните зеленчуци: зеле, моркови, цвекло, керевиз, лук, доматен сос. Малко сол, малко олио. Когато зеленчуците са почти сварени, тенджерата се отстранява. Стои захлупена поне 2 часа. Така се постига отвара от зеленчуците. След това се добавят свежи подправки по избор. По избор е и количеството вода, както и видовете зеленчуци за постната чорба. 150 мл е порцията супа за 1 диетично хранене.
 • Зеленчуков бульон. Във вряща вода се слагат моркови, целина, тиквичка, цвекло, зелен фасул (зеленчуци по избор). Малко олио, малко сол. След като зеленчуците се сварят: 

1 вариант: Отлежават в тенджерката, така се поучава отвара, прецеждат се. Пие се само бульонът. Сварените зеленчуци – отделно хапване, подправени със сметана или извара и свежи подправки.

2 вариант: Сварените зеленчуци се пасират. Пюрето се разстила върху хартия за печене и след като изстине, се слага във фризера, да стегне. След време се изважда, нарязва се на кубчета. Те се пакетират поотделно в хартия и се слагат в кутия във фризера. За по-следващи супи или бульони.

Вижте ТУК меню за 90-дневната диета.

Чай за отслабване

Разделното хранене, ако специално е насочено към свалянето на излишни килограми, естествено включва в менюто си и чай. Той е допълнение към диетите. Защото чайовете са богати на антиоксиданти и витамини. Стимулират храносмилането и метаболизма.  

Класация  на чайове за отслабване:

Вид чай

Основно въздействие

Зелен чай Разгражда мазнините, понижава холестерола
Чай от акай (асай) бери Прочиства организма, подсилва го след изтощение
Чай от мента Стимулира храносмилането, действа леко слабително
Чай от рози Изчиства токсините
Чай от боровинки Засища глада.

 NB!  Извън тази класация е нашенският чай Фигурин! Той е уникален, защото това не е чай само от една българска билка, нито от две, нито от осем. А от общо 28 билки! И всички те растат по нашите поля, гори и планини, най-вече в Рила.

Вкъщи често си правим чай от каквито треви имаме под ръка. И чакаме резултат. Нищо не става. Но с Фигурин е друго. Фигуринът ни поднася наготово 28 лечебни растения в една обща комбинация. Тази прецизна смес стреля точно в няколко посоки: изгаря мазнини, чисти шлаки и токсини, извлича излишни течности, потиска апетита и подобрява обмяната. Комплексното действие на дългия списък от 28-билки, вложени във Фигурина, се дешифрира накратко така: редукция + баланс. Ще намерите подробно сравнение между най-известните чайове за отслабване и можете сами да си направите сметката какво да изберете ТУК: Ефикасни чайове за отслабване – всички  видове 

Разказ №3: Спазвам схема на разделно хранене и пия билки

Асен, разделно хранене схема
Асен Калоянов от Пловдив

Не съм мрънкалник, пловдивчани не сме такива. Със сигурност си имаме неписани закони, бичим си айляка и не се хващаме за глупости. Обаче като не вървиш пред мацките заради няколко излишни килца, няма айляк! Исках да отслабна, без да си развалям живота.

Разбрах за разделното хранене. Намерих в интернет схема. Един пич разправяше, че е комбинирал с чай, някакъв Фигурин. Принципно смятам, че чаят е за мацки, но оня каза, че е свалил доста килца.

Купих и Фигурин, взех схемата и да видим. Спазвам я 1 месец и съм 5 кила надолу. Чаят го бива, не че е вкусен, но отслабва. Гледам го на кантара. Сутрин като се тегля, поне 500-600 г надолу. Казвам ти, Фигурин е як, и разделното е яко. Двете заедно много си вървят. До Нова година удържам и съм аз!

Асен Калоянов от Пловдив

Вижте още отзиви за „Фигурин“ и го поръчайте за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Разделното хранене: минуси

Колкото са привържениците на разделното хранене, още толкова са неговите противници. Според диетолози, с разделно хранене не може да се постигне баланс. То води до недостиг на важни за организма вещества. 

Сочат се и други минуси:

 • В почти във всички продукти има и белтъчини, и въглехидрати, и мазнини. Изначално храносмилателната система на човека работи според присъщото му смесване на храни.
 • Системата води до депресии. Серотонинът не се отделя достатъчно, ако белтъчините и въглехидратите не вървят заедно.
 • Ленив стомах. И той е свързан с разделянето на храните, които се разграждат от различни ензими.

За кого не е разделното хранене?

 • Непоносимост към: глутена, лактозата, фруктозата, хистамина.
 • Хранителни алергии от трети тип.
 • Синдром на раздразненото черво.
 • Инсулинова резистентност.
 • Болест на Крон.

Видео: за разделното хранене с картина

Прочети още

Готвена храна за вкъщи - София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави поръчка за доставка на храна по домовете. Най-добрите сайтове.

Топ 10 фирми за доставка на храна

Готвена храна за вкъщи – София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави …

5 Мнения

 1. Венелина Ставрева

  Категорично съм против РХ!! Билки – да, Фигурин – да, Чай за отслабване – да! С диети – доникъде, личен опит!

 2. Моят резултат е -4 кг и -5 см в талията. за 1 месец. Ноември ще пробвам в комбинация, с билките. Споделяйте резултати, да се надъхваме.

 3. Галя Ромова

  Напротив, отслабва се и то яко! Аз свалих 30 кила с разделното, но си помагат с билки, и правени сборове, и готови от аптека. Само трябва търпение..

 4. Радостина Тонева

  моят резултат е за 15 дни – 2 кг и се чувствам добре, с изключение на лека депресия,която сега разбирам,че е от ниското ниво на серотонин. Продължавам напред

 1. Pingback: 90 – дневна диета за разделно хранене | Женски свят

 2. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *