Топ 10 фирми за доставка на храна

Готвена храна за вкъщи – София. Топ фирми за доставка на храна. Как се прави поръчка за доставка на храна по домовете. Най-добрите сайтове.

Няколко години след старта на онлайн супермаркетите потребителите вече се интересуват не толкова от условията и сроковете за доставка, но и от цените. С каква надценка работят сайтовете за доставка на храна? Има ли разлика в цените спрямо физическите магазини?

И от тази гледна точка – откъде ни е по-изгодно?

Откъде да направим поръчка за храна за вкъщи в София, Пловдив и др.

Сравнихме няколко сайта за доставка на храна за вкъщи, за да видим реално каква е надценката. Във форумите виждаме, че някои хора възприемат разликата като незначителна, а за други е прекалена. Взехме за база кило банани, газирано от 2 л и една вафла.

Таблица

ДОСТАВКА на хранителни стоки – СРАВНЕНИЕ
Е-магазини Банани Кока кола 2 л Вафла Морени Макс
ebag.bg 2.79 2.99 0.69
supermag.bg 2.99 2.99 0.69
vmv.bg 2.69 2.59 0.65
fastbag.bg 3.59 2.89 0.61
randi.bg 2.79 2.79 0.60
tmarketonline.bg 2.59 2.39 0.41 (0.55)
bulmag.org 1.69 2.69 0.69
befree.bg 2.80 2.50 0.55
supermagplovdiv.bg 3.00 2.59 0.55
pingo.bg 2.86 няма 0.55
homebag.bg 2.35 2.59 0.55

В края на таблицата сме включили регионални сайтове за поръчка на храна, които оперират в Пловдив и околностите, във Варна, Шумен и региона, а в началото са националните и софийските. Впечатляваща е разликата при бананите – те варират от 1.69 лв до 3.59 лв за кг. При другите стоки варирането е със стотинки, но специално при вафлата 14 ст. на 0.55 лв е 25.45%.

Тези сметки показват, че си струва да следим е-магазините на какви цени продават. Другото е доставка и обслужване, но тези фактори вече са известни на редовните клиенти.

Още в текста: Списък със сайтове за доставка на храна са добри? Откъде да направим поръчка за храна за вкъщи в София, Пловдив и др.

Цени на готвена храна за вкъщи

В този раздел сравнението е невъзможно. В популярните сайтове Takeaway.com и Foodpanda.bg търсенето е организирано по ресторанти. Не можем да сравним откъде да си купим например най-евтината пица Маргарита, защото сайтовете не разполагат с такъв тип търсачки. Като клиенти бихме могли само да изберем ресторант в близост и да приемем цените му, каквито са. Надценките при готвената храна остават неизвестни, освен за заклетите любители на домашни доставки, които много пъти са опитвали оттук и оттам.

Поръчка на храна за вкъщи

От 3-4 години у нас интересът към ресторантите намалява за сметка на доставките на храна у дома. В световен мащаб се сочи увеличение на сектора от 2.5 – 4 %, макар да няма обща достоверна статистика.

Експерти от ресторантьорския бизнес единодушно потвърждават, че доставките на храна в дома и офиса трайно нарастват. Едни го отдават на недостига на клиенти, други – на възприемане на западната култура на хранене.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Едва ли е случайно, че през 2018 г. в Източна Европа идва едно от най-големите световни имена в този бизнес – Takeaway. Но и другите такива се определят като бързо развиващи се. През 2016 г. Фуудпанда обновява визията си.

Докато секторът е в подем, идва неочаквано обстоятелство: коронавирусът и наложената дълга карантина.

Какво можем да си поръчаме за ядене от къщи?

Доставки до дома
Вид стоки Някои изпълнители
Готова храна от онлайн платформа Takeaway, Glovo, Order.BG, Foodpanda, Gladen
Готова храна от верига ресторанти Domino’s, Happy, KFC
Хранителни продукти Онлайн супермаркети Ebag, Supermag
Фермерска продукция директно или чрез платформа Моята ферма, Sunny Farm

Доставка на готвена храна за вкъщи

Пет големи платформи оперират на българския пазар. Те представляват връзка, единен център, чрез който се осъществява контакт между клиента и ресторантите.

Всички платформи имат търсачки, за да се улесни изборът на клиента. Задължителни елементи в тях са вида ресторанти и кухня и вида на доставката – платена или безплатна.

Takeaway.com

Тейк Ауей е платформа за поръчване на храна от ресторанти – партньори. Представлява търсачка, чрез която клиентът се насочва към своите предпочитания, и система за поръчка.

Първото, към което ни приканва платформата, е да открием най-близките до адреса ни ресторанти. Процедурата за поръчване е в три стъпки:

 1. Въвеждаме адрес, с което стават видими ресторантите, които обслужват нашия район;
 2. Излиза списък на всички достъпни за дадения район ресторанти. Например за центъра на София ще се предложат над 350 обекта, за Манастирски ливади – около 150. Избира се обект, а след това и конкретно ястие;
 3. Заплаща се чрез онлайн или се избира плащане при доставка. Поръчката се потвърждава.

Менюто се подава от ресторантите партньори. То съдържа информация за ястията, комбинации, техните съставки, грамаж, цена.

Доставка на храна: големите платформи за поръчки. Супермаркети и фермерска храна
От 2018 г. на пазара

Ресторантите се класифицират по различни критерии:

 • Вид кухня, месна, вегетарианска, веганска, храна за обед, десерти и др.;
 • Минимална сума на поръчка. Категориите са три – без, до 15 лв и до 30 лв;
 • Цена за доставка. 4 възможности – без претенции, безплатно, до 2 лв, до 4 лв;
 • Оценка на клиентите. Предвидени са от 1 до 5 звезди. Популярност;
 • Отдалеченост на ресторанта, време за доставка;
 • Цена на храната. Възможност за въвеждане на по-прецизирани граници;
 • По азбучен ред, което е удобно при търсене на конкретен обект.
 • При избор на критерий излиза брой обекти, които отговарят на това.

В условията на карантина в списъка от обекти се забелязват немалко такива, които са прекратили работа и доставки. Те присъстват в списъка, но са „затворени“.

Условията за работа с Takeaway.com ни информират, че се работи с нетрайни продукти. Затова клиентите нямат възможността да анулират поръчките си. Освен ако ресторантът изрично не е разрешил това.

Положителното е, че може да се извърши плащане чрез платформата или на място, според удобството на клиента. Доставките в момента са безконтактни.

Takeaway.com работи в България от 2 години, след като закупи БГМЕНЮ. Ако наберем актуалният по-рано интернет адрес BGmenu.com, ще бъдат отведени отново към страницата на Takeaway.com.

Foodpanda.bg

Както ТейкАуей, така и Фуудпанда работи в множество страни. За България има отделен сайт със съответното разширение BG.

Евелина Лютова

Платформата има свой облик и философия на работа. Въвежда се адрес, но клиентите се информират, че нямат ограничения относно ресторанта, от който да поръчват храна.

Фуудпанда дава и собствени препоръки, отделно промотира нови обекти, които са се включили към нея.

Работата е организирана на два отдела – доставка и вземи. Второто е възможност да се поръча храна предварително и клиентът сам да мине да си я вземе след посочено от ресторанта време.

Филтрите на тази платформа са много подробни.

 • Клиентът може да въведе бюджет;
 • Офертите се сепарират и според безплатна доставка;
 • Друг критерий е възможността за онлайн разплащане;
 • Специфичен за платформата е бутонът за промоции, който отделя най-изгодните оферти;
 • Кухните са много прецизно разделени по категории.

Ако даден ресторант е затворен, клиентът има възможност за поръча за по-късно. В условията на карантина доставките са безконтактни, но само ако са платени онлайн.

Различното на Foodpanda.bg е, че има раздел магазини. В него се поръчват не само хранителни стоки, но и цветя, лед, напитки, лекарства. Разделът отстъпва по богатство и разнообразие на този за готова храна.

Gladen.bg

Платформата Гладен работи в столицата, Пловдив и Благоевград. Обектите се подбират не по точен адрес – такъв не се въвежда, а по квартал. Клиентът отбелязва града и квартала, от които се интересува, и платформата извежда списък на всички обекти, с които работи. Прави впечатление, че спрямо предходните две платформи тук списъкът е по-ограничен.

Търсачката дава следните възможности:

 • Избор на начин на плащане с 4 възможности;
 • Избор на тип ресторант;
 • Избор на кухня.
Fastfood

Платформа ФастФууд за корпоративни поръчки за храна работи само във Варна. Принципът е познатият – обектите се отсяват по квартал. Излиза списък с достъпните ресторанти, от които клиентът избира по критерии – вид кухня, онлайн плащане, работно време и др.

Офертите се делят още по ценови клас (5 категории) и по време за доставка. Още възможности са „най-поръчвани“ и „последно добавени“.

В тази платформа се дава възможност за доставка до адрес или за саморъчно вземане на храната.

АМАМ.bg

Платформата АМАМ обхваща 17 града, към момента включва 270 ресторанта. Предвидени са бонуси за клиентите като безплатна доставка и отстъпка от 15%, ако храната бива поръчана вечерта между 8 и 10 ч.

Особеното тук е, че се изисква задължителна регистрация. По регистрацията се извеждат само обектите в района на клиента.

Друга особеност на АМАМ е, че дава възможност да се избере час на доставка. В условията изрично е записано, че АМАМ няма собствени куриери. Храната се доставя от самите ресторанти, към които е поръчано. Втора възможност е чрез таксиметровите компании, като така се работи само с определени обекти в 8 по-големи градове

Храната чрез АМАМ се заплаща винаги на доставчика, но се работи по включване и на онлайн метода по интернет и чрез банкови карти.

Доставки от вериги ресторанти
Доставка на храна: големите платформи за поръчки. Супермаркети и фермерска храна
Интересът към доставките на храна расте в световен мащаб

Платформи за дистанционно поръчване на храна са разработени и се използват от някои по-големи вериги ресторанти. Едни оперират в няколко града в страната (напр. Happy прави доставки в 8 града), други – в един град (Мr.Pizza в София).

Happy Bar & Grill 

Доставките до 5-те най-големи града у нас не е изненада, но списъкът на Хепи се допълва и с три малки дестинации – Асеновград, Петрич и Сандански. Възможни са поръчки и без регистрация, но ако се използва тази възможност, оператор прозвънява клиента само при първата му поръчка.

Платформата на Happy позволява клиентът да се намеси в рецептата на своята храна – да премахне дадена нежелана съставка или да прибави допълнителна.

KFC 

Веригата прави доставки за София, Пловдив и Бургас. Поради извънредното положение храната се доставя само до входната врата на съответната сграда.

Домино’с  

Веригата пицарии доставя поръчки на клиентите си в София, Пловдив и Варна. Сайтът показва във всеки момент за колко минути може да бъде изпълнена поръчката.

Ресторанти Щастливеца 

„Бъди отговорен“, призовават от „Щастливеца“ и обещават доставка на прясна храна до домовете и офисите в София, В. Търново и Ст. Загора. Ястията са сготвени в сигурна среда, се отбелязва на сайта.

В тази верига ресторанти се поръчва чрез общите платформи Takeaway и Foodpanda, но е възможна и директна поръчка. В последния случай на клиентите се дават специални отстъпки – 15% при суми над 50 лв. и 20% при получаване на храната на място (без доставка).

Други по-големи вериги, които доставят у дома са пицарии Годзила в София и Варна и Мr.Pizza в София.

Онлайн супермаркети

Да напазаруваме, без да излизаме от къщи? Да, това е опция не от вчера, но сега повече от всякога се генерира интерес към тази услуга. Мнозина предпочитат да им се достави желаното у дома, без да поемат излишни рискове в многолюдните магазини.

Онлайн супермаркетите са натоварени. Ebag.bg например спря да изпълнява корекции по поръчките и предупреждава, че връзката е затруднена.

Supermag.bg

Платформата СуперМаг е с 9-годишна история и се хвали със 100 хил. изпълнени поръчки. Смята се за първата в България. Извършва собствени доставки в цялата страна. За София е безплатно (при сума над 100 лв) и става до 3 часа. Поръчки се приемат от 10 до 19 ч.

Освен храни, има отдели за домашни потреби, аптека, биопродукти, козметика, препарати и др. стоки. Платформата гарантира връщане.

Търсачката на СуперМаг отделя стоките на промоции, в икономични опаковки и удобните за пазаруване на едро.

Ebag.bg

Висока натовареност, работа на пълен капацитет и затруднена връзка – за това предупреждава платформата Ebag още с отваряне на страницата.

Стоките са класифицирани по групи, като отделно могат да се видят промоциите и фермерските предложения. Храните в общия сектор „световна кухня“ се разпределят на подгрупи – мексиканска, азиатска и т.н.

Ebag доставя само в София. Клиентите избират 1-часов диапазон, в който да получат доставката си. Платформата ги известява за първия възможен час и той може да е на следващия ден.

Платформата доставя на цена от 4.50 лв, като за някои сателитни райони на София таксата е 6.50 лв. Възможно е още плащане онлайн и чрез PayPal (което оскъпява с допълнителни 4%).

DelivMe

Представлява платформа DelivMe за пазаруване на храни, която използва различни магазини и доставя до клиента. Поръчките се придвижват за 1 час или идват в час, избран от клиента.

Конкретният магазин се избира от клиента. Списъкът му се предоставя по въведен адрес.

Digide 

Работи в цялата страна, но ползва услугите на Спиди. При абонамент се предостав 15% отстъпка. В условията на карантира платфомата работи само със стоки от първа необходимост. При нормални условия има стоки в разделите Био продукти, Хигиена и др.

Онлайн магазин Пловдив 

Бързи доставки без почивен ден. Сайтът извежда на първа страница най-поръчваните стоки, класифицирани по групи. Има възможност за сравняване на цените.

Филтрите отсяват продуктите по вид, по ценови диапазон и по още един специфичен критерий. Например може да се филтрира по признак „замразено“, като нататък храните се делят на месо и зеленчуци.

Доставките се извършват в границите на 2 ч., като плащането е на куриера.

Още онлайн супермаркети: Ранди за София, 24open в страната, HomeBag и Pingo за Пловдив и околността, СуперМагПловдив, BulMag за Варна, Търговище и Шумен.

Ферми, доставящи храна

Доставка на храна: големите платформи за поръчки. Супермаркети и фермерска храна
Селското стопанство също се модернизира, за да бъде в крак

Малките семейни ферми, които произвеждат чиста ( био, органична) храна в ограничени количества отдавна търсят път към крайния потребител. След няколко години опити за създаването на фермерски пазари (напр. Пловдив), производителите откриха възможностите на интернет.

Визираме ферми, които са малки, за да поддържат собствени магазини и да доставят на големи вериги, но с успех се включват в системите за онлайн поръчка и доставка до дома. Процесът започна преди няколко години, а сега се забързва от ситуацията.

Фермери – производители на животинска и растителна продукция, откриваме на три места в интернет:

 1. В специален отдел на повечето онлайн супермаркети;
 2. В платформи за продажба на фермерски продукти;
 3. В собствените им платформи.
Моята ферма 

Онлайн платформа подбира производители, които предоставят чиста, „автентична“ храна. Принцип на Моята ферма е да предлага само отглеждана при чисти условия храна и от друга страна – да осигурява пазар на малките фермери.

Растителната храна се предлага според сезона и на подходящата цена. Всички продукти са български, всички са пресни. Те са произведени специално за Моята ферма. Освен това при вход в магазина те са тествани.

Клиентите поръчват онлайн или по телефон. Доставката е с хладилен камион. Заплащането е по всички начини, вкл. с ваучери за храна.

ФармХопинг

ФармХопинг е платформа, която представя продукцията на повече от 200 ферми в страната – предимно малки и семейни. Продукцията се доставя от фермите, а ФармХопинг комплектова и доставя индивидуалните поръчки. Пакетите идва в избран от клиента ден и час.

В платформата са въведени над 2000 продукти, които се класифицират като „истинска“ храна. Фермите-партньори се подбират по това да използват устойчиво земеделие и преработване на храните – без химически торове и добавки като консерванти, подобрители и т.н.

Навсякъде доставката се извършва до адрес (5 лв). За София допълнителна възможност е кооператив (сборен пункт), за страната – до офис на Спиди, и двете срещу 3 лв.

Sunny Farm 

Съни Фарм е пример за самостоятелна платформа. Продава се собствена продукция – яйца и пет вида месо. Клиентът може да разгледа условията, при които живеят животните.

Доставките за София се извършват в три дни в седмицата. За Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Ловеч се обявява един ден, както и часове на доставка. Цената е една – 4 лв. или безплатно при поръчки над 60 лв.

Ферма Амброзия 

Продава яйца и месо от пасищни кокошки, месо от пасищно отглеждани свине, както и пчелни продукти.

За София фермата доставя до фермерските пазари (веднъж седмично), като има минимална стойност на поръчката (30 лв). Доставката варира от безплатна до 4 лв пак според стойността на поръчаните стоки. За страната се работи с Еконт.

Ферма Странджа 

На площ от 10 хил. дка животните се отглеждат свободно. Фермата има по-особен асортимент – наред с телешките суджуци и саздърма се предлагат пастети от конско и телешко, телешки бульон и др. Производителят уверява, че продукцията е био.

В онлайн магазина се откриват по-екзотични продукти като конско, биволско, дивеч. Доставката е безплатна при сума над 60 лв.

Онлайн търговията за мнозина в условията на карантина е единствена възможност, спасителен вариант. Някои селища разчитат на доброволци, както ще видите във видеото от Мало Бучино:

Как да получаваме безопасни доставки?

Днес почти всичко може да бъде поръчано дистанционно и да ни се донесе до адреса. Въпросът е как да се предпазим при получаване на стоката.

Действия в 3 стъпки

 • #1 „Нищо лично“ – безконтактни доставки

Медици и управляващи настояват, че най-добрата предпазна мярка срещу вируса е липсата на контакти. Но как да се поръча вечеря, без да се срещнем с доставчика? Именно такъв начин използват в Ухан по време на най-голямото разпространение ни вируса. Куриерът оставя поръчката до вратата и отстъпва на 3 метра. Звъни на клиента по телефона и го очаква да се появи.

Безопасността и липсата на контакт ще останат актуални и след коронавируса. Компаниите, които въведат трайно безконтактните доставки, ще се бетонират на пазара. Още отсега много фирми отреагират на новата реално и бързат да премахнат единствената точка на контакт в този процес.

Дали следващата стъпка ще бъде премахване на другата контрактна точка, за да се пазят и куриерите – банкнотите? Мнозина смятат, че бъдещето ще бъде изключително в полза на банковите разплащания.

 • #2 Никакво общуване

Ако ви е необходимо да проверите стоката в присъствие на куриера, то и това може да стане безопасно. Въздържайте се от ръкуване и докосване, сложете еднократни ръкавици.

След приемане на стоката не сваляйте ръкавиците. Първо изхвърлете опаковката. Ако е възможно, измийте външно или обеззаразете (напр. пластмасови съдове).

Плодовете и зеленчуците могат да се обеззаразят като се накиснат в специализирани разтвори. След това обработете масата и работните повърхности в кухнята.

Доставка на храна: големите платформи за поръчки. Супермаркети и фермерска храна
Безопасността на фокус
 • #3 Дезинфекция

Не забравяйте редовно да обеззаразявате телефона си и банковите карти. Правете го и след доставка на храна вкъщи.

Накрая можете да свалите ръкавиците. Измийте ръцете си и се обработете с антисептичен гел. Ръкавиците – в коша.

Поръчвате ли доставки на храна за вкъщи? Коя платформа предпочитате? Какво си поръчвате за ядене от къщи? Поръчвате ли от онлайн супермаркетите или директно от производителите (ферми)? Вярвате ли, че доставките са достатъчно безопасни?

Пишете ни и вие в нашия форум за доставка на храна ТУК!

Източници: официалните сайтове на ресторанти, ферми и доставчици, визирани в статията. Платформите за онлайн поръчки.

Как нарасна интересът към доставка на храна за вкъщи и защо?

Доставка на храна: големите платформи за поръчки. Супермаркети и фермерска храна
Епидемията даде мощен тласък на цели сектори

Епидемията от коронавирус и затварянето на ресторантите са очевидната причина да нарасне интересът към доставки на готова храна. За ресторантите това е шанс да работят в тези трудни времена, но за клиентите? Добре, какво мотивира клиентите да поръчват храна, когато са затворени у дома, блокирани и бездействат?

Отговорът ще намерим, ако се върнем по-назад във времето и разберем защо въобще поръчките на храна се харесват все повече.

Ако даден човек посещава средностатистически заведения с акцент върху нахранването – примерно иска пица или суши, логично е да поръча откъщи и да си спести време и пътни.

Времето днес е основната ценност. Темповете на живота растат, всеки вярва, че времето е пари. И да не е пари, предпочита да си почива.

Доказано е, че загубата на повече от 30 мин. за обяд е разточителство и идва прекалено скъпо и на работещия, и на работодателя. Ето защо все повече заведенията за бързо хранене разцъфтяват, докато други, разчитащи на добър сервиз и обстановка, намаляват присъствието си на пазара.

Казват, че пандемията от Ковид-19 кардинално е променила навиците на хората. Всъщност не. Новата ситуация, принудата да се стои вкъщи, идва като надграждане към създадените навици. Свикналите да поръчват храна сега имат и нов довод – доставката им спестява контакти. Хората могат да запазят стандарта си, въпреки променените условия.

Психолозите ще се изказват по темата занапред, ще анализират реакциите при такава тежка криза и в условията на социална изолация. Но факт, че делът на поръчките по интернет и доставките на адрес рязко нарасна. Разширява се присъствието на други, по-слабо застъпени сектори – на дистанционното пазаруване на храни и фермерска продукция.

Ако фирмите убедят клиентите, че си вършат работата безопасно и спазват всички предохранителни мерки, поръчките ще се увеличават.

Прочети още

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин.

Кверцетин. Колко време се пие? Ползи и вреди

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин. Мнения от БГ …

8 Мнения

 1. Пенчо Иванов

  Мързелива работа, сега „домакини“ и до магазина не могат да се замъкнат, камо ли да готвят!

 2. Мария Т

  Дистанционното пазаруване е единственият ни шанс да се запазим от Ковид-19! В големите магазини е пълно с народ, не се спазва дистанцията, а в малките няма всичко, на което съм свикнала. За мен това е бъдещето, така или иначе.

 3. Много се бавят доставките, май доставчиците нямат нужния капацитет да поемат всички, които сега не искат да излизат от къщи. Налага се да изчакваме за хранителните продукти, но и така е добре, вместо да се редим на опашки в магазините.

 4. Гледам куриерите на велосипеди с хладилни раници и ми става мъчно за тях, по цял ден въртят педалите с тежките раници. Браво на тях, че ни осигуряват топла храна вкъщи!

 5. Отдавна си поръчвам фермерска храна, идва ми с Еконт от избрани ферми. И кашкавал, и сирене, и яйца, и месо – само така купувам, защото искам да съм сигурна в качеството. Вярно, цените не са бюджетни като на промоциите във веригите, но не може и качество, и цена.

 6. Калина Методиева Станева

  Супер щастлива съм откакто ги отвориха тези доставки, работя до 21 часа и докато стигна до магазина, той ще затваря. Преди пазарувах уикенда и все преседяла храна. Не бързайте да съдите, това ще кажа!

 7. Леля Минка

  Някои са уж евтини, но по-непрясна стока карат, гледайте и качество, не цени само. Спестяване, ок, но да е разумно и не за сметка на здравето.

 8. Много полезно!
  Благодаря!

 9. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *