Калциев хлорид (E509). Вреден ли е? Приложение, цена в аптека и на едро

Какво е калциев хлорид? Какво приложение има – за размразяване, в млечната и в консервната промишленост? На каква цена може да се купи в аптека и от производител на едро в по-големи количества.

Тук ще разгледаме едно много популярно вещество, което се използва постоянно през зимата, а през останалото време дори го ядем под формата на добавката E509 в млечните продукти, в плодовите и зеленчуковите консерви.

Приложение на калциев хлорид

Калциев хлорид, това е сол за размразяване и за предпазване от замръзване на пътища и други повърхности. Тя е по-ефективна от натриевия хлорид (т.нар. готварска сол), когато говорим за наистина ниски температури. Това превръща калциевия хлорид в най-продаваното вещество в света, което има антиобледенителни свойства. То се ползва под формата на малки топченца, които се разхвърлят върху пътя, тротоара или стълбището и така предпазват хората от контузии.

Цена на калциев хлорид

калциев хлорид Е509 цена, приложение, в аптекаНай-добра цена за калциев хлорид се получава, когато го купувате на едро. В интернет може да се намери на 28.85 лева за чувал от 25 килограма. Но тя може да се свали и до 21-22 лева на чувал, ако се вземе по-голямо количество. Другаде същата разфасовка отива на 29.40.

Торове.БГ пък предлагат 5-гилограмова торба за 7 лева, тоест ако купите 5 такива опаковки, ще ви струват с 5 лева по-скъпо. В „Маркита“ е още по-скъпо – 42.50 за торба от 25 килограма. Всъщност цената в много случаи зависи от процентното съдържание на калциевия хлорид в материала, който се продава. То варира от 70 до 98%.

Най-гъвкави откъм цена са „Химснаб-Химически продукти“ ООД. Можете да им пишете ТУК: калциев хлорид и те ще ви предложат най-доброто, което може да се намери.

Може ли да се купи калциев хлорид в аптека?

калциев хлорид Е509 приложение, в аптека, вреден ли е?Да, в някои медицински приспособления се съдържа това вещество, като например така наречения 500-милилитров рингер. Има го и като хранителна добавка с номер Е509. Тя се използва при недостиг на калций, свързано с предаването на електрически импулси по нервите и при нормалната работа на мускулите. Действа и върху функционирането на миокарда, върху сгъстяването на кръвта и успешното образуване на костната тъкан. Повишава съпротивителната способност срещу инфекции и възпалителни процеси.

Тази добавка се слага в някои от млечните продукти като обикновената извара, твърдото сирене и нормалния кашкавал. Тя ускорява сгъстяването на масата и ферментацията. Слагат я и в буркани с грах, варена царевица или пък в киселите краставички. Също и в различни плодови компоти. Намира се в някои сметани и сухи млека, в картофеното пюре, сушено и стрито на прах, в заквасената сметана в кофички. Слагат го и в антифриза, и във фреона на хладилниците. Така че определено може да се намери във всяка по-богата аптека, а също и по пазарите, където се предлага мая за сирене и за кашкавал. Обикновено маята си върви с калциевия хлорид.

Но по-лесно може да се намери не в аптека, а в онлайн магазините за млечни продукти и в градинските сайтове. 10 грама може да се купят на цена от лев и 85 ст. Има го например в gardenseedsmarket.

Вреден ли е този калциев хлорид?

калциев хлорид Е509 цена, в аптека, вреден ли е?Всички се кълнат, че в никакъв случай Е509 не е вреден. Например от „Хармоника.БГ“, които го ползват в млечните си продукти. От сайта „Активни потребители“ пък казват, че нямало данни да бил вреден, но уточняват, че това важи само ако се употребява в разумни дози. Но какво означава разумни дози. Ако изядеш едно кило сирене с калциев хлорид, това разумно ли е или неразумно? И какво ще се случи с теб? А ако изпиеш 4 литра мляко?

За redaktor

Прочети още

Излекувах се от тревожно разстройство. Паник атаки

Излекувах се от тревожно разстройство. Как се лекува страхова невроза

Начини за лечение на генерализирано тревожно разстройство. Разкази „Как се излекувах от паническо разстройство и …

Едино мнение

  1. Розовия или зеления антифриз е по-добър? И дали могат да се смесват?

  2. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]