Д-р Ленков: Здравната каса краде по 2,5 милиарда на година! (Скандални разкрития+ВИДЕО)

Д-р Димитър Ленков хвърли истинска бомба по време на гостуването си на Слави Трифонов снощи!

Изключително интересни разкрития направи д-р Димитър Ленков във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“ на 4 май. Той срина цялото ни здравеопазване и сподели, че държавата изобщо не се грижи за него.

Най-скандалното, което той каза в ефира на 7/8 TV, е свързано със Здравната каса. Лекарят, който е специалист по акушерство и гинекология, извади едно листче, на което прочете, че 2 млн. българи внасят над 4 млрд. лв. за здравни осигуровки всяка година, а Здравната каса отчита милиард и половина за 4 млн. хора. По неговите думи излиза, че около 2,5 млрд. лв. се прибират под масата.

Разкритията на д-р Ленков обаче далеч не се изчерпват само с това. Той разкри, че за МВР се харчи над 1 600 000 000 лв. на година, докато бюджетът на здравеопазването е едва малко над 660 000 000 лв. Което значи, че Министерството на вътрешните работи разполага с над 2 пъти повече пари годишно.

д-р Димитър Ленков
Д-р Димитър Ленков със стряскащи разкрития за българското здравеопазване

Това наистина изглежда стряскащо, защото всяка една държава, която държи на своето население, отделя най-много пари именно за здравеопазването. Така е във всички други членки на ЕС.

България обаче отделя най-малък процент от брутния си вътрешен продукт в сравнение с останалите европейски страни. Нашата държава дава едва 4,5%, а една Румъния, на която се смеехме преди 10 години, отделя 5% от своето БВП.

Според д-р Ленков, това е така поради простия факт, че политиците ползват правителствена болница и имат всякакви привилегии, ако се разболеят. Затова не ги интересува за останалата част от българското население и как ще се лекува то.

Слави Трифонов беше втрещен през цялото време, докато гостът му разкриваше тези неща. Очевидно докторът се е снабдил с нужните факти и е проверил информацията си.

Разбира се, думите му са скандални и не е изключено сега да бъде погнат от властта. Да му се образуват съдебни дела и т.н.

„Има закони, но те се нарушават и това е от години. България е единствената страна, която нарушава Конституцията си всяка година.“ – твърди д-р Димитър Ленков.

Един от най-големите проблеми, които съществуват в българското здравеопазване, според доктора, е свързан с липсата на кадри.

Демир бозан за безсъние

След смъртта на д-р Илияна Иванова и заразяването на съпруга й с коронавирус, в Сливен няма кой да обслужва хората с инфекциозни болести. Инфекциозното отделение просто е затворило врати.

Скандални разкрития, които показват, че в държавата не се прави нищо за здравеопазването. Няма достатъчно специалисти, не се влагат достатъчно пари и като цяло положението изглежда отчайващо.

Затова не е случайно, че България е сред страните с най-нисък праг на смъртност. Всяка година умират хиляди хора, което се оказва, че не е само поради лошо стечение на обстоятелствата.

Разбира се, имаме и много кадърни лекари, но те не получават необходимата подкрепа от държавата. Така излиза от думите на д-р Ленков.

„Няма инфекционисти, няма анестеолози, няма интензивни лекари, които да работят с тези високоспециализирани апарати за обдишване.“ – твърди Димитър Ленков.

„Работата на един министър не е само да ходи насам-натам и да констатира разни факти. Неговата работа е да създава политики за развитието на съответния сектор в следващите 10-15 години.“ – е гледната точка на доктора.

Цялото интервю с него можете да гледате във видеото тук!

За Михаил Николов

4 коментара

 1. Вили Нейкова

  Аз прочетох изказването на д-р Ленков и има неща които не ми се връзват.Той казва,че за година два милиона българи внасят 4милиарда здравни осигуровки.Като пресметнем,че на месец здравните са 30лвX12месеца са360лвX2000000 това прави 720милиона лв.Откъде дойдоха тези 4милиарда лв. и как са усвоени 1,5милиарда лв. и са откраднати 2,5милиарда лв.Не вярвам нито на този доктор,нито на Слави,нито на здравния министър,но когато излизаш и правиш някакви изявления,поне малко се придържай към реалността.

  • Елка Илиева

   В момента са мобилизирани всички възможни метода и средства да се отрича всичко, което прави правителството и всички институции, само и само да се свали правителството. БСП са обрани до стотинка от Нинова и трябва да спасява поста си, а защо не и съда от своята партия. Те питат къде са парите им? Сега е момента да използват всички компромати, да измислят, да лъжат и мажат, но да спасяват себе си. Слави е много удобна трибуна за това. Има много частни мед центъра, които работят със Здравната каса и това спомага за нейното изпразване!

  • Теодора

   Какви 30лева? Вие фиш за заплата на работещ на трудов договор виждали и сте??

 2. Здравната каса е паразитна структура и трябва да се демонополизира. Д-р Еленков постоянно призовава за това. Но никой не чува. Не трябва да има само една каса а най малко 5. Тогава ще има конкуренция и качеството ще се повиши…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *