Красен Станчев
Красен Станчев иска по-малки пенсии

Красен Станчев: Рекордьори сме по „Магнитски“ в света!

България чупи рекорда по корумпираност, имаме най-много засегнати по закона „Магнитски“ у нас, съотнесено на глава от българското население.

България става световен лидер по брой на хората, които са засегнати от закона „Магнитски“ по един или друг начин, съотнесено по големината на населението ни. Това каза известният ни икономист Красен Станчев, цитиран от страницата за новини от Карлово в RNews.bg.
Според него пречката, която в момента се сътворява от действието на този закон, е преди всичко насочена срещу репутацията на бизнесмените, които са засегнати от закона. Вчера стана ясно, че и майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева ще пострада от санкциите и това доведе до голям скандал. На обикновения човек не му пука особено дали ще го пускат в Америка или не, но явно когато имаш повече пари, отколкото са ти необходими, за да живееш нормално, санкциите болят. И това, че сме рекордьори по брой на осъдените по „Магнитски“ означава, че България е изключително корумпирана страна. Ние сме малък, но много корумпиран народ, коментират наблюдатели.


Ето какво още сме писали по темата:

Красен Станчев изрази доста любопитно становище за излизане от кризата!

Икономистът Красен Станчев сподели своите възгледи за случващото се в България през последните месеци и даде предложения как можем да се преборим с кризата. Шокиращото е, че според него победата над кризата трябва да стане за сметка на хората.

Станчев оправя България за сметка на възрастните и най-бедните

Станчев разкри в ефира на Нова телевизия, че смята, че пенсиите и минималната работна заплата трябва да се понижат, за да се скъсят разходите на държавата във време на криза. Той предложи мин. заплата да падне от 610 лв. на 430 лв., а за пенсиите не се конкретизира с цифри, но също ги иска намалени, и то немалко, пише Mediapool.bg.

Мнението му е на тотално обратен полюс от становището, с което излезе Кристалина Георгиева. Изпълнителният директор на Международния валутен фонд призова всички членки на ЕС да засилят разходите си, т,е, да финансират допълнително своите граждани.

Трябва регулация в данъците

Станчев заяви още, че данък печалба трябва да бъде премахнат, както и че правителството може да помисли за временно спиране на данъците на хората. Последното обаче е риск, защото така българите биха загубили навика да плащат данъци.

Основателят на Института за пазарна икономика изрази разочарованието си от мярката 60/40, тъй като от нея са успели да се възползват едва 11% от работодателите. Той вижда спасението по-скоро в орязването на пенсиите и заплатите.

По думите му става ясно, че той вижда решаването на проблема с безработицата в намаляването на заплатите. Така, вместо да се съкращават от работа хора, което за него е неизбежно в идните месеци, просто трябва да им се намали възнаграждението.

С 430 лв. на месец обаче кой човек може да живее? Това са 215 евро, което на фона на останалите заплати в Европа изглежда просто смешно.

Красен Станчев
Красен Станчев иска по-малки пенсии

Еврозоната

Красен Станчев взе отношение и към влизането на България в еврозоната, или по-точно в чакалнята за еврозоната. Той изрази мнение, че няма смисъл да се бърза с това начинание, защото на дневен ред има по-важни неща.

Икономистът изповядва възгледа, че бизнесът в страната не е бил ефективно подпомогнат и от това страдат всички хора. Затова трябва да се наблегне именно там.

Той твърди, че ако стане някога премиер, ще съсредоточи своите усилия върху рисковите групи от населението, а именно инвалиди, малцинства, възрастни, болни и прочие.

И точно тук идва голямото противоречие. От една страна твърди, че пенсиите трябва да паднат, а от друга, че трябва да се помогне на възрастните хора. Как ще се помогне, като им се съкрати доходът, не става много ясно.

Относно Васил Божков

Красен Станчев е известен с негативното си мнение за българските олигарси. Той винаги е подозирал, че те са създадени нарочно от държавата, но впоследствие тя е изгубила контрол върху тях.

В този ред на мисли Станчев намира самото издирване на Васил Божков за феномен за България. Той е бил създаден в зората на демокрацията и в един момент е станал излишен на цялата система.

Дали споделяте възгледите на Красен Станчев или не, можете да споделите с коментар под статията!

 

Прочети още

Radostin Vasilev 570x480

Радостин Василев: Не съм влязъл в политиката с трабантче, бе! Мерцедесът ми е 140 бона

Руди Гела продължава да наглее! Депутатът Радостин Василев не спира да отвращава народа. След като …

3 Мнения

  1. Ангел Маринов

    Преди да дава акъл как да се излезе от кризата,нека господинът разкаже какви ги върши основаният от него институт- кой си финансира ,какви забележителни постижения имат и т.н.?
    Иначе предложенията му изобщо не са реални, особено ако има мераци за премиер.Хората ще го одерат жив!

  2. Тарапонти

    …-И един Плик на главата, отзад му стига, за да спре с УГОДНИЧЕНЕТО си !!

  3. Пораженческа и елементарна позиция.Ясно е,че населението ще плати,няма кой друг,но това трябва да стане чрез стимулиране на икономиката и рязко увеличаване на икономическата свобода

  4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *