Икономист: Намалете пенсиите и заплатите, високи са!

Красен Станчев изрази доста любопитно становище за излизане от кризата!

Икономистът Красен Станчев сподели своите възгледи за случващото се в България през последните месеци и даде предложения как можем да се преборим с кризата. Шокиращото е, че според него победата над кризата трябва да стане за сметка на хората.

Станчев оправя България за сметка на възрастните и най-бедните

Станчев разкри в ефира на Нова телевизия, че смята, че пенсиите и минималната работна заплата трябва да се понижат, за да се скъсят разходите на държавата във време на криза. Той предложи мин. заплата да падне от 610 лв. на 430 лв., а за пенсиите не се конкретизира с цифри, но също ги иска намалени, и то немалко, пише Mediapool.bg.

Мнението му е на тотално обратен полюс от становището, с което излезе Кристалина Георгиева. Изпълнителният директор на Международния валутен фонд призова всички членки на ЕС да засилят разходите си, т,е, да финансират допълнително своите граждани.

Трябва регулация в данъците

Станчев заяви още, че данък печалба трябва да бъде премахнат, както и че правителството може да помисли за временно спиране на данъците на хората. Последното обаче е риск, защото така българите биха загубили навика да плащат данъци.

Основателят на Института за пазарна икономика изрази разочарованието си от мярката 60/40, тъй като от нея са успели да се възползват едва 11% от работодателите. Той вижда спасението по-скоро в орязването на пенсиите и заплатите.

По думите му става ясно, че той вижда решаването на проблема с безработицата в намаляването на заплатите. Така, вместо да се съкращават от работа хора, което за него е неизбежно в идните месеци, просто трябва да им се намали възнаграждението.

С 430 лв. на месец обаче кой човек може да живее? Това са 215 евро, което на фона на останалите заплати в Европа изглежда просто смешно.

Красен Станчев
Красен Станчев иска по-малки пенсии

Еврозоната

Красен Станчев взе отношение и към влизането на България в еврозоната, или по-точно в чакалнята за еврозоната. Той изрази мнение, че няма смисъл да се бърза с това начинание, защото на дневен ред има по-важни неща.

Икономистът изповядва възгледа, че бизнесът в страната не е бил ефективно подпомогнат и от това страдат всички хора. Затова трябва да се наблегне именно там.

Той твърди, че ако стане някога премиер, ще съсредоточи своите усилия върху рисковите групи от населението, а именно инвалиди, малцинства, възрастни, болни и прочие.

“Фигурин

И точно тук идва голямото противоречие. От една страна твърди, че пенсиите трябва да паднат, а от друга, че трябва да се помогне на възрастните хора. Как ще се помогне, като им се съкрати доходът, не става много ясно.

Относно Васил Божков

Красен Станчев е известен с негативното си мнение за българските олигарси. Той винаги е подозирал, че те са създадени нарочно от държавата, но впоследствие тя е изгубила контрол върху тях.

В този ред на мисли Станчев намира самото издирване на Васил Божков за феномен за България. Той е бил създаден в зората на демокрацията и в един момент е станал излишен на цялата система.

Дали споделяте възгледите на Красен Станчев или не, можете да споделите с коментар под статията!

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

 

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

За Михаил Николов

Прочети още

Стойчо Керев

Стойчо Керев за Борисов: Жалко същество, сатанински кукловод, който предаде народа си!

Стойчо Керев вижда безхаберието на днешната политическа власт и не може да го приеме за …

3 коментара

  1. Ангел Маринов

    Преди да дава акъл как да се излезе от кризата,нека господинът разкаже какви ги върши основаният от него институт- кой си финансира ,какви забележителни постижения имат и т.н.?
    Иначе предложенията му изобщо не са реални, особено ако има мераци за премиер.Хората ще го одерат жив!

  2. Тарапонти

    …-И един Плик на главата, отзад му стига, за да спре с УГОДНИЧЕНЕТО си !!

  3. Пораженческа и елементарна позиция.Ясно е,че населението ще плати,няма кой друг,но това трябва да стане чрез стимулиране на икономиката и рязко увеличаване на икономическата свобода

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]