Пудра Сулфатиазол. Нещо за бързо зарастване на рани и при акне. Антибиотик ли е? Видове антибиотичен прах за рани. Сулфатиацол маз. Мнения и приложение.

Сулфатиазол, пудра и маз

Пудра Сулфатиазол. Нещо за бързо зарастване на рани и при акне. Антибиотик ли е? Видове антибиотичен прах за рани. Сулфатиацол маз. Мнения и приложение.

Сулфатиазол е съединение на сярата. По-рано е използван и перорално като антибактериално средство, докато се намират по-малко токсични алтернативи. Сега се прилага само локално, като безопасно средство с много висок противомикробен ефект.

Какво е сулфатиазол
Вид препарат сероорганичен
Терапевтична категория сулфонамид
Формула C9H9N3O2S2
Въздействие антисептик, антибактериално средство
Действие кратко

Приложение на пудра Сулфатиазол

Сулфатиазол е прахообразна субстанция за обработка на кожата. Действа дезинфекциращо и антибактериално. Оказва локално лечение при рани, възпаления и изгаряния. Активността му значително отстъпва на антибиотиците, затова днес е препарат от втори ред.

Като прах за рани

Дезинфекциращият прах позволява обработката на открити рани от разкъсване на кожното покритие и от изгаряне до II степен включително. Адекватно работи при рани с различен генезис – от залежаване, трофични, от венозна недостатъчност, гнойни, порезни и други от битови травми.

Sulfathiazole 02

Притежава широк спектър на противомикробна активност. Захваща се за бактериалната клетка и директно я потиска.

Осигурява ефективна защита на раните от инфектиране, съкращава времето за затваряне, в много случаи подобрява състоянието и ускорява възстановяването на тъканта. Ползва се при подготовка за присаждане на кожа. Благодарение на минималната резорбция не оказва токсично действие.

Сулфатиазол за акне и др. пъпки

Работи ефикасно при инфектирани дерматити, импетиго, контактен дерматит, бактериална екзема, стрептостафилодермия, възпалителни процеси като акне. При обработка на пъпки обеззаразява зоната и предпазва от усложнения.

Сулфатиацол като пудра за дарсонвал

Дарсонвал е апарат с импулсен променлив ток, който разширява кр. съдове, подобрява кръвния оборот и подхранването на кожа / лигавици, регенерира тъкани, ускорява заздравяване на пъпки и рани.

За усилване на антибактериалния му ефект се използва с антибатериална пудра като Сулфатиацол. Пудрата се нанася върху обработваната зона предварително.

Кога се ползва Сулфатиацол маз?
Демир бозан билки за бъбреци

Sulfathiazole 04

Под формата на мехлем антисептикът се предпочита за затворени рани, пъпки без връх и засегнати от измръзване сегменти на кожата. В този вид се ползва върху животни при некротични и гнойни процеси. Произвежда се с концентрация от 5%.

Вижте и ТОВА: Коя е добрата антибактериална пудра за дарсонвал? Мнения за най-добър дарсонвал за коса и за кожа (при акне). Цена за домашен ултразвук.

Мнения за прах за рани Сулфатиазол

Родителите знаят за Сулфатиацол и го имат под ръка, когато децата им са буйни и често падат и се нараняват. Предпочитат го при дълбоки рани, защото с него нараненото бързо хваща коричка и тръгва към заздравяване. Препоръчват го при незаздравяващи рани, за ускоряване на завяхването.

Във форумите се споделя следната процедура – промивка с риванол или кислородна вода и наръсване със Сулфатиазол.

ВАЖНО: Вижте още мнения за приложението на Сулфатиацол, оставете и своя отзив или просто попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Антибиотик ли е Сулфатиазол?

Sulfathiazole 03Сулфатиазол не е антибиотик. Той се определя като антисептик. Има антибактериални качества, но не достатъчно силни и категорични, за да се отнесе към антибиотиците. Затова се използва в съчетание с тях или при нужда от добра дезинфекция.

Заместители на Сулфатиазол

Името Сулфатиазол се използва от българската Гален Фарма. Химакс Фарма го предлага като Сулфатиазол с пояснение „норсурфазол“. Вета Фарма го продава като Сулфатиазол ВТ. Тези продукти са аналогични и имат еднакъв ефект. Различават се по опаковката от 5 до 10 г и по цената.

Норсурфазол, прах за кожа

Sulfathiazole 05

Друго име, под което намираме сулфатиазол, е Норсулфазол. Използва се от Вета Фарм и Купро – 94. Съдържанието е абсолютно същото. В аптечните сайтове понякога продуктите се описват с едното или с другото име – сулфатиазол или норсулфазол.

Аргосулфан крем, сребърен сулфатиазол

Sulfathiazole 06

Сребърен сулфатиазол е съчетание от сулфатиазол и сребро. Добавката увеличава неговата антибактериална активност. Оказва лек съдосвиващ ефект, което противодейства на кървене и образуване на хематоми.

За разлика от чистия сулфатиазол, това съединение се произвежда на маз (крем, мехлем). Назначава се за повърхностни кожни лезии, за възстановяване след изгаряния, за заздравяване на порезни, разкъсни рани, охлузвания и кожни язви.

Дермазин

Sulfathiazole 07 Dermazin

Дермазин е на основата на сребърен сулфадиазин, аналогично на вложеното в Аргосулфан съединение. Негов плюс е, че се разгражда в раната постепенно, което води до продължителен ефект и позволява по-редки обработки.

Евелина Лютова
ВигоСепт

Този препарат е дезинфекциращ и антимикробен, но използва други компоненти – цинков оксид, хлорхексидин и триклозан. Препоръчва се от производителя за малки рани, възпаления, охлузвания и зачервени зони, при протриване и пъпки. Или просто за дезинфекция при конкретен риск. Продава се в солница и на саше.

Други видове антибиотичен прах за рани
 • Други антисептични пудри са сяра на прах (Вета Фарм), Кадермин (силициев диоксид със сребърни йони и хлорхексидин). Банеоцин е антибиотичен прах с ацитрацин и неомицин.
 • Антибиотик като мехлем са Банеоцин (комбинация от два антибиотика), Гентамицин, Тетрациклин, Тридерм, Фусидин и др.

Други форми за дезинфекция:

 • Спрей за рани – Ранисептол (нано сребро, хиалурон), Хартман Космос ( полоксамер и полихексанид), GinGira (цинков оксид), Травма 112 емулсия за увредени тъкани.
 • Гел, крем за рани – Дермахелп (сребро, пантенол, коластра, масла), Цикатрадина (хиалурон), Ацербин (салицилова, бензоена, ябълчна к-ни), Хидросорб (Рингер, глицерин), Бепантен, Кадермин, Мебо (сусамено масло, пчелен восък), Емофикс за кръвоспиране, Prontosan за почистване, Ихтамол, Йодасепт маз и много други.
 • Течни дезинфектанти – йодна тинктура, Йодасепт, Риванол.

Още нещо ценно ТУК: Домашна криотерапия. Силициева пудра за дарсонвал. Мнения за Karlton Electronics.

Видео: Как да разпознаем инфектирана рана? 

Прочети още

Тази статия ще разгледа шест основни ползи за здравето, които плетенето предоставя.

6 ползи за здравето от плетенето

Плетенето, една от най-древните форми на ръчно изработване на текстил, е практика, която носи множество …

4 Мнения

 1. Емануил Узунов

  Иван Грозни – първия български цар! Внимавайте какво пишете!

 2. Тодорова

  Сулфатиацола не го хвалят много, защото е 2-3 лева. Ако беше 20 лева, щяхме да четем възхвали и да гледаме реклами.

 3. Стефка

  Супер доволна от Цикатридина, не остават белези, но за дълбока рана не бих я мазала.

 4. Дезинфекцирам с каквото ми е под ръка кислородна вода, риванол, йодасепт, йод, абе каквото има, не подбирам. Резултатът е без разлика.

 5. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *