Криотерапия. Ползи и опасности. Домашни процедури

Криотерапията намира широко приложение в медицината. Използва се за лечение на различни доброкачествени и злокачествени кожни образувания като брадавици, разширени вени, папиломи, актинични кератози, базалноклетъчен и плоскоклетъчен карцином. Прилага се и при предракови изменения на маточната шийка.

В криотерапията се използват изключително ниски температури, за да се унищожат патологично изменените тъкани. Най-често се прилага течен азот, който има температура около -196°C. Криотерапевтичното въздействие води до разрушаване на клетъчните мембрани и некроза на тъканите.

Освен в дерматологията, криотерапията намира приложение и в ортопедията и ревматологията за обезболяване и намаляване на възпалението при различни мускулно-скелетни заболявания. Използва се и в спортната медицина с цел ускоряване на възстановяването след интензивни тренировки или спортни травми.

Криотерапия в козметологията

Cryotherapy 08

Вижте и ТОВА: Откъде да купим изгодно домашен дарсонвал за лечение на всякакви козметични проблеми? Мнения, как се ползва за коса? Пудра.

Криотерапията навлиза все по-широко и в козметологичната практика. Тя може да се използва за подобряване на качеството на кожата и за намаляване на целулита.

За козметични цели обикновено се използват по-кратки процедури (до 3-4 минути), при които само определени части на тялото се подлагат на студено въздействие. Най-често това става чрез специални апарати със студени сонди или четки, които се прилагат локално върху проблемните зони на кожата.

Домашна криотерапия

За домашна криотерапия могат да се използват най-различни методи, включително:

 • Студени превръзки и компреси. Може да се използва лед, замразени гелови торбички, кубчета или дори замръзнали зеленчуци от фризера.
 • Студени вани. Поради големия обем вода, те постигат значително по-ниски температури отколкото обикновеният душ. Обикновено температурата е между 10°C и 15°C.
 • Крио-масажори и апарати за локална криотерапия. Те прилагат студа много прецизно със специални апликатори върху конкретни зони на кожата и се препоръчват за проблеми като целулит и загуба на тонус.

За безопасна домашна криотерапия е важно процедурите да са с кратка продължителност (до 15 минути), а контактът на кожата с изключително ниските температури да е ограничен. При по-продължително излагане на студ, рискът от измръзване расте значително.

Студени компреси

Cryotherapy 06Един от най-лесните начини за прилагане на студ върху кожата у дома са студените компреси. За целта могат да се използват различни предмети като кубчета лед, гелови торбички срещу хематоми и оток, замразени зеленчуци и плодове от фризера или дори кърпи, напоени в студена вода.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Студеният компрес се поставя върху кожата за 10 до 15 минути. През това време ниската температура блокира локалното кръвообръщение и намалява възпалението. Топлината се отвежда от кожата към по-дълбоките тъкани и в резултат настъпва своеобразно „изтегляне“ на кожата. Това води до подобряване на еластичността и тонуса.

Основният недостатък на този метод е непостоянството на температурата. Например след няколко минути температурата на геловите торбички или зеленчуците от фризера започва да се покачва. За да поддържаме необходимите ниски стойности, те трябва да се подменят няколко пъти.

Все пак обаче, студените превръзки и компреси остават най-лесният и достъпен начин за самостоятелна криотерапия у дома без специализирано оборудване.

Студени вани

Cryotherapy 07Друг вид домашна криотерапия, който може да бъде много ефективен, са студените вани. Те могат да бъдат изпълнени или с лед, или с вода с температура между 10°C и 15°C. Предимството пред студените превръзки е, че постигат значително по-ниски температури и за по-продължително време. Освен това въздействието е върху цялото тяло, а не само локално.

Обикновено препоръчителната продължителност на студената вана е между 5 и 15 минути. При това обаче има риск от измръзване, ако ваната не е само студена, а съдържа и лед. Затова е важно времето на процедурата да се отчита прецизно. Необходимо е и внимателно наблюдение на реакциите на организма, за да се избегне предозиране със студ.

Крио-апарати и масажори за локална криотерапия

Съвременната технология предлага и редица апарати за домашна криотерапия. Типичен пример са различните модели крио-масажори, които автоматизирано охлаждат специални апликатори до много ниски температури. Те после се използват за масаж на конкретни области по тялото като корема, бедрата или седалището.

Предимството на тези устройства е, че поддържат постоянна температура за цялата процедура. Крио-масажорът Arctic Ice Orbiter например охлажда апликаторите си до -10°C и ги поддържа на тази стойност до 30 минути.

Недостатък обаче е високата цена на подобна домашна криотерапия. Апарати като Ice Orbiter могат да струват над 300 евро. Затова те са по-подходящи за хора, които желаят регулярно и сериозно да се занимават с процедури за тонизиране и обновяване на кожата.

Какви са рисковете от криотерапията?

Cryotherapy 01Криотерапията крие някои потенциални рискове, които трябва да се имат предвид:

 • Измръзване (фростбайт) – Продължителното излагане на изключително ниски температури може да доведе до увреждане на кожата и меките тъкани. Признаците на фростбайт включват болка, изтръпване, посиняване и образуване на мехури по кожата. Затова времето на процедурата трябва стриктно да се контролира.
 • Нервни увреждания – Студът може да увреди нервните окончания в кожата и да доведе до чувство на изтръпване или парене, както и до промяна в сетивността на засегнатите зони. При хора с вече налични нервни заболявания това може да води до влошаване.
 • Сърдечносъдови инциденти – Внезапното излагане на студено въздействие предизвиква стресова реакция в организма, придружена от учестен пулс и повишено кръвоналягане. Това може да увеличи риска от инфаркт или инсулт при предразположени пациенти.
 • Алергични реакции – При някои хора студът може да предизвика обриви по кожата, сърбеж или локализиран оток. Тези реакции са по-чести при индивиди с атопични симптоми.

Освен правилно дозиране на процедурата, за минимизиране на риска е важно криотерапията да се извършва под наблюдението на медицински специалист. Тя не се препоръчва при малки деца, възрастни хора, бременни и кърмачки, както и при пациенти със съпътстващи сърдечносъдови или автоимунни заболявания.

Колко болезнена е криотерапията?

Cryotherapy 02Криотерапията може да бъде свързана с известен дискомфорт и болка по време на самата процедура. Усещанията обаче варират значително в зависимост от метода на прилагане на студа и индивидуалната чувствителност.

При външната криотерапия с течен азот върху кожата, първоначално се усеща силно изтръпване, последвано от парене. Болката настъпва предимно по време на самото затопляне и може да продължи няколко часа след процедурата. Обикновено обаче тя е умерена.

Цялостната криотерапия в специализирани камери също може да предизвика дискомфорт от излагането на студен въздух. При по-продължителното и прекомерно охлаждане (над 3-4 минути) болката се засилва.

За намаляване на болезнените усещания по време на процедурата могат да помогнат някои неща:

Евелина Лютова
 • Предварително затопляне на тялото чрез физически упражнения или топла вана
 • Постепенно навлизане в студената камера (без рязко излагане)
 • Слушане на отпускаща музика по време на процедурата
 • Отвличане на вниманието чрез разговор с терапевта

След няколко процедури организмът свиква в известна степен и усещането за остра болка намалява. При правилно провеждане обаче криотерапията не бива да бъде силно болезнена, а по-скоро да предизвиква умерен дискомфорт. Ако болката е прекомерна, процедурата трябва да се преустанови незабавно.

Може ли да се прави криотерапия всеки ден?

Cryotherapy 03Не се препоръчва криотерапията да се прави ежедневно, особено при цялостното охлаждане на тялото в специализирани камери.

Подходящата честота на процедурите зависи от конкретните цели и метода на приложение на студа. Някои основни препоръки са следните:

 1. За справяне с остри болки по мускулите и ставите след интензивни тренировки – 1 до 2 пъти седмично.
 2. За превенция на спортни травми и подобряване на възстановяването – 2 до 4 пъти месечно.
 3. За лечение на хронични състояния като артрит – 10 процедури, след което поддържащи 1 до 2 месечно.
 4. За козметични цели като подобряване качеството на кожата – до 3 пъти седмично в началото, след което 1 до 2 пъти месечно.

Важно е да се отбележи, че ежедневното излагане на цялото тяло на изключително ниски температури може да има и обратен ефект. Това води до стрес за организма, нарушения в имунитета, прегряване и дори инфекции.

Затова, ако искаме да използваме ползите на криотерапията безопасно и за по-продължителен период от време, е добре да се придържаме към препоръчителната честота и да наблюдаваме как тялото и кожата ни реагират.

Криотерапията за отслабване?

Cryotherapy 04Понякога се твърди, че криотерапията може да помогне при отслабване като ускори изгарянето на мазнини в организма. Резултатите от научните изследвания обаче са по-скоро противоречиви.

На теория е възможно екстремният студ да кара тялото да увеличи производството на топлина и по този начин да се повиши метаболизмът. Но все още липсват убедителни научни доказателства за реален и траен ефект на цялостната криотерапия върху изгарянето на мазнините.

Малко по-обещаващи изглеждат резултатите при локалните криотерапевтични процедури. Някои проучвания например сочат, че студените обвивки и компреси около корема могат да активират процесите на термогенеза в бялата мастна тъкан и да стимулират разграждането на мазнините там.

Въпреки това, на този етап тези резултати не са напълно потвърдени и е нужно повече научна дейност, за да могат да се направят по-категорични изводи. Докато се чака повече информация, най-добрият подход за отслабване си остава комбинацията от умерено хранене, физическа активност и редуциране на стреса.

Колко калории се изгаря за 3 минути криотерапия?

Cryotherapy 05Твърденията, че при 3-4 минутна процедура в криокамера могат да се изгарят между 200 и 800 калории, са преувеличени и надценени от маркетингова гледна точка.

Реалният разход на енергия по време на кратка цялостна криотерапия е доста по-нисък. Някои проучвания сочат, че за 2-3 минути в камерата с температура под -100°C се изразходват средно между 30 и 150 калории.

Тази стойност може леко да се увеличи за сметка на следните фактори:

 • По-ниска температура в камерата (под -150°C)
 • По-голяма площ на тялото, изложена на студ (без шапка и ръкавици)
 • По-интензивни движения по време на процедурата
 • По-голяма мускулна маса (при физически активни и спортисти)

Въпреки това, дори и да приемем, че с една процедура може да се стигне до 200 калории, това е ефект с временен характер. За реална загуба на тегло е нужно или много по-продължително въздействие, или съчетаване на криотерапията с диета и активност.

Основният ѝ принос за отслабването е в обезболяващия и възстановителен ефект при интензивни тренировки. Но самостоятелно криотерапията има минимален резултат за изгаряне на мазнини и намаляване на теглото.

Погледнете и ТУК: Сулфатиазол, антибиотик ли е? Коя антибактериална пудра за дарсонвал е ок?

Прочети още

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин.

Кверцетин. Колко време се пие? Ползи и вреди

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин. Мнения от БГ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *