Ледената вана в домашни условия може да бъде лесен и достъпен начин да изпитаме ефектите на криотерапията върху своето тяло и здраве.

Ледена вана. Ползи и вреди. Как да си направим?

Ледената вана в домашни условия може да бъде лесен и достъпен начин да изпитаме ефектите на криотерапията върху своето тяло и здраве. Ето как можем да я направим стъпка по стъпка. Първо, ще ни трябва вана или голям леген, който да напълним с хладка вода. Температурата трябва да е малко по-ниска от нормалната за къпане, около 20-25 градуса. След това постепенно добавяме ледено студена вода и кубчета лед, докато достигнем желаната температура между 10 и 15 градуса. Може да използваме термометър, за да сме сигурни в показанията.

Преди да влезем във ваната, е добре да се подготвим психически и физически. Правим няколко дълбоки вдишвания и издишвания, за да успокоим тялото и ума. Когато сме готови, бавно и решително се потапяме във водата, като започваме от краката и стигаме до кръста или гърдите. Първоначалният студен шок може да бъде доста силен, но след няколко секунди усещането става по-поносимо. Важно е да дишаме спокойно и да се опитваме да отпуснем мускулите си максимално.

Ledena Vana 04

Още нещо интересно ТУК: Кои са най-добрите уреди с ултразвук за лице? Уреди за домашна мезотерапия.

Препоръчително е да останем във водата между 2 и 5 минути, в зависимост от нашата поносимост и опит. Прекалено дългото излагане на студ може да има обратен ефект и да натовари организма. След като излезем от ваната, веднага се увиваме в топла кърпа или халат и правим леки физически движения, за да стимулираме кръвообращението. Постепенно ще усетим как тялото ни се стопля и изпълва с енергия и виталитет.

Ледената вана има редица потенциални ползи за здравето и възстановяването. Тя може да подобри кръвообращението, да намали възпаленията и отоците, да облекчи мускулната треска и болки, да засили имунитета и да подобри съня и настроението. Внезапната студена експозиция стимулира производството на ендорфини и други невротрансмитери, които ни карат да се чувстваме добре.

Ledena Vana 03

Вижте и ТОВА: Ползи и опасности от домашната криотерапия.

От друга страна, леденото къпане крие и някои рискове и недостатъци, особено за хора с определени здравословни проблеми. То може рязко да повиши кръвното налягане и да натовари сърдечно-съдовата система. Хората със сърдечни заболявания, високо кръвно или диабет трябва да се консултират с лекар преди да опитват криотерапия. Прекалено честото или дълго излагане на студ може да доведе до хипотермия, премръзване или други усложнения.

В заключение, ледената вана у дома може да бъде приятен и полезен метод за закаляване и възстановяване, стига да се прилага умерено и с необходимото внимание. Най-добре е да започнем постепенно, да следим вътрешните си усещания и да не прекаляваме. Комбинирана с редовни физически упражнения, балансирана диета и здравословен начин на живот, тя може да допринесе за нашето цялостно благосъстояние и виталност.

Ledena Vana 02

Още по темата ТУК: Коментари и подробности за изпълнението на ледена вана и за уредите за домашна криотерапия.

Прочети още

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин.

Кверцетин. Колко време се пие? Ползи и вреди

Ползи и вреди от Кверцетин. Колко време се пие? Противопоказания на Кверцетин. Мнения от БГ …

4 Мнения

 1. Културните дейци винаги си въобразяват че са елита на народа и са богопомазани. Никой от тях включително и този келеш не са имали ясни политически възгледи и не са имали смелостта да изразяват такива. Те са винаги с управляващите и властта. Имаше даже една пасен на НЛО, която съвсем ясно ни казва че те са винаги с тези, коти са на власт. Нищо при тях не се е променило. Е може би по американо европейски стил са им увеличили заплатите, но успоредно с това се е увеличил и броя на гейовете.

 2. По-тъп от галош! На теб се смеят,глупако! И на Тиквун.От Вас по-смешни и жалки има ли?

 3. Този да не се мисли, че е „цяла България“!
  Нещастник!
  ПОДЛОГИ!
  Олиза ли задни…ка на БОЙКО!
  Става дума само за пари!
  ЗА съжаление, ПРЕЗИДЕНТЪТ НЯМА правомощия да раздава на сульо и пульо незаслужено пари от данъците на всички!
  ТИ СТАНА ДА СМЯХ САМО С ТАЗИ ТВОЯ НЕСПРАВЕДЛИВА ЗЛОБНА СТАТИЙКА!
  САМО ВИЕ ЛИ ОСТАНАХТЕ БЕЗ РАБОТА?

 4. Колю балкански

  Асен Пилтечки ! Ако това лайно е звезда значи небето без да разбера се е превърнало в селски кенеф и септична яма!

 5. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *