Какво е нервна уртикария?
Сърбежи и др. симптоми. Снимки. Алергия на нервна почва. Уртикария, обрив

Кожен обрив на нервна почва или уртикария от стрес. Симптоми, лечение

Какво е нервна уртикария? Как да се справим с кожен обрив на нервна почва или от стрес? Сърбежи и др. симптоми. Снимки. Алергия на нервна почва

Уртикария е разпространено заболяване. Представлява обрив – грапави петна. Понякога се съпровожда от ангионевротичен оток. Уртикарията е самостоятелно заболяване и трябва да се отличава от случаите, в които обриването е само симптом за други състояния.

Уртикария възниква на нервна почва, като последствие от стрес. Другите причини за нея представяме в таблица.

Причини за уртикария
Видове провокатори Конкретни агенти
Лекарства антибиотици, контрастни в-ва за рентгенови изследвания нестероидни противовъзпалителни, витамини, инхибитори на ангиотензин-конвертиращ ензим
Храни риба, ракообразни, ядки, мляко, мед, хран. добавки, плодове, подправки
Ухапване от насекоми пчели, оси, мравки
Паразити прости, хелминти
Аероалергени прашец от дървета и треви, козина, битова прах, пепел, плесен
Инфекции вирусни, бактериални и гъбични, вкл. хеликобактерии
Химикали соли, бои, строителни смеси, козметика, латекс
Физическо натоварване усилен труд, професионален спорт
Автоимунни заболявания лупус, тиреоидит, ревматоиден артрит и др.
Физически фактори извънредна температура (горещина и студ), УВ-излъчване, обикновена вода
Налягане притискане от тесни дрехи, чанти, колани и др.
Вибрация обикновено от работа с вибриращи машини

Ако причината не е открита, уртикарията е идиопатична. Хронифициралата разновидност може да се свърже с патологични изменения в хормоните, щитовидната жлеза, ракови тумори.

Дори да е хронична, уртикарията минава с времето.

Видове кожен обрив на нервна почва

Обривите се различават по:

 1. Протичане на болестния процес: остра уртикария (под 6 седмици) и хронична (над 6 седмици);
 2. По механизъм на пораждане: имунна и неимунна уртикария.
 • Имунната уртикария бива алергична и автоимунна;
 • Неимунна уртикария бива механична, температурна, слънчева, контактна, медикаментозна, идиопатична;
 • Механичната уртикария се дели на вибрационна, от налягане, от физическо взаимодействие, демографска (от насекоми и др.).

Емоционалното пренапрежение и особено продължителното излагане на стрес са сред водещите причини за обриване на кожата. Този подвид се определя като нервна уртикария, макар че това не е официално медицинско наименование и не фигурира в МКБ-10.

nervna-urtikariya-03

Нервна уртикария

Психогенните фактори като стрес и ярки емоции въздействат по два начина – отключват остра форма на уртикария и обострят хронична форма на патологията.

Подобни провокатори днес са постоянна компонента на живота ни. Нищо чудно, че при всеки трети пациент с уртикария не се намира конкретен причинител. Обривът се отдава на нервна почва, а официално се записва като идиопатична – с неизвестен произход.

Алергия на нервна почва
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Нервната алергия е малко изучена.

Наричат я псевдоалергия, когато алергичните прояви са провокирани от страх или само при мисълта за алергена-провокатор. Медицината разглежда тази алергия като стресово състояние. Отдава се на хронична умора, преумора, стрес, неприятности в живота.

Обриви върху ръцете, шията, деколтето и корема се получават при загуба на контрол, истерия, пристъпи на лудост, дълбоко униния и постоянни депресии. Такива заболявания като екзема и псориазис също може да бъдат последствия от нервна алергия.

Алергия на нервна почва се проявява не само с обриви. Често я съпътстват гадене, повръщане, главоболие, загуба на съзнание. По-рядко – бронхиална астма.

Причини за нервна алергия са прекалена емоционалност, възприемчивост, психическа нестабилност, силни преживявания – всичко това, съчетано с отслабен организъм. Алерголозите отделят голямо внимание на емоционалния фон. Емоционално възбудимите жени например в моменти на силни преживявания се покриват с петна, които започват да ги сърбят.

При алергия  към полени или прах  алергичният механизъм лесно се стартира от нервно преживяване – без да участва самият алерген. Има случаи, в които алергия към козина причинява пристъп на задушаване само при наблюдаване на котка или куче. 

Психологическите тестове при такива болни показват високо ниво на тревожност, склонност към внушения. Наблюдават се пристъпи на раздразнителност и бърза умора, заедно с физиологични нарушения като скачане на кръвното, сърцебиене, дисфункция на червата и др.

nervna-urtikariya-04
Типични зони за уртикария

Извод: възникването на нервна алергия пряко зависи от психическото и емоционалното равновесие на пациента.

Обрив от стрес

Хроничният стрес влияе не само на настроението, но и на физическото състояние. Честа проява е обривът, чиито типични зони са лицето, шията и деколтето. Обривът прилича на уртикария, като оттенъкът зависи от тена – от червено до виолетово.

Такъв обрив се оценява стресов. Ако съществуват кожни заболявания, стресът става причина за рецидив и влошаване на симптомите.

Симптоми на нервна уртикария

Уртикарията е разновидност на дерматит. Неговата основна проява е обривът. По тялото избиват пъпчици, които приличат на последствията от опарване от коприва. Не случайно на руски е крапивница.

Обрив при уртикария

Понякога обривът избива на момента. Понякога – на следващия ден, след като сме били изложени на провокиращия фактор. Понякога минава седмица, преди да се даде алергичен отговор. Нека времето не ни заблуждава.

Главното е как изглежда обривът. Обикновено имаме зачервени петна – бледи в центъра си и по-червени в периферията. Те са леко извисени над повърхността на кожата или прозиращи мехурчета, сякаш изпълнени с течност. Формата е разнообразна. Петната могат да са отделни, с ясни граници, а могат и да се сливат в големи зони. Размерът е от няколко мм до няколко см.

nervna-urtikariya-01
Да различим от друг вид обриви – инфекциозни

Обривът обхваща коя да е зона на тялото. Има предпочитания към кожата, но може да избие и върху лигавици. Мястото се раздразва, зачервява и започва да сърби.

На местата с повече подкожни мазнини като уши, устни, пръсти, полови органи, клепачи уртикарията може да се простре в своята гигантска форма – като оток на Квинке. Този ангионевротичен оток в областта на гърлото застрашава живота и се счита за тежко усложнение.

Сърбежи по тялото

Сърбежът е силен и изключително неприятен. Това е най-тежкият симптом при уртикария. Ако провокаторът е бил мимолетен, обривът и сърбенето бързо преминават, но при репликиране на агента е възможно уртикарията да остане за дълго.

При обостряне кожното покритие се изсушава, почва да се лющи и да се покрива с корички. Сърбежът се усилва нощно време. При разчесване пъпките кървят и на кожата остават червени точки. В такива моменти може да се вдигне температура, болният да усеща, че гори.

Евелина Лютова

Острият сърбеж е подлудяващ и често от него няма спасение. Той е толкова нетърпим, че болният се чеше до рани.

Други симптоми

В задълбочената си фаза уртикарията дава и други неприятни прояви като:

 • Отичане на лицето и тялото, общо подпухване и локални отоци;
 • Подуване на устните, сякаш са инжектирани със силикон;
 • Симптоми на ангина: отичане на шията, болезнено преглъщане, загуба на гласа;
 • Отичане на лигавиците по пътя на храната;
 • Диспептични симптоми като диария, подут корем, епизоди на повръщане.

Лечение на нервна уртикария

Лечението се състои от два етапа – премахване на причината и медикаментозно лечение на последствията.

Отстраняване на провокиращия фактор е изходната точка за всеки вид уртикария, независимо от това дали алергенът е лекарство, прегряване, вирус, тесни дрехи или физическа преумора. При нервен фактор трябва да се спре източника на стрес и да се предприемат мерки за нормализиране на психическата сфера – първо успокояване, а после и стабилизиране на състоянието.

nervna-urtikariya-02
Наистина сърби!

Лекарствената терапия разчита главно на антихистаминни средства. Те се приемат и при стресовата форма на уртикария, защото и при нея се отделя хистамин, който трябва да бъде елиминиран.

Антихистамините са две поколения – тези от първо поколение вече не се използват. Лекарствата от второ поколение са основните за лечение на уртикария (напр. деслоратадин и левоцетиризин). Лекарства от трето поколение не съществуват, споменаването им е само маркенингов ход.

Заедно с антихистамините се провежда и спомагателна терапия с антидепресанти, имунодепресанти, блокатори на Н2-хистаминовите рецептори и други лекарства, според конкретната необходимост.

В тежки случаи се използват глюкокортикостероиди. Например при ангионевротичен оток може да се назначи преднизолон.

Внимание: местната терапия на уртикария под формата на кремове и мехлеми е неефективна и не е необходимо да се прилага.

Как да намалим сърбежа

Антихистамините второ поколение и кортикостероидите са лекарствата, които овладяват и спират сърбежа.

Необходима ли е линейка?

Да, при тежки форми се налага хоспитализация. Извикайте линейка при оток в областта на гърлото – има риск от задушаване. Загубата на гласа и свистящото дишане на пресекулки са предупредителен симптом за такова развитие.

Анафилактичният шок застрашава живота. Неговите симптоми са хрипове, задух, рязко спадане на кръвното.

Хоспитализация е необходима и при обостряне на хронична уртикария, която не се поддава на амбулаторно лечение.

При оток на Квинке незабавно прекратете контакта с предполагаемия провокатор, извикайте линейка, вземете таблетка антихистамин.

Лекарства
 • Лекарства с лоратадин – Лоратадин, Кларитин, Ролетра, Лорано акут.

Тези антихистамини се предлагат на таблетки или в течна форма. Те са ефикасни при всякакви алергични реакции – от сенна хрема до уртикария. При приемането потиска избиването на пъпки и намалява сърбежите. Успокоява раздразняването и зачервяването.

 • Лекарства с деслоратадин – Деслоратадин, Ериус, Ефестад, Десибел.

Има ги като таблетки и сироп, както и форма за смучене. Понякога е достатъчен еднократен прием.

 • Лекарства с хлоропираминов хидрохлорид – Алергозан.

Най-познатото антиалергично лекарство, приложимо за всички случаи, вкл. обриване на кожата. Съществува в перорална и локална (унгвент) форма. Бързо облекчава сърбенето.

 • Лекарства с клемастин – Клемастин, Тавежил.

Подходящи са при кожни възпаления и обриви, независимо от причинителя. Действа върху сърбежа и зачервяването.

 • Комбинирани противоалергични средства – Зиртек.

Има го на таблетка и капки. Предпочита се при уртикария с неясен причинител.

 • Левоцетиризин – Ксизал, Ксивозан, левоцетиризин.

Освен таблетките, има и капки за малки пациенти 2 – 6 г.

 • Диметинденов малеат – Фенистил.

Също познато и широко ползвано артиалергично лекарство във всички форми – перорални и локални. Капките и сиропа е приложим от едномесечна възраст.

 • Кортикостероиди

Те се ползват за уртикария само при тежки прояви. Наименования Урбазон, Дескаметазон, Медрол,  Преднизолон. Някои препарати са за инжектиране (напр. Дипрофос).nervna-urtikariya-05

Билки

При обриви и алергии на нервна почва билките имат ключова роля. Те се включват в две направления:

 1. за успокояване и седиране, по-нататък и за стабилизиране на психиката на болния. Билките са по-безопасният вариант при комбинирането с лекарствата и могат безрисково да се прилагат продължително;
 2. за облекчаване на физическата симптоматика. Особено ефикасни са растенията, богати на кверцетин и каротоноиди, облекчават симптомите на алергия. Те реално успокояват сърбежа, свалят отока и подпухването, охлаждат кожата. Отпускат лигавиците и кръвоносните съдове, което помага при задух.

Подчертано ефикасен сбор, който действа едновременно и в двете направления, е Демир бозан. Този чай по древна формула събира няколко лечебни растения, които едновременно въздействат и на емоционалната сфера, и влизат в ролята на растителен хистамин.

Пациенти споделят, че след няколкодневен трикратен прием на Демир бозан се стига до осезаемо купиране или пълно ликвидиране на симптомите на нервна уртикария.

Диета и хранене

Дори и при нервна уртикария не се препоръчва приемането на храни-алергени, хранителни добавки и неизвестни ароматизатори. Те могат да предизвикат нов пристъп или да влошат състоянието на фона на възникналото вече алергично състояние.

Болните с доказана непоносимост не трябва да приемат ацетилсалицилова к-на и нестероидни противовъзпалителни. Останалите пациенти с уртикария не трябва да приемат такива препарати само при обостряне.

Мнение: Как се справих с лекарства и чай за нерви

rumyana-dancheva-haskovo
Румяна Данчева от Хасково

На 20 години получих нервна алергия. Бях притеснена финансово, трябваше спешно да започна работа, ходех по интервюта, а не ме взимаха. В един момент се сринах психически. Тогава се появи ужасен обрив. В момента, в който започвах интервю, шията ми се покриваше с червени пльоски. Не можех да се удържа да не се пипам. Умът ми беше в обрива, а не в разговора. Естествено, следваше пълен провал.

Усетих, че ако не се оправя с нервите си, няма да намеря работа. Започнах лекарства – Алергозан, който сменихме с Деслоратадин. Веднага усетих облекчение, но в момент на стрес пак се появяваше обрив. Трябваше да направя нещо за психическото си състояние. Приятелките ми бутаха розовото хапче, но аз не исках да правя такива комбинации и да се тровя.

Намерих си билки за нерви – обикновен чай от аптеката, но супер помогна. Казва се Демир бозан и на него дължа излекуването си. Пъпките се оправиха от лекарствата, нервите – с Демир бозан. Пих го два месеца. Някъде в края на първия усетих резултата – изкарах едно интервю без обрив и започнах работа.

Впоследствие пак имах някои стресови моменти, но ги овладях с няколко допълнителни чаши чай. Излекуването ми не беше сложно, просто намерих правилните билки.

Румяна Данчева от Хасково

Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

За колко време може да се излекува уртикария

При 75% от пациентите заболяването се купира в течение на 6 седмици. При 25% то се превръща в хронично и нататък продължава на периоди – с ремисии и обостряния.

За успешно лечение е необходимо да се завършва приема на медикаменти, а не да се спират при първи признаци на облекчение. Не променяйте схемите, кратността и дозите на лекарствата.

Прочети още

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. Почистване на лице с микродермабразио, мезотерапия,

Най-добрите уреди с ултразвук за лице

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. …

3 Мнения

 1. Нелина

  Нервна уртикария и кожен обрив на нервна почва едно и също ли е? Аз получавам червени грапави петна, но не мехурчета – значи какво имам уртикария или обрив?

 2. Оболенски

  Доказан ми е обрив от стрес и при мен са петна, които се напипват с пръсти и леко червенеят. Ако се нагреят на слънце, повече личат.

 3. Красито

  Аз съм с копривна треска, но тя е от треви. Не мога да ходя в природата с открити крака. Получавам пъпки и от слънцето. На мен ми е генетично.

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *