Изтръпване на ръцете, Остеохондроза, Полиневропатия, Инфаркт, Стенокардия, Инсулт, Атеросклероза

Изтръпване на лявата ръка и цялостно схващане. На пръстите, на кутрето.

Знак за предстоящ инфаркт ли е изтръпване на пръстите на лявата ръка? Какво означава изтръпване на кутрето и цялостно схващане на ръката? Слабост, болка и мравучкане.

Лявата ръка ти изтръпва… Усещането не е от най-приятните. Сякаш цял мравуняк те е налазил. Може да те боцкат и сто игли едновременно. Защо лявата изтръпва от рамото до пръстите? Сериозно ли е? Щом се питаме, значи нещо ни тревожи.

Изтръпване на лявата ръка. Сериозно ли е?

Лекарят ще ни отговори – може и да е сериозно. Някакво заболяване да предизвиква особеното усещане. Но може причината да е безобидна. Чисто битова – някакво неспецифично положение на тялото или на самата ръка. Да сме я притиснали, докато сме спали, например. Или дълго време да сме държали с нея по-тежък товар.

Медицината определя изтръпването на крайниците с термина парастезия. Разговорният му превод е мравучкане. Или – изтръпване. В случая, става дума за изтръпване на лявата ръка. Това състояние се обуславя от притискане или възпаление на нервни окончания, което води до нарушена чувствителност на кожата. Освен че изтръпва, в ръката се усеща леко боцкане, слаба, а понякога и по-силна болка, хлад. Ръката може и да промени цвета си – да стане бледолилава.

Причини за изтръпване на лявата ръка

Много са причините, които пораждат изтръпването на лявата ръка. Диапазонът е широк – от физическо претоварване до сериозно заболяване.

Изтръпване на ръцете, Остеохондроза, Полиневропатия, Инфаркт, Стенокардия, Инсулт, Атеросклероза
Тесен ръкав – логична, но невидима причина

Ето една примерна градация на причините

 1. Неподходяща тясна дреха.
 2. Неудобна поза.
 3. Прекалено физическо натоварване на лявото рамо и лявата ръка (цигулари, челисти). 
 4. Продължително стоене или работа с вдигната лява ръка. 
 5. Пренатоварване на китката на лявата ръка (при музиканти, компютърджии).
 6. Физическа травма на ръката – разтягане на сухожилие, навяхване, изкълчване, счупване.
 7. Емоционално пренапрежение, стрес.
 8. Патологични процеси, водещи до притискане, възпаление и заболявания на нервните влакна и кръвоносните съдове.
 9. Увреждания на гръбначния стълб (шийна остеохондроза).
 10. Сърдечно-съдови заболявания (запушени артерии).
 11. Прединсултно състояние (нарушено кръвообращение в главния мозък).

 При какви заболявания изтръпва лявата ръка?

Често изтръпването на лявата ръка е свързано със сериозни заболявания. Има ли такова натрапчиво  усещане – при това продължително време – човек трябва сериозно да се замисли. Изключва причините, изброени в горни списък  от 1 до 7. След това, ако сам не открие в себе си симптоми, свързани с нервната или сърдечно-съдовата система, симпомите ще го намерят. 

Защото изтръпването на лявата ръка е сигнал за:

 • Остеохондроза. Когато тя е в областта на шията и гърдите, се нарушава кръвоснабдяването и инервацията на лявата ръка. Болката е от рамото до китката. Изтръпва цялата ръка, включително китката и пръстите. Усеща се слабост от пръстите до рамото. 
 • Полиневропатия. При най-често срещаната – диабетна, сетивна полиневропатия,  изтръпването в крайниците, в това число и на лявата ръка, се съпровожда с чувство за парене. Усеща се пламнала или много студена ръка.
 • Крампи на ръката. Възможно е причината да е и крампи в ръцете. Това е ситуация, в която се наблюдават резки и неочаквани свивания на самите мускули, без това да е по волята на човека. Това прави проблем при опитите да хванем нещо, да сгънем пръстите си или да стиснем юмрук. При подобни съкращения на мускулите е трудно ръката да се отпусне, което в един момент започва да причинява силна болка. Това може да се реши по много начини, но един от най-лесните е да се пие магнезий на ампули. Естествено, трябва да се поинтересувате и от другите начини.
 • Стенокардия. При нея изтръпва горната част на лявата ръка – от лакътя до рамото. Болката се появява след тежко физическо натоварване. Бързо преминава след прием на нитроглицерин. 
 • Инфаркт на миокарда. Изтръпването на лявата ръка е придружено с остри, силно открояващи се болки под лявата лопатка. Нитроглицериновото хапче не върши работа.
 • Инсулт в дясното полукълбо на главния мозък. Той причинява не само изтръпване на лявата ръка и на левия крак, но и поврежда зрението, слуха, речта. 
 • Атеросклероза. Тя свива кръвоносните съдове и нарушава кръвообращението. При патология на съдовете, снабдяващи с кръв лявата ръка, тя се усеща изтръпнала, с пробождания и по-слаба.

По-невинни причини за изтръпване

 • Неудобна поза, докато спим

Събуждаме се и чувстваме ръката си като чужда. Толкова е изтръпнала. Защо? Лежали сме дълго върху нея. Върху ръката е лежал дълго някой друг (партньор, дете). Няма как под собствената ни, или под чуждата тежест, поставената в неподходяща поза ръка, да не изтръпне. Нарушава се кръвообращението, ръката дори отича, става нечувствителна. Изтръпването ще отшуми, когато на сутринта ръката се разтрие, раздвижи се с подходящи упражнения и се вземе контрастен душ. Ако всяка сутрин усещаме ръката си изтръпнала, без да сме я притискали, вероятно не неудобната поза ще е причината. Лекар ще установи дали не става дума за остехондроза, например.

Още в текста: Защо изтръпва лявата ръка? Градация на причините. Сигнал за болести. Неудобната поза причинява изтръпване. И следствие, и признак. Изследвания. Лечение, лекарства, обезболяващи. Как да си помогнем? Анкета в таблица. Профилактика, физиотерапия, мануална терапия, ЛФК. 9 упражнения срещу мравучкането

 • При работа с компютър 

Много от работещите с компютър се оплакват от мравучкане на ръцете. Лявата (дясната) ръка изтръпва, ако човек прекарва 8 или повече часа на компютъра. Геймъри със сигурност имат това усещане  Статичното положение, в което китката се намира продължително време причинява проблема. Медицината е установила: Притиска се медиалният нерв под връзката на карпалния канал. По тази причина този феномен е наречен „синдром на карпалния канал (тунел)“ 

Интересна оферта за Капки Лефакс!

 • При музиканти инструменталисти
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Карпално-тунелният синдром е познат и на пианисти, цигулари, челисти, контрабасисти… Противоестествената поза на китката и цялата ръка и тяхното продължително натоварване си отмъщава с изтръпване и болки.  Спазмите тръгват от китката и вървят нагоре към рамото.

Защо изтръпват пръстите на лявата ръка? 

Не само лявата ръка от китката до рамото изтръпва. Доста често немалко хора усещат изтръпнали и пръстите на ръката си. Или дори само отделен пръст. Какво предизвиква това досадно, а често и твърде непоносимо състояние?

Сред най-безобидните причини са:

 • Нервно напрежение;
 • Обезводняване;
 • След прием на някои лекарства.

Пръстите може да изтръпват и когато захарта е паднала под нормата. Това състояние е показател и за липсата на витамини от В групата.

Много често изтръпналите пръсти на лявата ръка не са просто неприятно усещане, нито пък безобидно състояние. Нерядко мравучкането е сигнал за сериозно заболяване или следствие на значим проблем.

Изтръпнали пръсти – опасно следствие 

Пръстите на лявата ръка изтръпват и по-сериозни „събития“.Изтръпване на ръцете, Остеохондроза, Полиневропатия, Инфаркт, Стенокардия, Инсулт, Атеросклероза

Това се случва когато:

  • е притиснат нерв след травма в гръбнака, плешките, или при протрузия или херния;
  • е травмирано нервно влакно в китката (синдром на карпалния канал).

Изтръпнали пръсти – тревожен симптом

Изтръпнат ли ни пръстите на лявата ръка, без за това да има някаква чисто физическа или битова причина, трябва да бием тревога! Защото е възможно това да са първи признаци на:

 • Инсулт! Тогава освен че изтръпват пръстите на лявата ръка, човек трудно говори. Веднага – Бърза помощ!
 • Сърдечен пристъп! Инфарктът също се характеризира с изтръпване на пръстите на лявата ръка. И в допълнение – болки в гърдите, липса на въздух, гадене. Бързо – Бърза помощ!
 • Синдром на Рейно. Много са причините за сериозното заболяване, характеризиращо се със стесняване на кръвоносните, но и при него важен симптом е изтръпването на пръстите.

Сред по-нетипичните причини за изтръпването на пръстите на лявата ръка лекарите изброяват

 • постоперативни състояния,
 • нарушена функция на вътрешни органи,
 • инфекциозни и вирусни заболявания.

Специалистите не пропукат да споменат и диабета! За всеки случай, проверете нивото на кръвната си захар, съветват те.

Изтръпва кутрето на лявата ръка – причини

Някои хора усещат, че им изтръпва кутрето на лявата ръка. Само кутрето! Не всички пръсти. Не цялата ръка!

Изтръпналият малък пръст на лявата ръка може да навлече големи проблеми и да предизвика сериозни страдания.

Всички причини, свързани с изтръпването както на лявата ръка, така и на пръстите й, както и всички следствия и симптоми на това неприятно усещане са 100% валидни и за изтръпването на кутрето. Като се започне от притискането му, неудобната поза, стреса и се премине през травми на гръбнака и ръката, остеохондрозата, та се стигне до инфаркт и инсулт. 

ТУК детайлно за изтръпване на лява и дясна ръка, на длан и на пръсти.

Евелина Лютова

Диагностика и изследвания

Когато изтръпването на лявата ръка не е причинено от неудобна поза при работа или по време на сън, когато не е следствие от прекомерно физическо натоварване, правилният подход е: „Докторе, кажи!“.

Съвременният информиран човек може сам горе-долу да се ориентира какъв специалист да потърси. Точен отговор би могъл да получи от невролог, например. Но може симптомите му да го насочат към кардиолог, или пък към съдов хирург. Най-безпогрешната посока на бъдещото изследване ще даде личният лекар. Оттам нататък профилираният специалист ще назначи конкретно изследване. 

Вариантите са няколко: рентген, доплер, магнитен резонанс, томография, ЕЕГ. 

Рентген. Известно е, че йонизиращото излъчване не е полезно за здравето. Затова и не се препоръчва да се прави повече от 1 път годишно. Ако няма преки медицински показания, изследвания с помощта на рентген не се правят на деца, по-малки от 15 години, на бременни и на кърмачки.  Но без рентгенографски снимки няма как да се мине при травми (а много често те причиняват изтръпване на лявата ръка) и при проблеми в гръдния кош. Мамографията за жените е задължителна поне веднъж в годината.

Доплер. Доплеровата ехография се прилага главно в съдовата хирургия. Така се откриват критични стеснения и запушвания. Изтръпването на лявата ръка е предпоставка за това модерно изследване. Чрез него могат да се предотвратят инфаркти, инсулти, гангрени. Този метод е евтин, безреден, бърз и няма изисквания и забрани при провеждането му.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Чрез този метод с висока диагностична стойност се избягва ренгеновото лъчение и биопсията. ЯМР се използва за диагностика на органите на гръдния кош и корема, включително сърцето, на кръвоносните съдове, за разграничаване на туморни образования. Чрез ЯМР се получават образи на гръбначния стълб, мозъка, скелета, мускулите, нервната и сърдечно-съдовата система… А към проблеми в тези органи и системи би трябвало да насочва и изтръпването на лявата ръка! Процедурата ЯМР е кратка (от 15 до 45 минути) и безвредна.

Компютърната томография (КТ). При това изследване, известно като скенер, с рентгенови лъчи и компютърна обработка се получават детайлни образи на различни органи и зони в човешкото тяло. Чрез КТ се изследват най-често глава, шия, гръден кош, гръбначен стълб, корем, таз и крайници. Методът е безболезнен, но с известен минимален риск, заради радиационното натоварване. Затова пациентите трябва много добре да са запознати с противопоказанията преди да се подложат на скенер. Сред тях се открояват: бременност, кърмене, щитовидна жлеза, тежък диабет, бъбречна недостатъчност и други. При подобни състояния, дори и да има мравучкане от пръстите до рамото на лявата ръка, а и още неразположения, скенерът не е подходящ за проверка на здравето. 

Електроенцефалография (ЕЕГ). Чрез този напълно безболезнен метод се проверява функцията на мозъка. За около 30 минути се установява дали е нормална електричната му активност. На базата на енцефалограмата от тази диагностична процедура се откриват тумори, травми на главата, съдови заболявания на мозъка, инсулти, епилепсия. При повечето случаи изтръпването на лявата ръка е било факт, но много често е късно с ЕЕГ да се докаже страшната диагноза!

Лявата ръка изтръпва. Какво да се прави? 

Лявата ръка изтръпва. Факт! Един ще си каже – какво от това, ще я раздвижа и ще ме отпусна. Друг ще масажира пръстите и цялата ръка, ще релаксира както той си знае. Но има много по-тежки случаи. Те изискват бърза реакция от страдащия или близките му и подходящ лекар специалист. Изтръпване на ръцете, Остеохондроза, Полиневропатия, Инфаркт, Стенокардия, Инсулт, Атеросклероза

Вика се Бърза помощ!  Ако изтръпването не отшумява, дори се засилва. Добавя се и болка – в цялата лява страна, не се трае! Въздухът не стига! Няма време за отлагане. Вероятно, състоянието е прединфарктно. В спешния кабинет решават как да се процедира по-нататък. Най-често следва инвазивно кардиологично лечение.

Без бързата реакция на „Бърза помощ“ изходът може да е летален, ако изтръпването на лявата ръка е съпроводено със силно главоболие, неадекватна мимика, затруднение в речта, слуха и зрението. Може би, дебне инсулт! Налагат  се няколко последователни животоспасяващи действия. Първо – бърза реакция за намеса на лекар. Второ – навременна и адекватна неотложна помощ от специалист – до 3 часа от острите симптоми! В неврологично отделение се установява вида на инсулта (исхемичен или хеморагичен).Трето – съвременна постинсултна терапия. 

Според причината и лечението

 В кабинета на невролога или на ортопеда, или при друг специалист!  Най-напред ще се уточни диагнозата след системното, но поносимо изтръпване на лявата ръка. Не се умира, но се страда от шипове, херния, шийна или гръдна остеохондроза! Има подходящи медикаменти и други начини за облекчаване на болките, за възвръщане на чувствителността на ръката.  

Масажи, специални упражнения и почивка ще засилят кръвообращението и ще облекчат изтръпналата лява ръка. Разбира се, само ако „мравките“ са нападнали ръката след претоварване, неподходяща поза или натиск. 

В инвазивна кардиология ви изстрелват веднага след като Бърза помощ ви е докарал подир прословутото изтръпване на лявата ръка и стягането отляво в гърдите.

В невролологията. След като не сте изпуснали 3-те часа от острите и красноречиви за инсулта симптоми (изтръпването на лявата ръка плюс виене на свят, гадене, несвързано ломотене), в болницата си знаят работата. Бързо ще се захванат с изследванията, за  да се разбере какъв инсулт ви притиска – исхемичен или хеморагичен. И тогава чак ще ви приложат специализирана терапия.

При физиотерапевта. При него се ходи профилактично и след болница – също. Естественото изтръпване на лявата ръка – освен смяна на режима изисква и професионален масаж или друга физиотерапевтична процедура. Раздвижването и укрепването след лек инсулт или предотвратен инфаркт също е в компетенцията на физиотерапевта.

Лекарства

Невробекс. Тази хранителна добавка, съдържаща витамини от групата В – В1, В6 и В12, и аскорбинова киселина – повлиява болки при невралгии, неврити и полиневрити. Дали изтръпването на лявата ръка е резултат на плексит или само от претоварване или неправилна поза, невробексът ще подейства успокоително. Защото – доказано е, че В-витамините подобряват храненето на периферните нервни тъкани. Затова, има ли прещипан и възпален нерв (тогава лявата ръка не се усеща от изтръпналост!), невробексът е задължителен!

https://paralel42.com/1390/neurobex/

Още обезболяващи и отпускащи 

Неврогон е с подобен на Невробекс състав и действие. 

Проалгинът (Метамезол натрий) също обезболява. Когато изтръпването на лявата ръка се свързва със ставни, мускулни и невралгични болки, Проалгинът е с доказано възсдйствие.

Гелове. Мравчена киселина+окоппник; Ревмалгон; Дийп рилийф, Диклак и много други. Широко популярните мазилки за болки в ставите и мускулите помагат и на изтръпналата лява ръка.

Профилактика

За да не стигне до неприятното, нарушаващо общото спокойствие, изтръпване на лявата ръка, човек следва да се замисли как живее. Дори само едно изтръпнало кутре подсказва, че нещо във всекидневната програма не е наред. За да се мине без лекари, лекарства и болници, трябва друго. Вниманието трябва да се насочи към предпазващи здравето мерки. За мнозина това означава: Рязка промяна в начина на живот. 

От позата на тялото до храненето; от работния режим до разходите; от вредните навици до наднорменото тегло. Въпросите са ясни и общовалидни. Отговорите са по-трудни и са лични. 

 • Как да си помогнем сами? Ето примерни въпроси и отговори (анкета) в таблица: 
ПРИТИСКАЩИ ВЪПРОСИ ПРАВИЛНИ ОТГОВОРИ
В какво положение е тялото, ръката ви, когато работите, когато спите? Изправена осанка, щадяща поза и удобна позиция.  
Какво ядете? Простите въглехидрати нямат място в менюто. Тлъстите меса – също. Повече зеленчуци и плодове!
Тежат ли ви килограмите? Оптималното тегло се постига със здравословно хранене, движение и релакс  
Как сте с цигарите и алкохола? Забравете за тези „удоволствия“. Ампутацията не е абстрактно състояние.
Проверихте ли си холестерола? Контрол и въвеждане в норма! Атеросклерозата дебне.
Кръвното ви играе ли?  Ако да, вземете спешни мерки да се нормализира.
Претоварвате ли се – физически и психически? Да? Нужен ви е нов режим и за работа, и за почивка.
Физкултура, фитнес, йога? Разхождате ли се сред природата? Не! Нуждаете се от пълна промяна.

Физиотерапия

С изключително ефективната физикална терапия се тушират болки, облекчават се различни симптоми, възстановява се подвижността, подобрява се цялостният комфорт и тонус на пациенти с различни заболявания. Всичко това може да се постигне с разнообразието от методики и средства. 

Физиотерапията използва комплекс от

естествени фактори (слънце, вода, лечебна кал, масажи, движения); 

апаратура, работеща чрез преформиран ток, лазерни лъчи, магнитно поле, ултразвук. 

На тази основа физиотерапевтичните процедури са много и разнообразни. Специалист определя най-подходящите за конкретния пациент.

Видео: упражнения за ръката вкъщи

Мануална терапия

Това е медицинското название на масажа, който се прави с ръце. Прилага се от специалист физиотерапевт, невролог или ортопед при проблеми в гръбначния стълб, в междупрешленните дискове и при някои групи мускули и връзки. Според проблема се извършват различни видове манипулации. Този физиотерапевтичен метод се използва профилактично и възстановяващо. Рязко повлиява болката, заради подобряването на кръвообращението. Затова се препоръчва и при изтръпване на лявата ръка.  

Лечебна физкултура (ЛФК)

Комплексите от упражнения за ЛФК се изготвят от квалифициран рехабилитатор според проблема – най-често това са изкривявания и травми на гръбначния стълб. Гимнастиката е коригираща или възстановителна. С този кинезитерапевтичен метод може да се подобри неправилна стойка, например, повлияват се добре и болките в раменете, шията и гърба, често стигащи до ръцете и пръстите им. При постоянство и търпение с правилно подбрани от физиотерапевта упражнения се постигат: 

 • деблокажи  в гръбнака – това възвръща свободата на движенията; 
 • изгражда се по-здрав мускулен корсет, което предотвратява нови травми.

Упражнения при изтръпване на лявата ръка

Безобидното изтръпване на лявата ръка и пръстите й може да се премахне с елементарни упражнения.  

 1. Направете си масаж. Това означава с дясната ръка да си разтриете лявата ръка. От пръстите нагоре. Всеки пръст поотделно – посоката пак е от връхчетата към основата им. Самата длан – кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Продължавате нагоре към лакътя. От там – до рамото. 
 2. Свивайте в юмрук и отваряйте пръстите, един по един – все едно, че броите до пет. Или че откъсвате плод или цвят. Събирате, отваряте. 10-20-50 пъти.
 3. Опъвате ръката напред, свивате и отпускате пръстите в юмрук (50 пъти). 
 4. Ръката е отпусната надолу до тялото. Свивате  и отваряте пръстите в юмрук (50 пъти).
 5. Китката на ръката се върти най-напред в едната посока, после в другата (по 50 пъти).
 6.  В прав стоеж започвате да движите от раменната става ръката – изпъната, но отпусната, като махало – напред и назад. 20 пъти поне. После – повече.
 7. В удобен прав стоеж. Ръцете са раздалечени встрани от раменете, под ъгъл от тялото, но пречупени в лактите. Движат се само от лактите надолу, като марионетки – свободно пред корема и встрани.
 8. Стоеж на пръсти с опънати нагоре ръце. Сякаш искате да достигнете висяща над главата ви ябълка. Така се разтяга гръбначният стълб.
 9. Разтягане (стречинг) на ставите и сухожилията на ръката. Прилича на опит да достигнете с ръка и да хванете с пръстите си нещо по-високо или встрани от вас. 

Видео: още упражнения с картина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *