Българинът с 600 евро заплата ще плаща транспортните за почивка на чужденеца с 4000 евро заплата!

Нов закон, касаещ туризма у нас, разбуни духовете! Оказва се, че ще трябва да плащаме транспортните разходи на чужденците, които идват на почивка в България!

Поредна гавра с българския народ. Именно това е мнението на голяма част от хората след приемането на поправката в закона на извънредното положение, според която държавата ни ще плаща на туроператорите за идващите чужденци у нас.

През следващите 2 години всеки чужденец, решил да посети България със самолет, ще бъде подпомогнат с по 35 евро. Тази сума ще бъде приспадната от таксата му за транспорт. Това решение взеха депутатите на България, като предложението идва от Валери Симеонов и ВМРО.

Първоначалното му предложение беше туроператорите да бъдат подпомогнати с 6000 евро накуп, но впоследствие се установи, че по-полезно за тях ще бъде да получават по 35 евро на заета седалка. Това важи за полети от над 100 души.

Целта на целия този закон е да бъде засилен туризмът в България, тъй като се очаква това лято той да отбележи особено висок спад. Причината е заразата с коронавирус, която върлува из целия свят, а Европа, чиито жители са основната част от нашите туристи, е много болезнено засегната от Ковид-19.

35 евро за чужденец
35 евро за чужденец, а за българина нищо

В същото време обаче, докато се мисли за чуждестранните туристи, се забравя за българските. За тях не се предвиждат почти никакви намаления, освен намаляване цената на шезлонгите и чадърите, което важи и за чужденците.

Нещо повече, държавата не дава нито лев безвъзмездно за българин, желаещ да отиде на море през лятото. Предлагат се само безлихвени кредити, които обаче, макар и без лихва, ще трябва да се върнат обратно на банките.

Възниква един голям парадокс. Всеизвестен факт е, че държавата се издържа от данъците и таксите на своите жители. Тоест тези по 35 евро, които държавата ще дава за всеки чужденец, почиващ в България, на практика са парите на всички данъкоплатци у нас.

Скандалното тук е, че средната заплата в страната ни е около 1200 лева, което се равнява на 600 евро. В една Германия например, чиито жители са основната част от нашите туристи, средната работна заплата за 2020 г. се равнява на 4000 евро. Така българинът, който получава почти 7 пъти по-малко от немеца, ще му плаща транспорта до България.

Туроператорите у нас получиха и друго облекчение. Срокът, в който трябва да възстановят сумите на хората, чийто екскурзии се провалиха заради коронавируса, се увеличава с 12 месеца. По този начин те ще имат повече време да набавят сумите, които трябва да върнат, а със закона за 35 евро на седалка се очаква туризмът у нас да се позасили малко повече в сравнение с очакванията преди месец.

От всичко това обаче най-уязвен отново се оказва българският гражданин. За него облекчения за почивка на морето няма почти никакви. Неговите разходи за транспорт няма да бъдат покрити от държавата, но за чужденците ще бъде направено.

„Разочарован съм, от какъв зор ще плащам почивката на някой си Ханс или Джон, когато те взимат огромни заплати, а аз едва свързвам двата края. Всяка година измислят нови данъци, а накрая подаряват на чужденците пари. Срамота!“ – коментира възмутен българин, пожелал анонимност.

За Михаил Николов

Прочети още

mitio-ochite_600x420

Митьо Очите: Всичко минаваше през Борисов! Той е чудовище, ламтящо за пари

Митьо Очите разкри далаверите на Бойко Борисов! Димитър Желязков, когото познаваме като Митьо Очите, проговори …

Едино мнение

  1. Къде са тия 600евро заплата, аз вземам към 300€, висше образование, магистър, 20г. стаж…

  2. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.