Нисковъглехидратна диета: видове, резултати. Разрешени ястия и рецепти

Принципи на нисковъглехидратните диети в трите основни варианта: протеинова диета, високомазнинна диета и кетонна диета. Какво е общото и различното? Как се изчислява допустимото количество въглехидрати. Гликемичен индекс на храните в таблици

Съдържание:

Още в текста: Рецепти за ястия с малко въглехидрати. Меню за 5 дни. Резултати и отзиви на отслабнали с помощта на нисковъглехидратно хранене. Ускоряване на отслабването с билки

Нисковъглехидратна диета използва нисък гликемичен индекс. До 1970 г. диетичните режими са ограничавали мазнините. Със задълбочаване на познанията върху човешкия метаболизъм изследователи откриват, че контролът върху въглехидратите е по-ефективен.

Нисковъглехидратна диета – защо е толкова популярна?

Нисковъглехидратна диета се ползва от професионални състезатели и от неспортуващи, които просто искат бързо да се отърват от няколко килограма. И за двете категории е достатъчно ефикасна, на което се дължи нейната популярност.

Нисковъглехидратна диета: видове, резултати. Разрешени ястия и рецепти
Много хора се хвалят в интернет с прекрасни резултати

Същност: ограничаване на въглехидратните храни, главно на захарта, зърнените, нишестените зеленчуци и сладките плодове. Теглото спада, кръвната захар се нормализира, ползите за здравето са многостранни. Намалява рискът от сърдечни проблеми и рак.

Ограничаването от въглехидрати води до намаляване на глюкозата в кръвта. Организмът бързо изчерпва наличното и при липса на друго гориво, минава към топене на мазнини. Разгражда мазнините от храна и от телесните запаси. Отлагането на нови мастни депа спира за момента.

Глюкоза и гликемичен индекс

Глюкозата е форма на въглехидрата. Източници на въглехидрати като ориз, сладко, фасул или пъпеш винаги се метаболизират до захар. В кръвта се отделя повече глюкоза.

Нишестените храни като картофите и хляба съдържат верига от молекули глюкоза. При обмяната тя просто се разкъсва и глюкозата е налице. Тялото започва да отделя инсулин, за да стабилизира положението. Захарта се прибира от кръвта и се превръща в мазнина.

При мнозина описаният механизъм работи нормално. Но нерядко се получава срив – нечувствителност към инсулина и диабет. Поддържането на ниско ниво на глюкоза има своите здравословни последствия – профилактика на диабет, сърдечни заболявания и съдови проблеми.

Диабетиците използват понятието гликемичен индекс, за да контролират приема на въглехидрати. Храните се класифицират в таблици според грамовете въглехидрат, които съдържат. Тези с най-много въглехидрати имат и най-висок ГИ. И обратното.

Демир бозан билки за бъбреци

Нисковъглехидратното хранене използва продукти с нисък ГИ. Подробни таблици има в интернет. Основните продукти представяме в

Таблица

Гликемичен индекс на някои храни
Храни с висок ГИ ГИ Храни с нисък ГИ ГИ
Бял хляб 100 Магданоз 5
Фурми 146 Магданоз 5
Печени и пържени картофи 95 Магданоз 5
Чипс и картофено пюре хляб 85 – 90 Зелена салата, домат, зеле 10
Варени картоф, царевица, цвекло, пържени тиквички 65 – 70 Спанак, копър, карфиол, лук 15
Пирожки, торта, бисквити 100 Грах, фасул, патладжан 20

Гликемичният индекс се изчислява на 100 г продукт. Значи когато ядем големи количества от нещо с нисък ГИ, пак приемаме много въглехидрати. При нисковъглехидратното хранене се отчита не само съдържанието на отделните храни, но и тяхното количество.

Кои са правилните нисковъглехидратни храни

Храните се индексират с точки от 0 до 100 според съдържаните в тях въглехидрати. За по-лесно  всички продукти се делят на три групи – с нисък, среден и висок индекс.

Някои храни въобще нямат ГИ, тоест въглехидрати. Това са месата, рибите, яйцата, чистите масла, ядките. Те могат да се ядат без ограничение и без измерване на количеството.

Говорейки за ГИ, имаме предвид главно растителните храни и млечните. Във всяка от групите има отделни представители с нисък, среден и висок ГИ. Следователно няма нужда да се отказваме въобще от зеленчуците, а да избираме само тези с нисък ГИ.

Например повечето зеленчуци са с нисък ГИ до 50, но не и картофите, царевицата и др. нишестени. При плодовете е същото – някои стават, а други са неподходящи. Таблица по-долу.

Правила на нисковъглехидратно хранене

 • Хранене на 3 часа, 5-6 пъти;
 • Ограничаване на въглехидратите;
 • Всяко хранене да бъде до 600 кКал, междинните – до 200 кКал;
 • Алкохолът е без ГИ, но той вреди по други причини;
 • Изключват се и кофеиновите напитки;
 • Водата е дневно 2 – 3.5 л;
 • Допълваме с витамини и минерали, за да не се изтощят запасите в организма.
  Нисковъглехидратна диета: видове, резултати. Разрешени ястия и рецепти
  … и спорт. Не е излишен, макар и незадължителен

Засилване на диетата с чай

Чай за ускоряване метаболизма, нормализиране на хормоналните нива и пречистване на тъканите и органите подпомага процесите, задействани с нисковъглехидратно хранене. Опитът на потребителите показва, че комбинирането на двата метода за вталяване води до двойно по-бързо до желания резултат. Стопяват се повече мастни тъкани, преди тялото да влезе в обичайното плато.

Отслабнали и доволни хора разказват, че са използвали билковата формула Фигурин. Чаят е микс от 28 билки, които решават основните проблеми при наднормено тегло. Той отлично работи самостоятелно, а в съчетание с диетично хранене резултатите са оптимални!

Фигурин има многопластово действие, което се дължи на мощните лечебни билки в състава му. Той изчиства кръвта, тъканите и органите, регулира физиологичните процеси, нормализира метаболизма и го активизира за правилна работа. Премахва дискомфортни явления като запек, газове и киселини. Предпазва от съдови и сърдечни проблеми.

Не е чудно, че Фигурин прави толкова много неща. Това е свойствено за билките – те винаги имат по няколко едновременни ефекта. А специално Фигурин е много специално съчетание от 28 лечебни растения. Той е проектиран от Лидия Ковачева, чиято репутация в сферата е безспорна.

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Нисковъглехидратна или високомазнинна диета?

Диетата с ограничаване на въглехидратите има два основни варианта. В единия случай липсващите въглехидрати се компенсират с повече белтъчини (протеинова диета), в другия случай се компенсират с повече мазнини (високомазнинна диета).

Под нисковъглехидратна диета се разбира ограничаването на приеманите въглехидрати в границите от 50 до 100 г на ден.

Евелина Лютова

Когато въглехидратът се ограничи драстично до 20-30 г, тялото влиза в кетоза. Въглехидратите не са достатъчно, за да покриват базовата нужда от енергия и организмът минава на енергия от мазнините. Такава диета е кетонна (кетогенна). ТУК разказваме за най-строгият вариант на нисковъглехидратна диета – кетодиета.

Ако изберете високопротеиновият вариант на нисковъглехидратно хранене, тогава 40% от вашата енергия трябва да идва от белтъчините, 40% от мазнините и едва 20 % – от въглехидрат.

Описаните вариации са близки като продукти. Ястията изглеждат приблизително еднакво в чиниите. Разликата е в грамовете на приеманите вещества. За протеиновото хранене ще прочетете ТУК.

мнения, отзиви, коментари, форум

Резултати

Ограничаването на въглехидратите до 50 -100 г на ден води до загубата на 3 до 5 кг за стандартен период от 14 дни. Ефектът зависи от индивидуалното състояние и излишните килограми, както и от типа метаболизъм.

Този тип хранене не дава еднакви резултати при всички хора. Ако четете отзиви, ще срещнете противоположни мнения. Има примери за свалени впечатляващ брой килограми и други с нисък ефект. Главно това зависи от метаболизма. Приемът на един и същ грамаж въглехидрати не води до еднакви резултати.

При по-слаба ефективност комбинирайте или редувайте подходите, за да не давате възможност на тялото да се приспособи. Препоръчваните билки Фигурин също са начин да се подпомогне тялото за топене на повече килограми.

5-дневно меню – умерено нисковъглехидратно

Нисковъглехидратна диета: видове, резултати. Разрешени ястия и рецепти
Важен компонент в менюто
Нисковъглехидратна закуска
 1. ½ филия черен хляб + извара + ½ краставица, зелен чай;
 2. Порция варена елда със или без добавен зеленчук, чай;
 3. Овесени ядки с боровинки;
 4. Варено яйце с доматена салата;
 5. Черен хляб и маслини.
Обеди
 1. Зеленчукова супа + варено месо + зелена салата асорти;
 2. Вегетариански борш + зеленчуково пюре + извара;
 3. Запеканка от пилешки гърди и кашкавал + китайско зеле;
 4. Варено пилешко + салата моркови и цвекло;
 5. Пълнени гъби със сирене + краставици.
Междинно сутрин и следобед
 1. Печена ябълка;
 2. Кисело-млечен продукт;
 3. Ошав;
 4. Шепа ядки;
 5. Плод с нисък ГИ.
Вечери
 1. Омлет с гъби, спанак или сирене;
 2. Варени гърди от пиле, пюре от броколи;
 3. Печена риба + прясна салата;
 4. Запечени зеленчуци със сирене;
 5. Запечен патладжан със сирене и чеснов сос.

Мнение №1: Намалени въглехидрати + Фигурин

Наташа Шопова

Не ви хваля нисковъгрехидратната диета, принципно съм против диетите. Но се примирих, че няма друг начин за по-драстично сваляне, а имах поне 6 кг. Принудена бях да се огранича и да си тормозя организма. Диетата подейства, но временно. Свалих желаните 6 кг за около 1.5 месеца, а и няколко сантиметра от обиколките.  Но само като спрях, и веднага всичко ми се върна. Втори път я правих – свалих по-малко кила и пак ги върнах.

Проблемът е, че нисковъглехидратната диета се различава кардинално от нормалното ми хранене и вкусовете ми, та не успявах да задържа. Опитах да реша проблема с Фигурин. Първо го пих между режимите, за да стабилизирам. Като видях, че помага, дублирах режима – диета и Фигурин. Стана! Не спирам чая след диетата, за да не стане пак същото.

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

 

Нисковъглехидратна диета на Атанас Узунов

Почти всеки е чувал за един авторски вариант на нисковъглехидратна диета – тази на Атанас Узунов. Тя е от вида високомазнинна. Ограничават се не само въглехидратните, но и протеиновите храни. Месото например в оптималния вариант се консумира 3 пъти седмично.

Важна съставка в режима на Узунов е приемът на мазнини. Всичко се готви с чисто масло, сметана, зехтин, ядкови масла. Отделно сутрин се приема лъжица кокосово нерафинирано масло.

Хиляди почитатели на режима отчитат драстично отслабване. Той е подходящ и за най-тежките случаи, при които хората топят по над 50 кг. При това отслабването се случва без спорт или поне той не е задължителен.

Режимът на Узунов има някои свои особености. Не се гледа въглехидратния състав на храните, а има списъци с разрешени и забранени продукти. Например плодовете са напълно забранени, освен дребните безкостилкови като боровинка, малина и ягода. Това е и нищо повече!

За разлика от Узуновия режим, нисковъглехидратните диети не работят със забранени и разрешени храни. Просто се гледа гликемичния индекс. Затова и плодовете са разрешени, стига да се вписват в определения грамаж за въглехидрати.

Нисковъглехидратни плодове

Таблица

Видове с висок ГИ ГИ Видове с нисък ГИ ГИ
Ананас 66 Кайсия 20
Диня 65 Портокал 35
Пъпеш 72 Грозде 40
Банан 60 Грейпфрут 25
Киви 40 Ябълка 30
Манго 55 Слива 22

Продължителност

Колко дълго може да се стои на нисковъглехидратна диета? Разпространено е мнението, че максималното време е 1 месец, а 2 месеца вече е прекалено и води до здравни рискове.

Такава диета е подходяща преди лятото и почивката на море. По-дълго може да се спазва, ако се приемат витамини и/или билки.

Мнение №2: Замених диетата с билково отслабване

Нора Танева

Целият ми опит с диетите беше точно 3 седмици. Двете бях на нисковъглехидратна, а третата правих кето. Първата диета ми допадна, но свалих само 2 кг, ужасно малко. Втората беше по-добре, само че беше нетърпима. Само месо, месо, писна ми за нула време. Тогава поръчах Фигурин и увеличих въглехидрата.

Предположих, че билките ще подкрепят процеса и ще ми позволят да се храня по-нормално, като продължа да свалям. Добре, че стана, защото вече нямах други идеи. Много ми харесва Фигурин. С билките понасям ограниченията, доколкото въобще се ограничавам. Най-важното е, че не ми излизат пъпки и нямам запек – а това най-много ме мъчеше при нисковъглехидратната. Усещам, че с билките отслабвам правилно, тялото ми се чувства добре, и аз съм в настроение. Постоянно ми е радостно и леко на душата.

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Рецепти за нисковъглехидратни блюда

Зеленчукова супа с говежди фрикадели

Говеждо, зеленчуков бульон, растително масло, зеле, морков, лук, броколи, 1 белтък, зелени подправки

Смиламе месото, добавяме белтъка, лука и зелените подправки (лук, копър, магданоз). Оформяме фрикаделки. В бульона пускаме зелето, лук, морков. Щом кипне бульона, добавяме и фрикаделите. Варим до готовност и сервираме с пресен магданоз.

Вегетариански борш

Зеле, сметана, морков, цвекло, пиперка, чесън, лук, зелени подправки, растително масло, сол, доматена паста, мъничко картоф

Нарязваме картофа на парченца и пускаме във вряща вода. Запържваме лука, моркова, пиперката и цвеклото. Добавяме доматената паста и задушаваме. Когато картофът е сварен, изсипваме при него задушените зеленчуци. Сега добавяме накълцано зеле. Поправяме със сол, чесън и зелени подправки на вкус. Доваряваме. Сервираме с лъжица сметана.

Пилешки котлети със сирене

Смиламе 1 бр. пил. гърди без кожата. Добавяме настърган лук и морков, напоен с вода черен хляб, 1 яйце, 100 г настъргано сирене, 2 с.л. сметана. Смесваме и прибираме за 60 мин. в хладилника. Когато сместта стегне, оформяме котлети и ги сготвяме на пара. Сервираме със салата.

Бяла риба със зеленчуци

Срязваме 1 домат на кръст и го пускаме в кипяща вода. Премахваме люспата, отделяме семената. Нарязваме пиперка, лук, чесън, всякакви зелени подправки. Запържваме лука и чесъна, добавяме пиперката, домата и подправки – напр. куркума, риган, черен пипер, магданоз и др. Задушаваме няколко минути. Изцеждаме малко лайм. Сосът е готов.

Поставяме филе от риба в тавичка, поливаме го със соса и печем 20 мин. на 180°С.

Компот от сухи плодове

Възможните комбинации от сухи плодове са различни – шипка, джинджифил, канела, сушени сливи, кайсии или смокини – каквото предпочитате. На 500 г сушен плод се слагат 2.5 л вода и 1 г лимонтузу. Плодовете се измиват предварително и се пускат в кипнатата вода. Врат 20 мин. и тогава добавяме киселината. По желание – и фруктоза. Оставяме да постои малко.

Има ли вреди?

Противопоказания за нисковъглехидратния режим са бъбречна недостатъчност, упражняването на тежък физ. труд, стомашни проблеми като гастрит, колити, язви, сърдечни и съдови патологии, остри инфекции, подагра, остеопороза, атеросклероза.

Режимът не е подходящ за деца, след зачеване, за възрастни хора.

Негов минус е, че храненето не е пълноценно и балансирано. При продължително упражняване нанася вреди на тялото, води до витаминни дефицити.

Как да се предпазим? Рискът намалява, ако диетите се прилагат на кратки периоди, за да не се натрупват големи дефицити. Приемът на витаминно-минерални комплекси помага, както и подкрепата от страна на билкови сборове за ускоряване на отслабването и съкращаване на срока на диетата.

Книги с нисковъглехидратни рецепти

Има доста такива издания, събрали подходящи за диетата рецепти. Ето някои такива на български език.Нисковъглехидратна диета: видове, резултати. Разрешени ястия и рецепти

Има ли нисковъглехидратна диета за вегетарианци?

В растителните храни винаги недостига някоя от незаменимите аминокиселини, които човекът си доставя единствено от храната. Затова вегетарианците трябва да консумират бобови и зърнени култури. В тях се намират основните аминокиселини.

Но при нисковъглехидратното хранене бобови и зърнени не могат да се ядат неограничено. За жалост те са богати на въглехидрати. Все пак вегетарианецът може да вечеря с боб, съчетан с бедни на въглехидрати зеленчуци и зелена салата.

Другият проблем е, че бобовите и зърнените не могат да осигурят достатъчно белтъчини. Все пак ще трябва нисковъглехидратен източник на протеини. За вегетарианците, които консумират млечни и яйца, всичко е точно! Омлет за закуска, салати и сосове, кисели млека, салати с настъргано сирене, варени яйца за обяд – менюто може да бъде достатъчно здравословно и балансирано и пак да е нисковъглехидратно.

Прекрасен вариант за вегетарианците са протеиновите коктейли на прах. Те имат отлични качества и равностойно заместват месото, рибата и яйцата. Могат да се комбинират успешно с бедни на въглехидрати зеленчуци, несладки плодове, ядки, семена и полезни мазнини. Няма да се отличавате от останалите последователи на нисковъглехидратното хранене.

Но какво да правят строгите вегетарианци, които не приемат млечни и яйца? Възможно ли е да спазват нисковъглехидратна диета?

Отговорът е: възможно е, но не е желателно. Строгото вегетарианство е компромис от здравословна гледна точка. Много вещества като витамин В12 се намират само животинските храни. Желязото и калцият се усвояват най-добре от животински източник.

За медиците въпросът е ясен: който се храни само с растителна храна, непременно трябва да включи яйца и млечни. А извън това, нисковъглехидратното хранене е трудно и с висок риск.

Мнение №3: Постоянно съм на нисковъглехидратен режим

Мартин Стоянов

За себе си реших да се храня нисковъглехидратно – постоянно и завинаги. Аз съм ендоморф. Проучих, четох и осмислих, че ми е единственото спасение. Роден съм със склонност да натрупвам мазнини, това е непроменим факт. Мога да го коригирам единствено чрез храненето и то постоянно, а не като диета. Иначе ще бъда дебел човек, който постоянно се измъчва с диети, но успява само за кратко време.

Диетолозите твърдят, че да се стои постоянно без въглехидрати, е опасно. Съгласен съм. Затова си изработих мой умерен режим, с повече дневен въглехидрат. За да компенсирам, взех билки за отслабване. Изборът ми падна върху чаят Фигурин, защото съставът му е сериозен и надежден. Билките държат метаболизма ми активен и ми разрешават да ям малко повече въглехидратни храни от обичайното. Фигурин може да се пие непрекъснато, защото е безвреден. Все пак за сигурност го пия на курсове и правя паузи между тях. В паузите съм на строго нисковъглехидратно хранене, а в курса се отпускам. Така карам вече 3-4 години. Теглото ми се установи в нормални граници.

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Видео: рецепти и идеи

Изпълнявали ли сте нисковъглехидратно хранене? Какви са резултатите ви? Успявате ли да задържите свалените килограми? Ползвали ли сте билките Фигурин? Молим, споделете отзиви и мнения. Пишете ни и вие в нашия форум за нисковъгмехидратна диета ТУК.

За Радост Ангелова

Прочети още

Разделно хранене, 90 дневна диета, Диети, Диета за отслабване, Отслабване, Какво да ям, Как да отслабна, Диети за отслабване, Чай за отслабване

Разделно хранене. Схеми. Таблици. Рецепти 20+

Какво е да се храним разделно? Правилата на Шелдън. Таблици за съвместимост на продуктите. Рецепти …

3 коментара

 1. Валентин Марков

  Гарантирано намалява процента на мастните тъкани. Не само кантарът го показва, но и самото тяло се прибира и изглежда по-стегнато. Аз съм много ЗА това хранене, но без да се прекалява.

 2. Чела съм, че това е супер профилактика срещу паразити и рак. И двете неща искат захарчица и като се спре кранчето, край, никакъв шанс.

 3. Росица

  Едно евала за билките Фигурин, уникални са! Както и да се храня, винаги си взимам и чай, за да нямам главоболия. Иначе запекът и другите екстри на диетите не ми мърдат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]