Съвети за добър сън матраци 03 saveti-dobar-san-matraci-02

Съвети за по-добър и ползотворен сън

Има няколко неща, без които човек не може да оцелее – храна, вода, сън и т.н.

Безспорно храната и водата са важни, но ако погледнем фактите, човек може да се нахрани и с лоша храна, която не му е вкусна. Какво обаче се случва, когато спим лошо или изобщо не успеем да заспим? На сутринта сме изнервени, през деня не можем да вземаме добри решения, ниско мотивирани сме и най-лошото от всичко – усещаме се изморени така, все едно изобщо не сме лягали.

Никой не иска да има такива сутрини и дни, но за съжаление, съвсем малко дискомфорт по време на сън, може да доведе до този резултат. Как да не допускаме това да се случи? Напълно възможно е да не сте виновни самите вие, че не можете да заспите, а да има някаква външна причина. Например може матракът ви да не е удобен. В такъв случай ви съветваме да разгледате E-sleep, където има огромно разнообразие от двулицеви матраци. Възможно е в стаята ви да е прекалено светло, шумно или пък влажно.

Решихме да разгледаме въпроса по-подробно и да ви дадем няколко съвета за по-добър сън. Четете по-надолу, за да видите какво сме ви приготвили.

Необходим ви е удобен матрак

За да се наспим спокойно, тялото ни трябва да е в покой. Това на практика означава, че е необходимо да сме легнали и всички точки на тялото ни, които се нуждаят от някаква подкрепа, да бъдат удобно разположени върху матрака. Не съществува един единствен матрак, който да е удобен на всички хора. Например ортопедичните матраци са изключително удобни на спортистите. Мемори матраците пък със своята способност да затоплят тялото са перфектно решение, ако постоянно ви е студено. Изобщо видът матрак, който ви предлага най-комфортна почивка зависи от начина ви на живот и предпочитанията ви. Ако обаче спите на неудобен матрак, то гарантирано на сутринта ще се събудите с болки в тялото.

Необходима ви е добра възглавница

Гръбнаците и вратовете ни отговарят за стойката. Когато обаче сме легнали, те трябва да са подпрени добре, за да може да се отпуснат и да починат. Ако възглавницата е прекалено ниска или прекалено висока, то е напълно вероятно гръбнакът ни да се огъне в дъга, която да го напряга. От там, болката ще отиде към врата и на сутринта няма да можем да се движим свободно без болезнено усещане. Много хора до такава степен са свикнали с възглавницата си, че бъркат усещането за навик с усещането за комфорт. Ако разгледате някой магазин за спално бельо ще откриете десетки различни видове възглавници и ние ви гарантираме, че една от тях ще ви е много по-удобна от старата ви.

Тъмнина срещу светлина

Има редица проучвания, които доказват, че дневната светлина стимулира отделянето на хормони, заради които сме активни и можем да извършваме енергично дейности. От биологична гледна точка, просто няма как да бъде по друг начин, защото предците ни са използвали светлата част от деня, за да си намерят храна и да направят всичко необходимо за оцеляването си. Това е и основната причина, да не трябва да допускаме никакви светлинни източници по време на почивката ни нощем. Ако имате мигащи лампички от електроуреди, залепете ги с тъмно тиксо, да не се виждат. Ако през прозореца се вижда уличната лампа, пуснете щорите или завесите. Изобщо опитайте се в спалнята ви да е пълен мрак, за да може да починете максимално добре.

Сухо и топло

Няма да изброяваме всички негативни последствия за тялото, които може да предизвика влагата. Само ще отбележим, че за да спим комфортно, в стаята трябва да е сухо. Това обаче не означава, съвсем сух въздух, защото това няма да се отрази добре на гърлото ни. Ако се отоплявате на парно и то изсушава въздуха, можете да поставите чаша вода над него, за да може тя постепенно да се изпарява през нощта.

Съвети за добър сън матраци 01 saveti-dobar-san-matraci-01Температурата също е много важна за добрата почивка. Има хора, които се каляват, като държат прозорците отворени през студените месеци. Нашият съвет е да не го правите това, освен ако не сте изключително сигурни в имунната ви система. За да може, мускулите ни да се отпуснат им е нужна топлина, независимо дали тя ще дойде от дебело одеяло или в стаята ще е приятно топло. Също така обаче, не трябва и да е прекалено горещо, защото ако се изпотите, това също няма да ви позволи да отпочинете. Имайте предвид и че някои видове матраци държат по-хладно, а други по-топло.

Вижте и ТОВА:

Хапчета за сън. Мнения за Нованайт, Калмабен, Валидол. Кои са без рецепта и са евтини?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Прочети още

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди, сред които и Мултифункционален уред Karlton Electronics

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди

В тази статия ще разгледаме 6 популярни модела уреди за прилагане на криотерапия в домашни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *