Как правилно да използваме Атаракс 25 мг. Мнения на хора, които са го пили.
Атаракс без рецепта? При високо кръвно. С алкохол. Сравнения с Невробекс, Деанксит, Ксанакс, Валидол, Тритико, Стрезам, Неуролакс, Валериана, Грандаксин

Атаракс или Ксанакс? Мнения, заместители без рецепта. Стрезам и др.

Какви мнения съществуват за Атаракс? Цена и видове заместител. Може ли без рецепта? Ксанакс, Стрезам или Атаракс? За какво служи и се изписва?

Бичът на XXI век е стресът. Той създава тревога, неврози, панически атаки, соматични прояви (уртикария, кожни сърбежи, алергични дерматити, екзема), нарушение на съня. Струва ти се, че няма страшно – ще си починеш, ще се отпуснеш и ще забравиш.

Но ако не стане така? Ако се влоши? Тогава говорим за болест и се назначава медикаментозно лечение. Обичайно се започва с анксиолитик (транквилизатор). Представител на тази група лекарства е Атаракс, разрешен от едногодишна възраст.

Какво е Атаракс?

Лечебното вещество е хидроксизин. Той успокоява, обезболява, действа против спазми и алергични прояви. Повишава концентрацията, подобрява вниманието и мисловните функции.

Ако тревожността е ярко изразена и към нея е присъединено хронично безсъние, то Атаракс премахва тревожността, нормализира съня, укрепва и увеличава продължителността му, намалява честотата на нощните събуждания. Лекарстото отпуска скелетната мускулатура и гладките влакна.

Всичко това Атаракс го постига чрез въздействие върху някои области от мозъка.

Атаракс бързо постъпва в кръвообращението и дава ефект след 15 до 30 мин. Не се развива привикване или зависимост към него (когато се пие дълго). А това значи, че няма и „синдром на отмяната“, тоест трудно отказване.

Какво лекува Атаракс?

Показания за избора на Атаракс са:

 • Потискане на психомоторна възбуда, напрежение, раздразнителност при психически, неврологични и соматични заболявания;
 • Симптоматична терапия на абстиненция при хроничен алкохолизъм;
 • Тревога;
 • Успокоява в периода на премедикация (преди упойка);
 • Терапия на обриви, дразнене и сърбене по кожата. Атаракс се приема при алергични и кожни заболявания, съпроводени с изразен кожно сърбене.
Още в текста: Как правилно да използваме Атаракс 25 мг. Мнения на хора, които са го пили. Форум. Цена и откъде се взема. Без рецепта? При високо кръвно. С алкохол. Сравнения с Невробекс, Деанксит, Ксанакс, Валидол, Тритико, Стрезам, Неуролакс, Валериана, Грандаксин.

Това мнение и отзивите по-долу получихме след като направихме специална анкета в групата ни във ФБ „Тайни и загадки, билки и лечение“. В нея се включиха много гора, а най-активните от тях помолихме да ни разкажат по-подробно за случая си и да ни изпратят свои снимки. Трима от тях се съгласиха:

Мнение №1: Как се излекувах от тревожност с Атаракс и билки
Албена Атаракс цена
Албена Вачкова от Хасково

Невролог ми изписа Атаракс за нормализиране на съня, за потискане на тревожност и за профилактика на главоболие, породено от напрежение. Пих таблетките един месец – по половинка сутрин и цяла вечер. С Атаракс спях добре и дълбоко. А преди него се събуждах и повече не се отпусках.

Демир бозан за безсъние

Отидох отново при невролога и попитах как да го спра. Той каза – не! Обясни ми, че лекарството ми понася и да продължа с него. Опонирах, че не искам да се пристрастявам, но лекарят настоя, че пациенти пият това лекарство с години и че е по-добре да го пия, отколкото да не спя. Изтъкна ми, че нервната система се възстановява през нощта.

Така лекарят ми разреши да пия Атаракс продължително и аз вече не страдах от тревожност, но ми се появи ново притеснение – страхувах се от самото лекарство. Не исках да го пия постоянно. В листовката нищо не пише за продължителност на лечението, а това ме напрягаше.

Потърсих билкова алтернатива и открих Демир бозан. Представлява билкова комбинация, която лекува нерви и нередовен сън. Имаше доста опит с тревожност като моята. Купих билките и ги започнах. Намалих на своя глава Атаракс на половинка вечерта. После по ¼. Накрая го спрях и останах само на Демир бозан. Първите дни усетих някакво напрежение, явно даваше проблеми със спирането. Обаче билките се справиха и тушираха тревогата. За около 2 седмици изцяло възстанових предишното състояние на спокойствие и добър сън, само че вече бях на Демир бозан.

Предполагам, че Атаракс ме е лекувал достатъчно, за да поемат нататък по-безопасните билки. Демир бозан мога да го пия без прекъсване, защото нищо няма да ми се случи, освен да ставам по-здрава и по-спокойна.

Албена Вачкова от Хасково

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Как се приема Атаракс?

За премедикация, за симптоматично лечение на алергични прояви (сърбене) и за лечение на тревога денонощната доза е 50 мг за възрастен. Това количество може да бъде повишено максимум до 300 мг.

Четвърт от денонощната доза се изпива сутринта, а останалото – преди сън.

Внимание! За пациенти с недостатъчност на бъбреци/ ч. дроб и за най-възрастните може да потрябва корекция на дозата (намаляването й).

При безсъние

Атаракс предоставя непробуден сън при ниски дозировки. Таблетката е от 25 мг, но за мнозина пациенти е достатъчно да вземат ½ от нея преди лягането. В тежки случаи и висока изнервеност дозата е 1 бр. – 25 мг.

Атаракс успокоява и отпуска, което улеснява заспиването. Не е изключено и на другия ден да остане ефекта на сънливост и отпуснатост. Това е защото лекарството се извежда бавно от тялото. Поради това си свойство, Атаракс се изписва на хора, които се будят прекалено рано.

При паник атака и паническо разстройство

Неврозите са обратими разстройства. Те се провокират от постоянен стрес, хронична умора, напрегнатост и тревоги. Често се съпровождат от панически атаки. Паническата атака е внезапен и крайно интензивен пристъп на страх и тревога. Отнася се към невротичните заболявания.

При невроза и паник атака е показано да се изпише Атаракс. Главната му цел е да успокои, да купира тревожното състояние. Лекарството потиска активността в някои мозъчни дози, като така снема напрежението и атаката отшумява.

При депресия

Лечебната съставка хидроксин оказва антидепресивно действие. При редовен прием се достига устойчив благоприятен ефект и се възстановяват нормалните защитни свойства на психиката.

Тялото се отпуска, тонусът спада. Изчезва типичната умора. Възниква желания за работа и за занимаване с любими дейности. Психиката става по-малко отворена за преумора. Тревогата и страховете изчезват. Болният не се дразни така от дреболии, мозъкът работи по-добре.

Евелина Лютова

При депресия и нервни разстройства дозата се определя индивидуално, като обичайно не достига до 100 мг на ден.

При тревожност и тревожно разстройство

Лечението на тревожни състояния и абстинентен синдром се извършва с доза до 100 мг. Лекарството се приема неколкократно, но може и еднократно преди сън – това е по решение на лекаря. В случай на необходимост дозирозката може да бъде повишена до 300 мг, пак по строго показание.

Източници и още информация на английски: Странични ефекти и противопоказания на Атаракс; * Предупреждения и опасности при употребата на Атаракс; * Как се използва Атаракс при тревожно разстройство и паник атаки, при депресия и др.

За успокоение

Атаракс бързо предоставя успокоение. Пациентите регистрират осезаема промяна достатъчно бързо. Само след няколко дни терапия те чувстват спокойствие и настроението им се подобрява.

Единственият недостатък на таблетката е, че успокоява прекалено – пациентът иска да спи и е отпуснат и през деня. Това се забелязва повече в първите дни на лечението.

При алергия

Атаракс се използва за системно лечение на сърбене и алергични прояви. За деца се предпочита течната форма, която се назначава в доза 1 до 2,5 мг/кг – това е за денонощието и се дели на няколко приема. За деца над 6 г. количеството е 1 – 2 мг/кг.

 • За възрастни: лечението започва с 25 мг еднократно, а при необходимост денонощната доза се увеличава. Това става чрез увеличаване на броя приеми, а не на еднократната доза. Значи пак се приема само по 1 таблетка – 25 мг, но се приема не веднъж, а 2-3 или 4 пъти, според нуждата.
 • Отново максималната доза е 300 мг за 24 ч. Принципно максималната еднократна доза е 200 мг, но тя рядко се изписва.
Мнение №2: Атаракс ми помогна при безсъние и депресия
Алекс Атаракс мнения
Алекс Янков от Сливен

Изписаха ми Атаракс за 2 месеца. Имах тикове, безсъние и депресивни прояви. Направих и алергия на нервна почва. Но депресия беше водещата диагноза. От Атаракс всичко мина доста бързо, някъде за 2 седмици. Продължих да го пия до края на двата месеца и приключих. Лекарството определено ми помогна и докато го пиех, всичко беше 6 точки.

Но ето и проблем – още щом спрях Атаракс, и всичко се върна. Отново станах депресивна, възстановиха се тиковете. Сънят беше 2 идеи по-добре отпреди, но пак се будех.

Втори път взех Атаракс и отново помогна. Това лекарство действа без грешка, но докато го пиеш. Трябваше ми нещо трайно, за да не се тровя постоянно.

Минах на билки – Демир бозан за нерви, намерете го в нета. Видях отзиви на хора, излекували депресия само с Демир бозан. Съставът е натурален и е абсолютно безопасно. В него дори няма отровни билки или някакви опасни. Всичко се оказа точно. Демир бозан подейства за 3 седмици, но след Атаракс. Ако се пие на чисто, нямам представа как е (питали са ме, затова уточнявам).

Засега съм на билки и съм добре. Депресията е под контрол, тиковете – също.

Алекс Янков от Сливен

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Цена и откъде се взема?

Атаракс се продава в следните форми:

Към момента са налични само таблетките на цена от 3.46 лв за 25 бр.

Има ли го някъде без рецепта?

Не, отпуска се само срещу рецепта, но обикновена, а не от зелените.

Противопоказания и странични ефекти

Атаракс не се приема при бременност, раждане и лактация и при следните патологии:

 • порфирия;
 • висока чувствителност към цетиризин, етилендиамин и аминофилин;
 • закритоъгълна глаукома;
 • нарушено всмукване на глюкоза и галактоза;
 • наследствена непоносимост към галактоза.

Странични ефекти

Атаракс въздейства на ЦНС, поради което може да потисне някои други функции. Отбелязват се случаи на

 • Сваляне на кръвното налягане, увеличаване на сърцебиенето;
 • Влошаване на зрението;
 • Сухота в устата, по-рядко повръщане, влошаване на перисталтиката и следователно – запек;
 • Хиперчувствителност, рядко – анафилактичен шок;
 • Възможно задържане на урина;
 • Сънливост, главоболие, безсъние, виене на свят;
 • Кожни прояви: обрив, рядко – отоци;
 • Общи нарушения: слабост, повишаване на температурата, умора.
Може ли против гадене при бременност?

Лекарството е против повръщане, вкл. потиска и гаденето, но не е разумно да се ползва от бременни с тази цел. Първо противопоказание за Атаракс е бременността. Хидроксизин прониква през плацентата и влияе негативно на плода. Освен това лекарството отпуска гладката мускулатура на матката и не й позволява да се съкращава, както е нужно. Може да попречи на раждането.

При кърмене Атаракс попада в детето чрез млякото, а препаратът е забранен за възраст под 1 г.

При високо кръвно. Повишава или понижава?

Атаракс дава положителен ефект в лечението на аритмии. Понижава кръвното налягане.

Аналози и заместители

Невробекс

Представлява букет от витамини от В група, които се изписват за лечение на периферните нерви. Помага за възстановяване след болести, отравяния, болестна слабост, алкохолизъм. Няма качествата на Атаракс и няма място за сравнението им. Невробекс не е аналог на Атаракс. Още ТУК: За цената и мненията относно Невробекс.

Деанксит

Съчетание на флупентиксол и мелитрацен лекува тревожност; апатия, депресивност и ред соматични прояви. Изписва се за подобряване на настроението.

Ксанакс

Ксанакс е в пъти по-силно лекарство, и от друг клас. То се изписва срещу зелена рецепта, което сочи неговата опасност. Ефективно лекува панически атаки, докато Атаракс е по-слаб в това. Ксанакс има и по-силно антидепресивно действие.

Валидол

Валидол 1 таблетка под езика до пълно разтваряне и след това още 1-2 таблетки – позната схема в моменти на срив или тревога. Лекарството отпуска съдовете рефлекторно и оттам настъпва успокоителния ефект. Атаракс работи по различен начин, приема се продължително, докато Валидол – в момента на криза.

Тритико

Тритико е антидепресант. Има сходно на Атаракс действие, но по-силно изразено. Дори да се увеличават дозите на Атаракс, той не може да достигне силата на ефекта на Тритико.

Скоростта на терапия е еднаква, биодостъпността – сходна.

Стрезам

Стрезам е анксиолитик като Атаракс. Показан за редукция на емоционалните и физическите реакции, които се появяват на фона на болестна или засилена тревожност. Лечебният му ефект е по-стеснен спрямо Атаракс.

Неуролакс

Той е единственият точен аналог на Атаракс – и двете имат еднакво лечебно вещество хидроксизинов хидрохлорид. Таблетките Неуролакс също са по 25 мг, показанията и дозирането са идентични.

Разликата е в опаковането. Атаракс е по 25 таблетки в кутия, а Неуролакс – по 50 бройки. Цената е идентична, ако отнесем към брой таблетки. Атаракс е 3.46 лв, а Неуролакс е 7.03 лв за двойно повече хапчета.

Валериана

Атаракс е транквилизатор, по-често използван за премахване на кожно сърбене и обриви, за намаляване на тревожност и психомоторно възбуждане. Той се приближава към Валерианата, която е с растителен произход и има успокояващо действие. Но Валериана е по-слаба и с по-ограничено действие. Тя оказва леко моментно успокоение и не лекува заболявания.

Грандаксин

Присъства в списъка на ефективните аналози на Атаракс. Представлява анксиолитик с кратко действие. Не отпуска мускулатурата, както Атаракс. Не седира, нито имат противоконвулсивно действие. Той е прекрасен антидепресант, който помага на пациента да се защити от стреса и подобрява интелектуалните и психомоторните функции.

Лекарят може да назначи Грандаксин при невроза, соматично и психическо разстройство, съпроводено със страх, тревога, снижено настроение, апатия, натрапчиви преживявания. Добро е за пациенти с посттравматично стресово разстройство и реактивна депресия.

Противопоказан при психопатии, психози, агресивност, дълбока депресия.

Ако трябва да се избира Грандаксин или Атаракс, то Атаракс е с по-тесен профил. Той не лекува заболяването, а се бори ефективно с началните стадии и неприятните му проявления.

За лечение на задълбочени болести по-скоро се предпочита Грандаксин.

Мнение №3: Моите заместители на Атаракс. Само изпробвани!
Анастас заместители Деанксит
Анастас Дяков от Видин

Здравейте, имам болестна тревожност. Заложена ми е по рождение, защото съм с отворен далак. Който е запознат с Хюман Дизайн, ще ме разбере. При отворен далак страхът и опасенията са просто част от живота ми. В началото не го знаех и много се поддавах. Тогава пих Атаракс и други лекарства. Но човек като мен се страхува и от лекарства.

Потърсих заместители на Атаракс. Пил съм и по-силни, и по-слаби. От слабите – Невробекс и Валериана. Не мисля, че въобще имат право да се наричат аналози. Това са много слаби нещица, които ще помогнат на някой здрав човек, който просто се е поразклатил нервно.

„Тежките“ аналози на Атаракс са Хидроксизин, Грандаксин, Фенибут, но не всички ги има у нас. Пил съм Грандаксин. Той е ноотроп. Помага ми да мисля и има лек успокояващ ефект. Работи определено при тревожност, напрежение, на което му казват „прихоемоционално“ и подобрява съня.

За кратко опитах и Ксанакс, въпреки страха си. Не ви го препоръчвам, защото е сериозна работа. Въобще щом е зелена рецепта, бегом!

След като минах от леката до тежката артилерия, намерих решение в нещо неочаквано. Не лекарство, а билков чай. Съчетанието от билки е Демир бозан. Погледнато спрямо лекарствата е слаба ракия, но се пие продължително и дава след време бетон-ефект. Нервната и психическата сфери се стабилизират. Аз лично станах яко устойчив на стрес. Определено ми „запуши“ далака, за да не реагира толкова на външни провокатори. Иначе преди да звънне телефона, и аз се напрягам – очаквам неприятно обаждане, а не нещо приятно като здравите хора.

Това е от мен, приятели. Много аналози на Атаракс съм изпробвал, но се спрях на билките, защото работят и са безопасни. Тях мога да ги пия постоянно и да съм спокоен, че нервите ми са постоянно в релакс. Казаха ми, че вече нямам нужда от Демир бозан и трябва да пробвам да го спра. Че билките всъщност излекуват напълно и няма нужда да се пият. Това не го знам и засега не съм пробвал. Ако някой го е направил, нека пише, ще ми е от полза и на мен!

Анастас Дяков от Видин

Можете да купите „Демир бозан“ за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Демир бозан ТУК!

Вижте и ТОВА:

Излекувах се от тревожно разстройство. Как се лекува страхова невроза

Прочети още

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди, сред които и Мултифункционален уред Karlton Electronics

Домашна криотерапия. Топ 6 уреди

В тази статия ще разгледаме 6 популярни модела уреди за прилагане на криотерапия в домашни …

3 Мнения

 1. Василка Солакова

  На малкия му назначиха Атаракс, той е на 11 години. Невролога каза да пием 30 дни, не повече, иначе може да привикне. Е, нямаше привикване. Докато го пи, идеално, но после пак се появиха проблеми, така че не разчитайте, че оправя трайно нещата.

 2. съседката

  Пих валериана – не действа. Пълна глупост е това, някаква слаба тревица. Пих и лекарства, но стомахът ми реагира. Веднага спрях всичко, защото не се търпи. Сега съм взела Демир бозан, засега е добре, няма реакции от стомах и т.н., има и успокояващ ефект, ще видим!

 3. Антоанина

  Невролога ми каза, че имам лесно възбудими нерви, оттам лош сън и напрежение. Каза да се отпускам, да си обръщам внимание, да не се преуморявам. Изписа Атаракс за 20 дни и нещо за отпускане – ако искам масаж, СПА, танци. Слушам честоти преди сън. Не пия билки, но много искам, защото знам, че са естествени и въздействат много чисто.

 4. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *