Мнения за Грандаксин от БГ Мама и др.
Заместители на Грандаксин: Атаракс, Стрезам, Ксанакс, Мелатонин. Странични ефекти.

Грандаксин. Мнения, спиране и заместители

Мнения за Грандаксин от БГ Мама и др. Как се ползва за сън и при тревожно разстройство. Заместители: Атаракс, Стрезам, Ксанакс, Мелатонин. Странични ефекти. Спиране на Грандаксин. Колко дълго може да се приема?

Психотропните препарати от първите поколения имат твърде много негативи и създават лошо име на целия клас медикаменти. По-новите разработки успяват да преодолеят недостатъците. Те осигурят бърз терапевтичен ефект при минимум негативни ефекти, без привикване и лекарствена зависимост.

В идеалния случай лекарството предоставя селективно успокояващо действие без сънотворен и отпускащ мускулите ефект, не влошава, а подобрява концентрацията на вниманието. Тези качества се притежават от Грандаксин – търговско име на лекарството тофизопам. Препаратът удовлетворява всички изисквания към дневните успокоителни, като комбинира свойствата на успокоително и вегетативен коректор.

За Грандаксин накратко
параметър характеристика
вид транквилант
група бензодиазепини
действие денем
ефект успокояващ
приложение при напрежение и вегетативни разстройства

Грандаксин е бензодиазепин, но поради съществено различие в строежа той напълно се различава от другите бензодиазепини.

Той успокоява, без да седира и без да обезсилва мускулите. По тази причина той намира приложение както при психопатии, така и при климакс, ПМС, алкохолизъм, разстройства на адаптацията и др. състояния, съпровождани с тревога, емоционално напрежение, нерязко изразена депресия, вегетативни дисфункции, апатия и понижена активност.

Днес Грандаксин влиза в ред стандарти за първична медицинска и специализирана помощ при спешни състояния като абстиненция, остра интоксикация от психоактивни в-ва и др.

За какво се изписва Грандаксин? (Показания)

Грандаксин (тофизопам) се произвежда от компанията Егис повече от 20 години и активно се прилага в цял свят. Медикаментът е способен да защити от стрес, да се противопостави на психоемоционални и вегетативни нарушения, които съпровождат както нормални физиологични процеси, така и соматични, неврологични и психически заболявания.

grandaksin-01
Грандаксин се произвежда в една дозировка
 • Πpи тpeвoжнo paзcтpoйcтвo и пaниĸ aтaĸи. Перманентните разстройства се съпровождат от психовегетативни симптоми. Грандаксин бързо купира състоянието на тревога и нейните вегетативни прояви, връща оптимизма на болния за излекуване. При пароксизмална тревога и панически атаки тофизопам ускорява лечебния резултат, защото антидепресантите работят отрочено. Той коригира тревога, усилена от началото на приема на антидепресанти. Също така усилва действието на антидепресанта, когато е невъзможно повече да се вдига дозата му;
 • Πpи мaниaĸaлнa дeпpecия позволява лечение в амбулаторни условия, защото не дава седативен и миорелаксиращ ефект, не нарушава ежедневния ред на пациента и не му добавя поводи за стрес. Полезен е за купиране на вторични разстройства като агорафобическо, истерично, ипохондрично;
 • Πpи cпиpaнe нa aлĸoxoлa и нapĸoтицитe. Този ефект на Грандаксин настъпва вторично. Редукцията на тревожността води до намаляване на тягата към опиати и спиртни питиета. Намалява причините за злоупотреба с медикаменти, намалява нуждата от психотици. При алкохолимъм е необходимо да се включи в комплексна терапия наред с психически инструменти;
 • Πpи лecнa yмopяeмocт, зa cън. Грандаксин е ефективен при болни с психовегетативни разстройства като прояви на слабост, на безсъние, на емоционални нарушения, главоболие, лабилност на кр. налягане, потене, прояви от сърдечен и дихателен характер. За 4 седмици лекарството достоверно намалява изразеността на вегетативните прояви, възстановява нормалния сън и апетит;
 • Πpи пcиxоемоционални и нeвpoтични нарушения при климакса. Грандаксин се препоръчва като част от комплексната терапия на климактерични разстройства. Обичайни прояви са депресия и тревога, спрямо които Грандаксин показва висока ефективност. Той значително подобрява самочувствието на пациентките. Отлично коригира състоянието при изкуствена менопауза при оперирани жени;
 • Πpи aпaтия, лoшo нacтpoeниe, дeмoтивaция – препаратът има адекватно приложение при влошаване на емоционалния климат при различни епизоди от живота, например ПМС. В последно време активно се ползват препарати, които намаляват афективните и мотивационни нарушения. При примера с ПМС облекчение се наблюдава за 8 седмици прием на Грандаксин в доза 100 мг;
 • При стрес. Оптимална помощ при хроничен стрес е амбулаторното лечение с дневни транквиланти. Има клиничен опит за използване на Грандаксин за корекция на стреса на студени по време на изпитна сесия. 94% от лекуваните се справят по-лесно със задачите, не изпитват прояви като потене, лабилност на пулса, температурата и налягането, нарушения в стомашно-чр. тракта. Грандаксин значително подобрява устойчивостта на стрес и способността за адаптация в ситуации на напрежение;
 • При хиперактивни деца. Синдромът на нарушено внимание се бележи от прояви на импулсивност, ниска успеваемост, занижена самооценка, безпокойство, разсеяност. В старша възраст се развиват тревожно-депресивни разстройства. Грандаксин подобрява състоянието на над 60% от подрастващите – поведение, внимание и памет, премахва главоболието, намалява импулсивността и тревожността. Този резултат се постига с доза 2 Х 50 мг на ден;
 • При разстройства на адаптацията. Грандаксин ефективно помага при принудително преместване, икономически трудности, неопределено бъдеще и други стресиращи фактори, които нерядко водят до невротични разстройства и социална дезаптация. Премахва риска от усложнения и генерализиране на тревожността.
 • При неврогенна мycĸyлнa aтpoфия, миoпaтии, миacтeния гpaвиc и други патологични състояния с вторични невротични симптоми, когато са противопоказани анксиолитици с изразено релаксиращо мускулите действие.

Мнения за Грандаксин от БГ Мама и др.

grandaksin-02
Грандаксин е бензодиазепин, но няма големите негативи на тази група

Мненията за препарата показват, че се възприема като лек и безобиден, по-безобиден от Деанксит (който не е безобиден, но масово се смята за такъв). Някои потребители споделят, че в началото е помогнал, но по-късно са се завърнали кризите на тревожност. Мнозина комбинират Грандаксин с Деанксит, Флуанксол и други препарати, изписани от невролог или психиатър. При други Грандаксин идва като заместител на Деанксит.

От споделените истории разбираме, че Грандаксин спокойно се приема за дълги периоди, понякога години наред.

Няма нито едно оплакване за сънливост от Грандаксин, което доказва твърдението, че препаратът работи без седиране.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Грандаксин и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари!

Как се приема Грандаксин? Дозировка

Демир бозан за безсъние

Приема се само от възрастни след 18 г

 • Стандартната доза е от 50 мг до 300 мг за 24 часа, което прави 1 – 3 пъти по 1 – 2 таблетки. Може да се вземе единично при ситуация, тогава дозата е 1 – 2 таблетки.
 • Максималната доза е 300 мг.

Не изисква постепенно повишаване на дозата, лечението започва с необходимата доза, защото препаратът се понася добре, не поражда намаляване на активността и психическо бодърстване.

 • Πpeди или cлeд ядeнe? В листовката не се посочва зависимост на приема от храната.
 • Koгa зaпoчвa дa дeйcтвa Гpaндaĸcин? Максимална концентрация се постига за период от 1 – 1.5 часа. Въздействието му е в рамките на 6 – 8 часа.
 • Koлĸo дългo мoжe дa ce пpиeмa? Препоръчва се курсово приложение в рамките на 4 – 12 седмици. Допуска се и дълго прилагане по решение на лекар.

Странични ефекти от Грандаксин

 • С честота от 10% се посочват безсъние, гадене, запек и метеоризъм, суха уста, главоболие, напрегнатост;
 • С честота от 0.1% се посочват задух, кожни обриви, напрегнатост и болезненост в мускулите, безпокойство;
 • Крайно редки прояви са жълтеница, обърканост.

Спиране на Грандаксин, Тофизопам

Отмяната на терапията минава комфортно и безсимптомно, което отличава Грандаксин от негови аналози. Фармацевтични източници допускат нуждата от постепенна отмяна при продължителен прием на лекарството в големи дози.

Противопоказания на Grandaxin

Лечението на деца и младежи до 18 г. с Грандаксин е противопоказано поради липсата на достатъчно опит. По същата причина не се прилага при особени групи пациенти. Не са провеждани нарочни изследвания в старческа възраст и при наличието на недостатъчност на бъбреците или ч. дроб.

grandaksin-03
Грандаксин е хапче само за възрастни

Забранен е в първия триместър след зачеване, а нататък – по преценка на специалист. Несъвместим с кърмене.

Предупреждения от производителя: да не се приема при дихателна недостатъчност остра фаза, прекарани периоди на внезапна сънна апнея и при кома в анамнезата.

Съвместимост с алкохол

Грандаксин не увеличава действието на алкохола и седативните средства. Но съчетаването му с тях не се препоръчва, пише производителят в упътването. Една от причините е прекалено натоварване на ч. дроб.

Привиква ли се към Грандаксин? Зависимост

Поради атипичността на химическата структура (и за разлика от класическите бензодиазепини) Грандаксин в терапевтични дози практически не причинява физически и психическа зависимост, както и синдром на отмяната.

Има ли ефект на отслабване?

В руски форуми се споделя за свалянето на 1 – 1.5 кг при старта на лечението и компенсирането им впоследствие. Производителят не съобщава за ефект на отслабване.

Бензодиазепинът Грандаксин и антидепресанти

При съвместно лечение Грандаксин усилва взаимните ефекти (възможно) с препарати, които потискат функциите на ЦНС – антидепресанти, седативи, сънотворни, опиоидни аналгетици, обща анестезия, антихистамини, антипсихотици.

Цена на Грандаксин 50 мг таблетки, откъде?

В аптечната мрежа се продава на таблетки по 50 мг тофизопам, в кутии по 20 бройки. Цената варира в рамките на 8.83 лв – 9.00 лв – 9.20 – 9.28 лв.

Дават ли го без рецепта?

Не, лекарството е рецептурно.

Откъде се взема зелена рецепта?

Препаратът не се контролира чрез системата на зел. рецепти, предоставя се срещу обикновена.

Листовка и инструкция

Непременно прочетете листовката, ако вземате лечебни препарати, дори сироп за гърло. Производителят подробно е описал съчетаването на Грандаксин с препарати против съсирване, гъбички, аритмия, високо кръвно, стомашни киселини, сиропи за кашлица, болкоуспокояващи и др.

Евелина Лютова

Заместители на Грандаксин

Грандаксин е единственото лекарство с Тофизопам, регистрирано у нас. Негови най-близки заместители са другите бензодиазепини, макар че те не притежават най-важното качество на тофизопам да не влияе върху вниманието и мускулите. Освен това повечето бензодиазепини водят до привикване.

Заместители по фармакологична група са анксиолитиците Алпразолам, Ксанакс, Атаракс, Диазепам, Лоразепам, Стрезам, Фенибут, Реланиум и др.

Атаракс или Грандаксин?

Грандаксин е с по-широк кръг от показания от Атаракс.grandaksin-04

Атаракс  действа меко и за по-кратко време. Назначава се при леки тревожно-депресивни патологии и емоционални разстройства, възникващи на фона на заболявания на психиката и на мозъка. Причината е, че той е антихистамин, който действа и успокояващо в умерена степен.

Грандаксин е по-силно средство, назначава се при средно тежки разстройства. Държи се като антидепресант. Предпочита се при по-сериозни състояния, а за леките е достатъчен Атаракс.

Грандаксин или Ксанакс?

В тази двойка по-слабият препарат е Грандаксин. Ксанакс е значително по-ефективен, с по-изразен терапевтичен ефект. Грандаксин не може да постигне резултатите на Ксанакс дори в максимални дози.

Демир бозан за трайно справяне

Грандаксин е химически препарат, но по много параметри наподобява природния продукт Демир бозан. И двата препарата влияят едновременно и на емоционалната сфера, и на вегетативната с-ма. Сродните на Грандаксин бензодиазепини не могат да се справят с физическите прояви на психическо разстройство като повишаване на показателите на кръвното, сърцебиене, задух и др. Те не работят и така меко и щадящо, както Грандаксин и Демир бозан.

А сега за разликите между тях. Грандаксин е синтетичен химикал и като такъв има противопоказания, негативни ефекти и ограничение във времето за използване. Въпреки че някои пациенти го пият с години, те неминуемо изпитват и негативите на подобно дълго лечение. Специалистите са на мнение, че Грандаксин трябва да се пие до 12 седмици.

За разлика от лекарството, билковата комбинация се пие, докато има нужда, а и след това за затвърждаване на резултатите. Няма никакви противопоказания и негативи.

Главното преимущество на Демир бозан е, че се комбинира с всякакви лекарства, каквото и да е изписано в терапевтичната схема. Той подкрепя и допълва лечението, а в един момент може да го поеме и продължи, ставайки основно лечебно средство. Много пациенти постепенно спират лекарствата и остават само на Демир бозан до стабилизиране на резултатите.

За разлика от Демир бозан, Грандаксин не се съчетава с изключително много лекарства – няколко десетки. Трябва да се прави справка за всяко лекарство, което болният приема – за гърло, за кашлица, за болка, за грип и т.н.

Въпреки че е билково средство, Демир бозан не отстъпва по ефективност на много от лекарствата за психически разстройства. Той е доказал ефекта си дори при тежки патологии като шизофрения и получава отлични препоръки за депресия, тревожни и панически разстройства.

Стрезам

Грандаксин е с по-широк кръг от показания от Стрезам.

grandaksin-06
Има стотици лекарства против тревожност, Грандаксин е сред щадящите

Стрезам действа меко и се предпочита при леки разстройства, докато Грандаксин е за средни по тежест патологии. Действието на Стрезам се проявява с натрупване, докато Грандаксин работи от първо хапче.

И двете лекарства се отнасят към симптомите и облекчават пациента да понася болестта си. Те не лекуват провокатора на това заболяване и самостоятелно не водят до излекуване.

Стрезам се приема през целия ден, Грандаксин – до обяд. За бременни повече подхожда Грандаксин (след 3 месец), докато Стрезам е изцяло противопоказан.

Амитриптилин

Амитриптилин дава устойчив лечебен ефект след 3 седмици редовен прием, Грандаксин въздейства незабавно. Амитриптилин по-бавно достига максимална концентрация, но се задържа и по-дълго време в кръвта – до 12 часа.

Показанията и на двата препарата са еднакви. Амитриптилин има повече противопоказания, сред които инфаркт, интоксикация, маниакални и депресивни психози, астма, алкохолизъм, инсулт, тежки разстройства на бъбреци и ч. дроб.

Основната разлика е, че Амитриптилин проявява седативен ефект, той е антидепресант.

 1. Лopaзeпaм е сроден на Грандаксин от групата на бензодиазепините. Той е с доказана резултативност, но не се предпочита заради множеството негативни явления, които съпровождат лечението с него. Развива се зависимост и се спира продължително и дискомфортно;
 2. Дeaнĸcит е комбиниран препарат против потиснато настроение. Невролептикът в него влияе на ЦНС, като успокоява и успива, антидепресантът работи против тревожни състояния. И двата препарата с Грандаксин не са първи избор при депресия;
 3. Флyaнĸcoл е невролептик, който в ниска доза действа като антидепресант. Приема се срещу обостряне на тежки патологии като шизофрения и психози. В средна дозировка се ползва срещу възбуда. Дава ефект няколко дни след старта, а не веднага като Грандаксин;
 4. Ecoбeл има първо приложение срещу депресии, с което основно се различава от Грандаксин. И двете лекарства се прилагат при панически и тревожни разстройства. Есобел е антидепресант. Подобрението настъпва постепенно, с натрупване.

Още информация и източници на английски: Какво лекува Грандаксин (Тофизопам)? * Странични ефекти от Грандаксин; * Режим на спиране на Грандаксин. Колко дълго може да се пие Тофизопам?

 • Нервохил е хомеопатичен препарат, комбинация от 5 компонента. Предписва се при изнервеност, нарушения в съня, много подхожда за периода на менопаузата. За разлика от Грандаксин е без рецепта;
 • Мелатонин – препаратите с този хормон работят само по направление на съня, като отстраняват различни разстройства. Не влияят на психиката и на емоционалната сфера;
 • Хедонин е представител на антипсихотиците, целенасочени към конкретни специфични патологии като биполярна депресия, мания и шизофрения. Той има тясна насоченост и силно изразено действие за разлика от Грандаксин;
 • Фенибут е от групата на ноотропите – той влияе главно на мозъка и неговата функционалност. За предпочитане е при проблеми с паметта, запомнянето, мисленето, вниманието. За разлика от Грандаксин седира;
 • Феназепам не се продава у нас, той забранен в ред държави заради силната му психотропна активност. Има ярък ефект при заболявания, провокирани от прекомерната употреба на алкохол.

Вижте и ТОВА:

Прочети още

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. Почистване на лице с микродермабразио, мезотерапия,

Най-добрите уреди с ултразвук за лице

Най-добрите уреди за лечение с ултразвук. Апарат за домашна употреба и в кабинет по физиотерапия. …

7 Мнения

 1. То така е! Платени са, защото ти си плащал и мислиш, че всичко е така нещастнико!

 2. капитан Нико-Войвода

  Тоя Дърт плъх Касабов е толкова прост човек че неможе да върже две изречения ! Пудела на Анадолският дебил Симеонов ! Скоро ще ви изправим пред съда за милионите потънали в строителството на оградата с Турция

 3. Дебил с ниска култу,ра. Сби се се в парламента. Когато няма словесни аргументи – има юмруци.Пък и съм сигурен,че ще гледа парламента през крив макарон.

 4. Дедо Йоцо

  Абсолютен шемет,ама си знае интереса…падне ли Боко,заминават в затвора със Симеонов за кражбите по оградата на границата

 5. Даниела Георгиева

  Грандаксин съм пила, определено успокоява. С него гледам на всичко отстрани – не се ядосвам, но не се и радвам… безчувствена по-скоро.

 6. Антонина

  На мен Грандаксин ми помогна да отслабна. Гладувах, после се наяждах до повръщане. Беше някакъв ужас. Изписаха ми го, за да ме стабилизира психически и наистина ми с него успях да се придържам към режима без истерични изблици на лакомия.

 7. Манолова

  Не трябва постепенна отмяна, но по-добре да се спира постепенно – това от моя ОПИТ!!! Аз намалях на три пъти – по половин таблетка, после четвъртина, после осмина част и чак тогава го спрях.

 8. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *