Какви плочки да изберем за банята? Гранитогрес, теракот или фаянс?

Какви видове плочки за баня знаем и можем да избираме: Gaudi-DS, Практикер, Кай. Декоративни, фаянсови. Гранитогрес или теракот? Плоскости вместо плочки. Евтини, декоративни и др. Цена на квадрат

Производителите ни заливат с огромен асортимент от плочки за баня. Буквално хиляди артикули ни объркват с разнообразни форми, размери и материали. Оказва се, че има нюанси и във функционалното предназначение.

Какви видове плочки за баня са най-предпочитани?

Този въпрос има променлив отговор. При плочките, както при дрехите, има модни тенденции, актуални линии и предпочитания. Много лесно ще се ориентирате по цените. Новото е на редовна цена и се разполага в централната част на изложбените площи. По-старите модели се подреждат встрани, цената им се намалява или се обявяват разпродажби.

Текущите предпочитания на потребителите засягат не само цветовата гама, но и формите и начина на изпълнение. Например от 2 г. са актуални шестоъгълните плочки, които добре се комбинират с паркет. Тази тенденция се наложи от новото строителство, което комбинира кухня с хол в в едно помещение. Друго ново са големите плоскости с размери 60/120 см, които рязко намаляват наличието на фуги.

Може да разгледате актуалните плочки за баня от Gaudi DS.

Използвани материали за банята
Видове плочки Особености
Фаянс Това е класическото покритие за мокри помещения. Поставя се на стените, няма необходимата здравина за под. Има покритие, което при нарушаване разкрива различна по вид и цвят основа
Теракот тя е с по-здрава повърхност от фаяса, поради което се поставя и на подове. Има ниско поглъщане на влага, затова може да се поставя на открито
Гранитогрес наричан още керамогранит, това е плътен и здрав материал с изключително ниско влагопоглъщане. Подходящ за всякакви помещения и за много натоварени повърхности. Цялата плочка от един материал, така че не се  разваля вида й при изтъркване
Клинкер висока якост на механично въздействие и светлина, не избледняват, подходящи за облицоване на външни повърхности, фасади

Да обобщим:

  • Фаянсови плочки за баня – имат относително мека повърхност и е подходяща само за стенни облицовки;
  • Керамичната плочка теракот е по-твърда и плътна, устойчива на износване, затова подхожда за покритие на под;
  • Гранитогресът е най-плътният и твърд материал за вътрешни и външни покрития.

Теракот и гранитогрес се слагат на под и на стена, фаянс – само на стена. По отношение на дизайна,  те имитират дърво, тухла, камък, бетон, мозайка, мрамор, текстил, дори метал. Да са матови или гланцирани, гладки или релефни, едноцветни или с изображения.

В последно време са актуални имитации на тухла, соцмозайка и бетон. Преди това бяха интересни имитациите на дърво (паркет).plochki-za-banya-02

Цени на плочки за баня. Колко излиза?

Стандартните модели варират от 10 до 100 лв за квадратен метър. Винаги има модели на разпродажба с 15 – 30% поевтиняване. Масовите са от 18 до 35 лв.

Цената на една баня има множество компоненти. Освен плочките, предвидете труд за полагането им и за материали. Отделно – санитария и мебели.

Към момента средната цена за труд е 30-40 лв на квадратен метър.

Плочки за баня Gaudi-DS
“Фигурин

Приятно и удобно е да се пазарува от специализирани сайтове като Gaudi-DS, където са представени всички артикули, които биха потрябвали при ремонт и завършване на нова баня. Това спестява наистина много време.

Освен плочки, от този сайт може да бъдат разгледани още санитария, смесители, душове, огледала, мебели за баня, паравани и душ кабини, бойлери, конвектори, та дори и аксесоари.

От Практикер

В строителните хипермаркети се предлагат плочки за баня, но с ограничен избор. Затова пък при тях са изгодни строителните материали.

Плочки за баня КАЙ

Кай Груп е бг производител на керамика и гранитогрес. Заел е място в ниския до среден ценови сегмент. Често е предпочитан от потребители, които търсят здрави, красиви, но евтини плочки за баня.

Декоративни плочки за баня

Декоративните плочки може да се продават на квадратен метър (стандартно), а може да имат и единична цена (цена на брой). С тях не се покриват големи площи, а само ограничени участъци с декоративна цел. С тях се подчертават различни зони и сегменти на банята, внася се цвят и разнообразие. Предишното десетилетие бяха модерни фризовете, след това отсичането на пластове по вертикал, а сега се предпочита декорирането на цели стени или по-големи участъци от тях.

Тапети за баня върху плочките

Това е временно решение, докато настъпи подходящ момент за ремонт. Водоустойчивите тапети се полагат и върху захабени плочки, които искаме да закрием. Въпреки че са преходно решение, някои тапети се водят дизайнерски и са на доста високи цени. Но затова пък внасят изключителна свежест и уют в помещението.

Плоскости за баня вместо плочки

Водоустойчиви панели от ПВЦ и други материали също са решение за стените на банята. Те са устойчиви и не допускат конденз и мухъл. Харесват се за стени и тавани на мокри помещения.

Самозалепващи се плочки за баня

Те са от пластмаса, винил или гума. Имитират дърво, паркет, камък и други материали. Имат залепващ слой на гърба си, с който се прикрепят към повърхностите. Според характеристиките им, те са издръжливи за период до 10 г., но са по-евтин вариант за баня.

Вижте и ТОВА:

Подарък за годишнина от сватба | Топ 100+ идеи за изненада

Прочети още

Представяме ви кафемашина Oliver Voltz OV51171B. Вижте какви са нейните недостатъци и предимства, както и точните ѝ технически параметри

Кафемашина Voltz OV51171B. Недостатъци и плюсове, технически параметри

Представяме ви кафемашина Oliver Voltz OV51171B. Вижте какви са нейните недостатъци и предимства, както и …

Едино мнение

  1. Майстор Марк

    Намаленията, промоциите и разпродажбите на фаянс, теракот, гранитогрес са за демоде модели, мнооого, ама много стари, отпреди 10 години. Баня се прави за 20 години напред, безумие е да се слагат морално остарели плочки. Те и модерните ще станат такива след някое време.

  2. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *