Христо Стоичков: Станах това, което съм, защото комунизмът падна!

Христо Стоичков е на мнение, че е било много тежко по време на тоталитарния режим в България!

Най-добрият български футболист в историята направи интересен коментар за комунизма. По всичко личи, че Христо Стоичков не таи добри чувства към онзи режим.

Стоичков за комунизма

Причината е, че по време на социализма България е била със затворени за Запада врати, което е било огромно препятствие за родните ни футболисти, които са искали да се развиват в по-големи отбори.

„Не съм си и представял, че мога да постигна това, което постигнах. По време на комунизма не можеше дори да се мечтае. Беше много тежко, защото не ни позволяваха да излизаме от страната.“, казва Камата в интервю за каталунския канал „TV3“, пише Dsport.bg.

Той не описва живота си, преди да стане футболист, като много тежък, но в никакъв случай не е бил и лек. „Майка ми и баща ми ме научиха на дисциплина. Тя работеше във фабрика, а той беше военен. Научиха ме да бъда победител.“, казва Стоичков.

Голмайсторът на Световното в САЩ е категоричен, че падането на тоталитарния режим е спомогнало за неговото развитие като футболист. Той осъществява славния си трансфер в „Барселона“ още през първото лято след идването на демокрацията.

Христо Стоичков
Христо Стоичков смята комунизма за тежко време
Цесекар, но не и комунист

Както е известно, носителят на „Златната топка“ за 1994 г. е родом от Пловдив и е юноша на „Марица“. След това осъществява трансфер в ЦСКА, който по онова време е считан за отбора на властта. Именно с екипа на „червените“ става известен в България и бива забелязан от чуждите скаути.

Оказва се обаче, че не всеки цесекар обича комунизма, както се смята. Христо Стоичков е пример в това отношение.

Прецакването за „Златната обувка“

Има и друга причина Ицо да не харесва онзи режим. Тя е свързана с факта, че заради социализма не успява да стане едноличен носител на „Златната обувка“.

„Преди да отида в „Барселона“ спечелих „Златната обувка“. Спечелихме я заедно с Уго Санчес, но той трябва да ми благодари. Имахме равен брой голове, но аз имах още един мач. Тогава дойдоха генералите от армията и ми заповядаха да не вкарвам гол, за да не се говори, че има корупция в България.“, спомня си Камата.

Стоичков в Маями

Всъщност той отдавна показва, че предпочита западния свят, тъй като от 6 години живее в Америка, или по-точно в Маями. В интервюто посочва, че е много щастлив там, понеже Маями е много спокойно място за живеене.

Демир бозан билки за бъбреци

Стоичков и до днес говори с любов за годините си в Барса и ги определя като върха на своята кариера. Той е много благодарен на Йохан Кройф, който почина преди няколко години.

В момента легендарната „осмица“ работи като футболен коментатор и анализатор в телевизията. Твърди, че изкарва добри пари и си гледа спокойно живота.

В Маями живее и голямата му щерка Михаела, която го дари с внучка преди 2 години и половина. Другата му дъщеря Христина, която се разведе, живее в Остин.

По всичко изглежда, че Стоичков е благодарен, че Тодор Живков падна от власт, защото иначе трансферът му в „Барселона“ е можело и да не се състои. Все пак трябва да се отбележи, че в онези години вече някои футболисти бяха напуснали България, като например Любо Пенев, който също се отправи към Испания, но година по-рано.

Най-добрите цени за реклама са в "Зона 98", достигнете до 30 000 читатели на ден ТУК =====>

За Михаил Николов

Едино мнение

  1. Като е хубаво тука,що не си стоиш тука стоичков,ами бягаш с 1200 км.в час за Маями

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

[adrotate group="1"]