Скандалът ескалира: Румен Радев „уволнява“ Херо Мустафа заради Крим?

Херо Мустафа може да си стяга багажа за САЩ още тази седмица!

Скандалът около изявлението на президента Румен Радев, че Крим е руски, започва все повече да ескалира. Твърдият отказ на бившия пилот да се извини на Украйна нагнетява още повече обстановката.

Днес от американското посолство у нас, оглавявано от Херо Мустафа, излязоха с официална позиция по въпроса. Те написаха, че са силно притеснени от мнението на българския президент по въпроса с Крим, тъй като ЕС единодушно е решил още през август, че полуостровът е украински и е анексиран незаконно от Русия.

Мустафа и колегите й недоумяват как може лидерът на една от страните в ЕС да противоречи на основната теза на Съюза. В САЩ са силно разочаровани от този факт.

Там обаче са разочаровани и от самата Херо Мустафа, която според тях е трябвало да държи по-изкъсо президента, за да не се стига до подобни изказвания. От американското правителство са бесни от това, че в продължение на една година посланик Мустафа ги е информирала, че държи България под контрол, а всъщност се оказва друго.

Дори вече има слухове за оставката на Херо Мустафа, тъй като гафът е огромен. В САЩ възприемат изказването на Румен Радев не само като предателство към евроатлантическите ценности, но и като страшна излагация на НАТО пред целия свят.

radev-herro_600x400
Херо Мустафа може да бъде уволнена заради Румен Радев

В същото време обаче българският президент мълчи по въпроса и не се е изказал за изявлението на американското посолство отпреди няколко часа. В петък ген. Радев дори потвърди думите си, че Крим е руски, макар и с нарушено международно право.

По всичко изглежда, че ако Румен Радев не си вземе думите назад, ще изостри максимално отношенията си със Запада, а войната му с Херо Мустафа вече започна.

Президентът обаче е поставен в много сложна ситуация. Ако не се извини на Украйна, рискува целият западен гняв да се стовари върху него и евентуално да стане новият Жан Виденов. Ако се извини пък, ще предаде основната част от своите избиратели, които гласуваха за него в неделя главно заради изказването му за Крим.

За Михаил Николов

Прочети още

radev-petkov_600x370

Студен душ за Кирил Петков! Радев му отнема премиерския стол, за да не пусне РСМ в ЕС

Румен Радев готов на всичко, за да не допусне Република Северна Македония да влезе в …

9 Мнения

 1. Ради Чухлев

  Ако истината не е в интерес на НАТО, тогава НАТО служи на лъжата.

  • Народен съд

   Първо, коя е тая Мустафа, че ще казва какво да говори и да не говори един президент на една СУВЕРЕНА ДЪРЖАВА. Второ, Мустафата да се прибира в дълбоката анадола доброволно и Послослвото на САЩ да се върне на България, сградата е Българска Собственост и нямаме нужда от послство на САЩ в България, както няме и нужда от техни базаи. Това са БЪЛГАРСКИ ПОДДЕЛЕНИ, които трябва да се върнат на Българската армия.

 2. Bogomil Petkov

  Та какво чудно има в изказаното на президента ни? Изразил е съдържанието изтръгнато от сърцето на Българина и ако то не се харесва на краварите, това си е техен проблем! Желанието им да ни превърнат в поскушни роби е на път да се провали. Голяма част от продажните копелета са се разплакали, защото усещат, че хранилката им се изплъзва, а некъдерността им ги обрича на глад! Дошло е време да вкусят от „сладкият“живот на Българина, сътворен от самите тях!

 3. Н. Вълчев

  Една територия се смята за Превзета когато на нея стъпи Армията (Пехотата)! Руската Армия е в Крим от 1856 година! И оттогава не го е напускала и за Ден!!! Украински войник изобщо не е стъпвал в Крим! Политическите Машинации, Брътвежите на Борисов, ЕС САШ за някаква Окупация и т.н. са плод на болно съзнание!?

  • Тони Рокера

   Де юре Украйна си мисли че Крим е техен а де факто Крим е на Русия

 4. Ралица

  То се видя за кого ще работи Радев – за Русия , а не за родината си.

  • Васил Димитров

   Ралице, що не го засвириш на кавал тоя рефрен, много добре звучал и вкусен бил, казват познавачите.Тая Мустафа ли е каква ли е с тия налудничави очи да се джендемоса в Арабистан или от където се е пръкнала .

  • Осъзналия се

   ами за кого да работи Радев за Щатите ли….? не съм предполагал някога че тези могат да бъдат толкова нагли …..колко ли беди ще донесът на човечеството за да са добре те за сметка на останалата част от света……

 5. Тони Рокера

  Ралица моята родина е България а не краварска Америка а Русия винаги е била братска страна на България ч

 6. Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *